Als ondernemer ben je gewend op een bepaalde manier te werk te gaan samen met je vaste medewerkers. Zolang de orders doorgaan als altijd is er geen vuiltje aan de lucht, maar op het moment dat je overvraagd wordt door vele nieuwe orders kan de paniek toeslaan; hoe kun je het bolwerken en behappen? Een van de grootste valkuilen van ondernemers is zelf de volledige regie in handen willen houden op de werkvloer. Daar raak je op den duur uitgeput en overwerkt van. Er zijn slimmere methoden voor het omgaan met (onverwachte) bedrijfsgroei.

Alle ballen zelf in de lucht willen houden

Ondernemers genoeg die tot in de late avonduren bezig zijn de orders tot een goed verloop uit te werken. Als ondernemer kun je zelf goed inschatten of de groei tijdelijk is, door een onverwachts grote klant die zich (tijdelijk) heeft aangediend, of dat er echt een gedegen groei plaatsvindt die vraagt om schaalvergroting. Het is belangrijk je organisatie eens goed onder de loep te nemen: wat kun je met je team aan en wanneer dreigt het bedrijf te kapseizen onder de orders? Want groei is hartstikke welkom, maar je moet de groei wel aankunnen, anders lopen opdrachtgevers op een gegeven moment weg; jij kunt niet tijdig leveren, dus gaan ze wel naar een ander. Je zult niet de eerste zijn die daaraan ten onder is gegaan.

Bij een bedrijfsgroei, die voor jezelf als ondernemer nauwelijks nog is te overzien, kun je een business coach inschakelen. Deze leidt je naar de juiste route om verantwoorde keuzes te maken, die ervoor zorgen dat je te allen tijde in control blijft onder de bedrijfsgroei. Een business coach kan je daarnaast nieuwe inzichten bieden, die jou op weg helpen om ook eens met andere ogen te kijken naar de wijze van jouw bedrijfsvoering.

Opschalen

Het kan verstandig zijn om schaalvergroting toe te passen; dit vraagt om een stuk inventarisering van hetgeen de bedrijfsvoering nu aankan onder een bepaalde hoeveelheid opdrachten. Welk deel van de opdrachten kan het bedrijf eigenlijk niet meer op verantwoorde wijze verwerken? Gaat het om 40% bijvoorbeeld, dan kan er een schaalvergroting van 40% plaatsvinden.

Nieuwe bedrijfslocatie

Bedrijven schakelen in dergelijke gevallen vaak uitzendkrachten in, je wilt immers ook weer van het personeel af kunnen komen wanneer er onverwachte krimp plaatsvindt – door welke factoren dan ook. Er zal misschien een nieuwe bedrijfslocatie bij moeten komen. Een kantoor huren in Eindhoven kan een reële mogelijkheid zijn wanneer je bedrijf rondom Eindhoven is gevestigd. Centrale locaties zijn altijd beter dan gevestigd zijn in kleinere gemeenten. Het huren van een kantoor kan eveneens tijdelijk zijn, zo valt er vaak te werken met een tijdelijk huurcontract en dat is prettig wanneer de bedrijfsgroei nog in de kinderschoenen staat.

Zorg dat de nieuwe medewerkers onder leiding komen te staan van een vaste medewerker, wellicht een manager of teamleider uit het oorspronkelijke team en werk de teamleider precies in zoals je zelf gewend bent te delegeren.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>