• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Blog
 • /
 • Is bevrijdingsdag (5 mei) een verplichte vrije dag of toch niet?

Is Bevrijdingsdag eigenlijk een verplichte vrije dag of niet? Voor ondernemers en werknemers kan dit soms voor verwarring zorgen, dus wij leggen het hier voor je uit.

In dit artikel vertellen we je precies wat je moet weten over Bevrijdingsdag en welke rechten je hebt als werkgever of werknemer

Bevrijdingsdag is eens in de 5 jaar een verplichte vrije dag. In het jaar dat Bevrijdingsdag wel een verplichte vrije dag is, moeten bedrijven dus loon doorbetalen.


De volgende keer dat bevrijdingsdag een vrije dag is, is:

 • maandag 5 mei 2025
 • zondag 5 mei 2030
 • zaterdag 5 mei 2035


In de andere vier jaren is Bevrijdingsdag een officiële feestdag, maar geen officiële vrije dag. Dat betekent dat bedrijven en ondernemers zelf mogen bepalen of de werknemers dan uitbetaald krijgen of niet. 


Voor werknemers staat in elke cao hoe wordt omgegaan met officiële feestdagen, zoals Bevrijdingsdag. Zo zijn vrijwel alle ambtenaren vrij met Bevrijdingsdag.

Wat is Bevrijdingsdag (5 mei)?

Op Bevrijdingsdag wordt de bevrijding van het Nederlandse volk door de geallieerden van de Duitsers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog gevierd. 

Tijdens Bevrijdingsdag hangen gaan bij huizen en overheidsgebouwen de Nederlandse vlag uit. 

Eens per 5 jaar wordt Bevrijdingsdag omgedoopt in een officiële vrije dag. Dit was in 2020 voor het laatst, en zal worden herhaald in 2025, 2030, 2035 enzovoorts. 

Door het hele land worden er tijdens Bevrijdingsdag activiteiten georganiseerd, maar in de jaren dat het geen officiële vrije dag is, is niet elke Nederlander per definitie vrij. 

Wanneer is bevrijdingsdag een vrije dag?

5 mei is het bevrijdingsdag 1x in de 5 jaar is dit een vrije dag. De volgende keren dat iedereen vrij is op 5 mei zijn:

 • 5 mei 2025
 • 5 mei 2030
 • 5 mei 2035
 • 5 mei 2040

Is Bevrijdingsdag (5 mei) een officiële feestdag?

Ja, Bevrijdingsdag is een officiële feestdag en wordt eens per 5 jaar omgedoopt tot officiële vrije dag.

Het verschil is dat bedrijven bij een officiële feestdag zelf mogen bepalen of het personeel vrij krijgt, terwijl bedrijven bij officiële vrije dagen verplicht zijn om het personeel uit te betalen.  

Bevrijdingsdag vrij vragen

Hoe zit het dan met vrij vragen voor Bevrijdingsdag?

In alle jaren behalve 2025, 2030, 2035 etc. zal je dus vrij moeten vragen in het geval dat in de cao Bevrijdingsdag geen vrij wordt gegeven. 

In de jaren 2025, 2030 en 2035 zal dit dus niet hoeven, omdat je automatisch vrij krijgt. 


Veelgestelde vragen

Wanneer is het Bevrijdingsdag?

Bevrijdingsdag valt elk jaar op 5 mei.

Is iedereen vrij op Bevrijdingsdag?

Nee, Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar dat betekent niet dat elke sector haar werkgevers vrij geeft. Eens per 5 jaar is Bevrijdingsdag echter een officiële vrije dag, en dan is iedereen wel vrij.

Is Bevrijdingsdag 1x in de 5 jaar een vrije dag?

Ja, deze regeling geldt alleen voor Bevrijdingsdag.


Is bevrijdingsdag een vrije dag in 2023?

Nee, de volgende keer dat bevrijdingsdag een verplichte vrije dag is, is in 2025.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>