Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 10/01/2024

Knab Zakelijk

Voor de meeste ondernemers en ZZP'ers is Knab zakelijk de beste betaalrekening van 2023. Geen enkele zakelijke rekening kwam zo goed uit onze test als deze bank. Zo zijn de vaste kosten ontzettend laag, betaal je over de eerste 500 transacties geen transactiekosten en open je binnen enkele minuten een zakelijke rekening (volledig online). Verder werkt de app van Knab zakelijk ontzettend fijn, kun je gemakkelijk meerdere betaal potjes maken waardoor je gemakkelijk je belastingen apart kunt zetten en kun je een creditcard-aanvragen met starterslimiet. Als starter ontvang je nu tijdelijk ook nog eens 50% korting over de eerste 6 maanden.

Wat is de beste zakelijke rekening van 2023? Het is een vraag die we bij ThinkRich.nl regelmatig voorbij zien komen. En dat is natuurlijk niet voor niets.

Als ondernemer wil je bezig zijn met dat wat jij het leukste vindt: ondernemen. Hierbij wil je jezelf niet te druk maken over randzaken. Het kiezen van een zakelijke bankrekening is wat ons betreft een van deze randzaken.

Het kiezen van een goede zakelijke bankrekening is namelijk moeilijker dan je zou denken. Bovendien wil je hier ook niet te veel tijd aan kwijt zijn, je wilt gewoon dat de zakelijke rekening doet wat nodig is.

Om je op weg te helpen hebben wij een uitgebreide zakelijke rekening test gedaan. In deze zakelijke rekening test hebben we meer dan 10 verschillende banken beoordeeld op verschillende factoren.

Op basis hiervan hebben we een top 5 met de beste zakelijke rekeningen van 2023 opgesteld. Door voor een van deze banken te kiezen weet je zeker dat je goed zit!


Hoe hebben wij getest:  In totaal hebben wij meer dan 15 zakelijke rekeningen met elkaar vergeleken op basis van kosten, gebruiksgemak, extra functionaliteiten en ervaringen van andere consumenten.

Top 5 Beste zakelijke Rekeningen

Best Geteste Zakelijke Rekening
1. Knab Zakelijk

 • Meest gekozen rekening door ZZP'ers
 • Goedkoopste van Nederland
 • Binnen 10 minuten online te openen

Beste Gratis Zakelijke rekening
2. N26 Business card

 • Geen kosten
 • Innoverende bank
 • Volledig online

Beste zakelijke Rekening voor MKB
3. ING zakelijk

 • Gemakkelijk grote betalingen uitvoeren
 • Goede klantenservice
 • Veel integraties

Beste Duurzame zakelijke rekening
4. ASN Bank

 • Leenbedrag: €3.000 - €500.000
 • Looptijd: 3 - 6 mnd
 • Minimale omzet: € 50.000

Beste zakelijke lening voor vreemde valuta
5. Wise Business

 • Leenbedrag: €5.000 - €500.000
 • Looptijd: 3 - 60 mnd
 • Minimale omzet: € 50.000

Waar moet je op letten bij het kiezen van een zakelijke rekening?

Wil jij als ZZP'er of ondernemer een eigen zakelijke bankrekening openen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten op een goede keuze te maken.

Het kiezen van een goede zakelijke rekening is moeilijker dan je misschien zou denken. Er zijn namelijk veel verschillende aanbieders die je dood gooien met allerlei verschillende termen.

Buiten dit om heb je als ondernemer als ZZP'er ook weinig zin om te veel tijd te spenderen aan het zoeken van een geschikte zakelijke bankrekening.

Om deze reden hebben we hieronder de belangrijkste criteria bij het kiezen van de beste zakelijke bankrekening op een rijtje gezet.

Kosten

Bij het kiezen van een goede zakelijke bankrekening is het waarschijnlijk een van de belangrijkste punten waar je op let: de kosten.

Wanneer je op zoek bent naar een zakelijke rekening dan spreken we over twee soorten kosten: de vaste kosten en de transactie kosten.

