Als jij op zoek bent naar een handleiding over crypto beleggen voor beginners dan zit je hier goed! Crypto kopen is de afgelopen tijd ontzettend populair geworden en steeds meer mensen investeren geld in crypto valuta.

Maar hoe begin je nu met het beleggen in crypto valuta? Welke fouten mag je niet maken? Welke cryptocoins kun je het beste kopen?

In dit artikel gaan we op een glasheldere manier proberen uit te leggen hoe je als beginnende crypto belegger een goede start kunt maken. Aan het eind van dit artikel weet jij precies hoe je kunt handelen in crypto!

Beginnen met crypto en gelijk 1-0 voorstaan?

ACTIE: Maak een account aan en handel € 1000,- euro GRATIS aan Crypto bij Bitvavo!

Wat is cryptocurrency eigenlijk?

Allereerst is het van belang dat jij weet waar je investeert. Dit geldt eigenlijk voor al het geld wat je investeert of dit nu gaat om aandelen, vastgoed of crypto. Om die reden geven we je eerst antwoord op de vraag: "wat is cryptocurrency?". Als jij begrijpt wat cryptocurrency is en hoe het werkt zal je namelijk betere keuzes kunnen maken.

In de essentie is cryptocurrency ooit bedacht om betalingen te kunnen doen zonder dat hier een tussenkomst van banken en overheden voor nodig is. Cryptovaluta is eenbetaalsysteem dat wordt geregistreerd in een blockchain op een gedecentraliseerde of gedistribueerde database.

Cryptocurrency wordt dus niet gecontroleerd door een centrale autoriteit waardoor overheidscontrole en inmenging na genoeg onmogelijk wordt.

Hieronder nog even een duidelijk definitie en uitleg van het begrip cryptocurrency.

Betekenis cryptocurrency

Cryptocurrency is een vorm van betaling die online kan worden uitgewisseld voor goederen en diensten. Veel bedrijven hebben hun eigen crypto coins uitgegeven - ook wel tokens genoemd - en deze kunnen specifiek worden verhandeld voor het goed of de dienst die het bedrijf levert. 


Cryptocurrencies werken met een technologie die blockchain heet. Blockchain is een gedecentraliseerde technologie verspreid over vele computers die transacties beheert en vastlegt. Een deel van de aantrekkingskracht van deze technologie is de veiligheid ervan.


Waarom Beleggen In Cryptomunten?

Nu je weet wat cryptocurrencies zijn is het tijd om antwoord te geven op de volgende vraag: "Waarom zou je eigenlijk beleggen in cryptocurrency?". Je kunt tegenwoordig natuurlijk duizenden verschillende projecten of fondsen investeren, hoezo zou je kiezen voor crypto?

Dat beleggen in cryptocurrency de afgelopen jaren ontzettend populair is geworden hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen. Bijna elke serieuze belegger heeft wel een gedeelte van zijn totale portfolio in crypto gestopt.

Het beleggen van je geld is overigens sowieso een stuk populairder dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Dit komt onder andere door de lage spaarrentes die je op de bank krijgt. Spaargeld levert veel minder op dan wanneer je je geld belegt.

Echter is er de afgelopen jaren geen enkele investering zo lucratief geweest als de investering in bitcoin. Gemiddeld gezien is het rendement van het beleggen in Bitcoin over de afgelopen vijf jaar maar liefst 49 keer zo hoog als het gemiddelde rendement van de top 5 grote aandelen beurzen in Amerika.

Rendement bitcoin vs aandelen

Bovendien is de top nog lang niet bereikt. De vooruitzichten van cryptocurrencies zien er op de lange termijn ontzettend positief uit. Verschillende crypto experts geven namelijk aan dat de Bitcoin zal blijven stijgen tot minimaal 100.000 euro per Bitcoin. Sommige crypto beleggers zijn er zelfs van overtuigt dat de Bitcoin ooit naar 500.000 kan gaan.


Hoe begin je met beleggen in crypto?- stappenplan

Heb jij de keuze gemaakt om te beginnen met beleggen in crypto? Gefelciteerd! Op naar mooie rendementen! Maar hoe kun je nu beleggen in cryptomunten?

In onderstaand stappenplan gaan we jou in 5 stappen uitleggen hoe je op een simpele en eenvoudige manier kunt beleggen in cryptocurrency.

Door onderstaande stappen te doorlopen kun jij binnen enkele minuten beleggen in de bekendste cryptomunten zoals Bitcoin, Ripple en Ethereum. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om juist in altcoins te gaan investeren. Laten we beginnen!

