• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat is de duurste diamant ter wereld? Top 10 duurste diamanten en hun prijs! [2024 update]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 11/10/2023

Wat is de duurste diamant ter wereld? Duik diep in de glinsterende wereld van diamanten met de Pink Star, Oppenheimer Blue, en de betoverende Koh-i-Noor diamant.

Deze schitterende diamanten staan niet alleen symbool voor eeuwige liefde, maar vertegenwoordigen ook ongekende rijkdom. Elk van deze glimmende diamanten heeft een uniek en boeiend verhaal dat wacht om verteld te worden.

Ben je er klaar voor? Maak je dan op voor een glanzende reis langs de top 10 duurste diamanten ter wereld, waarbij elke diamant een verhaal onthult dat net zo schitterend is als de steen zelf!

Duurste diamant

Wat maakt een diamant duur?

De vraag ‘Wat maakt een diamant duur?’ heeft zowel een praktisch als een magisch antwoord. Als we het hebben over de kroonjuwelen van Moeder Natuur, zijn het de unieke exemplaren die de show stelen en de portemonnees van verzamelaars legen.

Deze specifieke diamanten dragen niet alleen een aanzienlijk gewicht in karaat, maar hun prijzen zijn vaak ook sterk verbonden met de roerige geschiedenis die ze met zich meedragen.

Het is niet alleen de glans en het gewicht van een diamant die het een astronomisch prijskaartje geeft. De prijs van een diamant wordt vaak bepaald door een combinatie van verschillende, unieke kenmerken en de rijke geschiedenis die de steen heeft ervaren.

Deze diamanten zijn stille getuigen geweest van macht, liefde, verraad en veroveringen, en elk heeft een uniek verhaal te vertellen.

  • Aantal karaat: Het gewicht van een diamant, gemeten in karaat, is cruciaal voor de waardebepaling. Grotere diamanten zijn zeldzamer en daarom waardevoller.
  • Kleur: Diamanten zijn er in verschillende kleuren. Hoewel kleurloze diamanten zeer begeerd zijn, kunnen diamanten met een unieke kleur, zoals roze of blauw, ook een hoge prijs opleveren.
  • Zuiverheid en slijpvorm: De zuiverheid van een diamant refereert aan de afwezigheid van insluitsels of imperfecties. Een goed geslepen diamant reflecteert het licht beter, wat resulteert in die begeerde schittering.

Een prijskaartje wordt echter niet enkel en alleen bepaald door deze fysieke kenmerken. Vaak is de mystiek, de verhalen en de geschiedenis die een diamant met zich meedraagt, net zo waardevol als de steen zelf.

Deze elementen samen maken dat de prijs van deze fascinerende edelstenen tot ongekende hoogten kan stijgen. Elk van deze diamanten is een uniek stukje van onze wereldgeschiedenis, gevangen in een onverwoestbaar en schitterend juweel.


Diamanten en het Britse koningshuis

De geschiedenis van diamanten en het Britse koningshuis is even glinsterend als de edelstenen zelf, met een erfgoed dat zich uitstrekt over eeuwen van heerschappij en verovering. Het verhaal begint in de koloniale tijd, toen het Britse Rijk zich over de wereld uitbreidde, inclusief regio's die rijk waren aan kostbare edelstenen, zoals India en Zuid-Afrika.

Het Britse koningshuis - met name koningin Victoria - begon deze kostbare stenen te verzamelen tijdens hun koloniale expedities. India, eens bekend als de 'gouden vogel', had een overvloed aan rijkdommen, waaronder verbluffende diamanten.

Een van de meest illustere voorbeelden is de Koh-i-Noor, een diamant met een onschatbare waarde en een rijke geschiedenis. Deze legendarische steen, nu gezet in de kroon van koningin Elizabeth, werd tijdens de Britse kolonisatie overgedragen aan het koningshuis.

Het bezit van zulke prominente en historisch significante diamanten heeft de waarde van deze edelstenen exponentieel doen stijgen. De uniciteit, de geschiedenis en de associatie met de koninklijke familie hebben de vraag en, daardoor, de prijzen van deze diamanten opgedreven.

De Koh-i-Noor, bijvoorbeeld, is niet alleen waardevol vanwege zijn indrukwekkende grootte en kwaliteit, maar ook vanwege zijn koninklijke connectie en tumultueuze geschiedenis.

