• Home
  • /
  • Crypto
  • /
  • Crypto Traden voor Beginners [2023]

Crypto traden voor beginners is actueler dan ooit. Inmiddels zijn er meer dan 5000 verschillende cryptocurrencies verkrijgbaar en je hoort steeds meer mensen spreken over het traden in cryptomunten.

Met crypto traden kun je veel geld verdienen in een relatief kort tijdsbestek, maar hoe doe je dit nu precies? Waar moet je op letten en welke fouten kun je voorkomen?

In dit artikel ontdek je precies wat jij moet weten als beginnende crypto trader. Aan het eind van dit artikel kun jij beginnen met het traden in cryptocurrencies!

ACTIE: Maak een account aan en handel € 1000,- euro GRATIS aan Crypto bij Bitvavo!


Wat is crypto trading?

Bij crypto trading ben je op dagelijkse basis bezig met het handelen in cryptocurrencies. De doelstelling van crypto trading is om cryptocurrencies tegen een hoger bedrag te verkopen dan waarvoor het aangekocht is. Crypto trading wordt ook wel actief handelen in cryptovaluta genoemd.

Wat ons betreft is crypto trading dan ook iets anders dan het investeren in cryptomunten. Bij het day traden in cryptocurrencies ben je namelijk dagelijks bezig met het kopen en verkopen van verschillende cryptomunten. De doelstelling hierbij is ten alle tijden om op korte termijn winsten te behalen.

Wanneer je normaliter investeert in cryptocurrency dan doe je dit in veel gevallen voor de langere termijn. Dit houdt in dat je een aantal projecten uit zoekt waar je in gelooft, hier geld in investeert en vervolgens voor een langere periode deze cryptocurrencies aanhoudt.

Crypto traden voor beginners neemt meer tijd in beslag dan het reguliere beleggen in cryptocurrencies. Zo zul je met crypto trading dagelijks bezig zijn met technische analyses en zal je koers continu in de gaten moeten houden.

Mudrex eindelijk toegankelijk in Nederland!


Met Mudrex investeer je in één klap in tientallen verschillende crypto's. Zie het als de S&P500 maar dan voor cryptocurrency.

Sluit je aan!


Wat is het verschil tussen crypto traden en beleggen?

Wanneer we spreken over het cryptocurrencies dan is het goed om onderscheid te maken tussen crypto trading en beleggen in cryptocurrencies. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn verschillend. Wat is het verschil? Wat is beter?

De enige overeenkomst tussen crypto trading en het beleggen in cryptocurrency is het einddoel. Bij beide opties is het namelijk het doel om uiteindelijk winst te maken.

Bij crypto traden ben je op dagelijkse basis bezig met het kopen en verkopen van cryptocurrencies via een crypto exchange. Je speelt hierin voornamelijk in op korte prijsstijgen- en dalingen. Het doel hierbij is om op korte termijn winst te maken en te profiteren van de volatiliteit van de crypto markt

Wanneer je gaat investeren in de beste cryptomunten dan doe je dit vaak voor de lange termijn. Hierbij doe je op voorhand goed onderzoek en investeer je alleen in de cryptoprojecten waar jij daadwerkelijk in gelooft voor de lange termijn. Hierbij houd je de cryptomunten vervolgens maanden of zelfs jaren vast zonder dat je deze verkoopt.

crypto trading vs investeren

Stappenplan voor Crypto traden voor beginners

Crypto traden voor beginners kan soms best lastig zijn. Om deze reden hebben we hieronder een overzichtelijk stappenplan waarin we je precies uitleggen hoe je kunt leren traden als een echte professional.

Door deze stappen te volgen kun je eigenlijk binnen 10 minuten al beginnen met het geld verdienen met crypto via traden. Lees gauw verder!

Stap 1: Bepaal je strategie

Voor je gaat beginnen met crypto is het van belang dat je wat tijd besteed aan het bepalen van je strategie. Wanneer je duidelijk voor ogen hebt wat je belegging strategie kun je hier ten alle tijden op terug vallen en neemt de kans op emotionele beslissingen af.

