• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • DSM Aandeel Verwachting: Wat gaat dit aandeel de komende jaren doen? [2023-2030]

Wat zijn de verwachtingen van het DSM aandeel? Sinds 1996 is het mogelijk om te beleggen in een DSM aandeel op de Nederlandse beurs. Hiermee beleg je in een bedrijf dat in 1902 verantwoordelijk was voor de Nederlandse mijnbouw in Limburg, vervolgens de overstap maakte naar het produceren van biochemici en zich tegenwoordig toespitst op de voedingsindustrie.

Kan DSM voor jou een interessant aandeel zijn? In dit artikel bieden we alle informatie die een belegger nodig heeft om te beoordelen of DSM een verstandige belegging zou kunnen zijn. Wil jij meer weten over DSM en wat voor soort aandeel het is? Lees dan hier verder!

Snel en gemakkelijk het aandeel DSM kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Wat is het DSM aandeel?

DSM is een bedrijf dat sinds 1989 te koop is op de Nederlandse beurs. Het bedrijf vindt haar oorsprong in de Nederlandse mijnbouw, waar later de naam Dutch State Mines aan werd gekoppeld. Maar de mijnbouw behoort tegenwoordig niet meer tot de werkzaamheden van DSM. In dit onderdeel zullen we de werkzaamheden van DSM eens nader bekijken. 

Zoals gezegd is DSM begonnen als bedrijf dat zich richtte op de Nederlandse mijnbouw in Limburg. In deze periode was het bedrijf in handen van de overheid en bezat de Nederlandse overheid 100% van de aandelen in het bedrijf. Deze mijnen werden echter in de jaren '60 en '70 gesloten door de vondst van de gasbel in Slochteren.

En toen? Je kunt je voorstellen dat het alle hens aan dek is als de primaire industrie waar jij geld mee verdient opeens in elkaar stort. Toch moest DSM op zoek naar alternatieven. En die alternatieven hebben zij gevonden. 

In de periode na de jaren '70 zette DSM een flink veranderingsproces in door zich te richten op de ontwikkeling van chemicaliën en chemische producten, zoals kunstmest, het verwerken van ruwe grondstoffen als gas en olie en het produceren van plastic. 

Deze nieuwe insteek wierp haar vruchten af, want in 1989 trad DSM toe tot de Nederlandse beurs. In deze periode werden er door DSM nog meer veranderingen doorgezet. Zo verschoof de nadruk op van ruwe grondstoffen naar het produceren van gespecialiseerde eindproducten, zoals toepassingen van plastic, cosmetica, farmaceutica of biotechnologie.

Dat klinkt ingewikkeld, en dat is het ook. De werkzaamheden van DSM anno 2023 allang al niet meer op één hand te tellen en zitten verspreid over talloze landen en sectoren. Hier komt ook nog eens bovenop dat DSM een offensief is begonnen met het overnemen van allerlei kleinere bedrijven, waardoor DSM steeds meer groei laat zien. 


Actuele DSM koers

Ben jij benieuwd naar de actuele DSM koers? Bekijk dan de onderstaande grafiek! Hierin is de koers van het DSM aandeel te zien. Je kan daardoor bekijken welke waarde DSM op dit moment heeft. 

Historische koers DSM

Nu we kennis hebben gemaakt met de veelzijdige geschiedenis van DSM, kunnen we onderzoeken hoe de DSM koers zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat de koers van een bedrijf niet volledig gelijk staat aan de intrinsieke waarde van een bedrijf.

Het kan zo zijn dat de koers van een bepaald bedrijf hoog staat omdat dat aandeel heel veel wordt verhandeld. Zo ontstaat een hoge koers door vraag en aanbod. Als de intrinsieke waarde van het bedrijf in diezelfde periode tegenvalt, is de koerswaarde 'opgeblazen'. 

