• Home
  • /
  • Crypto
  • /
  • Crypto winst uitbetalen op je rekening? Hier moet je rekening mee houden!

Heb jij flink wat crypto winst die je wilt laten uitbetalen? Mooi! Dat je winst gemaakt hebt met crypto is natuurlijk super goed, maar hoe werkt dit nu precies met het uitbetalen van je crypto winst?

Hoe zit het bijvoorbeeld met de belastingdienst? Betaal je belasting over je winst? Waar moet je rekening mee houden bij het uitbetalen van crypto winst op je rekening?

In dit artikel vertellen we je alles wat jij moet weten voor het uitbetalen van crypto winst op je rekening in 2023. 


Waarom crypto winst uitbetalen?

Slimme investeerders verkopen hun crypto op tijd om winst uit te betalen. Deze winst kunnen ze laten storten op hun bankrekening, of herinvesteren als de crypto koersen zijn gedaald. 

En de rest? Die hebben geen plan voor wanneer ze hun crypto winst willen uitbetalen. Zorg dat je bij de slimme investeerders hoort.


Crypto winst uitbetalen en belasting

In Nederland betaal je belasting over cryptocurrency. Hierbij wordt niet naar verkopen gekeken, maar naar de waarde van je vermogen op 1 januari.

Je hoeft dus niet over elke winstgevende transactie belasting te betalen, wat in veel landen wel het geval is. 

In Nederland betaal je belasting over je vermogen, en daar vallen je brutobezittingen ook onder. Crypto valt onder box 3, net als het geld op je bankrekening, je aandelen en je vakantiehuis. 

Je betaalt belasting als je totale vermogen hoger is dan 50.650 euro. Of 101.300 euro, als je een fiscale partner hebt. Deze belasting geldt dus alleen boven dit bedrag. Dus als je 50.700 euro aan crypto hebt, dan wordt 350 euro belast.

De belastingdienst maakt onderscheid tussen drie schijven:

  1. Schijf 1 van €50.650 tot €101.300
  2. Schijf 2 van €101.300 tot € 1.036.428
  3. Schijf 3 begint vanaf € 1.036.428

De hoogte van de belasting is afhankelijk van in welke schijf je je bevindt. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan contact op met de belastingdienst of een accountant.


Let op ongebruikelijke transacties bij uitbetalen crypto winst

De Nederlandse crypto-industrie moet zich houden aan de meldingsplicht van de Wwf, net als banken. 

Cryptobedrijven en banken moeten weten wat de herkomst van geld is, en waar het naar toe gaat. Daarnaast moeten ongebruikelijke transacties gemeld worden.

Stel dat je een miljoen euro winst hebt, en je wil je crypto verkopen en het geld op je bankrekening zetten, dan wordt dit aangemerkt als een ongebruikelijke transactie. 

Zowel de partij waar je je crypto aan verkoopt moet dit vermelden, als de bank. Zorg er dus goed voor dat als de crypto-broker vragen stelt over hoe je aan deze crypto komt, je dit goed hebt gedocumenteerd en kan overhandigen. 

Stel dat je bij verschillende internationale beurzen handelt en zo je fortuin opbouwt, zorg dan dat je toegang hebt tot je handelsgeschiedenis. Gelukkig bieden veel beurzen een logboek, die je kan downloaden en direct kan overhandigen. 

Bij goedkeuring zal de cryptobroker het geld overmaken naar je bankrekening. Bij een groot bedrag zal de bank dit zien als een ongebruikelijke transactie en dan wordt contact met je opgenomen.

Banken mogen dit naar eigen believen invullen, waardoor de ene bank strenger is dan de andere.

  • Ongebruikelijke herkomst van het geld, bijvoorbeeld uit instabiele landen.

  • Geld dat afkomstig is van buitenlandse rekeningen van Nederlanders.

  • Ongebruikelijk en onverklaarbaar inkomen, zoals het storten van een eenmalig groot bedrag of meerdere kleinere bedragen die samen een groot bedrag vormen.

De eerste twee redenen zijn niet van toepassing als je zaken doet met een Nederlands cryptobedrijf, zij hebben een Nederlandse bankrekening. Maar de bank kan vragen stellen bij het laatste criterium.

Zorg dat je kan verantwoorden hoe je aan de crypto bent gekomen en hoe je aan het geld bent gekomen om deze crypto te kunnen kopen.


Maak een plan voor crypto winst uitbetalen

Zorg dat je een winstplafond hebt. Spreek met jezelf af dat als een investering een bepaalde waarde bereikt, je een deel verkoopt. Dit kan bijvoorbeeld ter hoogte van je investering zijn. Dus als je 100 euro hebt geïnvesteerd, en de waarde verdubbelt, dan haal je er 100 euro uit. 

Een andere strategie is om met percentages te werken. Je kan 10% van je portfolio verkopen als de koers is verdubbeld, en nog eens 20% als de waarde weer verdubbeld. Zet dit op papier en houd je hier aan.

Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt wat je strategie is om crypto winst uit te betalen. Neem in deze strategie ook mee wat je met je crypto winst wil doen.

Bewaar een deel van je winst voor nieuwe investeringen. Je weet nooit wanneer er een kans zich voor doet. Geef een deel weg als je daar gelukkig van wordt. Doe met je geld wat je wil, maar zorg dat je een plan hebt.


Betaal winst uit en investeer in andere crypto

Daarnaast is het belangrijk om niet emotioneel verbonden te raken met een crypto en een community. Zo zijn er in de loop van de jaren genoeg investeerders geweest die een ‘gevoel’ hebben bij een crypto en daarom liever vasthouden dan met winst verkopen.

Investeren gaat over het vinden van de juiste kansen op het juiste moment. Als je merkt dat je iets beters vindt dan waarin je momenteel hebt geïnvesteerd, dan kan het een goed moment zijn om je crypto winst uit te betalen en je geld te herinvesteren.


Hoe betaal je crypto winst uit?

Heb je crypto staan bij een Nederlandse broker of beurs, dan heb je deze crypto ooit gekocht met geld vanaf je eigen bankrekening. Je kan de coins op het platform zelf verkopen en het geld overmaken.

Bewaar je je crypto in je eigen wallet of op een internationale beurs? Dan maak je een account aan bij een Nederlands cryptobedrijf en stuur je je coins hier naar toe. Na een check van je rekeningnummer en je identiteit krijg je het geld gestort.

Alle Nederlandse cryptoplatformen moeten weten wie hun klanten zijn. Ze moeten de namen weten, maar ook het adres en de bankrekening. Als je voor het eerst gebruik maakt van een Nederlandse beurs of broker dan moet worden vastgesteld dat het bankrekening dat je opgeeft ook daadwerkelijk van jou is.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>