Dus, de verbinding tussen diamanten en het Britse koningshuis is niet alleen historisch maar ook economisch significant. Deze relatie heeft niet alleen bijgedragen aan de mystiek en allure van deze edelstenen, maar speelt ook een cruciale rol in de waardering en prijsbepaling van de meest gewilde diamanten ter wereld.


Top 10 duurste diamanten ter wereld

Nu we je even hebben meegenomen in de manier waarop diamanten hun waarde krijgen, kunnen we door op de orde van de dag: de top 10 lijst! Of het nu de grootste diamant ter wereld, de duurste diamant ter wereld, of de duurste kleurloze diamant betreft; in deze lijst vindt iedereen wel wat interessants.

Dus, laten we je vooral meenemen in de lijst met de duurste diamanten ter wereld! Ontdek hieronder de top 10 duurste diamanten.


10. Blauwe Maan van Josephine - €48,4 miljoen

Op plaats 10 de Blue Moon Diamond, of zoals wij ‘m graag noemen: de Blauwe Maan van Josephine. Deze schoonheid is een behoorlijk prijzig steentje van maar liefst €48,4 miljoen!

Dit blauwe wonder werd in 2014 ontdekt in de Cullinan-mijn in Zuid-Afrika, bekend om haar productie van enkele van de meest spectaculaire diamanten ter wereld. Met een gewicht van 12,03 karaat en een zeldzame Fancy Vivid Blue-kleur is deze diamant een absolute showstopper.

De Blauwe Maan kreeg haar naam niet alleen vanwege haar bijzondere kleur; de steen is ook echt een zeldzaamheid, een ‘blauwe maan’ in de diamantenwereld. En waarom ‘van Josephine’? Nou, de diamant werd gekocht door een Hongkongse miljardair voor zijn dochter, Josephine. Kun je het je voorstellen? Een diamant als cadeau!

Maar wat maakt deze diamant dan zo duur? Ten eerste, blauwe diamanten zijn schaars. Daarnaast is de intensiteit en zuiverheid van de kleur van deze specifieke diamant exceptioneel. Voeg daar de grote omvang en het bijzondere slijpsel aan toe, en je hebt een recept voor een adembenemend en peperduur juweel!


9. Winston Pink Legacy - €50,4 miljoen

Laat me je voorstellen aan de grootste roze diamant: de Winston Pink Legacy, met een waanzinnige waarde van €50,4 miljoen. Een echte ‘pretty in pink’!

Gevonden in de legendarische mijnen van Zuid-Afrika, is dit roze juweeltje niet je doorsnee bling. Het weegt 18,96 karaat, wat in de diamantwereld gelijk staat aan een hele hoop sprankeling en glamour. Deze diamant is in 2018 op de kop getikt door het befaamde juwelenhuis Harry Winston en heeft sindsdien harten (en portemonnees) sneller doen kloppen.

Nu vraag je je af, waarom kost deze roze beauty zo veel? Ten eerste, zijn roze diamanten echt zeldzaam. Maar de Winston Pink is niet zomaar roze; hij heeft een Fancy Vivid kleurclassificatie, wat betekent dat de kleur ongelofelijk intens en puur is. Dit, gecombineerd met de omvang en de schitterende slijping, tilt de waarde van deze edelsteen naar de stratosfeer van luxe en exclusiviteit. Kortom, de Winston Pink Legacy is niet alleen een feest voor het oog, maar ook een ongeëvenaarde schat in de wereld van diamanten!


8. Graff Lesedi La Rona - €53 miljoen

Ontmoet de zeldzame edelsteen Graff Lesedi La Rona, met een prijskaartje van €53 miljoen. Deze bijzondere diamant zag in 2015 het daglicht in een mijn in Botswana. Bij de vondst was de diamant een ruwe bolide van 1.109 karaat, een enorm klompje dus!

Daarna is het slijpteam van Graff aan de slag gegaan. Na een zorgvuldige slijpbeurt toverden ze een stralende diamant van 302,37 karaat tevoorschijn. Waarom is deze steen zoveel waard? Nou, de Graff Lesedi La Rona is niet alleen groot, maar ook zuiver van kwaliteit en prachtig van kleur.

De combinatie van zijn grootte, de heldere kleur en zuiverheid maakt de Graff Lesedi La Rona echt speciaal. Deze kwaliteiten zorgen ervoor dat de diamant over de hele wereld bekend en geliefd is bij kenners en verzamelaars. Kortom, de Graff Lesedi La Rona is niet zomaar een diamant; het is een uniek en zeldzaam meesterwerk dat terecht een fortuin waard is!


