• Home
  • /
  • Brokers
  • /
  • Binck Forward Review | Onze ervaringen met beheerd beleggen! [2023]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 20/01/2023

Hoogtepunten


  • Beleg in drie overzichtelijke risicoprofielen.
  • Beheerd beleggen gaat automatisch en kost nauwelijks moeite.
  • Kosten zijn met 0.75% relatief laag.
9.2
Eindcijfer

Beoordelingscriteria

Veiligheid

8.2

Gebruiksgemak

9.0

Aanbod

8.5

Beleggen is een goede manier om meer te halen uit jouw spaargeld. Anno 2023 ligt de spaarrente rond de 0.1%, waardoor beleggen een veiligere investering blijkt. Wil jij beleggen, maar weet je niet waar je het beste kunt beleggen? Dan biedt Binck Forward uitkomst!

Bij Binck Forward kun je jouw vermogen laten beleggen, wat ook wel beheerd beleggen wordt genoemd. Zo ontvang je een hoger rendement dan sparen zonder zelf al teveel tijd en moeite te hoeven steken in het uitzoeken van de juiste beleggingen. 

Wil jij weten wat de voor- en nadelen zijn van beheerd beleggen via Binck Forward en ben je benieuwd hoe jij Binck Forward kunt gebruiken om het beste uit jouw vermogen te halen? Lees dan vooral verder!

In deze Binck Forward review zal worden gekeken naar wat Binck Forward is, de voor- en nadelen, het aanbod, de kosten, het rendement, het gemak van starten, onze ervaringen en een conclusie.


Wat is Binck Forward?

Binck Forward is een onderdeel van de Binck Bank en bestaat al sinds het jaar 2000. De Binck Bank heeft verschillende soorten beleggingsproducten die ze aanbieden, zoals het zelf beleggen, pensioenbeleggen, fondsbeleggen en het beheerd beleggen. En dat beheerd beleggen nemen in deze review onder de loep.

Sinds 2018 is de Binck Bank deels overgenomen door de Deense Saxo Bank. Binck Forward is bedoelt voor beleggers die laagdrempelig willen beleggen zonder al teveel moeite. Je kunt bij Binck Forward met een vast bedrag van minimaal 1500 euro, maar ook periodiek beleggen met een minimum van 0 euro.

Bij het beheerd beleggen is het zo dat de Binck Bank jouw geld belegt in beleggingen die zij zelf kiezen. Binnen het beheerd beleggen zijn er twee opties: Binck Forward, en Binck Comfort. Bekijk hieronder kort de verschillen tussen beide soorten.

Binck Forward beheerd beleggen

Zoals je kunt lezen richt Binck Forward zich op vermogensgroei. Dit betekent dat het risico van de belegging iets hoger ligt, maar een veel grotere kans op veel rendement bestaat. Zo ligt het historisch rendement van Binck Forward zo rond de -1.9% en de +9.2%. Net als bij alle producten kan het zo zijn dat je 'winst' laag is, maar op het moment dat je investeringen bij Binck Forward doorrekent over een langere periode is het behaalde rendement altijd een percentage dat hoger dan 3% is.

Binck Forward is ideaal voor startende beleggers die moeiteloos willen beleggen met als doel vermogensgroei over een langere periode te behalen. Als jij met jouw geld liever vermogensbehoud ziet, waarbij de beleggingen zeer defensief zijn, kun je terecht bij Binck Comfort. Zo kenmerkt Binck Forward een iets hoger risico, maar een hogere potentiĂ«le winst, terwijl Binck Comfort een lager risico, maar een lagere potentiĂ«le winst kent. 


Wat zijn de voor- en nadelen van Binck Forward?

Voordelen 
  • Beheerd beleggen bij is laagdrempelig.
  • Tarieven zijn in vergelijking tot andere banken met ongeveer 0.75% per jaar laag
  • Keuze uit drie risicoprofielen is overzichtelijk.
  • Belegd vermogen is verspreid over ETF's met aandelen, obligaties en vastgoedfondsen.
  • Naarmate het einde van de looptijd nadert belegt Binck jouw vermogen meer in obligaties, waardoor een veilig rendement wordt behaald.
  • Historisch rendement ligt rond de 7%.
Nadelen
  • Geen controle over de specifieke ETF's, obligaties of aandelen.
  • Bij een broker kun je de kosten voor het beleggen lager dan 0.75% houden. 
  • Minimale eenmalige inleg van 1.500 euro verplicht.
  • Belegging moeten minimaal 5 jaar blijven staan om te profiteren van btw-voordeel.

