• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • De voor- en nadelen van eenvoudig beleggen

Eenvoudig beleggen, een andere naam voor beheerd beleggen, wordt steeds populairder in beleggend Nederland. Deze vorm van beleggen kent naast de vele voordelen ook een paar nadelen. In dit artikel vertellen we je hier meer over, zodat je beter kunt bepalen welke manier van beleggen het beste bij je past. Lees snel verder!

Wat is eenvoudig beleggen?

Eenvoudig beleggen is eigenlijk een andere naam voor beheerd beleggen. Dat is een vorm van beleggen waarbij je het beheer over je geld uit handen geeft. Niet helemaal natuurlijk, want je kunt op elk moment je geld terug laten storten naar je eigen rekening. Ook de strategie waarmee je geld belegd wordt, kun je deels bepalen. De dagelijkse gang van zaken, het aan- en verkopen van de financiële producten, dat laat je wel los. Beleggingsexperts nemen dit van je over.

De voordelen

Aan eenvoudig beleggen of beheerd beleggen zitten een heleboel voordelen. Zo heb je in ieder geval geen omkijken meer naar het beheer van je geld, wat je veel tijd kan besparen. Bovendien kan het ervoor zorgen dat je minder stress ervaart van het beleggen. Als je je geld namelijk zelf belegt, en je ziet de koersen een beetje inzakken, dan kan het best zijn dat je hier zenuwachtig van wordt. Door het beleggen uit te besteden aan een expert heb jij er geen omkijken meer naar en weet je dat het gewoon goed zit.

De nadelen

Erg veel nadelen zitten er niet aan beheerd beleggen. Als dat wel het geval was, dan zouden natuurlijk maar weinig mensen ervoor kiezen. Natuurlijk is beheerd beleggen niet gratis, dus dat zou je kunnen zien als een nadeel. Als je zelf een beleggingsrekening opent en gaat handelen, dan betaal je hier – naast transactiekosten – meestal niets voor. Tegelijkertijd vallen de kosten van beheerd beleggen heel erg mee en krijg je er ook veel voor terug.

Niet genoeg geld om te beleggen?

Als je nog niet genoeg geld hebt om te beleggen (bijvoorbeeld minder dan 2000 euro), dan is het zaak om eerst wat meer geld bij elkaar te sparen. Een tip die hier heel erg bij helpt, is om een spaarplan op te stellen. Uit je spaarplan blijkt hoeveel je kunt sparen, hoeveel je wilt sparen, en hoe je dat gaat bereiken. Je zult zelf misschien wel eens gemerkt hebben dat gewoon af en toe wat geld naar je spaarrekening overmaken niet echt goed werkt. Dat is waarom succesvolle spaarders eerst altijd een spaarplan maken.

Disclaimer

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en is niet bedoeld om juridisch of ander professioneel advies te geven, noch verplicht het MeDirect Bank (Malta) plc tot welke verplichting dan ook. De verstrekte informatie is niet bedoeld als een suggestie, aanbeveling of verzoek om effecten te kopen, te houden of te verkopen en is niet gegarandeerd met betrekking tot nauwkeurigheid of volledigheid. Als u in een product investeert, kunt u een deel of al het geld dat u investeert verliezen. De waarde van uw investering kan zowel dalen als stijgen. Een commissie of verkoopvergoeding kan in rekening worden gebracht op het moment van de eerste aankoop voor een investering. Elk inkomen dat u uit een investering haalt, kan zowel dalen als stijgen. Producten kunnen worden beïnvloed door veranderingen in wisselkoersbewegingen, waardoor uw beleggingsrendement daaruit wordt beïnvloed. MeDirect Bank (Malta) plc, een onderneming geregistreerd onder nummer C34125, heeft een licentie om bankactiviteiten uit te voeren onder de Maltese Banking Act (Cap. 371) en beleggingsservices onder de Maltese Investment Services Act (Cap. 370).

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>