• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • De verschillende vormen van goud: welke moet je kopen?

Beleg je momenteel alleen in aandelen? Dan loop je relatief veel risico. De koers van aandelen kan namelijk behoorlijk grillig zijn. Als het kwartje de verkeerde kant op valt, kan je geld volledig verdampen. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Overweeg daarom ook te investeren in goud, want je verkleint op deze manier je risico. Doordat er verschillende soorten goud zijn, weet je misschien niet precies waar jij je geld in moet steken. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel gaan we namelijk in op de verschillende vormen van goud!

Fysiek goud

We beginnen met de bekendste vorm, namelijk fysiek goud. Hieronder vallen bijvoorbeeld gouden horloges, ringen, oorbellen, kettingen en armbanden, maar ook gouden munten en goudbaren. Het grote voordeel van fysiek goud is dat je het daadwerkelijk in je bezit krijgt als je het koopt. Wil je fysiek goud kopen? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar de prijs. Helaas kunnen we je dit niet precies vertellen. De prijs van goud hangt namelijk af van een aantal factoren, zoals vraag en aanbod.

Is er veel vraag naar goud, maar weinig aanbod? Dan is goud relatief duur. Wil je een gouden horloge verkopen? Dan is dit hier een goed moment voor. De goudprijs ligt immers hoog, waardoor je relatief veel krijgt voor het sieraad. Bij weinig vraag en veel aanbod ligt de goudprijs een stuk lager. Goud inkopen is dan interessant, maar goud verkopen een stuk minder.

Goudcertificaten

Een groot voordeel van fysiek goud is dat je het daadwerkelijk in je bezit krijgt. Hier zit ook een nadeel aan, want je moet er zelf voor zorgen dat je dit veilig opbergt. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat dit edelmetaal wordt meegenomen tijdens een inbraak. Als je geen mogelijkheid hebt om goud veilig op te bergen, kun je het bij een gespecialiseerd bedrijf onderbrengen. In plaats van fysiek goud kun je ook investeren in goudcertificaten. Zo’n certificaat laat zien dat jij de eigenaar bent van een bepaalde hoeveelheid goud, maar je hebt het zelf niet in je bezit. Het mooie aan goudcertificaten is dat je ze ook nog eens kunt verhandelen op de markt.

Goudaandelen of ETF’s

Naast fysiek goud en goudcertificaten kun je jouw geld ook in goudaandelen steken. Je investeert in dat geval in bedrijven die actief zijn in de goudindustrie, zoals goudzoekers. Als je voor deze optie kiest, investeer je niet in echt goud. Toch kan goud de koers van een goudaandeel wel beïnvloeden. Is het bedrijf waarin jij aandelen hebt op veel goud gestuit? Dan heeft dit een positief effect op de koers.

Naast goudaandelen zijn er ook nog goud-ETF’s. Deze Exchange Trading Funds zijn beleggingsfondsen die zich volledig toeleggen op het volgen van de goudprijs. Investeer je in een op goud gericht ETF? Dan krijg je ook geen fysiek goud in handen. Net als aandelen in goudbedrijven kun je goud-ETF’s ook verhandelen op de beurs.

Goudderivaten 

Wie in goud wil investeren, kan zijn geld tot slot nog in goudderivaten steken. Hieronder vallen bijvoorbeeld opties en futures. Als je hiervoor kiest, word je zelf geen eigenaar van een stukje goud. Toch hebben goudderivaten wel een verband met het edelmetaal, want de waarde wordt beïnvloed door de goudprijs.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>