Binck Forward Review: veiligheid

Beleggen bij Binck Forward is al sinds het jaar 2000 mogelijk. Binck Bank wordt net als andere Nederlandse aanbieders van financiële producten gecontroleerd door de Autorieit Financiële Markten (AFM).

Hierbij moet je denken aan controle op de beleggingen die worden aangekocht door Binck Forward, of Nederlandse belastingen juist worden afgedragen en of sinds kort of beleggingen passen binnen de ESG richtlijnen. In een artikel over wat ESG is leggen we uit waar je kunt zien of jouw inleg in investeringen duurzaam zijn of niet.

Daarnaast valt Binck Bank onder de Wet Giraal Effect (WGE), waardoor vermogen tot 100.000 veiliggesteld staat bij eventueel faillissement. Buiten dat bedrag van 100.000 zou je je inleg verliezen, maar je inleg verliezen komt zelden voor.


Hoe open je een Binck Forward rekening?

Het starten met beleggen bij Binck is relatief simpel. Allereerst maak je hier een beleggingsaccount aan bij Binck Forward. Vervolgens zijn er een aantal kleine stappen die je moet zetten voordat je kunt beginnen met het periodiek beleggen. 

Stap 1: Klantprofiel aanmaken

De start van elke beleggingsrekening is het aanmaken van jouw profiel. Vanuit de AFM worden aanbieders verplicht om vragen te stellen aan haar klanten om hen bewust te maken van de risico's van beleggen. Bekijk hieronder kort wat voor vragen je kunt verwachten.

Binck Forward Toets
Binck Forward Toets

Het is prettig dat je op deze manier direct wordt gedwongen om na te denken over wat voor soort belegger jij wil gaan zijn en of je wel op de hoogte bent van de risico's van beleggen. Weet jij bijvoorbeeld dat beleggen in obligatiefondsen minder risicovol is dan beleggen in aandelen?

Het klantprofiel zal door BinckBank moeten worden goedgekeurd. Dat kan een aantal werkdagen duren. 

Stap 2: Doel aanmaken

Vervolgens maak je binnen het platform van Binck Forward een doel aan. Hierin vul jij zaken is als jouw doelbedrag, met hoeveel geld jij start met beleggen, hoeveel geld jij maandelijks wil gaan beleggen (kan ook 0 euro zijn) en hoelang jij van plan bent om te gaan beleggen. Tip: bij Binch Forward is er btw-voordeel voor alle beleggingen die langer dan 5 jaar blijven staan. 

Stap 3: Geld storten

Op het moment dat jij een klantprofiel hebt aangemaakt en deze is geaccepteerd van BinckBank, kun je beginnen aan jouw eerste belegging. Via Binck is dat heel simpel, want je koppelt jouw beleggingsrekening bij BinckBank aan jouw betaalrekening, zodat je via iDEAL heel simpel geld kunt overmaken. Op het moment dat jij periodiek belegt gaat het zelfs automatisch.

Het voordeel van Binck Forward is dat je op dit moment eigenlijk klaar bent voor de komende 10, 20 of zelfs 30 jaar. Wellicht kun je op een gegeven moment jouw periodieke belegging verhogen of verlagen, of wil je een keer een Kerstbonus die je hebt ontvangen beleggen bij Binck Forward. Vanaf nu kun je dus eigenlijk achterover leunen. 


Op zoek naar de beste broker? Wij hebben al verschillende platformen beoordeeld:

Binck Forward review: het aanbod

Er zijn naast Binck Forward verschillende andere beleggingsproducten die zij aanbieden. We geven hieronder een kort overzicht met alle beleggingsproducten in deze Binck Forward Review.

Beleggen bij Binck Bank

Deze Binck Forward Review richt zich alleen op het beheerd beleggen via Binck Forward. Binnen Binck Forward zijn er drie risicoprofielen: laag, neutraal en hoog. Deze drie risicoprofielen zijn erg overzichtelijk en spreken eigenlijk voor zich. Een 'laag' risicoprofiel neemt een laag risico met zich mee.

