Geschreven door: Onno

Groene waterstof aandelen kunnen interessante investeringsmogelijkheden bieden voor beleggers. Vernieuwingen in waterstoftechnologieën is een flinke stap in de verduurzaming van de energie. In de huidige maatschappij kun je daarom voorsorteren op de energietransitie naar duurzame alternatieve van fossiele brandstoffen.

Maar waar begin je? Veel bedrijven houden zich bezig met vernieuwingen van waterstoftechnologie. Om je wegwijs te helpen in deze wereld hebben we daarom een top 6 van beste waterstof aandelen opgesteld! 

Stappenplan om Waterstof Aandelen te kopen.

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop aandelen: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Top 5 Beste duurzame ETF's

1. Linde PLC

ESG score: 
7,3

2. Air Products andChemicals Inc.

ESG score: 
9,7

3. Cummins Inc.

ESG score: 
15,2

4. Hyzon Motors

ESG score: 
onbekend

5. Ballard Power Systems Inc.

ESG score: 
29,3

6. Bloom Energy Corp.

ESG score: 
33,3


Waar moet je op letten bij het kopen van waterstof aandelen?

Waar moet je eigenlijk op letten wanneer je gaat investeren in waterstof aandelen? Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende mogelijkheden waardoor je soms geen idee hebt waar je moet beginnen.

Om je op weg te helpen hebben we hieronder een overzicht gemaakt met de factoren die wij in ons achterhoofd houden bij het uit kiezen van de beste waterstof aandelen van 2022.

Door deze factoren in je achterhoofd te houden weet je zeker dat je de juiste waterstof aandelen koopt.

Focus

Waterstof aandelen hebben een bepaalde focus. Bij het ene aandeel is dit heel specifiek, zoals waterstofauto's, en bij het andere aandeel is dit wat breder. Alle aandelen in onze lijst hebben een directe focus op waterstof.

ESG-Score

Hoe lager de ESG-score, hoe toekomstbestendiger het bedrijf. Daarom staan aandelen met een lage ESG-score hoog in onze top 6. In een onlangs geschreven artikel leggen we in detail uit wat een ESG-score is en hoe je het kunt gebruiken om een oordeel te vellen over een aandeel. 

Beurs

Aandelen van eenzelfde bedrijf worden vaak aangeboden op verschillende beurzen. Voor alle aandelen in onze top 6 kun je terecht op de Duitse beurs, de Franse beurs of de Amerikaanse beurs. Hier betaal je iets meer geld voor dan in het geval dat de waterstof aandelen op de Nederlandse AEX werden aangeboden. Helaas. 

Hoogte van de prijs

Aandelen fluctueren in prijs. Hoe beter het economisch gaat met het bedrijf, hoe hoger de prijs (vaak) van het aandeel. Het ene aandeel kan €25 per stuk kosten, terwijl een ander aandeel €250 per stuk kan kosten. 

Koers

Aan de hand van de koershistorie kun je bepalen of het aandeel voor jou interessant is of niet. Er zijn twee opties: of de koers ligt op dit moment hoog, of de koers ligt op dit moment laag. Als de koers laag ligt, zou je het aandelen kunnen zien als 'uitverkoop'. Als de koers hoog ligt, zou het aandeel interessant kunnen zijn, omdat dit aandeel het kennelijk heel goed doet. Meer hierover in onze uitgebreide top 6 verderop in dit artikel!Wat zijn de beste waterstof aandelen 2022?

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van waterstof aandelen is het tijd om over te gaan naar het leukste onderdeel van dit artikel: de top 6 beste waterstof aandelen van dit moment.

Wij hebben een uitgebreid onderzoek gedaan en een ultieme top 6 samengesteld van beste waterstof aandelen van dit moment. 

Wij hebben vertrouwen in deze aandelen en op basis van onze analyse verwachten we veel van de aandelen de aankomende maanden (geen beleggingsadvies).

1. Linde PLC


Linde PLC combineert waterstof en zuurstof, waarbij talloze waterstof producten worden aangeboden. Na een fusie tussen het Duitse Linda AG en het Amerikaanse Praxair richt Linde PLC zich op het transporteren en produceren van groene energie met behulp van waterstof.

Linde PLC staat bovenaan onze lijst vanwege haar enorme impact op verduurzaming van energiegebruik en scoort het allerbest op ESG-criteria. Voor beleggers met een toekomstgerichte visie is dit dus een interessant aandeel.