Stap 1: Kies de juiste broker 

Het beleggen in cryptocurrency voor beginners begint bij het uitkiezen van de juiste broker. Via een broker of exchange is een platform waar je crypto kunt handelen en dus kunt kopen en verkopen. Brokers verschillen ontzettend in aanbod, gebruiksgemak en handelkosten waardoor het belangrijk is dat je een goede broker uit kiest.

Dit kan je in de toekomst namelijk veel geld opleveren. Als het gaat om beleggen in cryptocurrency dan is Bitvavo veruit onze favoriete broker. Geen enkele crypto broker heeft namelijk zo'n gebruiksvriendelijk platform en hanteert zulke lage handelkosten als Bitvavo.

Bovendien mogen wij onze lezers een welkomstbonus geven. Iedereen die zich via deze link inschrijft bij Bitvavo ontvangt 1000 euro aan gratis handelskosten. Concreet betekent dit dat je geen kosten betaalt over de eerste 1000 euro die je handelt via het platform.

ACTIE: Maak een account aan en handel € 1000,- euro GRATIS aan Crypto bij Bitvavo!

Stap 2: Maak een account aan bij de broker

Zodra je hebt besloten welke broker je van plan bent te gaan gebruiken is het tijd om hier een account aan te maken.

Bij de meeste crypto brokers is het vrij simpel om een account aan te maken. Je kunt dit doen via de website op je laptop of via de mobiele app.

Sinds mei 2021 is het verplicht om je te verifiëren wanneer je een account aanmaakt bij een crypto broker. Dit is door de Europese wet- en regelgeving ingevoerd omdat zij vinden dat crypto exchanges en brokers zouden moeten weten met wie zij zaken doen.

Wij vinden dit een goede zaak aangezien het voor jezelf een extra veiligheid met zich meebrengt. Mocht je account onverhoopt gehackt worden dan kun je deze altijd terughalen via je ID-kaart.

Vaak is dit binnen enkele minuten gedaan waarna je direct kunt beginnen met het kopen en verkopen van crypto. 

Stap 3: Je eerste storting

Wanneer je alle stappen hebt doorlopen kun je beginnen met het handelen van cryptocurrency. Bij Bitvavo kun je geld storten met Bancontact, bank overschrijving (SEPA), Giropay, EPS en iDEAL.

In veel gevallen staat het geld direct op je account waarna je direct kunt beginnen met het kopen en verkopen van Bitcoin en Ethereum of andere cryptomunten.

Stap 4: Beginnen met het kopen van cryptomunten

Wanneer het geld op je account staat kan het feest beginnen: je kunt nu investeren en beginnen met het kopen en verkopen van crypto.

Het crypto kopen is overigens bij elke broker anders. Wij kiezen bewust voor beleggen bij Bitvavo omdat dit platform ontzettend makkelijk werkt waardoor het ideaal is voor beginners. Ook heeft het vele voordelen waaronder staking, en kun je jouw crypto gemakkelijk met iDeal mee betalen.

Beleggen in crypto als beginner kun je wat ons betreft dan ook het beste doen via Bitvavo. 


Crypto beleggen voor beginners tips

Inmiddels weet je wat meer over het crypto beleggen voor beginners. Om je nog beter op weg te helpen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die ervoor gaan zorgen dat je nog beter aan de slag kan gaan met het handelen in crypto.

Door onderstaande tips / principes in je achterhoofd te houden wordt de kans op fouten een stuk kleiner.

1.Spreid je beleggingen

Ook bij crypto beleggen voor beginners geldt: spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Het is altijd goed om je kansen te spreiden en niet al je geld te investeren in een bepaalde cryptomunt.

Wanneer je er wel voor kiest om alles op 1 bepaalde coin te zetten loop je simpelweg een veel groter risico dan wanneer je dit verspreid over 3 of 4 cryptomunten.

Goed om hierbij te vermelden is overigens dat je ook weer niet te veel moet spreiden. Het heeft weinig zin als je 100 euro investeert en deze vervolgens over 20 verschillende coins verspreid. Onze tip: kies 3 of 4 projecten uit waar je echt in gelooft en spreid je geld over deze 4 projecten.

Mudrex eindelijk toegankelijk in Nederland!


Met Mudrex investeer je in één klap in tientallen verschillende crypto's. Zie het als de S&P500 maar dan voor cryptocurrency.

Sluit je aan!

