• Home
 • /
 • Crypto
 • /
 • Duurste NFT – Top 10 lijst met duurste NFT’s [2023 update]

NFT's: tegenwoordig kan je er goud geld mee verdienen.

Maar wat is de duurste NFT ter wereld? 

Wij zijn op onderzoek uitgegaan. In dit artikel bespreken we dan ook niet alleen de duurste NFT, maar ook de eerste NFT ooit!

Verder zetten we ook nog een paar van de duurste NFT's op een rijtje. Oh ja, en we leggen uiteraard uit wat een NFT precies is. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

De duurste NFT

Goed, de duurste NFT ter wereld: welk digitaal kunstwerk is dat eigenlijk? De duurste NFT verkocht is 'The Merge'. Deze is gemaakt door de digitale kunstenaar Pak en is verkocht voor een bedrag van €91.8 miljoen dollar. Nee, we maken geen grapje. De NFT bestaat uit drie grote witte massa's op een zwarte achtergrond. En hier zit ook nog een verhaal achter.

Hoe meer massa een individu koopt, hoe groter hun massa wordt in het kunstwerk. Dit heeft ervoor gezorgd dat er maar liefst 312,686 units verkocht zijn. De prijs voor één unit startte met een bedrag van 575 euro. Iedere 6 uur kwam hier 25 euro bij. Kortom: tel uit je winst.


De top 10 duurste NFT's

Speciaal voor jou zijn wij op onderzoek uitgegaan. Zo keken we niet alleen naar de duurste NFT, maar ook naar de duurste NFT's. Op basis van de uitslag van ons onderzoekje hebben wij een top 10 samengesteld met de duurste NFT's van verschillende kunstenaars.

En ja: dit gaat om een stuk meer dan een miljoen dollar.

Deze digitale kunstwerken zijn namelijk gemaakt door hele bekende digitale kunstenaars. Het gaat dan ook om enorme bedragen. Meer weten? Lees snel alles over de top 10 duurste NFT's ter wereld!


1. The Merge

 • Prijs: €91.8 miljoen
 • Maker: Pak

Op de eerste plek tussen de duurste kunstwerken staat natuurlijk The Merge. Dit zijn 30,000 individuele nft's die samen een bedrag van 91,8 miljoen dollar hebben opgeleverd. Een enorm populaire collectie kan je dus wel stellen. De verkoop vond plaats via een online veiling.

2. The First 5000 days

 • Prijs: €69.3 miljoen
 • Maker: Mike 'Beeple' Winkelmann

Op stipt nummer twee tussen de NFT's staat deze The First 5000 days. Dit is de duurste NFT die ooit is verkocht aan één eigenaar. Wat deze eigenaar voor het kunstwerk heeft neergetikt? Een slordige 69,3 miljoen dollar.

3. Clock NFT

 • Prijs: €52.7 miljoen
 • Maker: Pak

Opeen derde plek staat de Clock NFT. Deze NFT houdt, zoals de naam al verklapt, de tijd bij dat Julian Assange zit opgesloten. Dit is een Australische journalist, mede-oprichter van WikiLeaks en internetactivist.

Via dit platform werden maar liefst 17,000 documenten gelekt van geclassificeerde media. Niet de duurste NFT ter wereld, maar wel eentje met een goed verhaal. De opbrengst? 52,7 miljoen euro.

4. HUMAN One

 • Prijs: €29.9 miljoen
 • Maker: Mike 'Beeple' Winkelmann

Dit kunstwerk is gemaakt door de bekende kunstenaar Beeple. Het kunstwerk is 360 graden te bekijken en is het eerste mens geboren in de Metaverse.

Het wordt gezien als de toekomst van de NFT's. De Human One NFT is ook een veelbesproken onderwerp in dit wereldje. Wat technologie allemaal wel niet kan doen met een mens tegenwoordig! He4t kunstwerk is verkocht voor 28,9 miljoen euro.

5. Cryptopunk #5822

 • Prijs: €23.7 miljoen
 • Makers: Matt Hall en John Watkinson

Ook de Cryptopunk NFT kan niet ontbreken in dit rijtje. Sterker nog, er staan meerdere NFT's van de kunstenaar in het rijtje.

Dit is simpelweg de duurste cryptopunk, voor een bedrag van 23,7 miljoen euro. Er bestaan maar liefst 10,000 van deze NFT's. Het zijn ieder unieke karakters. En sommige van deze digitale objecten zijn behoorlijk wat geld waard dus.

6. Cryptopunk #7523

 • Prijs: €11.75 miljoen
 • Makers: Matt Hall en John Watkinson

Nog een NFT van cryptopunk in dit rijtje. Deze is ook gelijk één van de meest zeldzame exemplaren in het rijtje. De NFT is verkocht voor een bedrag van 11,75 miljoen euro.

7. Cryptopunk #4156

 • Prijs: €10.26 miljoen
 • Makers: Matt Hall en John Watkinson

Deze NFT is al meermaals verkocht. De opbrengst is 10,26 miljoen. Meest recentelijk is dit kunstwerk verkocht voor 2500 ETH (een soort bitcoin). In plaats van écht geld is de NFT dus verkocht voor meerdere digitale munten.

8. Cryptopunk #3100

 • Prijs: €7.67 miljoen
 • Makers: Matt Hall en John Watkinson

Houden we nou eens op met cryptopunk? Nog niet! Wederom een NFT van dezelfde kunstenaar. Ditmaal voor een ietwat lager bedrag, namelijk 7.67 miljoen euro. Dit is een zeer zeldzame NFT, maar is toch aanzienlijk minder waard dan de andere kunstwerken in dit rijtje.

