• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Dit is waarom jouw bedrijf gebruik moet maken van factoring

In de huidige bedrijfsomgeving is liquiditeit essentieel voor de groei en stabiliteit van een onderneming. Factoring biedt een waardevolle oplossing voor bedrijven die snel toegang willen tot contant geld zonder langdurige wachttijden op betalingen van facturen.

Wat is factoring?

Factoring is een financiële dienst waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een derde partij, de factor of factormaatschappij, in ruil voor onmiddellijke liquiditeit. De factor financiert meestal een bepaald percentage van de factuurwaarde, meestal tussen de 70% en 90%, bij de overdracht en betaalt de resterende som (minus vergoedingen) zodra de klant de factuur volledig betaalt.

Wat zijn de voordelen van factoring?

Factoring biedt meerdere voordelen voor bedrijven. Het stelt ze in staat om direct toegang te krijgen tot liquide middelen, waardoor ze hun operationele kosten kunnen dekken, groei kunnen financieren en zich kunnen beschermen tegen cashflowproblemen door langdurige betalingstermijnen van klanten.

Bovendien neemt factoring het risico van wanbetaling door klanten over, wat bedrijven beschermt tegen oninbare schulden. Het stroomlijnt ook het debiteurenbeheer door het uitbesteden van de incasso-activiteiten aan de factormaatschappij.

Soorten factoring

Een van de bekende soorten factoring is American Factoring. Hierbij verkoopt een bedrijf zijn openstaande facturen aan de factormaatschappij, die verantwoordelijk is voor het incasseren van de betalingen. Met een factuur verkopen kan het bedrijf tot wel 100% van de waarde van de facturen ontvangen, wat een verbeterde liquiditeitspositie oplevert.

Een andere variant is Reverse Factoring, waarbij de factor financiering biedt op basis van de kredietwaardigheid van het bedrijf, in tegenstelling tot de debiteuren. Dit kan gunstig zijn voor bedrijven met een sterke kredietwaardigheid.

Conclusie

In een competitieve zakelijke omgeving waar cashflow essentieel is voor groei en stabiliteit, biedt factoring aanzienlijke voordelen. Het stelt bedrijven in staat om snel toegang te krijgen tot liquide middelen en risico’s van late betalingen of wanbetaling te minimaliseren, waardoor ze zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten en groei kunnen stimuleren.

Door gebruik te maken van diverse factoringoplossingen kunnen bedrijven hun cashflow verbeteren en financiële stabiliteit bereiken, wat van onschatbare waarde is voor hun zakelijke groei.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>