Hieronder bespreken we de twee belangrijkste strategieën voor crypto trading.

Lange termijn

Lange termijn handelaren kopen en houden cryptocurrencies (HODL) vast over een lange periode van weken, maanden of zelfs jaren, met de bedoeling om ze later met winst te verkopen of te gebruiken.

Als je gelooft dat de waarde van een cryptocurrency op de lange termijn zal groeien, en je wilt niet de stress van actief handelen, dan is dit misschien jouw stijl, en een goede eerste stap kan zijn om te leren hoe je veilig cryptocurrency kunt kopen en vasthouden.

Korte termijn

Korte termijn trading gaat over het profiteren van korte termijn cryptocurrency prijsschommelingen door het creëren en uitvoeren van een handelsstrategie.

Het is actiever, stressvoller en riskanter dan lange termijn crypto trading, maar het biedt ook snellere en grotere potentiële rendementen voor degenen die het goed doen. Doordat cryptocurrencies, en dan voornamelijk Altcoins, ontzettend volatiel zijn kun je hier van profiteren door op korte termijn in te spelen op prijswijzigingen.


Stap 2: Kies een goede crypto broker

Cryptocurrencies kopen kan op veel verschillende manieren. De meeste crypto handelaren en day traders kopen hun cryptocurrency via een crypto broker of crypto exchange.

Dit is een belangrijke stap in het succesvol day traden in crypto currency omdat het veel invloed kan hebben op je rendement.

Zie het als volgt: wanneer een kok niet beschikt over de juiste messenset, apparatuur en kookgerei zal hij of zij nooit een goede maaltijd kunnen bereiden. 

Hetzelfde geldt voor crypto traders die van plan zijn mooie rendementen te gaan behalen met crypto trading.

Toch bestaat de beste cryptobroker wel degelijk. Er zijn ontzettend veel verschillende crypto brokers echter zijn lang niet alle brokers geschikt voor crypto traden.

Er zijn veel crypto exchanges die te hoge transactiekosten en handelsfees hanteren waardoor je minder geld over gaat houden. Ook zijn er crypto exchanges die juist een lage liquiditeit hebben waardoor de cryptocurrency stukken veel duurder zijn.

Brokers


Onze favoriet


Finst logo

Site

Score

8.2

9.0

8.9

Kosten

0.40% transactiekosten

0.25% transactiekosten

0.15% transactiekosten

Promotie

Geen

Geen

€100 transactietegoed


Stap 3: Onderzoeksfase

Nu je een goede broker hebt geselecteerd is het tijd om over te gaan naar de onderzoeksfase van je crypto trading.

In deze fase ga je onderzoek doen naar de cryptovaluta waar jij in gaat investeren. Het is belangrijk dat je dit vaak doet want hoe vaker je het hebt gedaan hoe beter je er in wordt. De meeste crypto traders maken gebruik van een van de volgende onderzoeksmethode:

  • Technische analyse
  • Fundamentele analyse

In onderstaande sectie zullen we beide methode kort met je delen en je precies uitleggen hoe je kunt beginnen met deze crypto trading analyses.

Technische analyse

Ervaren crypto traders zijn eigenlijk op dagelijkse basis bezig met het doen van technische analyses. Een technische analyse is geen kattenpis en kan voor beginnende crypto traders nogal overweldigend over komen.

Om echt goede technische analyses te kunnen uitvoeren heb je simpelweg voldoende vlieguren nodig. Hoe vaker je een technische analyse doet, des te beter word je hierin.

Bij een technische analyse ga je kijken naar de cijfers en de koers van verschillende cryptomunten. Je gaat hierbij op zoek naar patronen waardoor je kunt voorspellen wat het beste moment is om in te stappen in een bepaald project. Ook bepaal je dan direct op welke positie je de munt weer wilt gaan verkopen. 

Fundamentele analyse

Voor beginnende crypto traders is de fundamentele analyse in veel gevallen de meest toegankelijke optie. Een fundamentele analyse wordt voornamelijk gedaan door crypto investeerders die voor een langere periode investeren in een bepaald crypto project.

