• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Bitcoin in 2024: Een diepgaande analyse van zijn rol in je beleggingsportfolio

Het jaar 2021 zal de geschiedenis ingaan als een jaar van zowel opwinding als turbulentie voor Bitcoin (BTC).  De munt behaalde in het jaar een indrukwekkende stijging tot bijna $70.000.  Maar nu, in 2024, zien we dat de prijs is teruggevallen tot onder de $30.000, een scherpe daling van zijn historische hoogtepunt. Dit roept de prangende vraag op: verdient Bitcoin een plekje in je beleggingsportfolio voor 2024, of zijn de bijbehorende risico’s gewoon te groot?

In deze blog duiken we dieper in op deze kwestie en onderzoeken we hoe on-chain data je kan helpen om de Bitcoin markt beter te begrijpen en te navigeren.

Bitcoin (BTC) als een innovatieve beleggingscategorie

Bitcoin betreedt het speelveld als een zeer volatiele maar ook innovatieve beleggingscategorie die de financiële wereld op zijn kop heeft gezet. Sommigen beschouwen het als “digitaal goud.” Het meest opvallende kenmerk van Bitcoin is zijn status als een schaars goed, volledig onafhankelijk van traditionele monetaire systemen. Het fungeert als een digitale vorm van waardeopslag en biedt zo bescherming tegen de erosieve krachten van inflatie.

Het belang van on-chain data

Het grote voordeel van Bitcoin, en andere blockchain-projecten, is de volledige transparantie van alle transactiegegevens via de blockchain. Dit biedt beleggers de mogelijkheid om uitgebreide datasets te verzamelen over de dynamiek en trends binnen het Bitcoin-netwerk. Deze gegevens vormen een solide basis voor analyses en prognoses met betrekking tot de toekomstige prijsontwikkeling van BTC.

Een specifieke benadering van on-chain data die aandacht verdient, is de analyse van de activiteit van Bitcoin-miners. Miners gebruiken hun computerkracht om het volledige grootboek van het Bitcoin-netwerk te valideren en te beveiligen. In ruil voor dit werk ontvangen de miners periodiek een BTC beloning. Wanneer meer miners deelnemen en strijden om deze beloningen, stijgt de zogeheten mining moeilijkheidsgraad. Deze stijging is een indicator dat miners vertrouwen hebben in een stijgende BTC-koers om hun minging activiteiten te financieren. Historisch gezien hebben dergelijke pieken in de mining moeilijkheidsgraad vaak geleid tot aanzienlijke prijsstijgingen van Bitcoin.

Figuur 1: Bitcoin Mining Moeilijkheidsgraad (The Young Bitcoin Group)

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Bitcoin

Voor degenen die altijd op de hoogte willen blijven van het laatste nieuws en on-chain analyses in de wereld van Bitcoin, is BlockSpace de ideale informatiebron. Deze toonaangevende Nederlandse crypto-website is gespecialiseerd in analyses op basis van on-chain data om je te helpen weloverwogen beslissingen te nemen in de markt. Dagelijks worden nieuwe analyses gepresenteerd, vergelijkbaar met de inzichten hierboven, om je te helpen door het Bitcoin-landschap te navigeren.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>