 • ESG-score: 7,3 (!)
 • ISIN-code: IE00BZ12WP82 
 • Beurs: New York Stock Exchange (VS) of Xetra (Duitsland)

2. Air Products andChemicals Inc. 


Air Products and Chemicals Inc. staat op de tweede plaats in onze top 6 vanwege haar grote rol in de energietransitie. Het bedrijf richt zich vooral op het verwerken van waterstof in traditionele fabrieken en raffinaderijen, en probeert waterstof te verwerken in het transport. 

 • ESG-score: 9,7 (!)
 • ISIN-code: US0091581068 
 • Beurs: New York Stock Exchange (VS) en AP3 (Frankrijk) 

3. Cummins Inc.


Cummins Inc. is een aandeel met een verhaal. Het wordt namelijk mede bestuurd door Franklin Chan Diaz, zie als ex-astronaut bij terugkomst op onze aarde gezworen had om een bijdrage te leveren aan een betere wereld.

Het bedrijf ziet toekomst in waterstof door met behulp van brandstofcellen zich te richten op treinen, tractors, auto's en nog veel meer vervoersmiddelen die op waterstof kunnen rijden. De kern van dit aandeel is om waterstof als brandstof te gebruiken in plaats van benzine of diesel. 

 • ESG-score: 15,2 (!)
 • ISIN-code: US2310211063 
 • Beurs: New York Stock Exchange (VS) en AP3 (Frankrijk) 

4. Hyzon Motors


Hyzon Motors heeft 1 motto dat alles samenvat waar zij voor staan: zero emissions, zero compromise. Hyzon is een bedrijf dat gestart is met experimentele auto's op waterstof in 2003, en is sindsdien uitgegroeid tot het bedrijf dat de eerste vrachtwagens op waterstof door de VS liet denderen.

Sinds 2022 is Hyzon Motors actief in Europa, waarbij binnenkort de eerste waterstof vrachtwagens de Europese wegens onveilig zullen maken met behulp van brandstofcellen.

 • ESG-score: Onbekend
 • ISIN-code: US44951Y1029 
 • Beurs: NASDAQ (VS)

5. Ballard Power Systems Inc.


Ballard Power Systems Inc. richt zich net als de voorgaande aandelen op het gebruik van waterstof in de vervoerssector, waarbij zij de term Ballard Power gebruiken. Ballard Power is vergelijkbaar met brandstsofcellen, maar Ballard Power is ook gericht op het gebruiken van waterstof in bijvoorbeeld trams. De toepassing van ballard power is iets breder dan reguliere brandstofcellen.

Tegelijkertijd is het verschil tussen ballard power en reguliere brandstofcellen relatief klein. Het investeren in ballard power zou interessant kunnen zijn voor beleggers die zich zo breed mogelijk in waterstof aandelen beleggen. 

 • ESG-score: 29,3
 • ISIN-code: CA0585861085 
 • Beurs:  AP3 (Frankrijk) en Nasdaq (VS)

6. Bloom Energy Corp. 


Het zal je niet verrassen, maar ook Bloom Energy Corp. verwerkt waterstof als brandstof. In tegenstelling tot de gerichte focus van de meeste aandelen op vervoersmiddelen, richt Bloom Energy Corp. zich echt op het vervoer en de productie van waterstof. Niet zozeer de praktische invulling ervan dus, maar meer het produceren van waterstof. 

 • ESG-score: 33,3
 • ISIN-code: US0937121079 
 • Beurs:  Xetra (Duitsland) en New York Stock Exchange (VS)

Wat is beleggen in waterstof?

Veel bedrijven zijn bezig met verduurzaming. Een manier waarop dat anno 2022 steeds vaker gebeurt is het verwerken van waterstof in producten. Als we spreken over het beleggen in waterstof bedoelen we dus het beleggen in bedrijven die zich bezighouden met waterstof. Alle aandelen in onze top 6 leveren hier op verschillende manieren een bijdrage aan.

Waterstof is de meest voorkomende stof in het universum, maar wordt in de energietransitie nog maar schaars gebruikt. Daarom zijn er talloze bedrijven bezig met de mogelijkheden van waterstof. Een veelvuldig gebruikte manier is het bewerken van waterstof tot groene waterstof. En deze groene waterstof kan een duurzamer alternatief van fossiele vormen.

Wereldwijd bestaat de energievoorziening voor zo'n 20% uit elektriciteit en veruit het grootste deel uit fossiele brandstoffen. Hoewel waterstof nauwelijks een rol speelt in deze verhouding, kan waterstof een grote rol spelen langeafstandsvervoer en de opslag van energie. Experts zien veel potentie in het gebruik van waterstof, maar melden tegelijkertijd dat de ontwikkelingen nog in volle gang zijn.

