• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Crypto
  • /
  • Beste manier om Bitcoin te kopen: hoe, wanneer en waar?

Wat is de beste manier om Bitcoins te kopen? Hoe werkt het precies en nog belangrijker: Wanneer is het juiste moment..?

Veel mensen zitten met deze vragen. Daarom zijn we er eens goed voor gaan zitten en zullen we al deze vragen op een simpele manier beantwoorden.


Wat is de beste manier om Bitcoin te kopen?

Als jij overweegt Bitcoin te kopen dan kan dat via twee manieren:

Via een broker
De simpelste manier is via een Bitcoin broker. Dit wordt als de veiligste en makkelijkste manier gezien. Een Bitcoin broker is een tussenpersoon tussen de koper (jijzelf) en een handelsplatform. Uit ons eerdere onderzoek is gebleken dat Bitvavo de beste EN goedkoopste plek is voor het kopen van Bitcoin.

Tip: Je kunt tijdelijk een gratis account aanmaken bij Bitvavo waardoor je €0 (!) aan handelskosten betaalt over je eerste aankoop.

Via een exchange
Het is ook mogelijk om direct Bitcoin te kopen bij de exchange. Deze werken echter vrij ingewikkeld en als je niet weet wat je doet kun je hier grote fouten mee maken. Over het algemeen zijn de handelskosten (transactiefee's) hier wat lager. 

Voor de fanatieke handelaar die elke dag koopt en verkoopt is dit belangrijk. Voor de beginner die zijn eerste Bitcoins (BTC) wil aanschaffen en deze voor langere tijd wil vasthouden is dit niet heel erg van belang. Wil je toch kiezen voor een Bitcoin exchange? Dan raden wij Mudrex aan voor de beginner.

Waar kun je het best Bitcoin kopen?

Zijn crypto's nog redelijk nieuw voor je? Heb je wel enig idee wat het is maar heb je nog nooit de stap gezet om hier zelf in te investeren? Dan is een Crypto Broker de beste plek om Bitcoin te kopen.

Het is een veilige plek waarbij je op een simpele manier kunt aangeven hoeveel Euro's je wil investeren en hoeveel aan Bitcoin je hiervoor terug krijgt. 

Let op: je bent niet verplicht om een hele Bitcoin te kopen. Het is ook mogelijk om slechts 1/10e BTC aan te schaffen of nog minder.

De keuze is volledig aan jezelf. Wanneer je het bedrag in € invoert zul je direct zien hoeveel BTC dit is. Je betaalt zoals gezegd een klein percentage aan transactiekosten. Bij Bitvavo zijn deze het laagst.

Stort jij € 1.000,-? Dan betaal je daarover € 2.50 aan handelskosten. 

Wat kost het om Bitcoin te kopen?

Er zijn 2 factoren die van invloed zijn op de kosten van het kopen van Bitcoin. Ten eerste hebben we met de Bitcoin koers te maken. Daarnaast zijn er zogeheten transactiekosten die je betaalt. Niet schrikken, we leggen het nog even verder uit. 

Bitcoin koers

De Bitcoin koers bepaalt hoeveel BTC (Bitcoin) jij terugkrijgt voor een bepaald bedrag aan Euro. Laten we ervan uitgaan dat een Bitcoin 40.000 euro waard is. Voor €10.000 krijg jij 1/4e BTC terug. Stel nou dat diezelfde Bitcoin niet 40.000 euro maar de helft waard is. In dat geval krijg je voor jouw €10.000 1/2e BTC. 

Dit bovenstaande voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is om op het juiste moment in te kopen. 

Handelskosten

Waar je ook besluit om Bitcoin te kopen, je betaalt altijd een commissie. Deze commissie, ook wel handelskosten genoemd, wordt berekend aan de hand van een percentage. Eerder gaven we al aan dat dit percentage bij Bitvavo het laagst is. Hier betaal je voor elke 500 euro die je stort, €1,25 aan transactiekosten. 

bitcoin koers
bitcoin bitvavo

Hoe kun je het best Bitcoin kopen?

Hoe kun je het best Bitcoin kopen is de vraag. Heb je een Nederlandse bankrekening? Dan is dat de makkelijkste manier. Toch zijn er redenen waarom je liever op een andere wijze wil betalen. We zetten de mogelijkheden op een rij voor je.

ideal

Via iDeal

iDeal is online de meest gebruikte vorm van betalen onder Nederlandse consumenten. Of we nou online shoppen, vakanties boeken of eten bestellen: iDeal is het populairste betaalmiddel in Nederland. Het is dan ook goed om te weten dat je deze betaalmethode kunt gebruiken om je eerste Bitcoin te kopen online!