Daarom is het belangrijk om de koers te analyseren en te vergelijken met de bedrijfsontwikkelingen. Hoe meer de koersontwikkelingen vergelijkbaar zijn met de ontwikkelingen van het bedrijf, hoe betrouwbaarder de investering. En deze analyse begint voor DSM in het jaar 1989.

In 1989 trad DSM tot de beurs met een bedrag van zo'n €9 per aandeel. De koers van DSM is in de jaren daarna het best te beschrijven als een schoolvoorbeeld van geleidelijke groei. Stapje voor stapje groeide de koerswaarde van DSM van het beginbedrag van €9 per aandeel in 1989 tot een koerswaarde van zo'n €50 per aandeel in 2015. 

Nu is het zo dat deze groei vergelijkbaar is met de ontwikkelingen van het bedrijf op dat moment. Deze periode stond namelijk volledig in het teken van uitbreiding in diversificatie. Nieuwe bedrijven, nieuwe markten en nieuwe landen hebben bijgedragen aan deze stabiele groei van het DSM aandeel.

Vanaf 2015 kwam DSM in een stroomversnelling te zitten. Jarenlange stabiele groei bij een aandeel is vrij zeldzaam, dus de ontwikkelingen van DSM bleven niet onopgemerkt bij beleggers. Door de toename in interesse in het aandeel steeg de waarde van het DSM aandeel in 2015 van zo'n €2015 naar een bedrag van €199 in 2021. 

Snel en gemakkelijk het aandeel DSM kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

DSM Verwachting

Uit de analyse van de koershistorie kan worden geconcludeerd dat DSM een zeer stabiele koershistorie heeft. Ook kan worden geconcludeerd dat er een enorme groei is doorgemaakt. Een belegger die in 1989 aandelen ter waarde van €100 hadden aangeschaft, konden in 2021 rekenen een portfolio dat zo'n €22.000 waard was.

Natuurlijk is die groei niet weggelegd voor iedereen. Het vasthouden van een aandeel in 1989 wat destijds €9 was en dat ook nog eens voor meer dan 20 jaar? Dat vereist een ijzeren discipline en een emotieloze houden ten aanzien van het beleggen. 

Maar wat is dan de verwachting voor de komende jaren? We weten dat DSM een enorme groei heeft doorgemaakt die ook nog eens stabiel is. Het is hierbij de vraag of deze stabiele groei in de aankomende jaren nog zo stevig wordt doorgezet. 

Het is opvallend dat de omzet van DSM al eigenlijk sinds 2012 zo rond de €9 miljard euro ligt. Echter is er een stijgende lijn te zien in de nettowinst die DSM overhoudt aan het eind van het jaar. Dat wil zeggen dat de winst van DSM toeneemt, terwijl de omzet ongeveer hetzelfde blijft. 

Daarnaast is het zo dat DSM talloze industrieën omvat die van groot belang zijn voor de maatschappij. Voeding, farmaceutica, grondstoffen: dit zijn sectoren die voorlopig nog nodig zullen blijven. Daarnaast is DSM een bedrijf dat heeft laten zien verschillende klappen te kunnen incasseren en vervolgens sterker op te staan. 

Snel en gemakkelijk het aandeel DSM kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

DSM prijs voorspelling 2023 – 2028

We hebben ontdekt dat de prijs van de DSM-koers in de afgelopen jaren flink is gestegen. Hoewel de nettowinst in diezelfde periode ook net zo sterk is gestegen, lijkt het er toch een beetje op alsof DSM anno 2023 een opgeblazen koers heeft.

Dat maakt het lastig om met zekerheid te zeggen hoe de vooruitzichten eruitzien voor DSM aandelen. De koers staat namelijk hoog en er zijn veel mensen die vanwege de stabiele groei hebben geïnvesteerd in DSM. Dat kan een aantal dingen betekenen.

Allereerst kan dit betekenen dat men nóg meer zal gaan beleggen in DSM. De groei is groot, maar wellicht kan de groei nog meer doorzetten. Dit is echter minder aannemelijk, omdat de koers van DSM op dit moment hoog staat en best prijzig is. Een bedrag van €200 per aandeel is namelijk relatief hoog.