7. Pink Star - €60,7 miljoen

Maak je klaar voor de glanzende Pink Star, een juweel van een diamant met een waarde van niet minder dan €60,7 miljoen! De Pink Star is een roze diamant, en oh, wat voor één!

In 1999 werd deze schitterende steen in Zuid-Afrika ontdekt door De Beers, de gigant in de diamantindustrie. Na het slijpen bleef er een oogverblindend exemplaar van 59,60 karaat over. Deze roze diamant is niet zomaar roze: het heeft de classificatie ‘Fancy Vivid’, wat betekent dat het kleurtje uitzonderlijk intens en puur is.

Waarom hangt er zo'n monsterlijk prijskaartje aan de Pink Star? Ten eerste is de kleur uitzonderlijk, en de grootte is ook al zo indrukwekkend. Gooi daar nog de zuiverheid en het vakmanschap in het slijpproces bij, en je hebt de crème de la crème van de diamantenwereld! De Pink Star is niet zomaar een steen; het is een symbool van luxe en uitzonderlijke schoonheid, dat elke diamantliefhebber doet kwijlen


6. Wittelsbach Graff - €71,2 miljoen

De Wittelsbach Graff is een oogverblindende blauwe diamant, met een geschatte waarde van €71,2 miljoen. Gevonden in India in de 17e eeuw, weegt deze historische schat 31,06 karaat. Het is niet alleen de omvang die telt: de zeldzame diepblauwe kleur maakt deze diamant uiterst waardevol. Deze kleur, in combinatie met zijn omvang, draagt bij aan het hoge prijskaartje.

De diamant heeft ook een fascinerende geschiedenis. Ooit behoorde het toe aan koninklijke families in Oostenrijk en Beieren, wat bijdraagt aan zijn allure en waarde. In 2008 kwam de diamant in handen van Laurence Graff, een beroemde diamantair. Hij besloot de steen subtiel te herslijpen, wat resulteerde in een nog meer sprankelende en waardevolle diamant. Het unieke karakter, de zeldzame kleur en de rijke geschiedenis maken de Wittelsbach Graff tot een van de meest begeerde diamanten ter wereld.


5. De Beers Centenary - €100 miljoen

De De Beers Centenary Diamond, gewaardeerd op een indrukwekkende €100 miljoen, werd in 1986 ontdekt in de Premier Mine in Zuid-Afrika. Deze uitzonderlijke diamant, oorspronkelijk 599 karaat, werd zorgvuldig geslepen tot een elegante, hartvormige steen van 273,85 karaat.

De waarde van de De Beers Centenary is niet alleen gebaseerd op zijn grootte. Deze diamant is ook befaamd om zijn onberispelijke kleurloosheid en wordt gecategoriseerd als een D-level diamant, wat staat voor de allerhoogste kwaliteit. Bovendien is de steen intern volkomen zuiver, een zeldzame eigenschap die bijdraagt aan zijn aanzienlijke waarde.

De combinatie van formaat, kleur en zuiverheid maken de De Beers Centenary tot een icoon van schoonheid en exclusiviteit in de wereld van diamanten. Elk aspect van deze diamant straalt uitzonderlijkheid uit, waardoor hij terecht een van de duurste diamanten ter wereld is.4. Hope - €350 miljoen

De Hope Diamond, met een geschatte waarde van €350 miljoen, is omhuld met mysterie en allure. Deze fascinerende blauwe diamant werd oorspronkelijk in India ontdekt en woog ruw 112 karaat. De huidige geslepen versie is een betoverende 45,52 karaat.

Wat maakt de Hope zo waardevol? Ten eerste is het de zeldzame diepblauwe kleur, verder versterkt door sporen van borium in de steen. Deze unieke kleur, gecombineerd met zijn historische betekenis, verhoogt zijn waarde enorm. De Hope Diamond heeft door de eeuwen heen verschillende eigenaren gekend, waaronder koningen en socialites, en is omgeven door verhalen van ongeluk en vloeken.

Nu gehuisvest in het Smithsonian Institution, blijft de Hope Diamond bezoekers betoveren met zijn ongrijpbare schoonheid en rijke, mysterieuze geschiedenis, wat bijdraagt aan zijn status als een van de meest begeerde en kostbare diamanten ter wereld.

