• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • De keuze maken tussen zelf beleggen of laten beleggen

Veel Nederlanders overwegen om te beleggen. Het totaal aantal huishoudens in Nederland dat beleggingen heeft neemt dan ook gestaag toe. Mogelijk wil jij ook gaan beleggen. Op het moment dat je dit wilt zal je een keuze moeten maken tussen zelf beleggen en laten beleggen. Je leest in dit artikel niet alleen wat beleggen is, maar ook wat kenmerkend is voor zelf beleggen of laten beleggen. 

Wat is beleggen?

Beleggen is het investeren van geld. Doel van beleggen is het behalen van een positief rendement. Oftewel, na verloop van tijd wil je dat je belegging meer geld is waard geworden. De meest bekende beleggingen zijn aandelen en obligaties. Deze zijn verhandelbaar op de beurs. Je kan toegang krijgen tot de beurs door een account bij een broker te openen. Daarnaast kan je ook in andere zaken beleggen. Een veelvoorkomende belegging is vastgoed. Kenmerkend voor beleggen is dat je risico loopt. Je hoopt dat je investering meer waard wordt, maar het kan ook zo zijn dat deze in waarde daalt. Daarom is het vaak verstandig om alleen te beleggen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt.

Zelf beleggen

Heb je eenmaal besloten dat je wilt gaan beleggen, dan moet je kiezen of je dit zelf gaat doen of dat je jouw geld laat beleggen. Kenmerkend voor zelf beleggen is dat je zelf beslist waar je in belegt. Je kiest niet alleen of je in aandelen of obligaties wilt beleggen, maar zal deze ook zelf moeten uitkiezen. Hierna zal je zelf de aan- en verkoop handelingen moeten verrichten. Dit vereist enige kennis van beleggen. Bovendien moet je bereid zijn om tijd te investeren in het beleggen. Weet je weinig van beleggen dan is het vermoedelijk het verstandigste om te beleggen in ETF’s: dit zijn indexfondsen die de waarde van onderliggende producten volgen. Voor het beleggen in ETF’s heb je relatief weinig kennis van beleggen nodig, terwijl je ook geen buitensporige risico’s loopt. 

Laten beleggen

Vanzelfsprekend kan je er ook voor kiezen om specialisten voor jou te laten beleggen. Dit kan je bijvoorbeeld laten doen door Van Lanschot vermogensbeheer. Laat je voor jou beleggen dan neem je niet zelf beleggingsbeslissingen. Dit doen specialisten voor jou, waarbij jouw wensen en financiële doelstellingen als kaders fungeren. Laten beleggen heeft diverse voordelen. Als particulier heb je er geen omkijken naar, de specialisten nemen alle beslissingen en verrichten alle beheerhandelingen. Je hoeft dus zelf geen kennis van beleggen te hebben. Nadeel van laten beleggen zijn mogelijk de kosten. De specialisten moeten natuurlijk wel betaald worden. 

Tot slot

Wil je gaan beleggen dan kan je kiezen om het zelf te doen of om het te laten doen. Als je het zelf doet heb je kennis van beleggen nodig en zal je zelf diverse handelingen moeten verrichten. Dit betekent wel dat je geen kosten van een specialist hebt.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>