Dit betekent dat de producten waarin je zou beleggen bij waterstof aandelen vaak kleinschalig of experimenteel zijn opgezet. Een greep van de producten waarin waterstof aandelen zich specialiseren is bijvoorbeeld de Super H2-truck van Hyzon Motors. Een nieuwste model dat werd geproduceerd door Mercedes-Benz rijdt al dagelijks in de Verenigde Staten lange afstanden op waterstof.

Een ander veel voorkomend product waarin je investeert bij het beleggen in waterstof aandelen zijn fuel cells, wat ook wel brandstofcellen worden genoemd. Deze brandstofcellen zijn in wezen vervangers van batterijen, maar dan een stuk zuiniger. 


Hoe werkt beleggen in waterstof aandelen?

Het maakt voor het bezit van het aandeel niet uit bij welke broker je een aandeel aankoopt. Of je nu een waterstof aandeel koopt bij DEGIRO of bij een andere broker, je hebt nog steeds een aandeel van een bedrijf in jouw bezit.

Er zijn twee relevante verschillen in het aankopen van aandelen. Allereerst is er verschil in kosten. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan transactiekosten van het handelen op een beurs. Bij de ene broker is dat voor aandelen voordelig, terwijl dit bij een andere broker weer zou kunnen gelden voor ETF's.

Een tweede verschil is het aanbod. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat bepaalde aandelen bij de ene broker verhandelbaar zijn op de Nederlandse AEX, terwijl dit bij een andere broker alleen mogelijk is op de Amerikaanse NASDAQ. Dit heeft natuurlijk weer kleine gevolgen voor de kosten die jij als belegger betaalt. 

Stap 1: Kies een broker

Beleggen in waterstof aandelen begint bij het kiezen van een geschikte broker. Een uitstekende broker om bij te beleggen in aandelen is DEGIRO. DEGIRO is momenteel de grootste speler in Nederland als het gaat om het beleggen. Kenmerkend voor deze broker is het grote aanbod en en een kernselectie met beleggingen waarvoor je geen transactiekosten betaalt.

Als het gaat om waterstof aandelen is DEGIRO een goedkope broker om aandelen bij aan te schaffen. Die komt namelijk doordat de meeste waterstof aandelen op de Amerikaanse markt te verhandelen zijn. Alle aandelen zijn ook verkrijgbaar op Europese beurzen, maar bij DEGIRO zijn deze beurzen qua kosten een stuk duurder dan beurzen in de Verenigde Staten.

DEGIRO kosten Amerikaanse aandelen

€0,50 + $0,004 per aandeel

0.10% valutakosten (verrekend in de koers)

Naast de lage kosten en het hoge aanbod is het platform van DEGIRO gebruiksvriendelijk en laagdrempelig. Meer weten? Lees onze DEGIRO Review, waarin we je in detail uitleggen waarom DEGIRO het beleggen voor beginnende beleggers mogelijk maakt. 

Stap 2: Open een rekening

Je kunt kosteloos een rekening openen bij DEGIRO. Door te drukken op de knop 'open een rekening' start het aanmeldingsproces, wat vergelijkbaar is met het openen van een betaalrekening bij een bank.

Hierbij zal DEGIRO vragen naar persoonlijke gegevens en wordt van elke gebruiker verwacht een korte bekwaamheidstoets af te leggen. In artikel over het aanmaken van een account bij DEGIRO leggen we je in meer detail uit hoe je deze toets met vlag en wimpel kunt halen! 

Stap 3: Stort geld op je rekening

Voordat je kunt beginnen met beleggen, heb je voldoende geld nodig op jouw DEGIRO account. Dit principe is vergelijkbaar met hoe een ov-chipkaart werkt. Te weinig geld? Dan kun je helaas niet mee met de bus. Dat wordt een kaartje kopen!

Het storten van geld op jouw DEGIRO rekening is gemakkelijk te doen met iDEAL. Je moet het zo zien dat elk aandeel een bepaalde prijs is. Als belegger moet je ervoor zorgen dat je net iets meer geld op jouw rekening hebt staan om die prijs te betalen. Zo voorkom je dat je te weinig geld hebt om dat aandeel te verkopen.

Wil je een aandeel weer verkopen? Dat werkt net zo gemakkelijk als het aankopen. Op het moment dat je een aandeel verkoopt, wordt de waarde van het aandeel van dat moment gestort op jouw DEGIRO rekening. Vervolgens kun je dat geld weer terugboeken naar jouw betaalrekening. 

