Is Diwali een verplichte vrije dag of niet? Als werkgever en ondernemer is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de regelgeving rondom Diwali.

Daarom onderzochten we voor dit artikel precies of Diwali nu een verplichte vrije dag is, of juist niet. Lees verder voor het antwoord!

Nee, Diwali is geen officiële feestdag en ook geen officiële vrije dag in Nederland. De viering van Diwali kan echter wel variëren, afhankelijk van de dag waarop het valt en de beslissingen van individuele werkgevers of gemeenten.

Op de dag van Diwali kan het zijn dat sommige winkels of bedrijven aangepaste openingstijden hebben, afhankelijk van de locatie en de gemeentelijke regelgeving. Gemeenten kunnen winkeliers toestemming geven om hun winkels te openen, ondanks dat het een speciale gelegenheid is.

Voor werknemers die Diwali willen vieren, is het raadzaam om vrij te vragen bij hun werkgever, aangezien werkgevers niet verplicht zijn om automatisch vrij te geven op deze dag.


Wat is Diwali?

Diwali, ook bekend als Deepavali, is een eeuwenoud Hindoeïstisch festival dat de overwinning van licht op duisternis en goed op kwaad symboliseert.

Het is een vijfdaagse viering die plaatsvindt tussen half oktober en half november, afhankelijk van de maankalender.

Diwali is gevuld met rituelen, waaronder het aansteken van diyas (olie-lampen), het afsteken van vuurwerk, en het uitvoeren van gebeden ter ere van de godin Lakshmi, de godin van welvaart en rijkdom.

Families komen samen om te feesten, zoete delicatessen te delen en huizen te versieren met lichten en bloemen, wat een gevoel van gemeenschap en gedeelde vreugde creëert.


Is Diwali een officiële feestdag?

Nee, Diwali is geen officiële feestdag in Nederland, en de viering ervan is afhankelijk van de hindoe-maankalender.

Dit betekent dat je als werknemer vrij hoort te vragen voor deze dag als je het wilt vieren, zelfs als het op een werkdag valt.

In de praktijk kunnen sommige bedrijven besluiten hun deuren te sluiten of aangepaste werktijden te hanteren om werknemers die het festival vieren, tegemoet te komen.

Echter, er zijn geen wettelijke verplichtingen voor bedrijven om speciale regelingen te treffen voor Diwali, tenzij dit onderdeel is van een arbeidsovereenkomst of bedrijfsbeleid.


Diwali vrij vragen?

Moet je vrij vragen voor Diwali? Ja.

Aangezien Diwali niet wordt erkend als een officiële vrije dag in Nederland, gelden er geen wettelijke regelingen voor deze dag.

Van werknemers wordt dus verwacht dat ze vrij vragen als ze willen deelnemen aan de vieringen van Diwali en niet willen werken op deze speciale dag.


Veelgestelde vragen

Wanneer is het Diwali?

Diwali wordt gevierd tussen half oktober en half november, afhankelijk van het jaar. 

Is iedereen vrij op Diwali?

Nee, Diwali is geen officiële feestdag. Alle winkels mogen in principe gewoon open zijn tot 10 uur 's avonds, mits de gemeente dit goedkeurt.

Is Diwali 1 keer in de 5 jaar een vrije dag?

Nee, deze regeling geldt alleen voor Bevrijdingsdag.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>