• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto
  • /
  • De Nederlandsche Bank Geeft Binance een boete van 3,3 miljoen euro.

Op dinsdag 18 juli heeft De Nederlandsche Bank de cryptobeurs Binance een boete van 3,3 miljoen euro opgelegd. De reden hiervan? Binance stond niet geregistreerd bij de Nederlandsche Bank maar was wel bezig met het aanbieden van haar diensten in Nederland. Vorig jaar kreeg Binance hier al een waarschuwing voor, maar het bedrijf heeft hier verder niks mee gedaan waardoor ze nu dus een flinke boete hebben gekregen.

Waarom is deze boete zo hoog?

Het bedrag van 3,3 miljoen euro klinkt natuurlijk als een flinke som. Echter heeft DNB niet zo maar voor dit bedrag gekozen. Binance wordt wereldwijd namelijk gezien als een van de grootste crypto beurzen en heeft een handelsvolume van 13,7 miljard dollar. Bovendien heeft Binance ontzettend veel klanten die dus bij een exchange beleggen die niet onder toezicht staat van de Nederlandsche Bank.

Een andere reden dat de boete zo hoog is? Volgens DNB heeft Binance een flink concurrentievoordeel ten opzichte van andere exchanges in Nederland doordat ze geen kosten hoeven te maken voor het toezicht van de DNB.

Mark Nuvelstijn, CEO van Bitvavo, zegt er het volgende over:
“Binance heeft de afgelopen twee jaar cryptodiensten aangeboden in Nederland, zonder
hierbij te voldoen aan de wettelijke vereisten. Heel begrijpelijk dat DNB daarom ingrijpt om
de Nederlandse samenleving te beschermen tegen de risico’s die DNB als “zeer ernstig”
aanmerkt. Hopelijk past Binance zich aan, zodat het vertrouwen in de cryptomarkt blijft.”

Regels rond Crypto

Er zijn natuurlijk sinds een aantal jaar verschillende cryptodiensten in Nederland. Sinds 21 mei 2020 is verplicht om je registreren bij DNB als je crypto gerelateerde dienstverlening aanbiedt.

Deze registratie valt onder de Wwft: Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Het is daarom vreemd dat Binance zich nooit heeft geregistreerd maar wel actief is geweest in Nederland.

Conclusie

Wij vinden het goed dat de Nederlandsche Bank hier ingrijpt. Wat ons betreft, dient het vertrouwen in de crypto markt zo groot mogelijk te zijn. Wanneer partijen onder het toezicht staan van DNB geeft dit natuurlijk een super veilig gevoel. Bovendien zorgt dit toezicht ervoor dat alles volgens de wet en regels gaat.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>