Veel aannemelijker dat men in de komende periode aandelen van DSM zal gaan verkopen. Een opgeblazen koerswaarde kan namelijk ook betekenen dat beleggers die een aantal jaren geleden waren ingestapt in DSM nu voldoende winst hebben behaald om ervoor te kiezen om het aandeel te verkopen.

In beide gevallen is het denkbaar dat de koers of nóg meer gaat stijgen en dan over een aantal jaren zal zakken, of dat de koers binnen een kortere periode meer zal zakken. In beide gevallen is het anno begin 2023 een ongunstige tijd om te investeren in DSM.


DSM Kopen of niet?

De belangrijkste vraag van dit artikel is of beleggen in DSM anno 2023 verstandig is of juist niet. Dit is een vraag die niet eenduidig te beantwoorden is. Elke belegger heeft namelijk een andere kijk op aandelen. Er zijn bijvoorbeeld beleggers die alleen beleggen in cybersecurity of er zijn beleggers die alleen beleggen in Nederlandse aandelen.

De grootste groep beleggers belegt in verschillende aandelen, ETFs of fondsen in verschillende sectoren. Voor deze beleggers kan DSM een interessant aandeel zijn, omdat je met een aandeel in DSM belegt in meerdere sectoren verdeeld over meerdere landen. Hierdoor heb jij een relatief goede spreiding aangebracht in jouw portfolio.

Tegelijkertijd moet het opgeblazen karakter van de beurs anno 2023 worden vermeld. Hierdoor is het beleggen in DSM aandelen risicovoller. De koers staat hoog en je bent niet de enige die de ogen heeft gevestigd op dit aandeel. 

Daarmee is het dus niet mogelijk om allesomvattend antwoord te geven op de vraag of DSM voor jou een interessant aandeel is of juist niet. Wel hebben we argumenten gegeven waarom het anno 2023 een risicovol moment is om te beleggen in DSM. 

Waar DSM kopen?

Ben jij desondanks van plan om te beleggen in DSM aandelen? Of wil je gewoon een keer ontdekken hoe het kopen van aandelen in elkaar steekt? Je hebt verschillende online brokers die aandelen verkopen. Hieronder hebben we een overzicht opgenomen met de verschillende online brokers en de bijbehorende kosten!

Beste brokers voor aandelen

Kosten: Gratis

Kosten: €2 + 0,03%

Kosten: Gratis met €500 aan transactietegoed!

Kosten: €4 + 0,04% en 0,24% servicefee.

Kosten: €5 + 0,06% service fee

DSM aandelen advies?

In dit artikel hebben we uitgelegd dat DSM oorspronkelijk is begonnen als een bedrijf dat verantwoordelijk was voor de mijnbouw in Limburg. Nadat in de jaren '70 de gasbel in Slochteren was ontdekt, verloor DSM haar voornaamste bron van inkomsten en moesten zij op zoek naar alternatieven.

De alternatieven die door DSM zijn gevonden zijn niet op één hand te tellen. Ze hebben sinds de jaren '70 geïnvesteerd in onder andere farmaceutica, verwerking van ruwe grondstoffen en voeding. Ook hebben zij zich verspreid over verschillende landen en zijn ze nog steeds bezig met een opmars om nog meer bedrijven over te nemen.

Deze dominante positie uit zich ook echt in de koers, want DSM representeert een schoolvoorbeeld van stabiele groei. De stabiele groei werd rond 2015 in de volgende versnelling gezet, waarbij er een explosieve groei plaatsvond.

Het lijkt alsof het DSM aandeel anno 2023 overgewaardeerd is, omdat de winst van DSM niet zo snel is gestegen als de waarde van de koers. Daarmee is duidelijk geworden dat DSM op dit moment een risicovolle belegging is. 

Snel en gemakkelijk het aandeel DSM kopen:

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop het aandeel: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>