Onze score

8.8

In onze Corum Review van 2023 hebben wij deze broker beoordeeld met een 8.8. Ons oordeel van Corum is namelijk positief. Corum maakt het mogelijk om te beleggen in vastgoed in de eurozone, waarbij er dividend wordt uitgekeerd of herbelegd. Dit kan via twee fondsen, waarvan één fonds een hoge prijs heeft en één fonds een lage prijs. Daardoor is er veel keuze voor de belegger om hierin een eigen afweging te maken. 

Kosten

12% uitstapkosten

Aanbod

2 fondsen

Demo account

Nee

Instappen vanaf

€50 p/m of €195 eenmalig

Aanbod: 8

Kosten: 7

Gemak:

Service: 8

Echte vastgoedmagnaten investeren al jaren in vastgoed om het maximale uit hun vermogen te halen. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Althans, totdat CORUM werd opgericht. Bij CORUM is het mogelijk om op verschillende manieren te investeren in beleggingsfondsen die zich richten op de vastgoedmarkt.

Volgens CORUM hoef je niet een kapitaal te investeren in een pand om mee te komen in de vastgoedmarkt. Via vastgoedfondsen wordt die investering voor jou gedaan, en profiteer je toch van de opbrengsten van vastgoed. Dit kan al bij een bedrag van €195. Wil jij leren of je de vastgoedfondsen van CORUM kunt gebruiken om jouw beleggingsportfolio te diversifiëren? Lees dan deze CORUM review!


 • Bedrijfs- en zorgpanden  
 • Eurozone 
 • Twee fondsen met lage en hoge aandeelprijs
 • Herbeleggen mogelijk
 • Maandelijks dividend uitbetalen mogelijk
 • Kosten worden pas bij verkoop verrekend

Minimale inleg:  €50 p/m of €195 

eenmalig

Opgericht: 2011

Demo-account: nee

Instapkosten: 0%

Uitstapkosten12% (verrekend bij

verkoop) 

Uniek: herbeleggen en dividend

uitbetalen

Wat is CORUM?

CORUM is een beleggingsplatform waarbij je via een vastgoedfonds belegt in vastgoed. Dit kan via het beleggingsfonds CORUM Origin of via het beleggingsfonds CORUM XL. Een aandeel in CORUM XL kost €195 per stuk en belegt in vastgoed binnen de eurozone. Een aandeel in CORUM Origin kost €1.135 per stuk en belegt in vastgoed binnen en buiten de eurozone.


Hoe werkt CORUM?

CORUM is een beleggingsplatform dat is opgericht in 2011 in Frankrijk. Het bedrijf staat bekend om haar investeringsfondsen in obligaties, het bieden van levensverzekeringen en sinds kort het aanbieden van vastgoedfondsen. CORUM heeft in 2016 een kantoor geopend in Amsterdam om deze diensten ook in Nederland aan te bieden.

Bij CORUM is het mogelijk om te investeren in vastgoed. Dat gaat niet op een directe manier, want jij koopt niet een pand op, om dat vervolgens te verhuren of verkopen. Bij CORUM beleg je in plaats daarvan in een vastgoedfonds, waar vanuit door CORUM wordt geïnvesteerd in talloze vastgoedprojecten.

De opbrengsten bestaan daarbij uit de waardestijging van de panden en de huuropbrengsten. Een dergelijk vastgoedfonds wordt ook bij CORUM ook wel een SCPI genoemd. SCPI staat voor Société Civile de Placement Immoblier, en vertaalt zich grofweg naar vastgoedfonds.

Corum origin XL

CORUM biedt twee verschillende vastgoedfondsen (of SCPI’s) aan. De eerste daarvan is CORUM XL. Op het moment dat jij een aandeel van €195 investeert in CORUM XL, ben jij aandeelhouder van dat fonds. Vervolgens beheert CORUM het portfolio van alle aandeelhouders van het vastgoedfonds CORUM XL, waarbij het wordt geïnvesteerd in vastgoedprojecten binnen en buiten de eurozone. De huurinkomsten worden doorberekend naar de klant toe, en worden uitbetaald aan in de vorm van dividend. Wanneer het dividend wordt uitbetaald bepaal jij zelf. Dat betekent dat jij dus bijvoorbeeld elke maand een bepaald bedrag aan dividend op jouw CORUM rekening ontvangt. Hoe meer jij investeert in CORUM XL, hoe meer dividend jij maandelijks ontvangt.

