• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Crypto
 • /
 • Bitcoin Automaat: Wat is het, hoe werkt het en waar vind je Bitcoin ATM’s in Nederland?

Waar we in Nederland steeds minder geldautomaten zien, stijgt het aantal bitcoin automaten. Dit zijn een soort Geldmaat om bitcoin en andere crypto te kopen en te verkopen.

Wat is een bitcoin automaat?

Een bitcoin automaat vind je vaak bij kleinere kiosken maar ook op Schiphol. Je herkent ze aan de oranje of gele kleur, afhankelijk van de fabrikant. Uiteraard prijkt er een groot logo van bitcoin op.

Deze apparaten zijn losse machines met een groot beeldscherm, een scanner voor je wallet en een kaartlezer. Sommige bitcoin automaten accepteren ook contant geld.

In tegenstelling tot een normale geldautomaat, is een bitcoin automaat niet verbonden met een bank of met je bankrekening. De software is verbonden met een crypto-beurs om voor jou automatisch crypto te kopen of verkopen.

Hoe werkt een bitcoin automaat?

Vanwege de WWFT-wetgeving moeten crypto-bedrijven in Nederland weten wie de gebruiker is, dit geldt ook voor bitcoin geldautomaten. Daarom zal een bitcoin-automaat waarschijnlijk eerst vragen om je telefoonnummer.

Hiermee registreer je je transactie en word je geïdentificeerd. Je ontvangt een verificatiecode via sms die je moet invoeren om verder te gaan. Daarna hangt het af van of je crypto wil kopen of verkopen.

Crypto kopen bij een Bitcoin automaat

Als je crypto wil kopen dan voer je je walletadres in. Dit is een enorme reeks aan getallen en letters en enorm foutgevoelig. Daarom kunnen alle mobiele crypto-wallets een QR-code aanmaken.

Let op dat je een QR-code aanmaakt voor de coin die je wil kopen. Dus maak een QR-code van je bitcoin wallet als je bitcoin wil kopen, en niet van een andere coin. 

Na het scannen van de code weet de bitcoin automaat waar de gekochte coins naar toe moeten. 

Heb je geen wallet? Geen probleem, veel bitcoin automaten maken een paper wallet aan. Dit is een bonnetje die je later kan gebruiken op je computer of smartphone.

De volgende stap is betalen, maak geld over via je bankrekening of gebruik contant geld. Vanwege regelgeving kan je maximaal voor 5000 euro crypto kopen via een automaat.

Ben je het eens met de koers en met de transactiekosten? Bevestig dan je aankoop.

Crypto verkopen met een Bitcoin automaat

Bitcoin of crypto verkopen via een geldautomaat werkt net als bij een broker of exchange. Je rekeningnummer moet bekend zijn dus je zult je eerst moeten registreren. 

Vervolgens laat de bitcoin geldautomaat laat je een QR-code zien waar je de cryptomunten naar kan verzenden. Open je wallet en scan de QR-code. Kies het aantal coins dat je wil verzenden naar dit adres.

Houd er rekening mee dat het per crypto kan verschillen hoelang dit duurt. Dit komt doordat de blockchains verschillende beveiligd zijn. Deze achtergrondinformatie is voor nu niet van belang, de crypto automaat zal aangeven hoe lang het kan duren.

Als de coins eenmaal binnen zijn wordt het geld overgemaakt naar je rekening. 

Wat zijn de voordelen van een bitcoin automaat?

Een van de voordelen is dat je contant geld makkelijk kan omzetten naar crypto. Daarom staat er ook een bitcoin automaat op Schiphol. Deze accepteert bijna alle buitenlandse briefjes. 

Vrijwel elke binnenkomende reiziger heeft contant geld over van de reis en kan er zo dus voor kiezen om dit om te zetten in bitcoin of een andere crypto.

Kom je net terug uit Las Vegas met flinke winst, maar was je te euforisch om dit op je bankrekening te laten storten? Zet je gewonnen dollars via een bitcoin automaat om in bitcoin!

Nog een voordeel is dat het vaak sneller is om bitcoin te kopen bij een bitcoin automaat dan om geld te storten bij een bank, dat geld over te schrijven naar een beurs en vervolgens crypto te kopen.

Bitcoin automaten zijn immens populair in veel ontwikkelingslanden. Hier wonen namelijk veel mensen zonder toegang tot bancaire diensten. Zij kunnen zo hun contant geld omzetten in crypto, zonder dat ze een bankrekening hebben. Zo heeft een relatief klein land als El Salvador maar liefst 212 bitcoin automaten.

Voordelen van een BTC automaat:

 • Je kunt contant geld makkelijk omzetten naar crypto
 • Bijna alle valuta worden geaccepteerd bij een BTC atm
 • Bitcoin kopen via een BTC ATM is super snel

Wat zijn de nadelen van een bitcoin automaat?

Een bitcoin automaat kent ook nadelen. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is het niet anoniem. Je moet je registeren.

Daarnaast zijn de transactiekosten hoog, en dan overdrijven we niet. Dit komt doordat de fabrikant van de automaat aan je transactie verdient, maar ook de beurs die de crypto op de achtergrond voor je koopt of verkoopt.

Nog een nadeel in vergelijking met crypto kopen of verkopen via een online dienst, is dat een bitcoin automaat niet altijd in je buurt is.

Nadelen van een BTC automaat:

 • Transactiekosten zijn hoog
 • Je moet jezelf registreren

Waar vind je een bitcoin automaat in Nederland?

In Nederland zijn 20 bitcoin automaten. De meeste zijn te vinden in Amsterdam en Rotterdam. De kaart hieronder komt van Coin ATM Radar.

Bitcoin automaten rader Nederland

Overzicht Bitcoin Automaten Nederland

Hoeveel Bitcoin automaten zijn er? In welke steden vind je BTC ATM's? In onderstaande tabel vind je een overzicht van alle Bitcoin automaten in Nederland van dit moment. 

Plaats

Aantal Bitcoin automaten

Amsterdam

5

Arnhem

1

Bavel

1

Breda

1

Dordrecht

1

Eindhoven

1

Oudenbosch

1

Rotterdam

5

Terneuzen

1

Den Haag

1

Utrecht

2

Tot slot, wil je een bitcoin automaat gebruiken? Als je er eenmaal een hebt gevonden, kijk dan ook goed naar de omgeving. Zorg dat je genoeg privacy hebt om je transactie uit te voeren, zonder dat er iemand mee kan kijken.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>