• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Deze handige spaarpotten moet je hebben

Het hebben van spaarpotjes kan behoorlijk handig zijn. Hiermee worden geen porseleinen spaarvarken bedoeld, maar spaarpotten op de bank: spaarrekeningen dus. Door ervoor te zorgen dat je spaarpotten hebt voor een aantal omstandigheden, ben je overal op voorbereid. Ook wanneer je een concreet doel hebt, is het handig om een spaarpot aan te leggen. Zo weet je exact waar je aan toe bent en hoeveel je nog zou moeten sparen. Benieuwd welke spaarrekeningen je het best kunt spekken?

Spaarpot 1: onvoorziene omstandigheden en uitgaven

De eerste spaarpot is het allerbelangrijkste: de buffer. Door een goede som geld op deze rekening te hebben staan, ben je voorbereid op hevige onvoorziene omstandigheden. Uiteraard denk je er liever niet over na, maar het is fijn om niet direct na te hoeven denken over financiële problemen wanneer je bijvoorbeeld je baan verliest. Ook kun je hier een spaarpot voor onvoorziene uitgaven implementeren. Hierbij kun je denken aan hoge rekeningen van de dierenarts, maar ook reparaties aan je huis of auto. Zo kun je voorkomen dat je geld hoeft te lenen om dit te kunnen bekostigen. Hoeveel geld je in deze spaarpot stopt, hangt af van jouw levensstijl. Heb je een auto die gauw kapot gaat, of heb je paarden of oudere huisdieren? Dan is het handig om hier iets meer geld in te investeren. Uiteraard kun je deze twee spaarpotten ook los van elkaar houden. Wanneer je deze spaarrekeningen voldoende hebt aangevuld, kun je ervoor kiezen om te gaan sparen voor kleinkind, zodat hij of zij later ook een mooie buffer heeft.

Spaarpot 2: de mooiste doelen bereiken

De tweede spaarpot heeft als doel dat je kunt sparen voor jouw dromen. Droom je bijvoorbeeld van een mooie reis, het restaureren van een klassieke wagen, of het aanschaffen van jouw droomhuis? Dan is het handig om hier een losse spaarrekening voor te maken. Naast dat je zo minder geneigd zal zijn om het geld uit te geven, kun je ook zien hoe dicht je bij jouw doel bent. Dit geeft de motivatie om verder te sparen, zodat je jouw droom kan verwezenlijken. 

Spaarpot 3: een fijn pensioen

De laatste spaarpot die je kunt aanleggen is een spaarpot voor je pensioen. Wanneer je werkzaam bent bij een bedrijf ontvang je uiteraard standaard al een pensioen, maar dit bedrag is niet te vergelijken met wat je verdient wanneer je werkzaam bent. Daarom kun je ervoor kiezen om nu alvast een spaarpot aan te maken voor later, zodat je onbezorgd kunt genieten van je pensioen. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om pensioen te beleggen, voor een hoger rendement dan simpelweg de spaarrente.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>