Het tweede vastgoedfonds dat wordt aangeboden door CORUM is CORUM Origin. Hoe CORUM Origin werkt is niet anders dan bij CORUM XL. De verschillen zijn dat de prijs van CORUM Origin hoger ligt met €1.135 per aandeel. Daarnaast wordt door CORUM XL in zowel de eurozone als buiten de eurozone investeert. Een laatste verschil is dat CORUM XL over het algemeen gericht is op waardevermeerdering van het portfolio door te investeren in wat nieuwere vastgoedprojecten. CORUM Origin is daarentegen meer gericht op dividend, door te investeren in gevestigde vastgoedprojecten.

Het is ook mogelijk om te beleggen in een combinatie van CORUM Origin en CORUM XL. Voor zowel CORUM Origin als CORUM XL geldt dat de belegging wordt gezien als een langetermijninvestering. Dit komt doordat de vastgoedmarkt altijd in beweging blijft. Dit kan in jouw voordeel, maar ook in jouw nadeel werken.


Voordelen CORUM

 • Mix van vastgoed door een aanbod van kantoren, winkels en industrie
 • Zowel investeren met een laag bedrag (CORUM XL) als een hoog bedrag (CORUM Origin) mogelijk
 • Rendement is sinds de oprichting stabiel en ligt rond de 6%
 • Keuze tussen dividend herinvesteren of dividend uitkeren
 • Vastgoed heeft veel spreiding door investeringen in 16 landen binnen en buiten de EU

Nadelen Coinmerce

 • Kosten van investeren in vastgoed zijn van nature hoog
 • Beleggingshorizon van minimaal 10 jaar aan te raden

Wat is het CORUM vastgoedfonds?

CORUM investeert met haar fondsen in vastgoedprojecten met geld dat wordt belegd door particulieren, en dus niet door zakelijke investeerders. Zo vormt CORUM een tussenpersoon tussen de gewone burger en de vastgoedmarkt. Het dividend dat door CORUM wordt uitbetaald kun je herbeleggen in het fonds, maar dat hoeft niet. Je kunt er dus voor kiezen om dat dividend op te sparen.

Op het moment dat je het dividend herbelegd in het fonds, zal je door de stijging van jouw portfoliowaarde ook weer meer dividend ontvangen. Dit wordt ook wel accumulatie genoemd, wat je zou kunnen beschouwen als een sneeuwbaleffect.

Door CORUM wordt geïnvesteerd in vastgoed. Dit vastgoed bestaat voor het grootste deel uit kantoren en winkelpanden, maar ook in een kleinere hoeveelheid in hotels de industrie. De twee verschillende vastgoedfondsen hebben net even een andere focus.

Grofweg kun je stellen dat CORUM XL voornamelijk belegt in kantoren en winkels in het Verenigd Koninkrijk, Polen en België. CORUM Origin belegt in kantoren, winkels, hotels en industrie in Nederland, Ierland, Frankrijk, Duitsland en nog een aantal andere eurolanden. Daarnaast is het zo dat CORUM XL in een kleinere hoeveelheid gebouwen investeert dan in CORUM Origin. Zie hieronder een overzicht van CORUM Origin: 

Corum dividend

Het verdienmodel van CORUM bestaat dus uit het verhuren van vastgoed en het investeren in nieuwe vastgoedprojecten. Via een aandeel ben je als belegger bij CORUM indirect dus een soort mede-eigenaar van panden.

CORUM XL promoot een verwacht dividendpercentage van 5,66% per jaar aan haar beleggers. Dat betekent dat er 5,66% van de waarde van jouw vastgoedportfolio maandelijks (of driemaandelijks) wordt uitgekeerd op jouw CORUM rekening. Dit baseren zij op het gegeven dat de winst in vastgoed relatief voorspelbaar is en dat er altijd markt zal zijn voor vastgoed. Ditzelfde geldt voor CORUM Origin, alleen hanteren zij een dividendpercentage van 6%. Zie hieronder een overzicht van CORUM XL. 

