• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto
  • /
  • Wat is DCA voor crypto? En hoe werkt het precies?

Wat is DCA voor crypto precies en hoe zet je dit goed in? Is dit een goede manier van crypto traden? Als jij jezelf dit afvraagt zit je hier goed.

Vele crypto investeerders zweren bij de DCA (Dollar Cost Average) strategie. In dit artikel leggen wij je uit hoe dit werkt en hoe jij voordeel haalt uit crypto DCA.

DCA staat voor Dollar Cost Average, als je dat naar het Nederlands zou vertalen dan wordt dat zoiets als een gemiddeld eurobedrag investeren. In het kort is DCA een strategie waarbij je een som geld in kleine stappen periodiek investeert in plaats van alles tegelijk.

Dollar Cost Average is een beleggingsstrategie die veel wordt gebruikt in crypto omdat de koers hard kan schommelen. Het doel van DCA is om in kleine stappen te investeren, met bedragen die je niet ’voelt.’ Daarnaast investeer je zo in crypto met minder risico op koersschommelingen.

Stel dat je 1200 euro wil investeren, met DCA kun je er dan voor kiezen om gedurende een jaar elke maand 100 euro in te zetten. Het doel is om te profiteren van marktdalingen zonder op enig moment te veel kapitaal te riskeren.

Een ander voordeel van DCA in crypto is dat er diensten zijn die dit automatisch uitvoeren. Zo wordt elke maand op dezelfde dag automatisch een bedrag van je rekening geschreven en automatisch geïnvesteerd in crypto. Hierdoor hoef je de koersen niet nauwlettend in de gaten te houden.

Als je een deel van je salaris in crypto krijgt uitbetaald, dan kan je dit ook zien als DCA.


DCA voor crypto neemt stress weg

Investeren in crypto kan veel stress opleveren. Denk aan al die keren dat je op een feestje staat en tig keer je telefoon uit je broekzak haalt, vaak met ergernis van anderen. De meesten vinden het helemaal niet leuk om naar de crypto koers op een scherm te kijken.

Het idee hierachter is dat de koers en je eigen ‘geluk’ maakbaar is. Dat je de markt beter kan timen door de grafieken meer in de gaten te houden dan anderen.

Maar zelfs Warren Buffett, de rijkste investeerder van de wereld, zegt dat hij de markt niet kan timen. Daar komt ook deze beroemde quote vandaan:

‘Time in the market beats timing the market.’

Zijn hypothese wordt door talloze studies ondersteunt. Je kan beter in cryptomunten voor de lange termijn investeren, dan je investering te timen. 

Zeker bij een investering die zo volatiel is als crypto, is het voor 99% van ons niet te doen om de markt te timen. En al helemaal niet als je geen professionele handelaar bent, die de tijd heeft om de hele dag naar de grafieken te kijken.

DCA kan ervoor zorgen dat je met weinig risico een hoog rendement behaalt. Ook word je zo beschermd tegen de menselijke neiging om jezelf te overschatten door te denken dat je iets meer weet dan 99% van de markt.


Hoe werkt DCA voor crypto?

Om deze vraag te beantwoorden moet je een paar dingen duidelijk hebben:

  • In welke crypto wil je investeren?
  • Met welk periodiek bedrag voel je je op je gemak?
  • Heb je een totaalbedrag in gedachten?
  • Wanneer wil je profiteren van je investering?

Bepaal eerst in welke crypto je wil investeren. Omdat het een investeringsstrategie voor de lange termijn is, moet je overtuigd zijn van het langetermijnperspectief van het cryptoproject. Vaak geldt dat hoe hoger de crypto staat op de lijst van Coinmarketcap, des te groter de overlevingskans op lange termijn.

Daarna bepaal je hoeveel je wil investeren. Investeer een bedrag waar je je fijn bij voelt, en waardoor je financieel niet in de knel komt. Dit kan door te kijken naar het totaalbedrag, bijvoorbeeld 1200 euro voor een jaar. Of door te kijken naar de hoogte van je periodieke bedrag, bijvoorbeeld 100 euro per maand. 

De meeste investeerders maken gebruiken van een maandelijkse DCA, en laten het aankoopmoment samenvallen met de dag waarop ze hun salaris krijgen.

 Het gebruik van DCA betekent dat je soms investeert terwijl de marktprijs van je cryptocurrency in waarde daalt, en soms dat je investeert wanneer de prijs stijgt.

Je gaat zo van ‘timing the market’ naar ‘time in the market.’


Rendement op crypto DCA

Als je gebruik maakt van DCA, dan betekent dit dat je soms investeert als crypto hoog staat, maar ook als de koers laag staat. Op de lange termijn betekent dit dat je coins inslaat tijdens zowel een bullmarkt als een bearmarkt. Hoe ziet dat er uit in de praktijk?

Er zijn online verschillende tools te vinden om dit uit te rekenen. Via de website dcabtc.com kun je zien welk rendement DCA oplevert.

rendement crypto dca

In de grafiek hierboven passen we crypto DCA toe op bitcoin. We kiezen om te beginnen in oktober 2017, zodat we naar een periode van 5 jaar kunnen kijken. 

Hierdoor worden er twee bullmarkten en twee bearmarkten meegenomen. Elke maand investeren we 100 dollar, dus in vijf jaar tijd komt dat uit op een totaal van 6.000 dollar. Vijf jaar later is die 6.000 dollar opeens 23.858 dollar waard, ofwel een rendement van 298%.

De geschiedenis leert: hoe langer je dit doet, des te hoger het rendement wordt.


Combinatie crypto DCA en timing

Onze website heet ThinkRich, maar je kan niet rijk denken als je geen gebruik maakt van buitenkansjes. Daarom combineren veel investeerders DCA met het kopen van de dip. We zijn en blijven natuurlijk mensen.

Naast het periodiek kopen van crypto is het ook heel interessant om gebruik te maken van angst op de markt. Als de koers hard zakt en zelfs de gebruikelijke media er over berichten, dan kan je dit zien als een buitenkansje.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>