Bij een fundamentele analyse ga je kijken naar verschillende aspecten van een cryptoproject. Zo ga je kijken naar de werking van de cryptovaluta en onderzoek je welk probleem dit project op wil lossen.

Ook kijk je naar de achtergrond van het project en hoe het team van deze cryptovaluta is opgebouwd. Daarnaast ga je kijken of de markt wel klaar is voor dit project.

Op basis hiervan maak je een beslissing en kies je of je vindt dat het project te goedkoop (ondergewaardeerd) of te duur is (overgewaardeerd). Is de cryptomunt ondergewaardeerd? Dan is het wellicht een interessante currency om in te investeren.


Stap 4: Crypto kopen en verkopen

Zodra je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen kun je beginnen met het kopen van cryptocurrency. Via Bitvavo is het ontzettend makkelijk om cryptocurrencies te kopen doormiddel van een order.

In de meeste gevallen gebruik je hier een market order voor. Wanneer je een market order plaatst koop je een cryptomunt direct voor de huidige marktprijs. Voor verkopen geldt hetzelfde principe.

Je kunt er ook voor kiezen om een stoploss of stoplimit order te plaatsen. In dit geval stel je op voorhand in tegen welke koers je de munt wilt verkopen. Het platform zal de munt vervolgens automatisch verkopen wanneer de cryptomunt deze prijs bereikt heeft.

Een stop loss order wordt vaak gebruikt tijdens het traden omdat het ervoor kan zorgen dat verliezen op een bepaalde positie beperkt worden. Bij een stop-loss order kun je namelijk op voorhand instellen hoeveel een cryptocurrency mag dalen voordat hij verkocht wordt.

Stel dat je een stop-loss order van 10% onder een koerswaarde hebt staan dan verkoopt het platform de cryptocurrency automatisch wanneer deze 10% bereikt is. Naast een stop-loss order kun je ook kiezen voor een stop-limit order. Hierbij stel je bij je broker op voorhand een prijs af. Wanneer deze stopprijs is bereikt wordt de munt verkocht.


Stap 5: Bepaal wanneer je tevreden bent

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen is het zaak om te bepalen wanneer je tevreden met je winst of rendement.

Wij raden altijd aan om op voorhand te bepalen bij welk bedrag je tevreden bent. Hierdoor laat je jezelf minder leiden door emotie en zorg je ervoor dat je alleen je rendement uitcasht wanneer jij 100% tevreden bent.

Het is een veelgemaakte fout bij het beginnen met crypto om jezelf te laten leiden door emotie.


Beste Broker voor crypto traden

In ons crypto traden voor beginners stappenplan hebben we al kort besproken dat het belangrijk is om een goede crypto broker uit te kiezen. In deze sectie gaan we hier nog even dieper op in en leggen we uit wat de beste crypto brokers zijn voor traden.

Een broker is eigenlijk niks meer dan een marktplaats waar je cryptocurrency kunt kopen en verkopen. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende brokers in Nederland en elke broker heeft weer zijn eigen voor- en nadelen.

Het probleem zit hem echter in het feit dat er veel verschil zit in de handelkosten bij verschillende brokers. Als jij gaat traden met cryptocurrencies dan is het van belang dat je een crypto exchange kiest die lage handelskosten hanteert.

Bij het crypto traden doe je namelijk op dagelijkse basis verschillende transacties. Je bent continu bezig met het kopen en verkopen van cryptomunten. Wanneer jouw crypto broker of exchange veel handelskosten rekent, dan betekent dit dus dat je minder rendement maakt.

Om je op weg te helpen hebben we hieronder onze favoriete crypto brokers voor daytraden op een rijtje gezet. Bij deze crypto brokers zit je sowieso goed als je wilt gaan day traden met cryptocurrency.

Bitvavo

5.0

Inmiddels handelen wij al in cryptocurrency sinds 2017 en wij kunnen oprecht zeggen dat er momenteel geen betere broker in Nederland is dan Bitvavo. Tot op de dag van vandaag gebruiken wij Bitvavo als Go-to broker voor al onze crypto trading activiteiten.