2.Korte of lange termijn?

korte termijn lange termijn crypto handelen

Als tweede tip willen we je meegeven om altijd goed na te denken over je visie. Zit je voor de lange termijn in crypto of wil je op korte termijn een mooi rendement behalen?

Bij het beleggen in crypto voor de korte termijn zul je andere keuzes maken dan bij de lange termijn.

Wanneer we het hebben over korte termijn crypto beleggen dan koop je vaak een coin in wanneer deze heel laag staat en verkoop je hem weer wanneer de coin hoger staat en je dus een bepaald rendement behaald hebt.

Dit fenomeen wordt ook wel Day traden genoemd en is ontzettend populair de afgelopen tijd. Als beginner is dit echt niet aan te raden omdat je simpelweg heel veel kennis nodig hebt. Mocht je wel willen starten met daytraden dan zouden we eerst een cursus doen. Je kunt namelijk veel geld verliezen wanneer je gaat day traden zonder de juiste kennis.

Dan heb je ook nog het crypto beleggen voor de lange termijn. Denk hierbij aan 5, 10 of misschien wel 15 jaar. In dit geval investeer je eenmalig of maandelijks een bedrag en laat je dit gedurende een aantal jaar staan.

Het voordeel hiervan is dat het je veel minder tijd kost. Je doet eenmalig onderzoek naar projecten waar je geld in wilt investeren, koopt de crypto en laat dit dan gewoon staan tot het een bedrag heeft bereikt waar je tevreden mee bent.

3. Schakel emoties uit

Zodra jij ergens financieel betrokken bij bent zul je merken dat de kans op emotionele beslissingen veel groter is.

Stel je hebt voor 100 euro Bitcoin gekocht en je ziet dat deze 100 euro na een dag nog maar 60 euro waard is. Wat zou je dan doen?

De truc in dit geval is om niet in paniek te raken en je emoties onder controle te houden. Cryptocurrencies zijn ontzettend volatiel wat inhoudt dat de koers ontzettend kan schommelen.

Koers schommelingen horen bij het investeren en beleggen in crypto. Het stomste wat je op zo'n moment kunt doen is je crypto verkopen tegen een lagere prijs.

Spreek in je hoofd een bedrag af wat je wilt behalen en cash pas uit als dit bedrag behaalt is. Verkoop nooit je cryptomunten als de koerst even lager staat dan normaal.

4. Kies de beste broker uit

Het ligt misschien een beetje voor de hand maar het kiezen van de beste crypto broker is een belangrijke tip bij het beginnen met crypto beleggen. In onze review over Bitvavo lees je waarom wij dit de beste keuze vinden om te starten met crypto. 

In Nederland zijn er verschillende goede crypto brokers en exchanges. Echter zit er vaak wel een groot verschil in de handelskosten.

De ene broker hanteert bijvoorbeeld 1,25% handelskosten terwijl de andere broker maar 0,25% hanteert.

Dit lijkt misschien niet veel maar dit maakt uiteindelijk een gigantisch verschil in je rendement.

Helemaal als je van plan bent om te gaan daytraden dan is het kiezen van de juiste broker een essentieel.

Wij beleggen eigenlijk al jaren bij Bitvavo en zijn hier ontzettend tevreden over. Bitvavo heeft namelijk de laagste handelskosten van Nederland, een uitgebreid aanbod en een mobiele app die ontzettend fijn werkt.

Momenteel mogen wij onze lezers een welkomstbonus aanbieden van 1000 euro. Dit betekent dat je de eerste 1000 euro waar je mee handelt geen transactiekosten betaalt.

Top 5 Beste Crypto brokers

Best geteste Crypto Broker
1. Bitvavo

Bitvavo geeft onze lezers een welkomstbonus van €1000.

Grootste aanbod
2. Bitcoin meester

5.Zorg voor een goede beveiliging

Wanneer je gaat investeren in crypto als beginner speelt veiligheid natuurlijk een belangrijke rol. Om deze reden is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je cryptovaluta op een veilige plek bewaard worden. Ook is het belangrijk dat je je account goed beveiligd.

De meeste brokers werken met zogenaamde 2FA waardoor je altijd een authenticator nodig hebt om in te loggen op je crypto account.


In welke cryptomunten moet ik investeren?

Nu je weet hoe je crypto kunt kopen via een platform en weet hoe cryptocurrencies werken is het tijd om over te gaan naar een ander cruciaal onderdeel.

Welke cryptomunten kun je het beste kopen? Hoe kies je deze projecten uit? In onderstaande sectie bespreken we de meest populaire en veelbelovende cryptomunten.

