• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Vastgoed
 • /
 • Review Cortese zorgvastgoed: Is beleggen in deze partij een goed idee? [2024 update]

Ben jij benieuwd naar de beleggingsmogelijkheden van Cortese? Bij deze partij kan elke particuliere belegger investeren in zorgvastgoed via verschillende beleggingsfondsen van Cortese.

Maar is deze partij betrouwbaar genoeg? In deze review ontdek je alle voor- en nadelen van beleggen in zorgvastgoed via Cortese!


Cortese Review in het kort:

Type belegging: vastgoedfondsen
Type fonds: obligaties en participaties
Gemiddelde looptijd: 7 - 10 jaar
Gemiddelde instapkosten: €10.000 - €100.000 per participatie
Beoogd rendement: 5%-7% per jaar

Voordelen en Nadelen Cortese

Wat we goed vonden aan Cortese:

 • Concreet overzicht van zorgvastgoedprojecten
 • Duidelijke richtlijnen
 • Transparante berichtgeving over de risico's
 • Duidelijke missie
 • Veel investeringsmogelijkheden

Wat we minder vonden aan Cortese:

 • Hoog minimaal instapbedrag
 • Geen toezicht van de AFM
 • Veel risico's gepaard met het beleggen
 • Beperkte analysemogelijkheden

Naam: Cortese Capital Management B.V.
Adres:
Oude Enghweg 4, 1217 JC Hilversum
Telefoonnummer:
 030 307 3588
E-mailadres:
info@cortese.nl


Wat is Cortese?

Cortese is een financiële partij waarbij je kunt beleggen in zorgvastgoed. Bij dit type vastgoed moet worden gedacht aan gezondheidscentra en woonruimtes, waarbij Cortese het vastgoed doorverkoopt aan zorginstellingen.

Beleggen in zorgvastgoed kan bij Cortese op twee manieren. De eerste manier betreft een obligatie in een van de Cortese Healthcare Fondsen. Bij een dergelijke 'zorgobligatie' betaal je aan Cortese een lening, waarna Cortese na een bepaalde looptijd het geleende bedrag inclusief rente aan jou terugbetaalt.

Een twee manier is een participatie in Cortese Zorgwoningen, waarbij je als investeerder eigenlijk een stukje eigenaar wordt van de zorgvastgoedprojecten van Cortese. Hier zal je als investeerder huurinkomsten en eventuele verkoop van het vastgoed ontvangen. 

Cortese Zorgwoningen fonds I

Is Cortese betrouwbaar?

De betrouwbaarheid van een partij die financiële producten aanbiedt, hangt met een aantal verschillende aspecten samen. Allereerst is het zo dat beleggingsaanbieders meestal worden gereguleerd door de AFM. Bij Cortese is dat niet het geval. Dat betekent dat je belegt buiten AFM-toezicht.

In de praktijk betekent dit dat er geen prospectus van de beleggingsfondsen bestaan. Dit is een jaarlijkse rapportage van de financiële gegevens van een fonds, dat bij andere fondsen wel wordt gegeven.

Dit maakt een belegging bij Cortese risicovol. Zo weet je als belegger dus niet wat er exact gebeurt met de geldstromen. Daarnaast val je buiten garantiestelsels die door de AFM zijn opgesteld voor beleggers.


Cortese Review

Beleggingsmogelijkheden Cortese

Cortese biedt twee verschillende beleggingsmogelijkheden aan. Dit zijn obligaties in Cortese Healthcare Fondsen en participaties in Cortese Zorgwoningen Fondsen. Beide vormen hanteren een andere investeringsdrempel en hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Hieronder zetten we de feiten even voor je op een rijtje. 

