Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van direct lending voor jouw onderneming? Of het nu wordt gebruikt voor een uitbreiding van het personeel, extra voorraad of een investering in nieuw apparatuur, deze manier van zakelijk financieren komt steeds vaker voor.

Daarnaast is het tegenwoordig steeds gemakkelijker om direct lending aan te vragen bij kredietverstrekkers. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van zakelijk direct lending? Wees gerust! In dit artikel leggen we haarfijn uit wat de mogelijkheden zijn van direct lending.


Wat is direct lending?

Direct lending is een zakelijke lening die buiten banken om wordt verstrekt door kredietverstrekkers. Bij deze financieringsvorm ontvangt jouw onderneming een bedrag waarvan zelf de hoogte bepaald kan worden, dat over een bepaalde looptijd wordt terugbetaald inclusief rente.


Direct lending is in het leven geroepen tijdens de financiële crisis van 2008, toen het voor middelgrote of kleinere bedrijven steeds lastiger werd om financiering te ontvangen om verdere groei van het bedrijf voor elkaar te krijgen. En daar hebben andere partijen gebruik van gemaakt, want direct lenders hebben het mogelijk gemaakt voor ondernemers om toch leningen te ontvangen.


Voordelen van direct lending voor ondernemers

Iedere ondernemer die ervaart dat financiering bij een bank lastig te verkrijgen is, kan in kredietverstrekkers een goed alternatief vinden. Financiering rechtstreeks verstrekken staat namelijk centraal bij een geldverstrekker.

En daardoor is het voor deze direct lenders mogelijk om sneller een direct lending te verstrekken aan ondernemers. Maar dat is op de markt niet het enige voordeel. Daarom zetten we de belangrijkste voordelen even op een rijtje:

Voordelen

 • Het aantal aanbieders van bedrijfsfinancieringen is groot, waardoor ondernemingen die geld nodig hebben veel keuze hebben en kunnen kiezen uit scherpe tarieven.
 • Het is mogelijk om een zakelijk bedrag te lenen tot wel €1.000.000 over een looptijd tussen de 12 maanden en 60 maanden.
 • Direct lending is financiering waarbij je zelf controle hebt over de hoogte van het leenbedrag en de looptijd.
 • Direct lending maakt het mogelijk om flexibel investeringen uit te voeren die normaal gesproken te veel kapitaal zou kosten.
 • De rentekosten die in rekening worden gebracht bij direct lending zijn aftrekbaar bij de belastingdienst.
 • Een financieringsaanvraag bij een direct lender wordt veelal binnen een week volledig verwerkt en uitbetaald.

Al met is direct lending interessant voor de ondernemer die graag wil investeren in zijn of haar onderneming, maar hiervoor simpelweg niet de financiële ruimte voor heeft. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan ondernemers die willen investeren in apparatuur of personeel.

Top 5 Beste Zakelijke Leningen

1. Bridgefund

Swishfund zakelijk krediet

3.Swishfund

Kredietvooruit logo

4.Kredietvooruit

 • Tip voor onze lezers: Vraag altijd offertes aan bij meerdere aanbieders. Het kan zijn dat de ene partij je wel accepteert terwijl een andere partij dat niet doet.

Wie komt in aanmerking voor direct lending?

Een groeifinanciering via direct lending is gericht op ondernemers die behoefte hebben aan krediet om als onderneming te groeien. Zo'n financiering bestaat uit een bedrag dat jij ontvangt en vervolgens uitgesmeerd over een bepaalde looptijd terugbetaalt.

Deze financieringsoplossing is gericht op ondernemers die een groot bedrag willen investeren. Op het moment dat jouw onderneming simpelweg onvoldoende kredieten heeft om de maandelijkse lasten te dekken, is direct lending minder geschikt.

De direct lenders die het krediet verstrekken verstrekken niet zomaar aan iedereen deze leningen. Er worden bijvoorbeeld eisen gesteld die simpelweg de zekerheden voor de direct lender vergroten. Hieronder staat een korte lijst met de belangrijkste eisen:

Voor wie is direct lending geschikt?

 • De hoogte van jouw financieringsaanvraag is realistisch in relatie tot jouw omzet. Zo zal je geen financiering van €250.000 kunnen verwachten op het moment dat jouw omzet in de afgelopen drie maanden €30.000 omzet hebt gedraaid.
 • Jouw onderneming bestaat langer dan een jaar.
 • Je kunt het doel van jouw investering in de lening onderbouwen aan de direct lenders
 • Jouw onderneming kan zekerheden ten aanzien van het terugbetalen aantonen. Dit kan bijvoorbeeld onderpand zijn.

