Niet iedereen weet wat een uitvaartverzekering precies inhoudt. Bovendien is het waarschijnlijk ook niet iets waar je graag over nadenkt. Toch kan het een groot verschil maken voor je nabestaanden. Wij leggen je uit wat je allemaal kunt verwachten als je een uitvaartverzekering af wilt sluiten.

Wat zijn jouw wensen? 

Er is niet één soort uitvaartverzekering, je kunt kiezen tussen verschillende verzekeringen. Daarom is het goed om na te denken over jouw wensen wat je uitvaart betreft. Allereerst is het belangrijk na te denken over wat voor uitvaart jij wilt. Gaat je voorkeur uit naar een crematie of begrafenis? En wat vinden je nabestaanden? Als je andere speciale wensen hebt, kun je deze doorgeven aan je nabestaanden of opnemen in een codicil. Op deze manier kunnen je nabestaanden de uitvaart regelen die voldoet aan jouw wensen. Belangrijk is dat je het codicil met de hand opstelt en de datum en je handtekening eronder zet. Ook andere dingen kun je vast regelen indien je komt te overlijden. Denk hierbij aan een nalatenschap, waarin je noteert hoe je bezittingen verdeeld zullen moeten worden. 

Kosten van een crematie en een begrafenis

Bij het maken van een keuze tussen een crematie en een begrafenis, spelen kosten vaak een grote rol. Een crematie is gemiddeld zo’n €2.000 goedkoper dan een begrafenis. Bij begrafeniskosten zitten namelijk ook de grafrechten inbegrepen. De kosten van een begrafenis kunnen dan ook tot €10.000,- oplopen. Als je voorkeur uitgaat naar een begrafenis, is het niet onverstandig om een begrafenis verzekering af te sluiten. Zo wordt de begrafenis vergoed, en hoeven je nabestaanden hier niet zelf voor te betalen. Als je voor een crematie kiest, kun je een crematieverzekering afsluiten. De kosten van een crematie bedragen gemiddeld €7.500,-.  

Door wie wordt de uitvaart geregeld?

Het regelen van een uitvaart wordt vaak gedaan door de nabestaanden van de overledene, zoals de kinderen, partner of ouders. Bij het regelen van je uitvaartverzekering kun je ook nadenken over wie volgens jou de organisatie op zich mag nemen. Echter vergt dit veel energie van iemand, helemaal als diegene aan het rouwen is. Daarom is het afsluiten van een uitvaartverzekering niet onverstandig. Hiermee wordt, afhankelijk van de soort verzekering, een groot deel van het regelen van de uitvaart uit handen genomen van de nabestaanden. Op deze manier kunnen zij zich volledig focussen op zichzelf, het emotionele rouwproces en het afscheid tijdens jouw uitvaart. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>