En dat verschil in risico zit dan weer in de samenstelling van de aandelen. Simpelweg kun je stellen dat aandelen risicovoller zijn dan obligaties, dus een 'hoog' risicoprofiel zal meer aandelen hebben dan obligaties, terwijl een 'laag' risicoprofiel meer obligaties zal bevatten dan aandelen. Bekijk hieronder de samenstelling van een 'neutraal' risicoprofiel. Let op: de aandelen zijn bij Binck Forward ETF's, wat betekent dat de aandelen van nature verspreid zijn over verschillende sectoren en beurzen. 

Portfolio Binck Bank

Beleggen kun je bij Binck Forward in een handomdraai doen. Het voordeel van de drie risicoprofielen in combinatie met het automatische beleggen met behulp van iDEAL is dat je als particuliere belegger eigenlijk nooit meer hoeft te kijken naar jouw inleg.

Daarnaast is het prettig dat er veel informatie beschikbaar is. Zo is er een Binck Academy waarin beleggers meer kunnen leren over het beleggen, waarbij informatie wordt gegeven over allerlei soorten beleggingen, hoe je risico kunt spreiden en waar je kosten voor betaalt.

Ook is het mogelijk om bij BinckBanck te beleggen via Fondsbeleggen, waarbij je gebruik kunt maken van het instrument Binck Fundcoach. Via Fundcoach kun je fondsen bij Binck zelfstandig analyseren, zodat je een zo verspreid mogelijk portfolio gaat opbouwen.


Wat kost Binck Forward?

De kosten Binck Forward worden berekend per jaar. Deze kosten per jaar liggen tussen de 0.76% en 0.79% over jouw totale vermogen. Hieronder kun jij zien hoe deze kosten zijn opgebouwd in deze Binck Forward Review.

Kosten Binck Forward

Wij beleggen al meer dan 4 jaar bij verschillende brokers en banken, en als we kijken naar de kosten van BinckBank kunnen wij niet anders concluderen dat de kosten van beleggen bij Binck Forward laag zijn. Bij een soortgelijke belegging bij een andere bank zit je al snel boven de 1.8%, en zelfs bij een broker kun je soms lopende kosten hebben die hoger zijn dan de 0.75% bij Binck Forward.

Bij Binck wordt er een minimumbedrag van 1500 euro gehanteerd. Dat kan voor beginnenrs een hoge drempel zijn. Het maandelijks inleggen kan al vanaf 0 euro, mits je die eerste 1500 euro hebt belegd.

Dat betekent dat de kosten voor het beheerd beleggen in plaats van het zelf actief beleggen bij een broker niet eens zoveel hoger zijn dan je zou verwachten. En dat is voor startende beleggers erg gunstig.

Laten we toch even kijken naar de verschillende soorten kosten:

Valutakosten

0.05% - 0.01% per jaar. Sommige beleggingen zullen worden aangekocht op andere beurzen, zoals de Amerikaanse NASDAQ of NYSE. Voor het omrekenen van de euro naar een andere valuta zul je een percentage wisselkoers moeten betalen, wat wordt aangeduid als valutakosten. 

Productkosten

0.21% - 0.28% per jaar. Dit verschilt per belegging. Nu is het zo dat je bij Binck niet precies weet waar je inleg in wordt belegd, maar het is wel zo dat het percentage van ongeveer 0.25% relatief laag is. Een % lopende kosten van 0.25% is in de beleggerswereld laag. Ter vergelijking: het goedkoopste ETF bij een broker rekent 0.08% lopende kosten, terwijl een duurder fonds zo'n 1.25% kan rekenen. 

Dienstverlening

0.50% per jaar. Dit is in wezen het salaris van de medewerkers van Binck Bank. 

Nu is het zo dat deze kosten aan het eind van het jaar worden afgetrokken van jouw totale vermogen dat je hebt staan op jouw rekening van Binck Forward. Het nadeel hiervan is dat het bedrag aan het eind van het jaar een kleine klap krijgt, waardoor het rente-op-rente-effect minder sterk is. Bij een broker is het namelijk zo dat de bovengenoemde kosten vaak worden doorberekend in de koers. Dat betekent dat je nooit zult ervaren dat er geld van jouw rekening wordt afgehaald om deze kosten te betalen.

