Welke broker is beter om te beleggen: BUX vs DEGIRO? Voordat je begint met beleggen wil je uiteraard weten bij welke aanbieder jij het beste terecht kunt om jouw financiële toekomst veilig te stellen. 

BUX en DEGIRO zijn allebei brokers waarbij je kunt beleggen in aandelen, ETFs en obligaties. Toch zijn er verschillen tussen beide partijen. En die verschillen zijn voor jou belangrijk om op een rijtje te zetten om de beste broker voor jou te bepalen. 

In deze BUX vs DEGIRO helpen we jou een eindje op weg door de voor- en nadelen van de brokers op een rijtje te zetten, zodat jij een vandaag nog de beste keuze kunt maken! 


Allereerst zetten we de belangrijkste kenmerken van BUX en DEGIRO op een rijtje om overzicht te creëren:

Beste keuze


Voordelen DEGIRO

 • Kernselectie met ETFs zonder transactiekosten
 • Laagste kosten
 • Grootste aanbod

Voordelen BUX 

 • Overzichtelijk aanbod
 • Amerikaanse aandelen en ETFs

Nadelen DEGIRO

 •   Kan ingewikkeld zijn voor beginners


Nadelen BUX 

 •  Aanbod is relatief laag
 •  Geen obligaties en fondsen

Aanbod DEGIRO
Aandelen, fondsen, ETF's, grondstoffen, obligaties, futures, opties, turbo's, buitenlands beurzen

Aanbod BUX
Aandelen en ETF's


Kosten DEGIRO

ETF's gratis binnen de kernselectie

€1,25 - €2,50 p/s voor aandelen, obligaties, fondsen

0,25% valutakosten

Kosten BUX 

€1 per aandeel; €0 per aandeel via 'zero order'

Maandelijkse fee van €2,99

0.25% per transactie voor Amerikaanse aandelen

Betaalmethodes DEGIRO
iDeal

Betaalmethodes BUX 
iDeal, Tikkie

Mobiele app
iOS en Android

Mobiele app
iOS en Android

Veiligheid
Depositogarantiestelsel tot €100.000, AFM-vergunning

Veiligheid
AFM-vergunning

Hoe hebben wij deze BUX vs DEGIRO vergelijking gemaakt?

 • Stap 1

 • Stap 2

 • Stap 3

Data verzamelen

Om een goede uitspraak te doen over welke broker beter is (BUX of DEGIRO) verzamelen we eerste alle belangrijke data die we nodig hebben om een goede vergelijking te maken. Al deze data is afkomstig van de officiële websites van de partijen zodat we zeker weten dat dit 100% kloppend is. 


Mocht je klaar zijn met dit artikel wil je wellicht ook weten hoe DEGIRO zich verhoudt ten opzichte van andere platformen. Lees dan ook;

BUX vs DEGIRO kosten

We beginnen deze vergelijking tussen BUX en DEGIRO door de kosten eens onder een vergrootglas te plaatsen. Hoe lager de kosten, hoe toekomstbestendiger jouw portfolio. Daar zeggen we geen nee tegen! Om de kosten zo goed mogelijk in beeld te zetten beginnen we eerst met het uitleggen van de verschillende soorten kosten waar je op kunt rekenen bij het beleggen bij de BUX en DEGIRO. 

DEGIRO hanteert geen maandelijkse kosten, terwijl BUX maandelijks kosten van €2,99 inhoudt. Op het moment zijn er maar weinig brokers die geen maandelijkse kosten in rekening brengen. Het verdienmodel van beide brokers zit anders in elkaar, waardoor zij het zich op een andere manier kunnen permitteren om kosten in rekening te brengen. 

Bux hanteert transactiekosten van €1 of €0. Ja, je ziet het goed: €0. De BUX kosten zijn €0 als je een zero order koopt. Dat betekent dat je een aankoop doet die aan het eind van de werkdag wordt verwerkt. Dit kan positief of negatief zijn, afhankelijk van de koers van die dag. Kies je ervoor om de transactie meteen uit te voeren? Dan betaal je €1 euro per transactie.

Voor Amerikaanse aandelen is het verhaal iets anders, want daar betaal je 0.25% over de wisselkoers van dat moment. 

DEGIRO hanteert transactiekosten van €2 + 0.03% per transactie. Dit is duurder dan bij BUX. Wel moet daarbij worden gezegd dat DEGIRO een kernselectie heeft met ETF's waar je net als bij BUX €0 voor betaalt. 