Corum dividend

Vastgoed is interessant voor beleggers die een divers portfolio willen en laagdrempelig willen investeren in vastgoed. Omdat het mogelijk is om dividend te herinvesteren, kun je met behulp van de vastgoedfondsen van CORUM een sneeuwbaleffect realiseren. Tegelijkertijd is het mogelijk om het dividend apart te zetten, waardoor het als een extra potje functioneert. Het vastgoedportfolio van CORUM heeft van nature spreiding in winkels en bedrijfspanden, die vervolgens weer zijn verspreid over meer dan 16 landen. Voordat je kunt bepalen of deze investering in dit vastgoedfonds bij jou past, zetten we de voor- en nadelen van dit beleggingsfonds voor je op een rijtje:


Hoe veilig is CORUM?

Investeren in vastgoed via CORUM kan via twee verschillende fondsen. Je belegt hiermee in een verscheidenheid aan verschillende panden in verschillende landen. Omdat het van belang is dat jouw geld op een veilige manier wordt geïnvesteerd in die vastgoedmarkt, is het belangrijk om te kijken naar de veiligheid van CORUM.

De twee vastgoedfondsen horen officieel bij het moederbedrijf CORUM B.V. Hier vanuit geldt er strenge wet- en regelgeving, omdat beleggen een financiële handeling is. Daarom wordt CORUM B.V. vanuit de Franse AMF gereguleerd, wat vergelijkbaar is met de Nederlands AFM. Omdat het investeren in een vastgoedfonds bij CORUM een vorm van beleggen is, gelden de regels van de AMF dus ook voor de Nederlandse tak van CORUM.

Een tweede vraag die moet worden beantwoord is of het risicovol is om te investeren in een vastgoedfonds. Beleggingsfondsen zijn anders dan bijvoorbeeld aandelen of vastgoed ETF's, omdat het rendement niet zonder meer bestaat uit de koershoogte, maar eerder uit de hoogte van de huur en de hoeveelheid huurders in een pand.

CORUM probeert het risico zo van beleggen in vastgoed zo laag mogelijk te houden door huurders minimaal 7,5 jaar te laten tekenen voor hun panden. Hierdoor is CORUM in ieder geval 7,5 jaar verzekerd van inkomsten, en daardoor haar beleggers ook.

Daarnaast is het zo dat CORUM het portfoliorisico verlaagt door zo weinig mogelijk investeerders die betalen met een valuta anders dan de euro. Op die manier blijft Europees geld op de Europese vastgoedmarkt. Dit levert een bijdrage aan stabiliteit op de vastgoedmarkt, en dat is voor beleggers bij CORUM een groot voordeel.


Hoe open je een rekening bij CORUM?

Het beleggen bij een van de twee vastgoedfondsen van CORUM begint met het openen van een rekening. Uiteindelijk zul je namelijk geld storten op de CORUM rekening via jouw reguliere betaalrekening of zal er een automatische incasso worden opgezet. Dit hangt er vanaf of jij kiest voor het periodiek beleggen. Het openen van een rekening bij CORUM is vrij eenvoudig, maar vereist wat meer stappen dan je misschien bent gewend bij het openen van een betaalrekening of een beleggingsaccount bij een andere partij.

We nemen je stap voor stap door het proces van een rekening openen bij CORUM, zodat je direct kunt beginnen met beleggen:

Stap 1: Kies het fonds

Bij CORUM heb je keuze uit CORUM XL, CORUM Origin of een combinatie van beide vastgoedfondsen. Dit is iets wat je op een later moment natuurlijk ook nog kan aanpassen. In jouw accountomgeving wordt er nadat je een eerste investering hebt gemaakt onderscheid gemaakt tussen beide fondsen, dus deze optie is puur administratief.

Corum rekening openen

Stap 2: Inleg bepalen

Bij CORUM beleg je eenmalig, per maand of met een combinatie van beide. Dit vul je in, maar kun je later aanpassen. In principe is er geen verschil in het eenmalig of per maand beleggen bij CORUM, maar is het natuurlijk wel zo dat CORUM Origin een duurder aandeel is dan CORUM XL. Dit hangt puur af van jouw financiële situatie.

Het minimale stortingsbedrag is dus €195 als jij van plan bent om te beleggen in CORUM XL en €1.135 als jij van plan bent om te beleggen in CORUM Origin.

