• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Vastgoed
  • /
  • Wat zijn de beste vastgoedfondsen? De Top 3 beste opties van 2024!

Wat zijn de beste vastgoedfondsen om in te beleggen in 2024? Het is tegenwoordig mogelijk om te investeren in vastgoed zonder zelf een pand te kopen. Geen onderhoud, geen verbouwing, maar gewoon via jouw laptop of computer beleggen in een vastgoedfonds.

Voor startende beleggers is het aanbod aan vastgoedfondsen groot. Tegelijkertijd zijn vastgoedfondsen een interessante manier om een divers portfolio op te bouwen.

Om je daarom wegwijs te maken in de wereld van vastgoedfondsen geven we je daarom een top 3 van de beste vastgoedfondsen.

Stappenplan om vastgoedfondsen te kopen.

  • 1. Kies een broker: Wij raden CORUM aan
  • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
  • 3. Stort geld: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

1. CORUM

Rendement:
6.00%

2. SynVest

Rendement:
5.30%

3. ReInvest24

Rendement:
13%

Tip: Bij bovenstaande partijen is het mogelijk om gratis een brochure aan te vragen, hier staan veel handige tips in waardoor je direct kunt zien welke voordelen deze partijen te bieden hebben.


Waar moet je op letten bij vastgoedfondsen?

Het beleggen in een vastgoedfonds doe je via fondshouders. Deze fondshouders hebben een portfolio opgebouwd met allerlei investeringen in onroerend goed. Vervolgens zij er weer particuliere beleggers die investeren in zo'n vastgoedfonds. En zo werkt het beleggen in vastgoedfondsen.

Nu is het zo dat er verschillende vastgoedfondsen zijn die beleggingen aanbieden, waarbij er talloze variaties zijn. Er zijn verschillende fondsen die worden aangeboden door verschillende fondshouders. Daarnaast zit er verschil in de regio's waarin wordt geïnvesteerd en het type pand waarin wordt geïnvesteerd.

Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben wij de verschillende vastgoedfondsen die toegankelijk zijn voor Nederlandse beleggers vergeleken op allerlei verschillende factoren. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken over welke vastgoedfondsen jij in jouw portfolio wilt betrekken!

Type vastgoedfonds

Bij de meeste vastgoedfondsen wordt er geïnvesteerd in winkelpanden, bedrijfspanden en huurwoningen. Toch zitten er subtiele verschillen tussen verschillende partijen. Zo zijn er verschillende regio's waar het fonds zich op toespitst of de manier hoe de beleggingen worden geworven. 

 

Rendement

Niet geheel onbelangrijk: rendement. Veelal wordt dit rendement grofweg geschat door vastgoedfondsen. Dit rendement wordt dan veelal uitbetaald in de vorm van dividend. Zo krijg je elke maand een klein bedrag op jouw rekening gestort. Onderaan de streep houd jij dan het geschatte rendement over.

Nu is het natuurlijk zo dat dit rendement niet 100% gegarandeerd is. Het succes van jouw investering is bijvoorbeeld afhankelijk van de stabiliteit van huurders of de stijging van de waarde van de panden. 

Hoe er precies wordt omgegaan met het rendement, verschilt per vastgoedpartij. Daarom is het belangrijk om daar ook aandacht aan te besteden in de analyse.

 

Kosten

Hoe lager de kosten, hoe meer rendement. Als belegger is het daarom belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden. Gelukkig geven we in dit artikel een overzicht van de kosten van verschillende brokers die wij analyseren. 

De kosten bij vastgoedfondsen worden meestal verrekend in de verkoop van jouw belegging. Dat worden ook wel participaties genoemd. Die participatie heeft een bepaalde prijs. Hoe meer participaties, hoe groter de hoogte van jouw investering is.

Een andere manier waarop kosten worden gerekend is door een jaarlijks percentage aan kosten te rekenen over de de hoogte van jouw belegging. Deze kosten worden meestal verrekend in de prijs van de belegging. Over het algemeen zijn de kosten bij vastgoedfondsen hoog. Dat is niet gek, want het potentiële rendement is ook hoog. Met andere woorden: high risk, high reward. 

Inlegmogelijkheden

De financiële situatie van beleggers verschilt voor iedereen. Niet iedereen beschikt over honderden euro's per maand die zij kunnen beleggen. Sterker nog, de meeste beleggers hebben kunnen maar een klein bedrag per maand afstaan om te beleggen.

