Als je fan bent van Pixel-hardware en in Nederland woont, is dit een mooi moment. Nederland, dat al jaren “niet meedoet”, doet dit jaar officieel wel mee aan de verkoop van de Google pixel telefoon. Dit betekent dat als Nederlanders een Pixel-smartphone willen kopen, ze niet over de grens winkels hoeven te bezoeken of hoge invoerrechten hoeven te betalen als ze het toestel vanuit het buitenland laten bezorgen.

Bekende looks

Google heeft jarenlang een strategie gevolgd om alles te ‘lekken’ om lekken voor te blijven. Dus als je het technieuws al een tijdje volgt, weet je al hoe de Pixel 7 en 7 Pro eruit zien en een aantal van de technische specificaties. De camerabalk die over de breedte van de achterkant loopt, is overgenomen van de vorige generatie, maar is niet langer helemaal zwart. Dit is het grootste visuele verschil. Het scherm van de Pixel 7 is 0,1 inch kleiner dan zijn voorganger, terwijl het scherm van de Pro-variant even groot is. Dat is zo’n beetje het enige verschil als je het van de buitenkant bekijkt.

Beeldschermen

Qua schermen is er weinig veranderd, behalve dat de Pixel 7 iets compacter is dan zijn voorganger. Beide toestellen hebben Oled-schermen, waarbij de Pixel 7 maximaal 90 Hz is en de 7 Pro 120 Hz. Dit betreft een wat nieuwere versie van het paneel bij de 7 Pro, welke voor zover wij weten bij Samsung vandaan komen. Volgens Google kan het scherm een ​​piekhelderheid bereiken van maximaal 1500 cd/m2, wat 25% hoger is dan dat van de vorige serie. Wat nog een ander nieuwtje is bij de Pixel 7 Pro, is dat je de resolutie kunt verlagen van 3120×1440 naar 2340×1080 zodat je batterij langer meegaat. 

Hoe zit het met de camera’s?

Op cameraniveau is Google sinds de 6-serie grotendeels onveranderd gebleven. De hoofdsensor heeft nog steeds een resolutie van 50 megapixels, de ultrawide is 12 megapixels en de telelens van de Pro is 48 megapixels.

In de ultrawide vertrouwt Google echter op een nieuwe sensor die een hogere kwaliteit zou moeten bieden, en de telelens heeft een langer brandpunt. Volgens Google gaat het over 5x optische zoom, en geen 4x. Met andere woorden, de lens zal ongeveer 100 mm tot 125 mm zijn in 35 mm-equivalent. Daarom is de maximale vergroting voor optische en digitale zoom 30x.

Op de Pixel 6 Pro werd alles onder de 4x zoom digitaal gedaan, dus het verschil tussen 3,9x en 4x zoom was behoorlijk groot. Op de Pixel 7 Pro gebruikt Google zowel het hoofdcamerabeeld als het 2,5x zoom telefotocamerabeeld om mooiere foto’s te realiseren. Wat we alleen wel nog jammer vinden, is dat het nog niet mogelijk is om de portretmodus te gebruiken in combinatie met telelenzen. Maar wat dan wel weer noemenswaardig is, is dat Google autofocus toegevoegd heeft aan de ultrawidecamera van de Pixel 7 Pro, zodat je nu macrofoto’s kunt maken. Bij de reguliere Pixel 7 is dit helaas niet het geval.

Wat we er voorlopig over kunnen zeggen

Het innovatiefste aan de Pixel 7 en 7 Pro is dat je in Nederland nu rechtstreeks bij Google je aankoop kunt verrichten voor relatief aantrekkelijke prijzen, want de Pixel 7 kost € 649 en de Pixel 7 Pro kost € 899. Google is een uitdager in de markt, dus wat ons betreft doen ze hier goed aan. 

Bovendien zijn de toestellen duidelijk een evolutie van de telefoons van vorig jaar. Het ontwerp is niet wezenlijk veranderd en de 2e generatie Tensor brengt niet veel nieuws op het gebied van CPU. De batterijcapaciteit, werkgeheugen en massaopslag zijn ook niet veranderd terwijl we daar wel wat verbetering in hadden verwacht. Waar echter wel verandering in zit, is in meer rekenkracht voor de GPU en TPU. Hierdoor kan Google nieuwe functies zoals filmische vervaging, 10 bit HDR, sneller nachtzicht, Photo Unblur en ontgrendelen met je gezicht realiseren zonder extra hardware.

Op dit moment lijkt Google een goede concurrent op de Nederlandse markt te zijn met de Pixel 7 en 7 Pro met goede hardware, een goede camera, interessante software features, goed updatebeleid en daarnaast nog eens een scherpe prijs.

Verder lezen?

Bekijk onze Blog categorie.
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>