De inflatie is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Meer mensen hebben het daarom financieel wat krapper. Het overgrote deel kan de maandelijkse vaste lasten nog wel blijven betalen. Maar er is minder ruimte om te sparen. En soms heb je juist wel in een keer een groot bedrag nodig. Voor een grote uitgave zoals een nieuwe auto, of om een grote reis te maken. Of om je huis te verduurzamen of te verbouwen, voor meer woongenot en / of een lager energieverbruik. Het kan zijn dat het saldo op je spaarrekening niet toereikend is. Maar heb je al eens gedacht aan de overwaarde van je woning?

Free Money Home photo and picture

Iedere maand ongemerkt sparen via je hypotheek

Als woningbezitter bouw je haast ongemerkt een behoorlijk vermogen op. Dat komt vooral omdat sinds 2013 alleen nog maar de rente van nieuw afgesloten hypotheken waarbij je aflost, in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Je kunt nog wel een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. En dit was zeker bij de historisch lage hypotheekrentes weer even erg populair de afgelopen jaren. Ondanks dat zijn annuïtaire en lineaire hypotheken tegenwoordig de norm.

Je hypotheek ophogen geeft je nú financiële ruimte 

Veel mensen lossen dus iedere maand een stukje van hun hypotheek af. Daarnaast zijn de woningen afgelopen jaren ook nog eens flink in waarde gestegen. Veel woningeigenaren hebben dus overwaarde, de woningwaarde minus het hypotheekbedrag. Hierdoor kun je op papier best wat vermogen opbouwen. Lastig is alleen wel dat dat geld vastzit in de stenen. Gelukkig kun je dit geld wel vrijmaken. Je hypotheek ophogen geeft je als het ware een voorschot op de winst bij de verkoop van je woning. Zo kun je er nu wat anders leuks mee doen, of het verstandig investeren. 

Deskundige hulp bij het aanvragen van een extra hypotheek

Een hypotheekaanvraag is vandaag de dag behoorlijk complex. De wet- en regelgeving omtrent de leennormen en maximale hypotheek veranderen voortdurend. Daarbij zijn de hypotheekrentes erg gestegen het afgelopen jaren. Hypotheekverstrekkers willen (en moeten) zeker weten dat een bepaalde hypotheeklast realistisch en haalbaar is in ieders persoonlijke situatie. 

Daarom is het echt geen overbodige luxe om je goed te laten adviseren bij het afsluiten van een extra hypotheek. Zoek daarom een deskundige hypotheek- en financieel adviseur in de buurt (denk bijvoorbeeld aan hypotheekadvies in Noord-Holland). Zij weten bovendien ook wat het meest verstandig is om te doen nu de hypotheekrentes het afgelopen jaar weer behoorlijk zijn gestegen. Zo heb je een hypotheek die bij je past, zowel nu als in de toekomst.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>