De kans dat de afhandeling van deze financiering sneller verloopt is afhankelijk van de kwaliteit van jouw aanvraag. Op het moment dat je als ondernemer voldoet aan de eisen die hierboven gesteld zijn en je kunt leningen goed onderbouwen, zal jouw aanvraag eerder in goede orde worden verwerkt.


Direct lending kosten

De kosten van direct lending bestaan uit het terugbetalen van het geleende bedrag en de rente die daarover wordt berekend. Die rente ligt meestal zo tussen de 1,3% en 5%. Hierin wordt flexibiliteit geboden, want je hebt zelf controle over de hoogte van het bedrag dat je van plan bent om te lenen.

Het rentepercentage wordt door de kredietverstrekker zelf bepaald en is gebaseerd op een aantal onderdelen die van invloed zijn op jouw lening, zoals de stabiliteit van de sector waarin je werkzaam bent. Hieronder zetten we de belangrijkste zaken op een rijtje:

De kosten van direct lending

 • Hoe langer hoger de lening, hoe lager de rente.
 • Een lening dat wordt geïnvesteerd in iets dat waardevast is, zoals een bedrijfsauto of een extra pand, geniet een lagere rente. Deze zaken vormen direct een onderpand.
 • Hoe langer jouw bedrijf bestaat, hoe eerder er een lagere rente wordt berekend.
 • Hoe stabieler jouw omzet in de laatste maanden, hoe eerder een lagere rente wordt berekend.

Om je een beeld te geven van de kosten die je dus aan het einde van de rit betaalt bij direct lending, hebben we hieronder een kostenvoorbeeld klaarstaan waarbij we uitgaan van een lening van €10.000 tegen een rente van 1,3%:

Leenbedrag

Openstaand bedrag

Betaalde rente

€10.000

€10.000 / 12 = €8.333,33 per maand


Maand 1

€9166

€9166 * 0.013 = €122

Maand 2

€8333

€8333 * 0.013 = €111

Maand 3

€7500

€7500 * 0.013 = €100

Maand 4

€6666

€6666 * 0.013 = €89

Maand 5

€5833

€5833 * 0.013 = €78

Maand 6

€5000

€5000 * 0.013 = €66

Maand 7

€4166

€4166 * 0.013 = €55

Maand 8

€3333

€3333 * 0.013 = €44

Maand 9

€2500

€2500 * 0.013 = €33

Maand 10

€1666

€1666 * 0.013 = €22

Maand 11

€833

€833 * 0.013 = €11

Maand 12

€0

€0 * 0.013 = €0

Totaal

€10.000

€732


Direct lending voorbeelden

Om je een beeld te geven van de manier waarop leningen financieren vanuit het oogpunt van de zakelijke leningen markt, lichten we hieronder toe hoe het proces dat een ondernemer doorloopt bij het aanvragen van een zakelijke lening in elkaar steekt.

Allereerst is het zo dat partijen die een lening financieren aan jou vragen om de hoogte van de het leenbedrag en de looptijd van de lening te bepalen. Dit kan wel oplopen tot en miljoen euro, maar voor de gemiddelde huis-tuin-en-keukenondernemer is dat niet bepaald verstandig.

Vervolgens begint het maatwerk - in samenwerking natuurlijk. Een zakelijke financiering is een flinke lening en kan voor veel partijen een risicovolle handeling, dus wordt jouw bedrijf gescreend. Hierbij zal je bijvoorbeeld moeten toelichten in welke markt jouw investering zal plaatsvinden en op welke manier je de groei zal proberen te bereiken.

Met deze onderbouwing gaat de kredietverstrekker aan de slag met het wikken en wegen. Op het moment dat jouw aanvraag goedgekeurd, zal je het uiteindelijke contract met daarop de hoogte van de rente terugvinden in jouw mailbox. En that's it!


Waar direct lending?

Als laatste gaan we in dit artikel kort in op waar je nu een zakelijke lening kunt afsluiten. Elke financier hanteert immers net weer even andere regelgeving in de administratie. Daarom is het interessant om alternatieve kredietverstrekkers te verkennen.

Daarnaast kan het zo zijn dat een alternatieve kredietverstrekker net beter aansluit bij jouw wensen. Zo kan je bij de ene kredietverstrekker boetevrij eerder geld aflossen, terwijl dat bij een andere kredietverstrekker niet mogelijk is.

Daarom heeft het vaak nut om bij meerdere kredietverstrekkers een offerte aan te vragen. Zo heb je namelijk de grootste kans dat je een kredietverstrekker treft die de groei die jij wilt behalen kan financieren tegen de scherpste rente.

Gelukkig zijn er heel veel verschillende partijen die dit aanbieden en hoef je allang al niet meer aan te kloppen bij banken. Het proces van financiering gaat bij banken in de regel namelijk een stuk langzamer, en daar heb je als ondernemer niet altijd de tijd voor.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>