De vaste kosten bij een zakelijke bankrekening openen zijn de kosten die je sowieso kwijt bent paar maand. Deze kosten betaal je om gebruik te maken van het product.

De transactie kosten daarentegen zijn kosten die voornamelijk interessant zijn als je bijvoorbeeld een webshop hebt. Bij elke transactie die je doet, betaal je namelijk ook een bedrag. Als jij een onderneming hebt met heel veel maandelijkse transacties dan wil je dus een partij uitzoeken die lage transactie kosten hanteert.

Wanneer we kijken naar de verschillende banken die een zakelijke rekening aanbieden dan valt het direct op: de kosten verschillen enorm.

In onze top 5 met beste zakelijke rekeningen hebben we daarom goed gekeken naar de transactie kosten en gebruikelijke kosten om zo een goed advies te kunnen geven.

Gemak

Als ondernemer wil je natuurlijk dat je bankzaken goed geregeld zijn. Dit moet echter wel op een makkelijke en goede manier kunnen.

Om deze reden is het slim om te kijken naar het gebruiksgemak van een aanbieder van de zakelijke rekening.

Bij welke bank heb je momenteel een privérekening? Bevalt dit en werkt het goed? Dan kan het slim zijn om hier ook zakelijk een bankrekening te openen.

Als dit niet het geval is kun je op zoek gaan naar ervaringen van andere gebruikers. Wordt er veel geklaagd over de mobiele app van de bank? Dan kan het een teken zijn dat de bank niet heel goed scoort op het gebied van gebruikersgemak.

Automatische koppeling met boekhoudsoftware

Bij het kiezen van de beste zakelijke betaalrekening voor zzp'ers of ondernemers wil je altijd kijken naar de koppelingen die de aanbieder heeft met boekhoudsoftware.

Wellicht dat je een boekhouder hebt of misschien doe je de boekhouding wel zelf. De kans is echter groot dat je hierbij gebruik maakt van boekhoudsoftware.

Tegenwoordig kun je deze boekhoudsoftware gemakkelijk en snel koppelen aan zakelijke bankrekeningen. Dit neemt ontzettend veel werk uit handen omdat alles automatisch doorgezet wordt vanuit je zakelijke betaalrekening naar je boekhoudsoftware.

Kortom, bij een zakelijke rekening openen wil je altijd checken of de juiste koppelingen aanwezig zijn en of dit werkt met jouw boekhoudsoftware.

Zakelijke creditcard

Als ondernemer kan het ontzettend handig zijn om een zakelijke creditcard te hebben. Veel software pakketten kun je bijvoorbeeld alleen betalen met creditcard.

Gelukkig zijn er zakelijke bankrekeningen waarbij je gemakkelijk een extra zakelijke creditcard kunt aanvragen.

Het voordeel hiervan? Je kunt de creditcard gemakkelijker koppelen aan je zakelijke rekeningen waardoor je niet los een creditcard hoeft aan te schaffen.

Ook met vreemde valuta kan het soms handig zijn om te betalen met een creditcard.

Klantenservice

Waarschijnlijk had je deze wel verwacht: de klantenservice. Als jij een zakelijke rekening gaat openen wil je dat je goed geholpen wordt als je vragen hebt.

Om deze reden is het van belang dat een zakelijke rekening partij beschikt over een goede klantenservice.

Vooral met administratieve koppelingen kunnen nog wel eens dingen misgaan, als dit onverhoopt gebeurd wil je dat deze problemen snel opgelost worden.

Helaas staat niet elke zakelijke rekening bekend om hun goede klantenservice, let hier dus zeker op bij het kiezen van een goede zakelijke rekening voor zzp'ers.


Wat is de beste zakelijke rekening van 2023?

Goed, tijd om over te gaan naar het leukste gedeelte van dit artikel. In onderstaande sectie geven we antwoord op de vraag: "Wat is de beste zakelijke rekening van dit moment?".

In onze zakelijke bankrekening test hebben we een uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillende zakelijke bankrekeningen die er momenteel bestaan.

Hierbij hebben we alle zakelijke bankrekeningen op een rijtje gezet en vervolgens vergeleken op de kosten, het gebruiksgemak, de aanvullende functionaliteiten, klantenservice en natuurlijk de ervaring van andere consumenten.