Stap 3: Account aanmaken

De rest van de stappen zijn eenvoudig uit te voeren en kun je hieronder direct terugvinden. Er zijn twee zaken die je moet overwegen in het aanmaken van een account. Allereerst wordt jou een keuze gegeven rondom het potentiële dividend. Je krijgt namelijk de keuze of je dividend wilt laten uitbetalen, of dat je dividend wil laten herbeleggen.

Daarnaast krijg je de keuze of je periodiek wil beleggen bovenop jouw eerste investering. Periodiek beleggen is mogelijk vanaf €50,00. Bij het periodiek beleggen koop je namelijk een fractie-aandeel.

Corum rekening openen

Stap 4: Bedrag overmaken

Vanaf nu kun jij officieel beleggen in vastgoed. De laatste stap is dan ook dat je een bedrag overmaakt in het geval dat jij eenmalig belegt. Op het moment dat jij maandelijks belegt, is er een automatische incasso. Dit kan gemakkelijk via iDeal.


Hoe groot is het aanbod bij CORUM?

In deze CORUM Review kijken we even dieper naar aanbod. Waar beleg je nu precies in? Een gemiddeld dividend van 6% komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen. Ook is het interessant om te kijken naar het gemak van het beleggersplatform.

Allereerst is het zo dat het beleggersplatform gebruiksvriendelijk is. Het is eenvoudig om jouw investeringen en het dividend in te zien. Hierbij kun je ook direct zien of het in CORUM Origin of CORUM XL geïnvesteerd is.

CORUM Origin belegt anno 2023 in zo’n 137 panden die zijn verspreid over 13 verschillende landen. In deze 137 panden zijn er 253 huurders die maandelijks hun huur betalen aan CORUM. Deze huurders hebben een huurcontract van minimaal 8 jaar. De doeleinden van deze variëren, maar het grootste deel wordt gebruikt als kantoor, winkel, hotel of industrie.

Corum aanbod

In het aanbod is CORUM XL kleiner dan CORUM Origin. Anno 2023 wordt er in zo’n 35 panden belegd, waarbij er 73 huurders hun huur betalen aan CORUM. Deze huurders hebben een minimale contractuur van 8,5 jaar. De verdeling met functies van het vastgoed is CORUM Origin overzichtelijker dan CORUM XL, aangezien bij CORUM Origin voor het grootste deel wordt geïnvesteerd in kantoorpanden, met op een stevige twee plaats winkelpanden.


Wat zijn de kosten van CORUM?

De kosten van beleggen in vastgoed CORUM bestaan uit kosten die je zou verwachten bij het investeren in vastgoed. Dit bestaat bijvoorbeeld uit onderhoud van panden, transitieperiodes tussen huurders en het investeren in nieuwe panden. Daarnaast is er een breed scala aan kosten die gepaard gaan met het investeren in vastgoed, waar jij als belegger gelukkig niet direct bij betrokken bent.

Je hoeft dus geen gootsteen van een huurder te repareren, of je bekommeren om een lekkend dak. Tegelijkertijd betekent het natuurlijk niet dat deze kosten bij CORUM verdwijnen. Uiteraard zijn deze kosten er wel, maar deze kosten worden doorgerekend in de aankoopprijs van een aandeel.

De constructie van de kosten zijn ietwat ingewikkeld. Allereerst is het zo dat de aankoopkosten van zowel CORUM XL als CORUM Origin zo rond de 12% liggen. In eerste instantie lijkt dit een hoog percentage. Toch is het van belang om dit te bekijken over een langere periode.

Stel je namelijk voor dat jij in totaal €10.000 hebt geïnvesteerd in CORUM XL. Dit zijn ongeveer 9 aandelen van CORUM XL. Nu is het zo dat jij elke maand hier een dividendpercentage van 6% over verdient. Dit betekent dat jij jaarlijks 10.000 x 0.06 = 600 euro apart kunt leggen. Bekijk dit over een periode van 20 jaar, en jij hebt €12.000 apart kunnen leggen. Op het moment dat jij jouw aandelen wilt verkopen, moet jij 0.12 x 10.000 = 1.200 euro terugbetalen aan CORUM. Aangezien jij €12.000 apart hebt kunnen leggen, is een bedrag van €1.200 niet heel veel.