Gelukkig zijn er bij vastgoedfondsen verschillende inlegmogelijkheden. Zo heb je als belegger de keuze uit verschillende manieren om te beleggen in vastgoed. Dit is het meeste geval een maandelijks bedrag of een eenmalig bedrag. 

In dit artikel geven wij per broker aan op welke manieren je kunt inleggen, zodat je kunt onderzoeken welke manier het beste bij jouw financiële situatie past. 


Top 3 beste vastgoedfondsen

We hebben de verschillende aanbieders van vastgoedfondsen vergeleken op de bovenstaande factoren, wat te zien is in onze top 3. Uiteraard zijn er bij elke aanbieder voor- en nadelen te vinden, dus lees vooral verder als jij wilt weten welke voor- en nadelen horen bij de verschillende vastgoedfondsen!

1. CORUM


Type

Bedrijfs- en zorgpanden

Rendement

6,88% (CORUM Origin) en 5,97% (CORUM XL)

Kosten

12% bij verkoop participaties

Inleg

Maandelijks vanaf € 50 of eenmalig € 1.135

Regio

Nederland

In onze vergelijking van vastgoedfondsen staat CORUM bovenaan. Dat heeft een aantal redenen. Allereerst is het zo dat het bij CORUM mogelijk is om te beleggen in vastgoed met een bedrag dat flexibel is.

Zo kun je met € 50 per maand beleggen, maar is het ook mogelijk om participaties van € 1.089 te beleggen. Zo kunnen zowel beginnende als ervaren beleggers investeren in vastgoed.

Daarnaast heeft CORUM een diverse spreiding in type vastgoed en regio's waarin wordt belegd. Dit zorgt voor natuurlijke risicospreiding. Op het moment dat je er ook nog eens voor kiest om het dividend te herbeleggen, kun je bij CORUM een rente-op-rente-effect realiseren op de lange termijn.

Als laatste is het bij CORUM mogelijk om zowel op een passieve als een actieve manier te beleggen in vastgoed, doordat je zelf kunt kiezen op welk moment je investeert en op welke manier. Onlangs hebben we een CORUM Review geschreven, waarin we uitleggen hoe je CORUM kunt gebruiken om diversificatie aan te brengen in jouw portfolio. 

2. SynVest


Type 

Winkelcentra en supermarkten

Rendement

6%-8%

Kosten

9.30% (verwerkt in prijs) +2.5% 

Inleg

€ 100 per maand of flexibel vanaf € 2500

Regio

Nederland en Duitsland

Op een stevige tweede plaats staat SynVest. SynVest is een nieuwe speler op de markt, maar vertoont al prima rendementen.

Het prettige aan beleggen bij SynVest is dat het aanbod zeer overzichtelijk is. In zowel het Nederlandse vastgoedfonds (Dutch Real Estate Fund) als het Duitse vastgoedfonds (German Real Estate Fund) kun jij eveneel geld investeren.

Wat hier minder aan prettig is dat het aanpassen van jouw maandelijkse belegging enigszins ingewikkeld is. Dit gaat namelijk via het vernieuwd aanvragen van een nieuw beleggingsbedrag, wat niet mogelijk is via de onlineomgeving.

Daarentegen gelden dezelfde voordelen van beleggen bij CORUM als bij SynVest. Ook bij SynVest kun je redelijk verspreid beleggen in vastgoed. Ook het herbeleggen van dividend is interessant om het rente-op-rente-effect te realiseren. Het rendement is daarom hoog.

In onze SynVest review leggen we je uit hoe je met SynVest kunt kiezen voor het beleggen in vastgoed in de Nederlandse en Duitse vastgoedmarkt. 

3. ReInvest24


Type

Flexibel verhuur, ontwikkeling nieuwe projecten en koop

Rendement

14.80% uit stijging pandprijzen en huurinkomsten

Kosten

10% (verwerkt in prijs) + 1%

Inleg

Flexibel investeren vanaf € 100

Regio

Estland, Letland, Moldavië, Spanje

Op de derde plaats in ons onderzoek staat ReInvest24. ReInvest24 is een ander soort aanbieder van vastgoedfondsen dan je bij CORUM en SynVest, omdat er het investeren in vastgoed gaat via specifieke projecten. Er wordt hierbij door ReInvest24 een crowdfunding systeem gehanteerd. Dit heeft voor- en nadelen.

Allereerst kun je stellen dat deze vorm van beleggen in vastgoed aantrekkelijk is voor een actieve belegger.

Je hebt immers volledige controle over waar je in belegt, aangezien je zelf een bepaald bedrag belegt in een bepaald project. Het nadeel hiervan is dat het rendement verschilt per project en dat je gebonden bent aan specifieke looptijd.