BUX

DEGIRO

Je koopt €1000 Tesla aandelen

Je koopt € 1000 Tesla aandelen

Je krijgt voor €999 Tesla aandelen

Je krijgt voor €997,70 Tesla aandelen

Kosten: €1

Kosten: €2 + 0.03%

Winnaar: BUX

Op het eerste oog is BUX een goedkopere broker om bij te beleggen dan DEGIRO. Je kunt er zelfs terecht bij aandelen voor een bedrag van €0 per transactie. Voor transacties die niet zero order zijn betaal je €1 per transactie, wat nog steeds lager is dan bij DEGIRO.


BUX vs DEGIRO aanbod 

Oke, BUX is dus goedkoper dan DEGIRO. Account aanmaken en beginnen maar! Nou, niet helemaal. In dit vergelijkingsartikel gaan we nog wat extra zaken onder de loep nemen om écht het hele verhaal te vertellen. Pas dan kun jij een goed onderbouwde keuze maken. En dat begint met het aanbod.

Niet schrikken, maar momenteel kun je bij DEGIRO beleggen in zo'n 15.000 aandelen die worden aangeboden op verschillende beurzen. Daar stopt het niet: meer dan 5.500 ETF's, 500 fondsen en meer dan 10.000 gestructureerde producten. Bovendien bevindt een groot deel van het aanbod zich in de DEGIRO Kernselectie, waarbij je als klant geen transactiekosten hoeft te maken.Van dit aanbod zit een deel van de ETFs in de DEGIRO Kernselectie, waarvoor klanten geen transactiekosten hoeven te betalen. 

Dit grote aanbod heeft als voordeel dat je als klant een keuze kunt maken uit beleggingen waar jij achter staat. Je hebt zo alle keuzevrijheid om te beleggen in grondstoffen, grote bedrijven, maar ook groene aandelen, klimaatneutrale brandstoffen of zelfs eSports. Voor ieder wat wils dus!

Beleggen DEGIRO

Bij DEGIRO handel je snel en gemakkelijk in meer dan 10.000 verschillende aandelen.

Het aanbod bij BUX is een stuk kleiner. En niet zo'n beetje ook. Je kunt beleggen in een kleiner aantal aandelen op een kleiner aantal beurzen. Daarnaast kun je niet beleggen in bijvoorbeeld gestructureerde producten, obligaties of fondsen. Bij BUX beleg je in een selectie aandelen of ETF's in de EU of op de Amerikaanse markt; take it or leave it.  

In onze ogen is het lage aanbod een groot nadeel, omdat je zo geen kennisneemt van alternatieven. Tuurlijk is Apple een interessant aandeel, maar wat als je meer vertrouwen hebt in de underdog? Bij BUX zal je de underdog niet snel vinden, terwijl dit bij DEGIRO wel mogelijk is. 

BUX Beleggen

Winnaar: DEGIRO

DEGIRO heeft veruit het grootste aanbod aan ETF's, aandelen, obligaties en ga zo maar door. Voor een zo divers mogelijk portfolio ben je bij DEGIRO aan het juiste adres, wat voor elke beginnende belegger een prioriteit zou moeten zjn. Bij DEGIRO koop je dezelfde aandelen als bij BUX, maar dan nog veel meer.


BUX of DEGIRO veiligheid

En dan aandacht voor het volgende: de veiligheid. Je hebt hard gewerkt voor jouw geld, dus je wilt wel dat jouw geld op een veilige en verantwoorde manier in bewaring wordt gehouden. Je hebt ongetwijfeld de Wolf of Wallstreet gezien, en na het zien van die film zal je wel twee keer nadenken voordat je een investering plaatst bij de nieuwe Jordan Belfort.

Gelukkig zijn consumenten anno 2024 extreem goed beschermd tegen dit soort wanpraktijken. En hoe BUX en DEGIRO dit doen, leggen we hieronder uit. 

Zowel Binck Bank als DEGIRO doen allebei heel veel aan het garanderen van veiligheid van vermogen. Dit komt voor het grootste deel door de strenge controle van de Autoriteit Financiële Markten waar zij aan moeten geloven.

Nou ja, aan moeten geloven, ze hebben geen keuze!

De Nederlandse AFM zit bovenop alle financiële partijen in Nederland, waardoor de Nederlandse consument goed wordt beschermd. 