In Nederland is er geen enkele broker die zulke lage handelkosten rekent als Bitvavo. Waar sommige crypto brokers 1.25% handelkosten hanteert is dit bij Bitvavo slechts 0,25% per transactie. Bovendien heeft Bitvavo een standaard interface die special is ingericht voor beginnende beleggers.

Ook heeft Bitvavo een uitgebreide interface waar je kunt handelen als geavanceerde handelaar. Daarnaast biedt Bitvavo de mogelijkheid om cryptomunten te staken via Bitvavo staking. Lees onze review over Bitvavo of klik gelijk hieronder om je bonus te claimen!

🎁 Bitvavo geeft onze lezers een welkomstbonus van €1000.🎁

Coinbase

4.5

We sluiten deze lijst af met Coinbase. Coinbase is een crypto broker die al actief is sinds 2012, dit maakt het een van de eerste crypto brokers wereldwijd. Coinbase opereert wereldwijd en heeft een groot deel van zijn klanten in de VS en Europa.

Als veiligheid belangrijk voor jou is dan is coinbase een goede koptie. Coinbase is namelijk een van de grootste Fiat gateways waardoor het ontzettend veel geld investeert in veiligheid en stabiliteit.


Hoe leer ik meer over crypto traden?

Als jij geïnteresseerd bent in daytraden met cryptocurrencies dan wil je natuurlijk van a tot z alles weten over traden.

Er zijn tegenwoordig gelukkig verschillende goede websites en bronnen waar je meer kunt leren over traden voor beginners.

Hieronder beschrijven we een paar informatiebronnen waar jij terecht kunt voor alles omtrent crypto traden.

Cursus

Tegenwoordig zijn er verschillende goede cursussen verkrijgbaar op het internet die je precies leren wat je moet weten over traden voor beginners.

Wanneer jij als beginnende crypto traden niet precies weet wat je moet doen dan kun je een hoop geld verliezen met traden. Als jij denkt even snel geld te verdienen met crypto trading dan heb je het mis.

Het investeren in een goede crypto trading is dan ook altijd een goed idee. Zelf hebben we ooit de cursus van Alles over crypto gevolgd.

We kennen daarnaast meerdere mensen die deze cursus hebben gevolgd en eigenlijk hebben we nog nooit een negatief bericht over deze cursus gehoord.

Websites, Facebook groepen en Forums

Naast het kopen van een cursus kun je er ook voor kiezen om je informatie gratis in te winnen. Het internet is een gigantische verzameling van data en eigenlijk is heel veel goede informatie over traden voor beginners online te vinden.

Bezoek websites, facebook groepen en forums over het traden in cryptomunten en doe goed onderzoek. Je zult je verbazen hoeveel informatie je gratis op internet kunt vinden.


Conclusie

In dit artikel hebben we je alles uitgelegd wat jij moet weten omtrent crypto traden voor beginners. Door de informatie in dit artikel toe te passen kom jij goed beslagen ten ijs en kun je beginnen met het traden in cryptocurrencies.

Crypto traden voor beginners is echter moeilijker dan je zou denken en brengt best wat uitdagingen met zich mee.

Het is absoluut niet zo dat je gelijk een goede trader bent en dat je direct heel veel geld kunt verdienen. Day traden is een vak apart en vereist veel werk, doorzettingsvermogen en discipline.

Wanneer je echter serieus aan de slag gaat met crypto traden kan het een hele lucratieve manier van geld verdienen zijn. Wereldwijd zijn er verschillende succesvolle crypto trading voorbeelden en ook deze personen zijn ooit begonnen zoals jou.

We zouden je dan ook willen adviseren om goed onderzoek te doen voor je gaat beginnen met crypto traden. Bezoek websites, bekijk Facebook groepen en ga forums rond.

Heb je hier geen zin in? Overweeg dan een crypto cursus aan te schaffen. Een crypto cursus kopen is een investering in jezelf en kan je precies leren traden.

De investering van een crypto cursus trading voor beginners kost wellicht wat geld echter bespaart dit je veel onnodige fouten. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>