Op basis hiervan hebben we een ultieme top- samengesteld met de opties die als beste uit onze test zijn gekomen.

Kortom, als jij op zoek bent naar een goede zakelijke bankrekening, dan zit je hier goed!

1.Knab zakelijk - Beste zakelijke rekening voor zzp'ers en beginnende ondernemers

 • Geschikt voor: BV's / ZZPers / Starters 
 • Kosten: €7,- per maand (1e jaar 50% korting voor starters)
 • Extra kosten: Eerste 500 transacties gratis, daarna € 0,10

Gemak

Klantervaringen

Kosten

Service

Voor de meeste ondernemers en ZZP'ers is Knab zakelijk waarschijnlijk de beste zakelijke rekening van 2023. Uit onze zakelijke rekeningen test kwam er namelijk niet een bank zo goed naar voren als Knab.

Het grappige hiervan is dat Knab eigenlijk nog niet eens heel lang actief is binnen de banken wereld. Deze innovatie (volledig online) bank bestaat namelijk pas sinds 2012. Echter hebben ze in deze korte periode al flinke stappen gezet en hebben ze inmiddels meer dan 250.000 zakelijke klanten.

De zakelijke rekening van Knab is ontzettend populair onder beginnende ondernemers en ZZP'ers omdat de kosten in vergelijking met andere banken heel laag zijn.

Wat kost Knab Zakelijk dan precies? Normaliter betaal je bij Knab zakelijk € 7 per maand. Als starter ontvang je echter 50% korting over het eerste half jaar waardoor je slechts € 3,50 per maand betaald.

Ook betaal je over de eerste 500 transacties geen transactiekosten. Wanneer je hierboven zit betaal je € 0,10 cent per transactie.

Naast de lage kosten en gratis transacties die Knab Zakelijk biedt staat Knab bekend om het gebruiksgemak en laagdrempeligheid.

In tegenstelling tot de traditionele banken is Knab een bank die volledig online opereert. Hierdoor vraag je snel en eenvoudig een zakelijke rekening aan bij Knab zonder dat je naar de winkel hoeft te gaan.

Verder werkt de app van Knab zakelijk ontzettend fijn, kun je gemakkelijk meerdere betaal potjes maken waardoor je gemakkelijk je belastingen apart kunt zetten en kun je een creditcard-aanvragen met starterslimiet.

Dit maakt Knab tot de beste zakelijke rekening voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Als jij op zoek bent naar een goede zakelijke rekening met lage kosten dan is Knab je beste optie.

👉 Tijdelijke actie: Ontvang €50 cadeau bij overstappen + 50% korting voor starters

Voordelen Knab zakelijk

 • Veruit de laagste kosten van Nederland (Eerste jaar € 3,50 voor starters, daarna € 7 p.m.)
 • Tijdelijk € 50 extra ontvangen als je overstapt naar Knab
 • Meest gekozen bank in Nederland onder ZZP'ers (uitgeroepen tot beste zakelijke rekening voor ZZP'ers in 2022)
 • Klantenservice wordt zeer goed beoordeeld
 • Zijn super transparant over de kosten die je maakt
 • Binnen 5 minuten online aanvragen
 • Beschikt over alle handige extra functionaliteiten (verzekeringen, boekhoudkoppelingen, zakelijke creditcard)
 • Ook geschikt voor Bv's met 1 bestuurder

Nadelen Knab zakelijk

 • Volledig online

2. N26 Business card - Beste Gratis zakelijke rekening

 • Geschikt voor: Grote bedrijven / MKB 
 • Kosten: 0
 • Extra kosten: Eerste 500 transacties gratis, daarna € 0,10

Gemak

Klantervaringen

Kosten

Service

Op zoek naar de beste gratis zakelijke rekening? Dan is de zakelijke bankrekening van N26 je beste keuze. Dit is namelijk een zakelijke rekening die geen transactiekosten rekent. Daarnaast biedt N26 een gratis zakelijke betaalrekening aan.