Als we heel kritisch kijken naar de manier waarop Binck Forward kosten in rekening brengt kun je concluderen dat je goedkoper uit bent bij een broker, aangezien kosten nooit van jouw vermogen worden afgetrokken. Daarnaast betaal je bij een broker voor elke transactie, en kunnen de lopende kosten lager zijn dan de 0.75% die Binck Forward in rekening brengt. Laten beleggen bij Binck Forward heeft als voordeel dat je als belegger niet hoeft na te denken over elke transactie, want de deze worden doorberekend in de totale kosten.

Het verschil tussen de prijs van het laten beleggen of het actief beleggen bij brokers is voor beginnende beleggers minimaal. Wil je toch het onderste uit de kan halen? Lees dan in onze DEGIRO Review hoe jij de lage kosten van DEGIRO kunt gebruiken om een zo verspreid mogelijk portfolio kunt opbouwen met het laagste tarief. 


Hoeveel rendement kun je maken bij Binck Forward?

Hoeveel rendement je kunt maken bij het beleggen heeft te maken met het behouden van lage kosten en de waardestijging van beleggingen. Nu hebben we al eerder vastgesteld dat de kosten bij Binck Forward laag zijn. Deze lage kosten helpen enorm als we het hebben over het rendement over de afgelopen jaren. Hieronder zie je een overzicht van het historische rendement van het risicoprofiel 'neutraal'.

Wat hier eigenlijk staat is de waardestijging- of daling per jaar. Dus als jij belegde bij Binck Forward was jouw inleg in het jaar 2016 met 5.4% gestegen. Diezelfde beleggingen waren vervolgens in 2017 nog eens met 3.2% gestegen. Dat jouw inleg in 2018 daalde met 2.9% betekent niet dat het meteen een slechte belegging is, want je moet het goed in het volledige plaatje plaatsen. 


Onze Binck Forward ervaringen

Voordat we begonnen met beleggen bij Binck Forward waren we skeptisch over het laten beleggen. Laten beleggen betekent toch altijd dat je meer kwijt bent dan als je het zelf zou doen? Wie betaalt immers de medewerkers die het laten beleggen mogelijk maken?

Toch zijn we begonnen met beleggen op dit platform en onze Binck Forward ervaringen zijn positief. Allereerst is het aanmaken van een rekening bij Binck Forward simpel. Daarnaast is het zo dat de vragen die aan jou worden gesteld in het proces van het account aanmaken ervoor zorgen dat je direct nadenkt over jouw beleggingsdoelen, zodat je een goed portefeuille kunt opbouwen.

En vervolgens is het zo dat de tarieven voor alle beleggers die laten beleggen relatief laag is. De beste manier om succesvol te beleggen is om zo lang mogelijk geld te laten staan op jouw beleggersrekening, en dat is via Binck Forward heel goed mogelijk.

Uiteraard is het zo dat de tarieven bij Binck Forward iets hoger zijn dan bij andere beleggers, maar dat is voor beginnende beleggers minimaal. Uit onze ervaring is gebleken dat Binck Forward een platform is om te beleggen voor beleggers die een goed rendement willen behalen zonder teveel moeite erin te stoppen.


Conclusie

In deze Binck Forward Review hebben we gekeken naar verschillende aspecten. Hieronder de belangrijkste conclusies:

  • Beleg in drie overzichtelijke risicoprofielen.
  • Kosten zijn met 0.75% relatief laag.
  • Beheerd beleggen gaat automatisch en kost nauwelijks moeite.
  • Historisch rendement is stabiel.
  • Minimumbedrag van 1500 euro kan een hoge drempel zijn voor beginnende beleggers.
  • Geen controle over de specifieke aandelen, ETF's en obligaties. 

Veelgestelde vragen

Is Binck Forward betrouwbaar?
Ja, Binck Forward is zeker betrouwbaar. Het is officieel onderdeel van BinckBank en is een beursgenoteerd Nederlands bedrijf. 

Wat zijn de kosten van beleggen via Binck Forward?
De kosten van beleggen via Binck bedragen lager dan 0,75%. Dit is wel afhankelijk van wat voor soort producten je afneemt. De kosten van Laten Beleggen met Binck Forward bedragen tussen de 0,76 en 0,79 procent per jaar.

Heeft Binck Forward een app?
Nee, er is geen speciale Binck Forward app. Wel werkt de mobiele webversie erg soepel op veruit de meeste mobiele apparaten.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>