• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Dodenherdenking: verplichte vrije dag of niet?

Is het Dodenherdenking eigenlijk een verplichte vrije dag of niet? Als werknemer en werkgever is het belangrijk om te weten of deze dag een officiële vrije dag is of niet. 

Daarom onderzochten we voor dit artikel precies wat je moet weten over Dodenherdenking en waar je nu precies recht op hebt als werknemer of als werkgever. 

Nee, Dodenherdenking geen officiële feestdag en ook geen officiële vrije dag. Dat betekent dat je in principe geen recht hebt op een vrije dag tijdens Dodenherdenking.


Wel is het zo dat winkels tijdens Dodenherdenking in principe open mogen zijn van 6 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds, terwijl dat normaal gesproken tot 10 uur 's avonds is.


Dat betekent dat je werknemers mogelijk eerder naar huis moet sturen en dat je als werknemer eerder naar huis mag.


De gemeente mag tijdens Dodenherdenking vergunningen verstrekken om langer open te blijven dan 7 uur 's avonds. Dit verschilt dus weer per gemeente en per cao. 


Wat is Dodenherdenking?

Tijdens Dodenherdenking worden alle slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdacht. Dit zijn Nederlandse burgerslachtoffers en militairen die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Op Dodenherdenking is heel Nederland tussen 20.00 en 20.02 stil. Ook winkels, horeca en andere dagelijkse zaken horen stil te zijn.

Daarnaast hangt op Dodenherdenking in heel Nederland de Nederlandse vlag halfstok.

Dodenherdenking is een van de drie nationale herdenkingen. Hieronder zie je welke nationale herdenkingen er nog meer zijn in Nederland:

  • Dodenherdenking - 4 mei
  • Herdenking Holocaust - laatste zondag in januari
  • Herdenking slachtoffers Nederlands-Indië - 15 augustus

Is Dodenherdenking een officiële feestdag?

Nee, Dodenherdenking is geen officiële feestdag. Je krijgt dus geen vrij, maar bedrijven en winkels zijn in principe geopend tot 7 uur 's avonds. 

Gemeentes mogen zelf bepalen of winkels en bedrijven langer open blijven dan 7 uur 's avonds. 

Of winkels langer open blijven dan 7 uur, staat vaak opgenomen in de cao van het bedrijf of de winkelketen. 


Dodenherdenking vrij vragen?

Moet je vrij vragen voor Dodenherdenking? Ja.

Aangezien Dodenherdenking niet als officiële feestdag wordt bestempeld, zal het vrij krijgen met Dodenherdenking volledig afhangen van de cao van jouw bedrijf.

In de meeste gevallen is dit dus niet het geval. 


Veelgestelde vragen

Wanneer is het Dodenherdenking?

Dodenherdenking valt altijd op 4 mei.

Is iedereen vrij op Dodenherdenking?

Nee, Dodenherdenking is geen officiële feestdag. Alle winkels zijn echter open tot 7 uur 's avonds, tenzij de gemeente deze eindtijd verlengt. 

Is Dodenherdenking 1 keer in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, deze regeling geldt alleen voor Bevrijdingsdag.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>