• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Crypto
 • /
 • Wat is cryptocurrency en wat kan je ermee? De 7 belangrijkste feiten [2024]

Wat is cryptocurrency en wat kun je ermee?

Op dit moment is de cryptocurrency markt nog erg ongereguleerd. Veel van de belangstelling voor cryptocurrency is gericht op handel met winstoogmerk, waarbij speculanten de prijzen soms de hoogte in jagen.

Daarom hebben wij de 7 belangrijkste feiten over cryptocurrency voor je op een rij gezet, zodat jij een flitsende start maken in de cryptomarkt!


1. Wat zijn cryptocurrency?

Cryptocurrency is een vorm van betaling die online kan worden besteed aan goederen en diensten. Veel bedrijven hebben hun eigen munteenheden (cryptocurrency) uitgegeven, vaak tokens genoemd.

Deze kunnen specifiek worden verhandeld voor het product of de dienst die het bedrijf levert. Zie ze als fiches. Je moet eerst echte valuta inwisselen voor de cryptocurrency om gebruik te maken van de producten of diensten van dat bedrijf.

Cryptocurrencies werken met een technologie die blockchain heet. Blockchain is een gedecentraliseerde technologie verspreid over vele computers die transacties beheert en vastlegt. Een deel van de aantrekkingskracht van deze technologie is de veiligheid ervan. 

Bitcoin en Ethereum zijn de meest populaire cryptomunten van dit moment.

cryptocurrencies voorbeelden

2. Waarom zijn cryptocurrencies zo populair?

Cryptocurrencies zijn om verschillende redenen populair. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen.

 • Sommige voorstanders vinden het prettig dat cryptocurrencies centrale banken ontheffen van het beheer van de geldvoorraad, aangezien deze banken na verloop van tijd de neiging hebben om de waarde van geld te verminderen via inflatie.
 • Andere voorstanders houden van de technologie achter cryptocurrencies, de blockchain. Omdat het een gedecentraliseerd systeem is kan deze in theorie niet gemanipuleerd worden door centrale instanties.
 • Voorstanders zien cryptocurrencies zoals Bitcoin als de valuta van de toekomst.
 • Veel mensen investeren in crypto's omdat ze in waarde stijgen. Ze zijn niet geïnteresseerd in de functies die digitale munten op lange termijn kunnen hebben.

Brokers


Onze favoriet


Finst logo

Site

Score

8.2

9.0

8.9

Kosten

0.40% transactiekosten

0.25% transactiekosten

0.15% transactiekosten

Promotie

Geen

Geen

€100 transactietegoed


3. Hoeveel crypto's zijn er?

Op het moment van schrijven zijn er meer dan 6.000 verschillende crypto's op de markt. De meeste zijn zeer onbekend en geen betrouwbaar middel om in te investeren. Een compleet overzicht van alle cryptocurrencies vind je op CoinMarketCap.

Omdat de markt nog ongereguleerd is zijn er veel coins op de markt zonder een goede visie en duidelijkheid. Doe dan ook onderzoek naar de visie en functie van een cryptocurrency, voordat je deze eventueel aanschaft.


4. Zijn cryptocurrencies illegaal?

Nee, cryptocurrency zijn absoluut niet illegaal. Wel zijn deze digitale munten nog niet gereguleerd. Er is dus ook geen regelgeving. Wel moeten bedrijven crypto's aanbieden aan Nederlanders verplicht de gegevens van deze gebruikers opvragen en in kaart brengen. Deze gegevens worden gedeeld met de Nederlandse belastingdienst.

cryptocurrency banner

5. Is het een goede investering?

Cryptocurrencies zijn heel volatiel. Ze kunnen in zeer korte tijd heel veel meer waard worden, maar ook minder. Er zijn nog niet heel veel crypto's die een hele goede visie hebben en een rol gaan spelen in de toekomst. De waarde van de meeste cryptocurrencies is dan ook puur speculatief.

Voor degenen die cryptocurrencies zoals Bitcoin als de munteenheid van de toekomst zien, moet worden opgemerkt dat een munteenheid stabiliteit nodig heeft. Als een valuta stabiel is kunnen handelaren en consumenten bepalen wat een eerlijke prijs is voor goederen.

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn gedurende een groot deel van hun geschiedenis allesbehalve stabiel geweest. Bijvoorbeeld, terwijl Bitcoin in december 2017 werd verhandeld op bijna € 20.000, daalde de waarde een jaar later tot zo ongeveer € 3.200. In december 2020 stond de koers weer op recordhoogtes.

Deze prijsvolatiliteit creëert onzekerheid. Als bitcoins in de toekomst misschien veel meer waard worden, zullen mensen ze vandaag minder snel uitgeven en in omloop brengen, waardoor ze minder levensvatbaar worden als valuta. Waarom een bitcoin uitgeven als hij volgend jaar drie keer zoveel waard kan zijn?


6. Hoe kan ik instappen?

Veel mensen denken dat het heel erg lastig is om in te stappen. Ze denken dat je er heel technisch voor moet zijn. Dit is absoluut niet het geval. Maak een account aan op Bitvavo (zie onze review), Litebit of Bitcoinmeester. Vanaf hier kan je direct elke crypto kopen met ideal. Dit kan gewoon met iDeal.


7. Hoe kan ik mezelf beschermen in deze markt?

Zoals we eerder aangaven is de waarde van veel digitale munten puur gebaseerd op speculatie. Wil je investeren in een cryptocurrency met een goede basis? Doe dan je eigen research:

 • Wie is de eigenaar van het bedrijf? Een betrouwbare en bekende eigenaar is een positief teken.
 • Zijn er andere grote investeerders die erin investeren? Het is een goed teken als andere bekende investeerders een deel van de munt willen.
 • Is de munt al ontwikkeld, of is het bedrijf op zoek om geld in te zamelen om het te ontwikkelen? Hoe verder het product gevorderd is, hoe minder riskant het is.

Het kan veel werk kosten om onderzoek te doen; hoe meer details, hoe groter de kans dat het legitiem is. Maar zelfs als het legitiem is, betekent dat nog niet dat de munt zal slagen. Dat is een heel andere vraag, en daar is veel marktkennis voor nodig.

Maar naast deze zorgen, stelt alleen al het hebben van cryptocurrency je bloot aan het risico van diefstal, omdat hackers proberen door te dringen in de computernetwerken die je activa onderhouden. 

Een high-profile beurs ging in 2014 failliet nadat hackers honderden miljoenen dollars aan bitcoins hadden gestolen. Dat zijn geen typische risico's voor beleggen in aandelen en fondsen op grote Amerikaanse beurzen.


Conclusie

Het is heel erg goed mogelijk om heel veel geld te investeren met crypto's. De handel in aandelen van gevestigde bedrijven is over het algemeen minder riskant dan beleggen in cryptocurrencies zoals Bitcoin. Wel is de kans dat je een minder grote winst pakt. Voor degenen die het te risicovol vinden om te investeren is het minen van Ethereum een goed alternatief.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>