Voor de betaalkaart betaal je wel een bedrag van 10 euro per jaar. In vergelijking met de andere zakelijke rekeningen in dit artikel is dat natuurlijk nog steeds niet heel veel. De N26 business card is dus een zakelijke betaalrekening die zo goed als gratis is.

Maar hoe goed is N26 dan precies? Helaas zitten er verschillende nadelen aan de betaalkaart van N26. Zo is het bedrijf volledig Engelstalig, heeft het bedrijf geen fysieke kantoren en zijn er geen boekhoudkoppelingen mogelijk.

Doordat de zakelijke rekening van N26 gratis is lever je dus in op flink wat belangrijke criteria als je het ons vraagt.

Onze voorkeur zou dan ook altijd uitgaan naar een zakelijke rekening bij bijvoorbeeld Knab, hier betaal je natuurlijk wel een bedrag voor, maar in onze ogen is dit bedrag het zeker waard.

Voordelen N26 Business card

 • Je betaalt geen kosten voor het openen van een zakelijke rekening
 • Je betaalt geen transactiekosten (gratis transacties)
 • Het is zeer gemakkelijk een zakelijke rekening openen bij N26

Nadelen N26 Business card

 • Geen boekhoudkoppelingen
 • Bedrijf is volledig Engelstalig
 • Klantenservice wordt slecht beoordeeld
 • Weinig financiële producten die je kunt toevoegen

3. ING - Beste zakelijke rekening voor MKB

 • Geschikt voor: MKB / BV's
 • Kosten: €118,- per jaar
 • Extra kosten: Kosten bij- en afschrijving €0,13

Gemak

Klantervaringen

Kosten

Service

Als jij op zoek bent naar de beste zakelijke bank voor MKB of grote ondernemingen dan is ING waarschijnlijk je beste keuze.

Bij ING (een van de traditionele banken) kun je gemakkelijk en snel een zakelijke rekening openen met betaalpas & internetbankieren.

ING is iets duurder dan Knab zakelijk. Je betaalt hier namelijk € 9,90 per maand voor het ondernemerspakket. In ruil hiervoor krijg je een zakelijke rekening, betaalpas en kun je gebruik maken van de ING app. Als je overigens starter bent ontvang je de eerste 6 maanden gratis. De transactiekosten bij ING zijn € 0,13 per transactie.

Goed, ING is dus iets duurder dan Knab maar waarom vinden wij het de beste bank voor MKB

grotere ondernemers?

ING blinkt uit in innovatie en ontwikkeling. Zo hebben zij een super fijne mobiele app, is de klantenservice enorm goed en werkt de bank heel goed in combinatie met boekhoudprogramma's.

Je betaalt dus wel iets meer, maar je krijgt hier ook zeker heel veel voor terug. Als jij een MKB-ondernemer bent of bijvoorbeeld een eigen BV hebt dan doet ING is alles wat je van een goede zakelijke bankrekening mag verwachten.

Denk hierbij aan automatische incasso's, vreemde valuta en boekhoudkoppelingen. Ook is het via ING zakelijk enorm makkelijk om een creditcard aan te vragen.

Voordelen ING - Beste zakelijke rekening voor MKB

 • Gemakkelijk te koppelen met je boekhoudpakket
 • Beste zakelijke rekening voor MKB & grotere ondernemers
 • Gemakkelijk toegang geven aan je boekhouder
 • Veel handige extra functionaliteiten: betaalverzoeken, push notificaties en spaardoelen
 • Mobiele app van ING werkt enorm fijn
 • Gemakkelijk grotere bedragen overboeken
 • Zakelijke rekening openen binnen 10 minuten

Nadelen ING - Beste zakelijke rekening voor MKB

 • Duurder dan knab

4. ASN Zelfstandige - Beste duurzame zakelijke rekening

 • Geschikt voor: Duurzaam ondernemen 
 • Kosten: €78 per jaar
 • Extra kosten: Tot 1000 transacties gratis

Gemak

Klantervaringen

Kosten

Service

Ben jij op zoek naar de beste duurzame zakelijke rekening? Dan is een zakelijke bankrekening openen bij ASN betalen zelfstandigen een goed idee. Deze zakelijke rekening zet namelijk vol in op duurzaamheid.

