• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Top 10 Duurste films ooit gemaakt: dit is de ultieme lijst in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Films kosten een hoop geld. Dat is eigenlijk ook wel logisch. Zo zijn zeker A-lijst acteurs een enorme kostenpost (een loonstrookje van een paar miljoen is vrij normaal).

Verder zit er natuurlijk een heel team achter die zich bezighoudt met de special effects, kostuums, nabewerking en muziek. Kortom: heel veel tijd en dus heel erg veel geld. Maar wat is dan de duurste film?1.  Avatar: The Way of the Water

Totale kosten

€400 miljoen

Regisseur

James Cameron

Obrengsten (box office)

€2.3 miljard

In de top 10 aller duurste films ooit gemaakt staat de film Avatar: The Way of Water op nummer één. Het productiebudget van de film was ongeveer 400 miljoen dollar.

Maar goed, daar krijg je technieken voor terug waar je 'u' tegen zegt. De film beschikt over hyperrealistische special effects en het duurde maar liefst 13 jaar voor de film klaar was. Enorm lang dus! En zoals eerder gezegd: tijd is geld.


2. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Totale kosten

€379 miljoen

Regisseur

Rob Marshall

Obrengsten (box office)

€1.046 miljard

Uiteraard kan Pirates of the Carribean niet ontbreken in dit rijtje. De film is een wereldwijd fenomeen en wordt zelfs tegenwoordig nog steeds bekeken. En dat terwijl de film ondertussen alweer uit 2011 komt.

Ja, echt!

Dit is nummer 4 uit de reeks van 5 films. De uiteindelijke kosten? Maar liefst 379 miljoen dollar. Een hoop geld dus. Ook niet gek als je je bedenkt dat de megabekende acteur Johnny Depp de hoofdrol heeft als Jack Sparrow in de film.

Verder kosten de special effects van een film als On Stranger Tides natuurlijk ook aardig wat.


3. Avengers: Age of Ultron

Totale kosten

€365 miljoen

Regisseur

Joss Whedon

Obrengsten (box office)

€1.403 miljard

Hoewel Endgame misschien de bekendste film is uit de Marvel Cinematic Universe, was het niet de duurste. Dat is namelijk de film Avengers: age of Ultron. Onder leiding van Iron Man moet het team het opnemen tegen Ultron. Het budget voor de film was een slordige 365 miljoen dollar. Net iets minder dan Pirates of the Caribbean dus.


4. Avengers: Endgame

Totale kosten

€356 miljoen

Regisseur

Anthony & Joe Russo

Obrengsten (box office)

€2.798 miljard

Hoewel Endgame misschien de bekendste film is uit de Marvel Cinematic Universe, was het niet de duurste. Dat is namelijk de film Avengers: Age of Ultron. Onder leiding van Iron Man moet het team het opnemen tegen Ultron. Het budget voor de film was een slordige 365 miljoen dollar. Net iets minder dan Pirates of the Caribbean dus.


5. Avengers: Infinity War

Totale kosten

€316 miljoen

Regisseur

Anthony & Joe Russo

Obrengsten (box office)

€2.052 miljard

Niet de eerste film, niet de tweede film maar alweer de derde Avengers film in dit rijtje! In de Infinity War film nemen de superhelden het op tegen warlord Thanos, die het gehele universum wil wegvagen.

Niet erg vriendelijk. Het is aan de Avengers om deze schurk op tijd te stoppen. 

Ook deze film was weer megapopulair, en heeft 316 miljoen dollar gekost. In de film spelen zeer bekende acteurs zoals Scarlett Johansson, Chris Hemsworth en Robert Downey jr. De Avengers Infinity War was dan ook een groot succes.


6. Pirates of the Caribbean: At World's End

Totale kosten

€300 miljoen

Regisseur

Gore Verbinski

Obrengsten (box office)

€961 miljoen

Wederom een Pirates film in het rijtje, ditmaal the Pirates of the Caribbean: At World's End versie. Leuk feitje: dit was de allereerste film die meer dan 300 miljoen dollar heeft gekost, ooit.

At World's End kwam uit in 2007 en is de derde film in de Pirates of the Caribbean reeks.

Uiteindelijk heeft de film ook meer dan 900 miljoen dollar opgeleverd. Achteraf gezien kunnen we stellen dat dit een goede investering was dus. En heel eerlijk: wie heeft de Pirates of the Caribbean films nou niet gezien?


7. Justice League

Totale kosten

€300 miljoen

Regisseur

Zack Snyder

Obrengsten (box office)

€658 miljoen

Ooit van de film Justice League gehoord? Waarschijnlijk wel! Deze blockbuster komt alweer uit 2007 en bevat allerlei superhelden uit de DC Comics.

Denk maar eens aan Aquaman en Wonder Woman bijvoorbeeld. Het budget voor de film was 300 miljoen dollar. Uiteindelijk heeft de film 'maar' 650 miljoen dollar opgebracht. Dat is toch een stuk minder in verhouding met de andere films in dit rijtje.


8. Solo: A Star Wars Story

Totale kosten

€275 miljoen

Regisseur

Ron Howard

Obrengsten (box office)

€393 miljoen

Star Wars is natuurlijk enorm geliefd onder jong en oud. Dat deze film in dit rijtje staat is waarschijnlijk ook geen verrassing. Het is een soort spin-off van de vele Star Wars films van vroeger.

Verder is het dan ook direct de duurste film uit de Star Wars reeks. De film gaat over de vroegere avonturen van Han Solo en Chewbacca. De kosten? Maar liefst 275 miljoen dollar.

De film leverde net geen 400 miljoen dollar op. Ook dit is wederom niet enorm veel in verhouding met sommige andere films in dit rijtje.


9. John Carter

Totale kosten

€264 miljoen

Regisseur

Andrew Stanton

Obrengsten (box office)

€284 miljoen

Deze film heeft behoorlijk wat gekost, en behoorlijk weinig opgeleverd. De film had namelijk een budget van 264 miljoen dollar. Uiteindelijk heeft de film 284 miljoen opgebracht. Dat is dus slechts 20 miljoen dollar winst.

Enorm weinig. Maar goed, dit komt niet per se door de film zelf. De eerste Hunger Games film was toen namelijk ook in de bioscoop. En we weten allemaal hoe populair deze film geweest (en tegenwoordig nog eigenlijk).

Menig filmliefhebber verkoos deze film boven de John Carter film.


10. Batman v. Superman: Dawn of Justice

Totale kosten

€263 miljoen

Regisseur

Zack Snyder

Obrengsten (box office)

€872 miljoen

Ook deze film met Batman en Superman heeft behoorlijk wat geld gekost. Het is een vervolg op de film van DC Comics Man of Steel. Hierin speelt Henry Cavill de superman en Ben Affleck de geliefde Batman.

Het budget was 263 miljoen dollar. Uiteindelijk was de omzet van de film 873 miljoen dollar. Op zich prima, maar zeker niet zoveel als de bekende Batman film 'The Dark Knight Rises'. 

Deze Batman film heeft namelijk maar liefst 1,08 miljard dollar opgehaald. The Dark Knight Rises is ook een stuk populairder, en dan ook nog eens goedkoper. Het budget was namelijk ongeveer 250 miljoen dollar.

Ook vermogen opbouwen? Met deze tijdelijke acties maak je een goede start! 🎁

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>