Om de veiligheid te waarborgen doet DEGIRO verschillende dingen. Allereerst is het zo dat DEGIRO sinds 2020 valt onder de Duitse moederbank FlatEx.

Dit zorgt ervoor dat Nederlandse beleggers per 2020 vallen onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dit is gunstig, want dit garantiestelsel staat garant voor € 100.000 per persoon.  

Daarnaast is DEGIRO een broker die in de afgelopen jaren talloze prijzen heeft mogen ontvangen. Dat zegt natuurlijk niet alles, maar het geeft wel blijk van een hoge mate van erkenning door het veld.

De financiële markt kent veel concurrentie, dus dat DEGIRO in die competitieve wereld prijzen ontvangt, zegt wel degelijk iets. En de consument reageert daarop, want DEGIRO heeft inmiddels een klantenbestand van meer dan 1 miljoen klanten onder haar hoede. 

Als laatste - zoals eerder genoemd - gelden er strenge regels van de AFM. Dit betekent onder andere dat nieuwe klanten een beleggingstoets moeten maken, er op heldere wijze wordt gecommuniceerd op het moment dat aandelen of ETFs zakken in koers en dat complexe producten niet beschikbaar zijn voor startende beleggers.

Dit alles om de klant en haar vermogen in bescherming te nemen

Ook BUX hanteert verschillende regels om het vermogen van haar klanten veilig te stsellen. Zo hebben ook de klanten bij BUX de zekerheid dat hun vermogen wordt beheerd onder dezelfde strenge wetgeving van de AFM als DEGIRO.

Echter geldt het depositogarantiestelsel niet voor BUX. Dit komt doordat zij niet verbonden zijn aan een bank, wat DEGIRO wel is. 

Winnaar: DEGIRO

Wat ons betreft scoren beide brokers even goed wat betreft veiligheid. Voor beide geldt strenge wetgeving en is de communicatie transparant. DEGIRO springt beter uit de verf doordat zij een depositogarantiestelsel kunnen garanderen aan haar klanten. 


BUX of DEGIRO gebruiksgemak

We zijn aangekomen bij het laatste onderdeel van deze vergelijking van BUX vs DEGIRO: welke broker is beter? En last but not least kijken we naar het gebruiksgemak voor de klanten. Men denkt vaak ten onrechte dat beleggen een heel ingewikkeld proces is. In dit onderdeel zullen we toelichten dat beide partijen er alles aan doen om het gebruiksgemak zo hoog mogelijk op de agenda te houden. 

Allereerst zullen we kijken naar DEGIRO. DEGIRO doet er alles aan om beleggen mogelijk te maken voor iedereen, van ervaren beleggers tot huis-, tuin- en keukenbeleggers tot beginners die nog nooit een aandeel hebben aangeraakt. Het platform heeft onlangs een volledige make-over gehad, waardoor het nu een van de meest gebruiksvriendelijke platformen heeft. 

Het resultaat is namelijk dat je bij DEGIRO op duidelijke wijze kunt zien wat voor soort beleggingsproduct je aan het bekijken bent, hoeveel dit kost en op welke beurs je het aankoopt.

Vooral dit laatste wordt nog wel eens vergeten door brokers, waardoor beleggers per ongeluk een aandeel kopen op de verkeerde beurs. Daarnaast wordt er per aandeel een interactieve grafiek met koersgegevens gegeven.

Ook worden er regelmatig informatieve artikels geplaatst bij verschillende aandelen met daarin informatie over zaken die voor beleggers relevant zouden kunnen zijn.

Het kopen van aandelen is eenvoudig via een koppeling van jouw iDeal met DEGIRO uit te voeren. Hierdoor kun jij eenvoudig geld storten en weer opnemen.

Dit gaat automatisch nadat jouw iDeal is gekoppeld. DEGIRO heeft ook een duidelijke app, met daarin dezelfde functies als de webbrowser. Ook via de app is het mogelijk om geld te storten en weer op te nemen. 

Kortom, wij zijn van mening dat DEGIRO een beleggingsplatform heeft gecreëerd waarin het toegankelijk maken van beleggen voor alle soorten beleggers zeker is gelukt. 

Beleggen DEGIRO

Het platform van BUX ziet er op het eerste gezicht eenvoudiger uit. Dat is niet heel gek, want de filosofie van BUX is anders dan die van DEGIRO.