Hope diamant

3. Cullinan - €400 miljoen

De Cullinan-diamant, met een buitengewone waarde van €400 miljoen, is een stuk van ongeëvenaarde schoonheid en geschiedenis. En ook de grootste diamant ter wereld. Ontdekt in 1905 in Zuid-Afrika, woog de originele, ruwe steen een onvoorstelbare 3.106 karaat.

Deze majestueuze vondst is vernoemd naar Sir Thomas Cullinan, de eigenaar van de mijn waar de diamant werd gevonden. Wat deze diamant zo speciaal maakt, naast zijn grootte, is zijn uitzonderlijke zuiverheid en kwaliteit. De Cullinan werd uiteindelijk gesplitst in verschillende grote stukken, waarvan de grootste, de "Grote Ster van Afrika", een verbazingwekkende 530,2 karaat weegt.

Met zijn ongeëvenaarde grootte, zuiverheid en historische betekenis, belichaamt de Cullinan een onschatbare waarde in de wereld van edelstenen, waardoor het niet alleen een stuk van monetaire, maar ook van historische en culturele waarde is.


2. De Sancy - Onbetaalbaar

De Nancy is een adembenemende kleurloze diamant met een onschatbare waarde, zowel historisch als financieel. Deze prachtige edelsteen werd voor het eerst ontdekt in de beroemde Golconda-mijnen van India, die bekend staan om hun uitzonderlijke diamanten. De exacte datum van de ontdekking van De Nancy is niet gedocumenteerd, maar het wordt aangenomen dat deze diamant al eeuwen geleden werd gevonden.

De Nancy dankt zijn naam aan Nancy Astor, de legendarische Amerikaanse socialite die de diamant in de vroege 20e eeuw in haar bezit kreeg. Haar liefde voor juwelen en deze bijzondere steen maakte De Nancy beroemd over de hele wereld.

Wat de waarde betreft, is De Nancy werkelijk onschatbaar. Zijn zeldzaamheid, uitzonderlijke zuiverheid en schitterende slijpvorm maken het een van de meest kostbare diamanten ooit. Bovendien heeft het een rijke geschiedenis, gekoppeld aan enkele van 's werelds meest invloedrijke figuren.

Tegenwoordig is De Nancy een symbool van tijdloze schoonheid en luxe, en het blijft bewaard in een privécollectie, ver buiten het bereik van de meeste mensen. Zijn waarde zal blijven stijgen naarmate de tijd verstrijkt, en het blijft een schitterend eerbetoon aan 's werelds meest kostbare edelstenen.


1. Kohinoor - Onbetaalbaar

De Koh-i-noor, een diamant met een onschatbare waarde, is een van 's werelds meest beroemde edelstenen. Zijn geschiedenis begint in de mijnen van Golconda, India, waar deze uitzonderlijke diamant werd ontdekt, vermoedelijk in de 13e eeuw. De naam "Koh-i-noor" betekent "Berg van Licht" in het Perzisch, en het is een toepasselijke naam voor deze glinsterende schat.

De Koh-i-noor heeft een tumultueuze geschiedenis, waarbij hij van de ene heerser naar de andere ging, vaak als oorlogsbuit. Uiteindelijk belandde de diamant in het Britse koninklijke bezit in 1850, na de annexatie van de Punjab in India. Sindsdien maakt de Koh-i-noor deel uit van de Britse kroonjuwelen.

Wat de waarde betreft, is de Koh-i-noor onschatbaar vanwege zijn unieke geschiedenis en onberispelijke kwaliteit. Deze diamant staat bekend om zijn perfecte slijpvorm en ongelooflijke zuiverheid, en zijn waarde wordt versterkt door zijn rol in de geschiedenis van India en het Britse rijk.

Hoewel de Koh-i-noor financieel niet te koop is, blijft hij een symbool van macht, rijkdom en historische betekenis, en is hij bewonderd over de hele wereld.


Veelgestelde vragen

Welke diamant is het meest waard?

Veruit de meest waardevolle diamant is de Koh-i-Noor, een diamant die is verwerkt in de Britse kroon.

Hoeveel karaat is de Koh-i-Noor?

De Koh-i-Noor bezit 105.60 karaat.

Wat kost 1 karaat diamant?

Een enkele karaat kost zo tussen de €4000 en €6000 voor middelmatige kwaliteit, en tot wel €16.000 van de hoogste kwaliteit. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>