*Bitvavo is de goedkoopste aanbieder van Nederland

sepa

Via bankoverschrijving (SEPA)

Ben je nog niet overgestapt op online betalen? Uiteraard is betalen via een bankoverschrijving ook mogelijk. Let hierbij wel op dat het 1-2 werkdagen duurt voordat jouw geld op je account staat en deze kunt omwisselen in BTC.

*Bitvavo is de goedkoopste aanbieder van Nederland

creditcard

Via Creditcard (Mastercard + VISA)

Helaas is het niet mogelijk om met je Creditcard Bitcoin te kopen bij Bitvavo. Bij Litebit kan het wel. Deze crypto broker rekent iets hogere handelsfee's maar is wel een betrouwbaar en veilig Nederlands platform. Een groot voordeel is dus dat je hier wel met VISA en Mastercard kan betalen.

*Litebit is de enige aanbieder van Nederland waar je met Creditcard kunt betalen

Paypal

Via PayPal

Helaas is er nog geen veilig een betrouwbaar platform in Nederland waar je Bitcoins kunt kopen met PayPal. Mocht dit in de toekomst veranderen dan zullen we deze pagina zo snel mogelijk bijwerken.


Wanneer kun je het best kopen?

Heel eerlijk, als wij het precieze antwoord wisten, dan waren we miljonair geweest. Helaas is de markt niet precies te timen...

Je kunt een keer geluk hebben maar meer dan dit is heet vaak ook niet: geluk. Wel zijn er een aantal vuistregels die je voor jezelf kunt hanteren. De belangrijkste? Koop nooit op het hoogste punt. 

Maar wacht eens even, wat is dan het hoogste punt? Jullie beweren net dat je de markt niet kunt voorspellen. Dat klopt. Met het hoogste punt bedoelen we de hoogste prijs die tot dan toe bereikt is. Tuurlijk weet je niet of de prijs nog hoger kan gaan, maar als de prijs op een specifiek moment hoger is dan deze ooit geweest is dan zouden wij er voor kiezen om geduld te hebben en het kopen van Bitcoin nog even uit te stellen. 

Andere methoden en vuistregels die je kunt aanhouden;

1. Je moet Bitcoin kopen wanneer niemand het erover heeft
De prijs van Bitcoin fluctueert continue. In tijden van hype stijgt de prijs snel maar als deze trend te lang aanhoudt kan deze ook weer snel instorten. Bij een forse crash kun je Bitcoin zomaar 60% minder waard worden. In tijden dat de Bitcoin prijs lange tijd stabiel blijft of zelfs daalt, is het beste moment wanneer je bitcoin kunt kopen.

2. Koop laag, verkoop hoog
Dit klinkt heel logisch en gemakkelijk maar is in de praktijk toch niet zo simpele. Deze methode komt eigenlijk op hetzelfde neer als de hierboven genoemde strategie waarbij je Bitcoins koopt op momenten dat je er weinig mensen over hoort.

3. DCA-en
DCA staat voor Dollar Cost Average. Nou gebruiken wij in Nederland geen Dollar ($) maar de strategie komt op hetzelfde neer. Het gaat uit van het principe dat je de prijs of de Bitcoin koers niet kunt voorspellen. Deze strategie houdt in dat jij over een langere periode maandelijks voor een bepaald bedrag Bitcoin koopt. Door dit maandelijks over een langere periode te doen verzeker jij jezelf ervan dat je niet te hoog of te laag inkoopt, maar voor de gemiddelde prijs. 

Veelgestelde vragen

Wat kost het om Bitcoin te kopen?

De goedkoopste broker (platform) hanteert een transactiefee van 0,25%. In de praktijk betekent dit dat jij €10 betaald wanneer je voor €4.000 euro wil investeren. 

Wat is de veiligste manier om Bitcoin te kopen?

Heb je geen verstand van het handelen in cryptocurrencies als Bitcoin of Ethereum? Dan is een Nederlandse crypto broker veruit de veiligste optie. De meest populaire brokers zijn Bitvavo, Bitcoinmeester en Litebit.

Wat is het beste instapmoment?

Het beste instapmoment is moeilijk te bepalen. Mensen die dit denken te weten zitten er meestal naast. Hierboven in het artikel vertellen we je een aantal vuistregels die je kunt hanteren.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>