Stap 4: Kies de juiste aandelen

We hebben je in dit artikel een overzichtelijke top 6 gegeven van de beste waterstof aandelen. Het aankopen van die specifieke aandelen is niet ingewikkeld. Je kunt simpelweg de naam van het aandeel intypen in de zoekbalk.

Vervolgens is het van belang alert te zijn op de beurs waarop je het aandeel aankoopt. Wij raden aan om de aandelen aan te kopen op de Amerikaanse beurzen, aangezien de tarieven daarvan voordelig zijn bij DEGIRO. Dit kan je herkennen aan de afkortingen NDQ (Nasdaq) of NSE (New York Stock Exchange). 

Stap 5: Beleg in jouw gekozen aandelen

Juiste aandeel geselecteerd? Juiste beurs geselecteerd? Genoeg geld op jouw DEGIRO rekening om het aandeel te kopen? Als je op alle vragen 'ja' kunt antwoorden, kun jij jouw eerste aankoop uitvoeren.

Bij het uitvoeren van de aankoop is het aan te raden om te kiezen voor een 'market order'. Dit betekent niets meer dan dat je het aandeel aankoopt voor de koerswaarde van dat moment. De andere opties, zoals 'limit order' of 'stoploss', zijn manieren voor ervaren beleggers om aandelen pas aan te schaffen als het aandeel een bepaalde waarde heeft.

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel belegger. Zelfs zonder op maat gemaakt pak, dure auto en piloten zonnebril kun jij meeprofiteren van de beurs. Om daar meer overzicht in te krijgen is het binnen het platform van DEGIRO mogelijk om eenvoudig te zien hoe het met jouw aandelen gaat. Moet je dan nu elke dag gaan kijken hoe het gaat met jouw aandelen? Nee. Beleggen is een lange termijnproject. Bekijk het liever pas over 10 jaar. 


Koers van waterstof aandelen

Kun je exact weten wat de beste waterstof aandelen zijn? Ja en nee. Wellicht dat iemand met een glazen bol zou kunnen welk aandeel over 20 jaar 10 keer over de kop gaat, maar het is ons nog niet gelukt om deze persoon te traceren. Sterker nog, het is nog niemand gelukt om dat te doen.

Toch kunnen we wel dieper onderzoek doen naar de aandelen om in ieder geval een onderbouwde keuze te maken. Een belangrijk element bij het onderzoeken van verschillende waterstof aandelen is de koers van het waterstof aandeel. Beleggen in waterstof aandelen betekent immers dat je veel te maken hebt met de koersen van die verschillende waterstof aandelen.

Nu heb je grofweg twee opties bij het beleggen in waterstof. Of de koers staat op dit moment laag (of zelfs in de min). Of de koers staat op dit moment heel hoog. In onze top 6 zit een mix aan aandelen die op dit moment hoog staan, of op dit moment laag staan. Nu is het natuurlijk van belang om te beseffen dat de koersen van vandaag anders kunnen zijn dan morgen. Wees daarom alert en blijf kritisch.

Een lage koers betekent dat het aanbod van het aandeel hoog is, en de vraag laag. Met andere woorden: het aandeel is op dit moment in uitverkoop. Een lage koers betekent namelijk dat de koers ooit hoog heeft gestaan. Dat kan nog dit jaar zijn, misschien een paar jaar geleden of misschien zelfs wel 10 jaar geleden.

Een hoge koers betekent dat het aanbod laag is, en de vraag hoog. Het gevaar van dit soort aandelen is dat beleggers vervallen in koopgekte. Je kunt dit soort aandelen prima gebruiken in jouw portfolio, maar dan moet dat wel om de juiste reden zijn. Wil jij dit aandeel kopen, omdat jij het vervolgens weer snel wil doorverkopen? Dan is dit niet slim. Wil jij dit aandeel kopen om te zorgen voor een divers portfolio met een sterk aandeel? Dan is dit wel slim.

Over het algemeen is beleggen in waterstof aandelen interessant voor beleggers die deze aandelen gebruiken om hun portfolio divers te maken. Dat wil zeggen: je hebt niet een portfolio met puur en alleen maar waterstof aandelen, maar je investeert in waterstof aandelen bovenop jouw eigen portfolio.