Een interessanter scenario ontstaat op het moment dat jij jouw dividend herinvesteert in het fonds. In dat geval zou jij namelijk over een periode van 20 jaar 10.000 x (1.06^20) = €32.071 op jouw beleggingsrekening hebben staan. Bij verkoop betaal je wederom 12% kosten, waardoor jij 32.071 x 0.12 = €3.848 aan kosten terugbetaalt aan CORUM. Maar, in dit geval heb jij alsnog zo’n €18.200 verdiend met een eenmalige investering van €10.000. Dit is hoger dan het geval van het apart leggen van het dividend.

Corum aanbod

De opbrengsten van CORUM bestaan naast de huuropbrengsten ook uit de stijging van de huizenprijzen. Op het moment dat panden met overwaarde worden verkocht, komen klanten in aanmerking voor een winstuitkering. Dit wordt evenredig verdeeld over al haar klanten, waarbij je per aandeel wordt uitbetaald. Hierover rekent CORUM een kostenpercentage van 1%.

CORUM is in het eerste opzicht met haar 12% kosten duur. Maar, zoals is laten zien in de berekening, is de potentie tot winst vrijwel zeker op het moment dat jij een lange beleggingshorizon hanteert. Wil jij een snelle investering maken, om dit vervolgens weer na een jaar te verkopen? Dan is CORUM niet het platform voor jou.


Onze CORUM ervaringen

Wij beleggen al jaren in aandelen, ETF’s en fondsen. Omdat we veel bezig zijn met diversificatie in het platform hebben we research gedaan naar het beleggen in vastgoed. CORUM was daarbij een aanbieder die direct in ons oog sprong. Dit fonds scoort dan ook net wat hoger dan zijn 'concurrent' Synvest.

CORUM is een prettige beleggingsaanbieder, omdat beleggers veel keuzevrijheid hebben. Zo kan je zelf kiezen of je eenmalig wilt beleggen, of je periodiek wilt beleggen, en of je dividend wilt laten uitkeren of juist oppotten. Tegelijkertijd bieden beide fondsen de mogelijkheid om met een klein bedrag te beleggen, of juist met een groter bedrag.

We waren geschrokken van de hoogte van de kosten. Toch hebben we na een aantal berekeningen te maken de conclusie getrokken dat het een reëel percentage is. Het investeren in vastgoed is immers van nature verbonden aan hogere kosten. Doordat opbrengsten worden uitbetaald in de vorm van dividend heb je als belegger veel mogelijkheden om geld te laten ‘werken’.


Conclusie

Onze score

8.8

Aanbod: 8

Kosten: 7

Gemak:

Service: 8

Beleggen bij CORUM is een interessante manier om in jouw portfolio spreiding aan te brengen. Het is interessant dat dit maandelijks of eenmalig kan. Daarnaast is het prettig dat je keuzemogelijkheden hebt rondom het laten uitbetalen van dividend. Daarom volgen hier de belangrijkste conclusies:

 • CORUM biedt een groot fonds (CORUM Origin) voor €1.135 per aandeel en een klein fonds (CORUM XL) voor €195 per aandeel.De CORUM fondsen investeren voornamelijk in bedrijfs- en winkelpanden verspreid over Europa.
 • Op verschillende manieren waarborgt CORUM risicospreiding en wordt het portfolio via wet- en regelgeving beschermd tegen nadelige marktwerking.
 • Je kunt jouw investeringen maandelijks laten uitbetalen als dividend, of je kunt dit herbeleggen in de verschillende fondsen.
 • CORUM is geschikt voor beleggers met een lange beleggershorizon en een wens om het portfolio te diversifiëren.
 • De CORUM fondsen investeren voornamelijk in bedrijfs- en winkelpanden verspreid over Europa.
 • Zowel de kosten als het rendement van beide fondsen zijn hoog. Dit weegt tegen elkaar op en resulteert in een prima rendement onder de streep.

Veelgestelde vragen over Corum

Wat is Corum?

CORUM is een beleggingsplatform waarbij je via een vastgoedfonds belegt in vastgoed. Dankzij CORUM kun je op een laagdrempelige manier beginnen met het investeren in vastgoed. Je leest hier alles over CORUM

Is CORUM betrouwbaar?

Door de strenge wetgeving vanuit de AFM en de spreiding van het vastgoedfonds is CORUM een betrouwbare investering voor beleggers. Lees hier hoe je CORUM kunt gebruiken in jouw beleggersportfolio!

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>