1. Obligaties in Cortese Healthcare Fondsen

Prijs: vanaf €10.000
Looptijd: 7 tot 10 jaar
Verwacht rendement: 5% - 6% per maand
Belegd in: medische centra, eerstelijns gezondheidscentra, langlopende huurcontracten met huisartsen, apothekers en fysiotherapeuten 


Veruit het grootste aanbod van Cortese bestaat uit Cortese Healthcare Fondsen. Anno 2024 heeft Cortese 8 verschillende Healthcare Fondsen gelanceerd, die allemaal zijn voltekend. Dat betekent dat er anno 2024 pas weer een nieuw Healthcare Fonds wordt geopend op het moment dat de vraag groot genoeg is.

De instapkosten voor dit soort vastgoedfondsen varieren zo tussen de €10.000 en €100.000 per deelname. Om jou een beeld te geven van de grootte hiervan, nemen we Cortese Healthcare IV als voorbeeld.

Cortese Healthcare IV was aan te kopen voor €100.000 per stuk, waarbij er 102 obligaties werden uitgezet door Cortese Healthcare IV. Dat betekent dat er een totaal investeringsbedrag van 102 x €100.000 = €10.2 miljoen werd opgehaald door Cortese.

Obligaties in deze vastgoedfondsen kunnen interessant zijn voor obligatiehouders, omdat er maandelijks een percentage rente wordt uitgekeerd. Daarnaast krijgen obligatiehouders een winstdeling bij verkoop aan het einde van de looptijd. 

2. Participaties in Cortese Zorgwoningen Fondsen 

Prijs: vanaf €100.000
Looptijd:
7 tot 10 jaar
Verwacht rendement:
6.1%
Belegd in:  
woonzorgcomplexen in Zuid-Limburg


Een nieuwer product van Cortese is het Zorgwoningen fonds. Dit is een fonds waarin je niet obligaties opkoopt, maar direct belegt in vastgoed. Hier betreft het geen gezondheidscentra, maar in zorgwoningen die zijn, bedoeld voor dementerende ouderen.

Deze participaties zijn een stuk duurder dan obligaties, want de bodemprijs bedraagt €100.000 participatie. Met dit vastgoedfonds zal je mede-eigenaar worden van de woonzorgzomplexen waarin werd geïnvesteerd door Cortese, en die inmiddels zijn verkocht aan kleine, particuliere uitbaters. 


Analysemogelijkheden Cortese

De analysemogelijkheden van Cortese wijken af van belegginsfondsen zoals je ze wellicht gewend bent bij andere partijen. Zaken als de koers van een fonds of dividend zijn hier namelijk niet ter sprake.

Bij Cortese krijg je de gelegenheid om via inschrijving te beleggen in een vastgoedfonds, waarbij er duidelijk wordt verteld in wat voor soort panden wordt belegd.

Echter zijn er veel risico's verbonden aan het beleggen in bijvoorbeeld gezondheidscentra die langdurig verhuurd zijn, zoals negatieve waardentwikkelingen, renterisico of onderhoudsrisico. Deze risico's worden niet tot in de puntjes weergegeven binnen het platform van Cortese.

De analysemogelijkheden van Cortese zijn dus minimaal, maar dat is tegelijkertijd passend voor deze partij. Voor meer analysemogelijkheden kan je beter terecht bij een groter vastgoedfonds bij een broker; voor een specialistisch vastgoedfonds in gezondheidscentra kan je prima terecht bij Cortese. 

Cortese Healthcare II

Kosten Cortese

Cortese brengt geen lopende kosten in rekening. De kosten van Cortese bestaan enkel uit de eenmalige investering die je doet in een obligatie of een participatie. Deze investeringen zijn vervolgens niet meer verhandelbaar.

Cortese biedt zo de mogelijkheid om te beleggen langjarig verhuurd zorgvastgoed zonder dat er maandelijkse kosten in rekening worden gebracht.

Wel moet worden vermeld dat het geschatte rendement niet gegarandeerd is. Op het moment dat de looptijd van jouw participatie of obligatie is verlopen, en de waarden van het vastgoed op dat moment laag staat, kan je verlies maken. 

Hieronder hebben we kort een aantal al uitverkochte zorgfondsen en hun minimale instapkosten voor je op een rijtje gezet. 

