Bij aanmelding bij DEGIRO krijg je de vraag wat voor account je wilt aanmaken: een Basic of een Custody account. 

Allebei de accounts hebben zo hun voor- en nadelen, welke ik in dit artikel zal behandelen.

Het verschil tussen een Basic of Custody account zit hem in het uitlenen van aandelen en ETF’s voor producten met een hefboomeffect.

Bij een Custody account heb je minder risico, maar betaal je wel hogere kosten en heb je minder mogelijkheden.


DEGIRO Basic account

Het basic account is het meest voor de hand liggende account bij DEGIRO.

Het verschil met Custody is dat je beleggingen (aandelen & ETF’s) worden uitgeleend om daarvan transacties mogelijk te maken voor producten met een hefboomeffect: futures, opties en margin trading. 

In ruil voor het mogelijk maken kun je zelf ook beleggen in producten met een hefboomeffect en betaal je lagere kosten voor dividend– en couponuitkering.

Voordelen

  • Beleggen in futures, opties en margin trading
  • Lagere kosten voor dividend- en couponuitkering

Nadelen

  • Klein risico vanwege uitlenen aandelen en ETF’s

DEGIRO Custody account

Naast het basic account is het mogelijk om te beleggen met een custody account. Bij zo’n custody account worden je aandelen en ETF’s niet uitgeleend.

Je aandelen en ETF’s blijven dus 100% van jou waardoor je dat kleine risico van uitlenen niet loopt.

Helaas kan DEGIRO dus niet profiteren van het uitlenen waardoor je hogere kosten betaalt voor dividend- en couponuitkeringen en het niet mogelijk is om zelf in producten met een hefboomeffect te beleggen.

Voordelen

  • Geen risico vanwege uitlenen aandelen en ETF’s

Nadelen

  • Geen mogelijkheid tot hefboomeffect
  • Hogere kosten voor dividend- en couponuitkering

DEGIRO Basic of Custody account?

Om te bepalen welk account het beste bij je past moet je een afweging maken tussen de risico’s, kosten en beleggingsmogelijkheden.

Precies bepalen welk account bij je past is erg verschillend per persoon. Maak dus zelf je afwegingen!

De risico’s van het uitlenen van aandelen en ETF’s zijn relatief gezien erg klein en zullen meestal niet voor problemen zorgen.

Alleen wanneer je erg weinig risico (risico-avers) wilt nemen voelt het voor mij interessanter om een Custody account te kiezen.

De kosten van dividend- en couponuitkeringen kunnen erg hoog zijn bij een Custody account.

Je zult dus moeten bepalen hoeveel dividend/couponuitkeringen je zult verwachten om te bepalen of een basic account beter uit zou kunnen.

Tot slot moet je letten op je vrijheid in mogelijkheden om in beleggingsproducten met een hefboomeffect (futures, opties en margin trading) te beleggen.

Als beginnende belegger zul je hier vrijwel niet mee te maken krijgen. Ook een belegger voor op de lange termijn kiest hier meestal niet voor.

Enkel wanneer je verwacht erg actief te traden en veel te speculeren is dit interessant. Houdt wel rekening mee dat je niet zomaar meer kunt switchen tussen een basic of een custody acount.

Wel kun je een ander account aanmaken indien je in de toekomst nog wilt profiteren van deze mogelijkheden.


Wat heb ik gekozen?

Zelf heb ik gekozen voor een basic account bij DEGIRO. Toen ik een account aanmaakte had ik me erg kort ingelezen, maar zag ik eigenlijk niet echt het voordeel in een custody account. Tot nu toe ben ik hier erg tevreden mee!

Zelf zou ik nog steeds kiezen voor een basic account. Gewoon omdat dit simpelweg een stuk goedkoper is en omdat het enorm kleine risico vrijwel niks voorstelt.

Wel kan ik me als beginnende belegger voorstellen dat het niet direct duidelijk is dat je effecten worden uitgeleend, hiervoor moet je wel een klein beetje kennis van zaken hebben.

Al met al is een basic account dus helemaal prima, maar alleen als je echt helemaal geen risico wilt nemen kan een custody account de juiste oplossing bieden.

Hierbij is het natuurlijk wel de vraag of je dan überhaupt wel moet gaan beginnen met beleggen, want beleggen kent altijd risico’s!


Wat kiezen volgens reddit?

Volgens andere beleggers op reddit is het risico enorm klein bij een basic account. Zo klein dat het lang niet uit kan om hiervoor hogere dividend- en couponuitkering kosten te betalen.

Het risico valt dus volgens de beleggers te verwaarlozen en de aandelen blijven nog steeds van jezelf. 


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>