Bitcoin

Uiteraard beginnen we deze lijst met de Bitcoin. De Bitcoin is namelijk veruit de bekendste en populairste coin. De Bitcoin is ooit gelanceerd in 2008 en werd pas echt bekend in het jaar 2017. In dit jaar bereikte de munt namelijk een waarde van maar liefst 20.000 dollar.

Als beginnende crypto handelaar is het altijd slim om wat Bitcoin in je portfolio te hebben. Dit is namelijk de grootste crypto munt van het moment en een stuk stabieler dan veel alt coins. Het potentiële rendement op Bitcoin is wellicht iets kleiner echter is het wel een 'veilige' investering.

Ethereum

Ethereum kun je zien als het kleine broertje van de Bitcoin. Deze cryptomunt staat in de coin market cap top 100 op een indrukwekkende 2e plek. Ethereum staat bekend om hun unieke Ethereum-blockchain die werkt met de implementatie van smart contracts en tokens.

Smart Contracts zorgen ervoor dat mensen geen invloed kunnen uitoefenen op contracten waardoor de transparantie en veiligheid een flink stuk beter wordt.

De koers van Ethereum is de afgelopen jaren flink gestegen en crypto experts zijn er van overtuigt dat dit de aankomende tijd nog wel zo door zal gaan. Bovendien is Ethereum een redelijk stabiele coin.

Ripple

Waar Bitcoin en Ethereum er juist voor willen zorgen dat banken en overheden steeds minder invloed kunnen uitoefenen op het financiële systeem ziet Ripple dit anders. Ripple wil namelijk juist samenwerken met banken en overheden om zo het financiële systeem te verbeteren.

Het grote voordeel van de Ripple munt is dat zij een ontzettend snelle transactietijd kunnen realiseren. De blockchain van Ripple is dan ook een stuk sneller dan die van bijvoorbeeld de Bitcoin.

Verder is RIpple de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Dit komt voornamelijk door een rechtzaak die SEC is begonnen tegen Ripple. Mocht Ripple deze rechtszaak winnen dan is de Ripple verwachting positief.

VeChain

Bij het uitkiezen van de beste cryptomunten is het van belang dat je altijd kijkt naar het product dat ze hebben en welk probleem het project oplost. VeChain is hier het perfecte voorbeeld van.

Wereldwijd worden er steeds meer pakketjes bezorgd en producten online aangeschaft. Helaas zorgt dit er ook voor dat er steeds meer namaak producten op het internet komen.

VeChain wil hier verandering in brengen door hulp te bieden aan de supply chain. Dit willen ze doen door alle processen tijdens de supply chain vast te leggen in de blockchain.

Hierdoor kunnen zowel bedrijven als consumenten ten alle tijden zien waar producten vandaan komen en waar ze gemaakt zijn.

Steeds meer mensen geloven in dit principe en de koers van VeChain is de afgelopen tijd dan ook hard gestegen. Dit is dan ook zeker een crypto die nog veel kan stijgen de aankomende tijd.


Conclusie

Dit was hem dan: onze handleiding om te beginnen met crypto beleggen. Voor je gaat investeren in crypto is het handig om jezelf eerst goed in te lezen en kennis op te doen.

Hoe beter je vooronderzoek is, des te groter is de kans dat jij een succesvolle handelaar of trader wordt. Geen zin om dit onderzoek te doen? Kies dan voor bijvoorbeeld een crypto training. Kennis is macht en dit geldt zeker in de het handelen en beleggen in cryptomunten.

Verder is het kiezen van de juiste broker essentieel als je gaat beginnen met het handelen in cryptomunten. Door bij een juiste broker te beleggen betaal je namelijk veel minder handelskosten waardoor het crypto kopen een stuk goedkoper is. Dit levert je natuurlijk meer rendement op omdat je minder geld kwijt bent aan handelkosten.

Als laatste nog een aantal tips voor het crypto beleggen voor beginners: spreid je investeringen, bepaal of je voor de lange of korte termijn investeert, kies de juiste broker en probeer emoties uit te schakelen.

Wanneer je deze tips toepast dan zijn we ervan overtuig dat jij als beginnende crypto handelaar succesvol kunt worden in het beleggen in cryptomunten.

Heb je vragen over dit artikel of over hoe je crypto kunt kopen? Stuur ons dan een berichtje of laat een reactie achter. Wij streven ernaar om alle reacties binnen 24 uur te beantwoorden. 


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>