Zorgfonds

Type

Instapkosten

Zorgwoningen Fonds I

Participatie

€100.000

Healthcare VII

Obligatie

€10.000

Healthcare VI

Obligatie

€25.000

Healthcare V

Obligatie

€100.000


Klantenservice

De klantenservice van Cortese kan je bereiken via +030 307 3588, info@cortese.nl of het contactformulier op de website. De klantenservice is kleinschalig, maar je krijgt al vrij snel een geschikte medewerker aan het woord.

Contactformulier Cortese

Mobiele app

Bij Cortese is het helaas niet mogelijk om te beleggen via een mobiele app. Dit kan worden gezien als een nadeel voor beleggers die niet graag via de pc beleggen.


Oefenaccount

Bij Cortese bestaat er geen oefenaccount.


Cortese ervaringen

Vanuit onze Cortese ervaringen komen we al gauw op twee uiteenlopende conclusies. Aan de ene kant is het zo dat Cortese een risicovolle partij is, waarbij je voor een hoog bedrag moet investeren.

Dit is een bedrag dat bij een ander beleggingsfonds veel lager kan liggen. Deze hoge prijs hoort echter bij het risico van het vak, want Cortese is een partij die niet door de AFM gecontroleerd wordt. De doelgroep van Cortese is daarmee niet de huis-tuin-en-keukenbelegger, maar beleggers die niet bang zijn om serieuze bedragen te investeren in een gericht vastgoedproject.

Wat daarmee een tweede interessante conclusie is, is dat Cortese een van de weinige partijen is die met volledige transparantie weergeven in welke vastgoedprojecten er wordt belegd. Je zal bij Cortese kunnen zien in welk gezondheidscentra langjarig verhuurd wordt en wie er in dat pand gaat zitten.

Daarmee kan je dus beleggen in concrete gezondheidscentra, waarbij je zelf kunt beoordelen of dat project voor jou interessant kan zijn of niet.

Daarnaast is het opvallend dat Cortese fondsen opent met een maximumaantal obligaties of participaties. Bij soortgelijke partijen kunnen deze obligaties of participaties na het sluiten van de inschrijvingen worden doorverhandeld, maar niet bij Cortese. Daardoor is Cortese betrouwbaar, omdat je als belegger niet daadwerkelijk mede-eigenaar wordt van het vastgoedfonds.

Al met al zijn onze ervaringen met Cortese dus dubbel. Het realiseren van een dergelijk rendement kan ook met aandelen of ETF's, maar voor beleggers die vastgoed in hun portfolio willen hebben, kan Cortese een interessante partij zijn. Wel is duidelijk dat Cortese lang niet voor alle beleggers betaalbaar en verstandig is. 


Onze Cortese Score

Cortese Logo klein
 • Meest Geschikt voor: vermogende beleggers
 • Kosten: €10.000 tot €100.000 per participatie
 • Verwachte rente: 5% - 7%
 • Beleggingen: zorgvastgoed

8.0

Onze score

Gemak

Klantervaringen

Service

Risico

Zo zijn we aanbeland bij de conclusie van deze Cortese review. In deze review hebben we allerlei aspecten van deze partij op een rijtje gezet. Cortese heeft laten zien dat het een opmerkelijke partij is, zowel in positief als negatief opzicht.

Allereerst is het bijzonder dat Cortese heel duidelijk aangeeft wat voor soort projecten zij ontwikkelen, want bij elke inschrijving zal altijd concreet staan wie de ontwikkelaar is van de zorgcentra. En hier zijn ook duidelijke cijfers voor.

Echter zijn er ook genoeg risico's. De instapkosten zijn hoog en bedoeld voor serieuze beleggers met diepe zakken. Daarnaast beleg je bij Cortese buiten het toezicht van de AFM. En dat brengt genoeg risico's met zich mee.

Al met al kan Cortese dus een interessante partij zijn voor een particuliere belegger die geïnteresseerd is in zorgvastgoed. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>