Waarom is dit dan de beste duurzame bank voor ondernemers? Nou, ASN bank biedt verschillende investeringsmogelijkheden in duurzame projecten aan. Hierdoor draag je als ondernemer gemakkelijk en snel een steentje bij aan het milieu.

Verder is dit ook gewoon een super goede zakelijke rekening die meerdere voordelen biedt. Zo kun je de eerste 3 maanden gratis bankieren, ontvang je tot 1000 transacties gratis per jaar en ontvang je advies bij het beleggen en investeren in duurzame projecten.

De ASN-Zelfstandige bankrekening is voornamelijk geschikt voor ZZP'ers. Bij deze bank betaal je €6,50 per maand per maand aan kosten.

Dit is natuurlijk een zeer schappelijk tarief wanneer je het vergelijkt met andere zakelijke rekeningen. Om deze reden verdient ASN dan ook zeker een plekje in deze top 5 met beste zakelijke rekeningen.

Voordelen ASN Zelfstandige

 • Eerste 3 maanden gratis bankieren (gratis transacties)
 • Beste duurzame zakelijke rekening
 • Investeren en beleg gemakkelijk en snel in duurzame projecten en aanvullende diensten
 • Gemakkelijk te combineren als je een particuliere rekening hebt bij ASN
 • Binnen enkele minuten een zakelijke rekening openen

Nadelen ASN Zelfstandige

 • Niet mogelijk om contant geld te storten
 • Boekhoudkoppelingen laten te wensen over

5.Wise Business - Beste zakelijke rekening voor Vreemde valuta

 • Geschikt voor: Internationale bedrijven
 • Kosten: €0,-
 • Extra kosten: €0,-

Gemak

Klantervaringen

Kosten

Service

Op zoek naar de beste zakelijke rekening voor vreemde valuta? Dan is Wise Business je beste optie. Wise business is namelijk een zakelijke rekening die zich voornamelijk richt op internationale ondernemers.

Het voordeel van Wise Business is dat je je betalingen gewoon als lokale ondernemer ontvangt. Je hoeft je niet druk te maken over andere valuta, dit wordt bij Wise namelijk automatisch omgezet.

Het saldo van je zakelijke rekening wordt beheert in meer dan 53 verschillende valuta's. Ideaal dus als zakelijke rekening voor zzp'ers die bijvoorbeeld een internationale webshop hebben.

Verder betaal je bij Wise Business geen bankkosten , krijg je een debit card die je in meer dan 200 verschillende landen kunt gebruiken en open je een rekening binnen 10 minuten.

Kortom, niet een van de grote banken maar wel een vernieuwende bank die ideaal is voor internationale ondernemers.

Voordelen Wise Business

 • Eerste 3 maanden gratis bankieren (gratis transacties)
 • Bij Wise business betaal je geen vaste bankkosten per maand
 • Je krijgt gratis een debit card waarmee je in meer dan 200 landen kunt betalen
 • Vreemde currency wordt automatisch omgezet waardoor je snel en gemakkelijk internationale betalingen kunt ontvangen
 • Zakelijke rekening openen binnen 10 minuten
 • De mobiele app van Wise werkt ontzettend goed

Nadelen Wise Business

 • Het kost eenmalig 50 euro op een rekening te openen bij wise
 • Boekhoudkoppelingen laten te wensen over

Zakelijke rekeningen vergelijken

In de sectie hierboven zijn we natuurlijk ingegaan op de verschillende aanbieders en hebben we onze ervaringen met deze banken gedeeld. Wil je toch nog verder kijken en meer onderzoek doen? Goed nieuws!

In onderstaande tabel vind je een overzicht van alle bekende zakelijke rekeningen van dit moment. We zijn op onderzoek uitgegaan en hebben alle kosten op een rijtje gezet. Zo kun je in 1 oog opslag zijn welke zakelijke rekening het beste past bij jouw situatie. Kortom, vind de beste zakelijke rekening voor jouw situatie!