Voordelen van beleggen in waterstof

Het beleggen in waterstof aandelen is iets wat 20 jaar geleden niet voor te stellen was. De nieuwe ontwikkelingen en de toenemende aandacht voor het milieu maakt het interessant om waterstof aandelen een plek te geven in jouw portfolio. We zetten de grootste voordelen van beleggen in waterstof aandelen eens op een rijtje:

Voordelen
 • Toekomstperspectief: alle auto's die op dit moment op benzine of diesel rijden, zullen in de toekomst worden vervangen door een duurzaam alternatief. Waterstof is het meest voorkomende element in het universum, dus het gebruik van waterstof in vervoer is niet heel gek.
 • Brede investering: de waterstof aandelen zijn van nature relatief divers. De meeste waterstof aandelen richten zich op productie, vervoer en innovatie binnen de wereld van de waterstof. Dit is een brede investering.
 • Veel aanbod: er zijn talloze aandelen die zich richten op waterstof aandelen. Onze top 6 is een greep aandelen waarvan wij denken dat ze interessant kunnen zijn. Dit komt door een betaalbare prijs, een redelijk stabiele koers en een goede ESG-score. Dat betekent natuurlijk niet dat onze top 6 dan ook de enige goede aandelen zijn. Er zijn genoeg andere waterstof aandelen te vinden die prima als alternatief zouden kunnen fungeren.
 • DEGIRO: beleggen in waterstof aandelen is goed mogelijk bij DEGIRO vanwege de lage kosten en het grote aanbod. Daarnaast biedt het platform veel mogelijkheden om overzicht te krijgen over hoe jouw aandelen het doen.

Risico's van beleggen in waterstof

Hoewel de toekomst van waterstof in het vizier staat bij verschillende grote bedrijven, is waterstof niet de enige 'oplossing'. Het is namelijk zo dat waterstof op dit moment een dure stof is om te verwerken tot bruikbare brandstof. Dat is niet gek, want de waterstoftransitie is nog in volle gang.

Dat wil uiteraard niet betekenen dat waterstof het allerbeste alternatief is. Het is niet met volle zekerheid te zeggen dat waterstof de toekomst is. Veel realistischer is een plaatje waarbij waterstof een onderdeel is van de energietransitie en dat er een combinatie van waterstof en andere producten bovenaan de lijst gaan staan.

Kortom: de energietransitie zal niet 100% bestaan uit waterstof, maar waterstof zal er wel degelijk een grote rol in gaan spelen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde van de koers van waterstof in de toekomst enigszins naar beneden gedrukt kan worden.

Daarnaast moeten we het hebben over de algemene risico's van beleggen. Aan beleggen zijn altijd risico's gebonden, aangezien de waarde van jouw beleggingen door onvoorziene omstandigheden altijd naar beneden zou kunnen kelderen.

Deze risico's zijn echter wel te ondervangen. Beleg met geld dat jij kan missen, beleg niet met geleend geld en laat jouw beleggingen voor een lange periode staan. Met een beleggingshorizon van 10 jaar zou elke belegger een uitstekend portfolio kunnen opbouwen, mits je die aandelen of ETF's niet aanraakt. Buy and hold.

Daarnaast is het van belang om jouw beleggingen zo divers mogelijk aan te schaffen. Beleg een deel in waterstof, een deel in wereldwijde ETF's, een deel in obligaties, etc. Op die manier beperk je het risico van bijvoorbeeld een sector die het minder goed zou kunnen doen, doordat jij altijd nog een plan b ergens hebt rondslingeren.

Conclusie

In dit artikel hebben we je een top 6 gegeven van de beste waterstof aandelen om in te beleggen op dit moment. Daarbij hebben we je een aantal voordelen gegeven van het beleggen in waterstof in dit moment.

Met waterstof aandelen beleg je direct in de energietransitie van fossiele, naar hernieuwbare energie. Deze aandelen richten zich ofwel op de productie van waterstof, ofwel op de praktische invulling van de verwerking van waterstof. De aandelen in onze top 7 zijn allemaal divers. Ook hebben ze een uitstekende ESG-score.

De aandelen in onze lijst zijn het best aan te schaffen via DEGIRO vanwege haar lage kosten. In onze DEGIRO Review leggen we je stap voor stap uit hoe jij gemakkelijk kunt onderzoeken of DEGIRO voor jou een interessant platform is om bij te beleggen. 


Over de schrijver: Onno

Naast mijn werk als leerkracht op een basisschool werk ik als contentschrijver voor ThinkRich. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Vragen of mijn artikel? Neem dan zeker contact met mij op!

Andere bekeken ook:

>

LET OPTijdelijk handel je de eerste €1000 gratis bij Bitvavo!