Daar waar DEGIRO zoveel mogelijk informatie aanbiedt, zodat klanten een volledig beeld hebben van hun aankoop, houdt BUX het met opzet zo eenvoudig mogelijk.

Dit heeft op zich voordelen, want de klant zal nooit door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast zal je nooit worden afgeleid door randzaken waar je je als belegger alleen maar van in de war kan raken. Een nadeel hiervan is dat de informatieverstrekking wat beperkt kan zijn.

Dat het platform eenvoudiger is opgezet is niet een nadeel, maar het is wel gecreëerd voor een ander type belegger dan bij DEGIRO. De vraag is dan ook: welke platform is beter? Als jij wat meer informatie wilt, ben jij bij DEGIRO altijd aan het goed adres. Wil jij je beperken tot alleen de essentiële informatie? Dan is BUX voor jou. 

Winnaar: DEGIRO

Het platform van DEGIRO is vele malen uitgebreider, zonder dat beleggers het overzicht kwijt raken. In onze ogen kun je met dit platform onderzoeken welke aandelen jij interessant vindt en of deze rendabel zijn. Je krijgt informatie over de koers, de kosten, de beurzen en ga zo maar door. In onze ogen is dit platform geschikt voor alle typen beleggers: van jong tot oud van beginner tot ervaren. 


Welke broker is beter: BUX of DEGIRO?

En zo zijn we alweer bij het einde terechtgekomen! Onze BUX vs DEGIRO vergelijking. In deze vergelijking hebben we toegelicht dat de beide brokers voor- en nadelen hebben. Er zijn duidelijke verschillen tussen BUX en DEGIRO.

Dit klopt ook, want de platformen zijn bedoeld voor verschillende soorten beleggers. DEGIRO is geschikt voor alle beleggers, terwijl BUX geschikt is voor beleggers die niet zoveel interesse hebben in veel informatie. 

Daarom is er in onze ogen wel een duidelijke winnaar. Als jij twijfelt tussen de BUX en DEGIRO kunnen wij toch echt wel DEGIRO aanraden. Dit heeft alles te maken met de betere gebruiksvriendelijkheid en het veel grotere aanbod.

De kosten bij BUX zijn lager. Dat is zeker waar. Maar, het aanbod is ook veel lager. Dit betekent dat je beperkt blijft tot de aandelen en ETFs die door BUX worden aangeboden. Bij DEGIRO is dit niet het geval. Daarnaast heeft DEGIRO een Kernselectie met ETFs waar je geen transactiekosten voor betaalt, waardoor je alsnog net zoveel kwijt bent als bij BUX. 

Kortom, als jij overweegt te beginnen beleggen dan zouden je we zeker adviseren om te kiezen voor DEGIRO in plaats van BUX. DEGIRO is namelijk het beste alternatief voor BUX. Overstappen van BUX naar DEGIRO is dan ook zeker een verstandig idee.

DEGIRO

Geschikt voor

Beginnende / gevorderden beleggers

Aanbod

30.000+ producten

Kosten

€ 2 + 0.03 per transactie

Mobiele app

Ja

BUX

Geschikt voor

Beginners

Aanbod

aandelen en ETFs

Kosten

€ 0 / € 1 per transactie 

Mobiele app

Ja


Veelgestelde vragen

Wat zijn BUX en DEGIRO?

BUX en DEGIRO zijn twee brokers uit Nederland. Via deze aanbieders kun jij beleggen in verschillende aandelen, ETFs, fondsen en gestructureerde producten op verschillende beurzen. Via deze link ontdek je welke van deze twee brokers het beste is.

Hoe hebben jullie BUX en DEGIRO vergeleken?

In deze BUX of DEGIRO vergelijking hebben wij beide brokers op verschillende criteria beoordeeld. Hierbij moet je denken aan het gebruiksgemak, handelskosten, veiligheid, unieke functionaliteiten en het aanbod aan beleggingen bij de beide platformen. Ook hebben we gekeken naar bestaande reviews en ervaringen van klanten bij dit platform. Benieuwd naar onze eindbeoordeling? Klik hier!

Is DEGIRO beter dan BUX?

DEGIRO is beter dan BUX om meerdere redenen. Zo heeft DEGIRO een overzichtelijk platform en is het aanbod groter dan bij BUX. Bovendien heeft DEGIRO een kernselectie met ETFs waar je geen transactiekosten voor betaalt. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>