Aanbieder

Product

Vaste kosten (jaar)

Extra kosten

ABN

Volop Ondernemen

€118,80

Kosten bij- en afschrijving €0,15

ASN

ASN Betalen zelfstandigen

€78

Maximaal 1.000 transacties per jaar, die zijn wel gratis

BUNQ

Easy Bank Business

€59

Kosten bij- en afschrijving €0,11

ING

ING ondernemerspakket

€118

Kosten bij- en afschrijving €0,13

Knab

Knab zakelijk

€72

1.000 transacties per jaar gratis, daarna kosten €0,10

N26

N26 Business

0

Geen

Rabobank

ZZP rekening

0

Kosten bij- en afschrijving €0,39

Regiobank

ZZP rekening

€90

1.000 transacties per jaar gratis, daarna een transactiebundel voor een vast bedrag

SNS

SNS ZZP rekening

€90

Maximaal 1.000 transacties per jaar, die zijn wel gratis

Triodos

Triodos Internet Zaken Rekening

€150

€20 voor betaalpas Kosten bij- en afschrijving €0,15

Wise

Wise Business

0

Geen


Wat zijn de voordelen van een zakelijke rekening?

Het openen van een zakelijke rekening kent verschillende voordelen. Allereerst is het goed om te weten dat een zakelijke rekening volgens de KvK niet verplicht is. Toch is het wel aan te raden om naast je particuliere rekening een zakelijke rekening te openen. Waarom?

Allereerst oogt het natuurlijk een stuk professioneler als jij een factuur stuurt met je zakelijke rekening in plaats van een particuliere rekening. Wanneer je geen bedrijfsrekening hebt zul je aan elke klant moeten vragen of hij het verschuldigde bedrag naar jou kan overmaken, niet heel professioneel natuurlijk.

Een andere reden om te kiezen voor een zakelijke rekening? Je behoudt het overzicht. Wanneer je alles op 1 particuliere rekening gooit, zal het binnen no-time een grote chaos van transacties worden. Juist als ondernemer is het belangrijk dat je goede inzichten hebt in je administratie. Het hebben van een zakelijke bankrekening helpt hier zeker bij.

Het laatste voordeel van een zakelijke rekening is dat je tegenwoordig veel goede boekhoud integraties hebt, hierdoor kan je accountant of boekhouder gemakkelijk meekijken in je administratie waardoor je fouten voorkomt.

De voordelen van een zakelijke lening

 • Komt veel professioneler over op opdrachtgevers / klanten
 • Gemakkelijk te koppelen met boekhoudsoftware en integraties
 • Gemakkelijker om overzicht te houden tussen particulier en zakelijk

Is een zakelijke rekening verplicht?

Een zakelijke rekening is verplicht wanneer je een BV hebt of een webshop. Bij een besloten vennootschap zijn bestuurders namelijk niet verantwoordelijk maar de BV zelf. Hierdoor is het wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen. Bij een webshop heb je een zakelijke rekening nodig om betalingen (iDEAL) te kunnen ontvangen.

Als je eenmanszaak of VOF hebt is een zakelijke rekening niet verplicht, echter biedt het wel verschillende voordelen.


Kan ik online een zakelijke rekening openen?

Ja, het is tegenwoordig ontzettend makkelijk om een zakelijke rekening online te openen. Knab zakelijk is een bekende aanbieder van zakelijke rekeningen en opereert volleidg online. Hier vraag je binnen 10 minuten je eigen zakelijke rekening aan.


Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening?

Op het moment zijn er meerdere goedkope opties op het gebied van zakelijke rekeningen. Knab zakelijk is een van de goedkoopste aanbieders van zakelijke rekeningen in Nederland. Hier betaal je maximaal 7 euro per maand aan kosten. 


Welke bank voor zakelijke rekening BV?

Als jij eigenaar bent van een BV zijn er verschillende zakelijke rekening partijen die goed kunnen passen bij jouw situatie. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat goed op moet letten hoeveel bestuurders je BV hebt. Bij sommige banken is het namelijk wel mogelijk om een zakelijke rekening te openen voor een BV met 1 bestuurder, maar niet met meerdere bestuurders. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>