9. Cryptopunk #7804

 • Prijs: €7.6 miljoen
 • Makers: Matt Hall en John Watkinson

En dan de allerlaatste cryptopunk NFT in dit rijtje. Deze kunstenaar heeft een hoop geld verdiend met al deze digitale plaatjes! De NFT is voor net iets minder verkocht dan de nummer 8: namelijk 7.6 miljoen euro.

Waarom deze zoveel waard is? Het kunstwerk bevat één van de meest zeldzame 'alien skins'. Daarom dus.

10. Crossroad

 • Prijs: €6.6 miljoen
 • Maker: Mike 'Beeple' Winkelmann

Op de laatste plek in deze top 10 staat het digitale kunstwerk Crossroad. Dit is een geanimeerde NFT in plaats van een stilstaand beeld. In de animatie zie je mensen die langs een lichaam lopen. Het kunstwerk is gemaakt in abstracte vorm. Ook deze is afkomstig van de bekende kunstenaar Beeple.


Kan je zelf NFT's maken?

Misschien zie jij wel goud geld liggen met deze NFT's. Maar kan je een NFT eigenlijk wel zelf maken? Het korte antwoord is: ja. Maar goed, om hier geld mee te verdienen moet je wel weten wat je aan het doen bent. Je moet namelijk zorgen dat de token kan worden opgeslagen in een wallet

En hiervoor moet je gebruikmaken van een blockchain. Veel kunstenaar moeten hier een 'gasfee' over betalen. Dit is dus niet gratis. Veel NFT-liefhebbers gebruiken de MetaMask wallet.

Dit is ook direct de meest populaire online wallet. Wanneer je van plan bent hier gebruik van te maken adviseren wij je meerdere wachtwoorden in te stellen. Hackers liggen constant op de loer en zo bescherm jij jezelf en je kunstwerk. Het is wel van belang dat je het antwoord goed opslaat. Anders kan je je eigen NFT namelijk niet meer bekijken. En dat zou doodzonde zijn.

Hoe maak je een eigen NFT?

Er is ook nog zoiets als de hardware wallet. Dit is ook een crypot-wallet, maar dan in fysieke vorm. Een NFT kan je uploaden in een JPEG of een MP4-bestand.

Soms mag het bestand maar een maximale grootte hebben. Het is dus wel belangrijk dat je dit even goed bekijkt. Vergelijk de verschillende NFT-marketplaces dan ook goed voordat je besluit 'm te verkopen. Bekende namen zijn bijvoorbeeld OpenSea of OKX.

Wanneer je meer kans wil om jouw project te verkopen is het verstandig om deze zoveel mogelijk te promoten. Op social media doen veel bekende digitale kunstenaars dit ook.

Het aanbieden van een NFT kost in principe geen geld. Echter kan je dus wel een gasfee moeten betalen voor de eerste transacties. Hou daar dus rekening mee in het bepalen van je prijs. Bij OpenSea is de fee per verkocht kunstwerk bijvoorbeeld 2,5%.

Sommige investeerders kopen NFT's daarnaast niet met euro's of dollars maar juist met cryptomunten. De meest gebruikte munt voor het kopen van NFT's is de Ethereum. Je kan ervoor kiezen een vaste prijs te vragen of een veilig te starten. Het is maar net waar je voorkeur ligt.


Non Fungible token: wat is het precies?

De afkorting NFT staat voor Non Fungible Token. Maar wat is een NFT dan eigenlijk? Het is eigenlijk zoals de naam al verklapt een niet-inwisselbaar, onvervangbaar digitaal certificaat. In de NFT staat dan ook wie de eigenaar is van de afbeelding, video of tweet.

NFT's

Qua techniek kan je het vergelijken aan Bitcoin. Het certificaat dat je krijgt bij de NFT kan je digitaal creëren en koppelen aan een digitaal object.

Dit registreer je dan in een blockchain, een soort openbare database. Jij hebt dan als het ware de digitale sleutel van de NFT. Hiermee kan je ook bewijzen dat deze van jou is. Deze blockchain is openbaar, wat betekent dat iedereen dit kan zien. Maar goed, om nou zoveel geld te betalen voor digitale kunst.... Waar komt al dit enthousiasme voor non fungible tokens vandaan?


De populariteit rondom NFT's

Het duurste kunstwerk is dus voor meer dan 91 miljoen dollar verkocht. Behoorlijk wat geld dus, en hiermee ook de duurste NFT. Hoe is dit in korte tijd dan zo populair geworden? Eigenlijk waren NFT's al een tijdje best populair. De echte doorbraak kwam pas in maart 2021. Er werd toen namelijk een stuk digitale kunst verkocht voor 2,1 miljoen dollar. De NFT was gemaakt door kunstenaar Fewocious.

Deze NFT van de broncode is vervolgens weer verkocht op het internet voor 5,4 miljoen dollar. Meer dan het dubbele bedrag dus. Ook kwam in hetzelfde jaar een set van 107 verschillende cartoon-apen op de digitale markt terecht.

Ook wel de Bored Ape Yacht Club genoemd. Vanaf dat moment ging iedereen wereldwijd los. Ook veel beroemdheden hebben een Bored Ape NFT in hun bezit. Kortom: het balletje is gaan rollen en eigenlijk niet meer gestopt. Dat de duurste NFT zóveel geld heeft opgeleverd is dus eigenlijk geen verrassing.


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>