• Home
  • /
  • Crypto
  • /
  • Hoe bouw je een goed en divers Cryptocurrency portfolio?

Crypto beleggingen zijn van nature behoorlijk risicovol. Cryptocurrency zijn erg volatiel. Om de risico's enigszins te verkleinen, maar toch nog te profiteren van grote winsten is een goed samengesteld crypto portfolio van groot belang.

In dit artikel vertellen we je precies hoe je zelf een divers future-proof cryptocurrency portfolio kunt opbouwen. Eerst vertellen we je een aantal belangrijke feiten die je moet weten voor het samenstellen van je eigen portfolio. Daarna eindigen we het artikel met een voorbeeld.


Wat is een crypto portfolio?

Een crypto porftolio is de combinatie van alle verschillende cryptocoins die je in jouw bezit heeft. Elke cryptomunt in je portfolio wordt getoond in de percentuele waarde die een coin vertegenwoordigt in je portfolio. 

Een voorbeeld:
Robert zijn crypto portfolio bestaat uit 100 euro aan Bitcoin, 50 euro aan Ethereum en 50 euro aan Cardano. 
De totale waarde van zijn portfolio is €200.

Zijn cryptocurrency portfolio bestaat voor 50% aan BTC, 25% aan ETH en 25% aan ADA. 

Disclaimer:
We gaan in dit artikel enkel in op hoe je een divers en goed presterend crypto portfolio moet opbouwen, niet welke cryptomunten daarin horen.

Cryptocurrency portfolio bouwen; do's en dont's

Er zijn een aantal do's en dont's die erg belangrijk zijn bij het opbouwen van een gevarieerd en toekomst bestendige portfolio. Deze behandelen we stuk voor stuk hieronder.

De meeste altcoins overleven geen lange cyclus

Zoals je wellicht weet, verloopt de stijging en daling van de cryptomarkt in cyclussen. Zo kan de waarde van Bitcoin en andere crypto's een jaar lang heel snel toenemen, en daarna weer 2 jaar stabiel blijven. Veruit de meeste altcoins (=verzamelnaam voor alle andere cryptomunten dan Bitcoin) overleven een bearmarket niet. Meer dan 85% van de populaire altcoins die in 2018 in de top 100 van Coinmarketcap zijn vandaag de dag minder dan 25% waard ten op zichte van 2018.

Hiermee zeggen we niet dat je geen altcoins in je cryptomunten portfolio moet hebben. Wel raden we aan om niet een te groot deel van je portfolio in relatief nieuwe altcoins moet stoppen.

Bitcoin en Ethereum blijven de baas

Veel crypto investeerders laten Bitcoin en Ethereum links liggen vanwege de simpele reden dat deze al teveel waard zijn en daardoor niet interessant. Dit is een van de grootste fouten die je kunt maken. Tuurlijk zal BTC of ETH niet zo snel 10 keer over de kop gaan, ze zijn ook veel minder volatiel. Analyses van crypto's over de gehele markt laten keer op keer zien dat deze 2 currencies het best presteren op de langere termijn (> een jaar).

Zorg er dan ook voor dat je deze 2 ALTIJD in je portfolio hebt zitten. Hoeveel procent van je portfolio moet uit Bitcoin of Ethereum bestaan? Wij adviseren om in ieder geval 50% van je crypto portfolio te laten bestaan uit BTC en ETH.    

Gok nooit op één of enkele paarden

We hoeven het spreekwoord 'nooit alles op hetzelfde paard wedden' niet uit te leggen. Toch krijgen we nog regelmatig portfolio's te zien van lezers die 70% van hun portfolio in slechts 1 onbeperkte munt hebben gestopt. Dit is een echte alles-of-niet strategie. Heel leuk als het goed uitpakt, maar het is niets anders dan gokken. En gokken is nou juist iets wat we niet willen doen. Althans, niet als het om beleggingen en investeringen gaat. Van gokken is tenslotte nog nooit iemand rijk geworden. 

Diversifiëren en het voorkomen van beslissingen op emotie of op de gok is de basis van een winstgevende beleggingsstrategie. Dit geldt voor zowel beleggen in aandelen als in cryptocurrency.

Op BTC en ETH na, zouden wij adviseren om niet meer dan 10% van je portfolio in een enkele munt te stoppen. 

Verdeel je cryptocurrency portfolio in 'risico segmenten'

Tot slot adviseren we je om elke munt een risico inschatting mee te geven. Doe dit op basis van een aantal factoren zoals:

  • Hoe lang bestaat de munt al?
  • Op welke exchanges is de munt verkrijgbaar?
  • Wordt de coin in het echt gebruikt en toegepast?
  • Etc.

Dan krijg je vervolgens iets als dit;

Laag risico: Munt A, Munt B
Gemiddeld risico: Munt C, Munt D, Munt E
Hoog Risico: Munt F, Munt G


Deze stap is heel erg belangrijk want op basis hiervan ga je jouw crypto porftolio samenstellen. Hiervoor geldt dat hoe hoger het risico is, hoe kleiner het aandeel in je portfolio.


Crypto Portfolio voorbeeld

Zie hieronder een voorbeeld van een crypto portfolio dat divers is en goed rekening houdt met de verschillende risico inschattingen. Let op, de munten die erin staan dienen slechts als voorbeeld. Behalve Bitcoin en Ethereum, hiervan hebben we al aangegeven dat je deze altijd in je portfolio moet hebben.

Ethereum - 30,3%
Bitcoin - 20,2%
Polkadot - 10,1%
Cardano - 10,1%
Chainlink - 10,1 %
ERGO - 6,6%
Dia - 5,1%
Kylin - 5,1%
Wanchain - 2,5%

cryptocurrency portfolio voorbeeld
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>