Is jouw nieuwe onderneming benieuwd naar de mogelijkheden van durfkapitaal? Dat komt goed uit, want in dit artikel leggen we precies uit hoe durfkapitaal in elkaar steekt!
Met durfkapitaal kunnen nieuwe ondernemingen namelijk particulieren of langer bestaande bedrijven aansporen voor een financiering. Maar waar begin je?
In dit artikel leggen we uit wat durfkapitaal is en geven we jou de belangrijkste tips om jonge bedrijven de weg te wijzen in de wereld van het durfkapitaal!
Wat is durfkapitaal
Durfkapitaal is het investeren van al bestaande bedrijven of particuliere investeerders in startende ondernemingen. Dit wordt ook wel risicodragend kapitaal genoemd en is een vertaling van het Engelse leenwoord venture capital. Via verschillende online platformen kan je durfkapitaal aanvragen.
Startende ondernemers zijn vaak op zoek naar dit soort investeringen, omdat er simpelweg kapitaal nodig is. Wellicht heb jij namelijk wel een briljant idee, maar kom je gewoon geld te kort om het in uitvoering te brengen. En zie daar, durfkapitaal!
Voor wie is durfkapitaal geschikt?
Hoe kan het dat verschillende partijen verschillende rente percentages berekenen over een zakelijke lening? Nou dat is simpel, ze gebruiken namelijk allemaal een eigen methode om deze te berekenen. Aan de hand van deze berekeningen wordt het rentepercentage opgebouwd.
Het aantrekken van durfkapitaal is niet voor iedereen geschikt. Op het moment dat jij een onderneming met een idee de wereld in brengt en openbreekt voor professionele investeerders, zal je toch echt aan de financiële projecties van jouw onderneming moeten voldoen.
En dat is dan ook meteen de reden dat durfkapitaal ook wel risicodragend kapitaal wordt genoemd, want voor zowel de investeerder als de oprichter van de onderneming is het een risicovolle handeling.
Enerzijds investeer je namelijk geld van venture capitalists en dat moet je toch echt op de een of andere manier terugbetalen. Anderzijds is het voor investeerders risicodragend kapitaal, omdat je niet zeker weet of het bedrijf waarin je investeert goede prestaties levert.
Om te ontdekken of durfkapitaal voor jouw onderneming een geschikte manier is om financiering voor elkaar te krijgen, zetten we hieronder op een rijtje voor wie durfkapitaal nu geschikt is.
Kenmerken aanvragers van durfkapitaal
Durfkapitaal aanvragen stappenplan
Je kunt je voorstellen dat een investeerders die kapitaal investeren in een bedrijf dat op zoek is naar durfkapitaal hoge risico's lopen. Investeren in een bedrijf via bijvoorbeeld crowdfunding is al risicovol, maar nu heb je ook nog eens te maken met net startende ondernemingen.
Daarom is het voor ondernemingen die op zoek zijn naar investeerders zinvol om de investering vanuit het perspectief van investeerders te bekijken.
En vanuit dat perspectief geven we een stappenplan van het aanvragen van durfkapitaal voor een startende ondernemer:
Stap 1: business plan
Met een business plan met daarin een duidelijke beschrijving van de hoogte van het gewenste risicokapitaal, de looptijd waarin het bedrag wordt terugbetaald en logische opbouw kom je al een heel eind.
Daar komt nog eens bij dat er een ongeschreven regel is dat je duidelijk moet opschrijven hoe jij van plan bent om het geld te verdienen. Dit worden ook een attractieve propositie genoemd. Met andere woorden: wat zijn de financiële projecties?
Stap 2: Investeerders zoeken
De belangrijkste stap van alles in de wereld van durfkapitaal is het vinden van de zogenoemde 'business angels'. Over financiële projecties bestaan verschillende ideeën, en het is voor jou als ondernemer belangrijk dat je weet wat die ideeën zijn.
Gelukkig kan je tegenwoordig via allerlei partijen investeerders vinden, waarbij je door middel van een pitch uitleg geeft over het durfkapitaal dat jij van plan bent om te investeren in jouw onderneming.
Durfkapitaal alternatieven
Investeerder gevonden? Nee? Dan is er nog geen nood aan de man, want er zijn gelukkig genoeg durfkapitaal alternatieven. In Nederland is het namelijk zo dat startups steeds vaker op een andere manier investeringen najagen.
Een van de manieren waarop startups leningen aangaan is via een zakelijk lening. Dit is een investering die wordt uitgevoerd door een kredietverstrekker. Zo heb je niet jouw eigen netwerk nodig om tot een geschikte lening te komen.
Bij een zakelijke lening wordt aan startups een aantal zaken gevraagd voordat ze over kunnen gaan op het financieren van een zakelijke lening. Dit is een vrij rechtlijnig proces, want je geeft simpelweg de hoogte van jouw kapitaalbehoefte aan en een looptijd.
Nu is het zo dat ze vaak kijken naar jouw omzet of businessplan voordat ze ook daadwerkelijk miljoenen euro's aan kapitaal uitgeven. Dat is ook niet gek, want van de andere kant is het best risicovol om te investeren in een bedrijf zonder gigantisch onderpand.
Bij een zakelijke lening betaal je de investering terug inclusief een deel rente. Dit is minder risicovol dan durfkapitaal, zodat je minder kans hebt op een achtergestelde lening.
Durfkapitaal conclusie
Al met al hebben we in dit artikel bekeken wat de voor- en nadelen van durfkapitaal op een rijtje gezegd. Allereerst hebben we gezien dat je met een sterk businessplan op zoek kunt gaan naar investeerders in durfkapitaal.
Ook hebben we gezien dat durfkapitaal voor zowel de onderneming als de investeerder een risicovolle investering kan zijn. Daarom hebben we een aantal alternatieven voor durfkapitaal op een rijtje gezet.
Top 5 Beste zakelijke leningen
Best Geteste Zakelijke lening
1. Bridgefund
9.2
Onze score
Beste Lening voor ZZP'er / starter
2. QELD
8.8
Onze score
Beste zakelijke lening groot bedrag
3. SwishFund
8.7
Onze score
Beste Kortlopende lening
4. Kredietvooruit
8.0
Onze score
Beste zakelijke lening met lange looptijd
5. New10
8.0
Onze score
Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.
Veelgestelde vragen
Hoe werkt een venture capital?
Een venture capital werkt doordat een particuliere investeerder investeert in een kleiner bedrijf dat op zoek is naar kapitaal om zijn of haar onderneming te laten groeien. De investeerder spreekt zelf af in welke vorm de onderneming dit terugbetaalt.
Waarom durfkapitaal?
Durfkapitaal kan een oplossing zijn voor ondernemingen die een risicovol businessplan hebben, waarbij men afhankelijk is van een durfkapitalist.
Hoe vind je een investeerder?
Je vind een investeerder het snelst binnen jouw eigen netwerk, maar er zijn ook online platformen waarbij investeerders zich kunnen inschrijven op bepaalde projecten van durfkapitaal. Ook zijn er nog voldoende durfkapitaal alternatieven.