Bij de aankoop van Bitcoin zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Je wilt weten waar je aankoopt en bewaart. Wat je ermee wilt doen, en de hoeveelheid die je wilt kopen, zijn hierbij bepalend. Veel mensen zijn hun Bitcoin verloren of betaalden te veel. Om dat te vorkomen bespreken we hieronder een aantal mogelijkheden voor aanschaf en het bewaren, met daarbij de voor- en nadelen. Verder geven we nog een aantal kleine maar belangrijke tips.

Waar koop je het?

Er zijn verschillende manieren waarop je Bitcoin kunt kopen. Het meest gebruikt zijn handelsplatforms voor de aan- en verkoop van cryptovaluta. Kopen via deze platforms is best veilig, maar vereist wel het aanleveren van persoonlijke gegevens. Let bij deze platforms vooral op de kosten voor geld storten en crypto opnemen naar je eigen Bitcoin wallet. Kosten verschillen behoorlijk en zijn te vinden.

Er zijn ook anonieme platforms (p2p) waar je kunt aankopen. Hier lever je geen persoonsgegevens aan, maar het is minder veilig en moeilijker. Tot slot kan je met contant geld of bankoverschrijving iemand ontmoeten en de transactie doen. Dit laatste is echter vrij onveilig. Als er nog onduidelijkheden zijn, praat dan met iemand die er veel van weet. Laat echter nooit iemand voor jou kopen, maar doe dit helemaal zelf. Nu is het nog een kwestie van bepalen waar je jou Bitcoin bewaard.

Hoe bewaar je het?

De belangrijkste keuze die je hebt bij het bewaren van Bitcoin is tussen een hot wallet en cold storage. Eigenlijk is er nog een derde optie, en dat is het laten staan op het handelsplatform waar je aankocht. Je vertrouwt dan echter het platform volledig in het bewaren ervan, en dat is wel eens fout gegaan. Het is beter om je eigen Bitcoin wallet te hebben met je eigen private key.

Met een hot wallet kan je overal waar je bent Bitcoin versturen en ontvangen via je smartphone en computer. Nadeel van een hot wallet is dat het geen maximale veiligheid biedt. Zeker als je duizenden euro’s wilt besteden is een cold storage aan te raden. Een cold storage is een apparaatje speciaal voor het bewaren van cryptomunten en biedt maximale veiligheid. Het kost echter wel geld bij aanschaf. Overigens is een combinatie van cold en hot storage ook mogelijk.

Praktische tips

Zorg altijd voor 2-stapsverificatie bij gebruik van een hot wallet. Zo voorkom je dat je account wordt gehackt en je wordt bestolen. Wat de cold storage betreft: verberg deze niet alleen op een veilige plaats, maar ook op een plaats waar je deze nog kunt terugvinden. Tot slot nog het volgende; ga altijd voor de optie die je begrijpt en waar jij je prettig bij voelt. Dit betekent voor veel mensen dat ze kiezen voor de meest populaire methodes van aanschaf en opslag, maar dat kan prima zijn.

Overige artikelen:
Waar bitcoins kopen?
500 euro Bitcoin kopen

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>