Het beleggen in onroerend goed bij ReInvest24 is een ander spelletje dan bij CORUM of SynVest, maar zeker niet een mindere optie.

Voor een veilige investering in een gevestigd vastgoedfonds ben je bij de andere twee vastgoedfondsen goed terecht. Investeren in specifieke winkels, kantoren en winkelcentra met volledige regie over de hoogte van jouw belegging? Dan is ReInvest24 een uitstekende keuze. 


Hoe werkt beleggen in vastgoed vastgoedfondsen?

De vastgoedfondsen van CORUM en SynVest werken volgens hetzelfde principe. Door het vastgoedfonds wordt geïnvesteerd in onroerend goed. Dat onroerend goed kan bestaan uit winkels, bedrijven, winkelcentra of huurwoningen. Het investeren in vastgoed betaalt zich terug in de vorm van huuropbrengsten en een stijging van de waarde van vastgoed.

Het beleggen in vastgoedfondsen is dus een manier om geld te geven aan een vastgoedfonds, wat vervolgens weer investeert in vastgoed.

Dit vastgoedfonds beheert dan al het vastgoed waarin wordt geïnvesteerd en keert aan beleggers dividend uit. Dit dividend bestaat weer uit de huuropbrengsten en stijging van de vastgoedwaarde.

Omdat vastgoed een stabiele sector is qua opbrengsten, kunnen vastgoedfondsen maandelijks dividend uitkeren. Dit dividend wordt meer naarmate je meer aandelen in een vastgoedfonds in bezit hebt.

Voor beheerders van aandelen in een vastgoedfonds is het mogelijk om dividend te laten uit betalen, waarna je het kunt oppotten. Ook is het mogelijk om dat dividend te laten herbeleggen in hetzelfde fonds. In het tweede geval wordt er een rente-op-rente-effect gecreëerd.

hoe werkt corum

Een vastgoedfonds rekent hoge kosten voor het beheren van het vastgoedfonds. Dat doen ze niet om beleggers te pesten, maar omdat het beheren van vastgoed van nature veel kosten met zich meebrengt.

Stel je voor dat je meerdere panden beheert. Voor je het weet gaat de ketel stuk, ontstaat er lekkage in de badkamer of wordt er dwars door de muur geboord bij het ophangen van een televisie. Vermenigvuldig deze situatie keer 1000 en je hebt de realiteit van CORUM, SynVest en ReInvest24 voor je.

De hoge kosten merk jij als belegger niets van, omdat deze worden verwerkt in de prijs van een aandeel in de fondsen. In het geval van CORUM worden deze kosten pas een realiteit als je een aandeel in het vastgoedfonds verkoopt.

Het basisidee van beleggen in vastgoedfondsen is dat beste manier om dit te gebruiken in jouw portfolio een langetermijnvisie behelst. Met andere woorden: beleg minimaal 10 jaar in een vastgoedfonds. 


Wat zijn de risico's van beleggen in vastgoedfondsen?

Het risico van beleggen is gelijk over de verschillende aanbieders heen. Het basisidee achter een vastgoedfonds is immers gelijk, aangezien bij alle vastgoedfondsen wordt geïnvesteerd in onroerend goed. Toch zijn er factoren die van invloed kunnen zijn op jouw risico, die weer per aanbieder verschillen.

Allereerst is het van belang om na te denken over de hoogte van jouw inleg. Daarom moet je je afvragen hoeveel inleg jij kunt missen per maand.

Het beleggen in vastgoedfondsen is een investering op de lange termijn, dus het zou bij alle aanbieders van vastgoedfondsen onverstandig zijn om een heel groot deel van jouw inkomen daarin te beleggen. Vervroegd verkopen van jouw aandelen in vastgoedfondsen wordt namelijk bestraft met hoge kosten.

Daarnaast is het van belang om te beleggen in vastgoedfondsen die een divers aanbod van winkelcentra, winkels en bedrijven aanbieden.

Zo dek je jezelf namelijk in tegen fluctuaties op de markt. In de gevallen van CORUM en SynVest wordt dit eigenlijk van nature al bereikt, omdat zij investeren in een breed scala aan vastgoed. In het geval van ReInvest24 is dit iets wat jij actief moet bereiken, door zelf een selectie te maken die divers is.


Veelgestelde vragen over vastgoed fondsen?

Wat zijn vastgoedfondsen?
Een vastgoedfonds is eigenlijk niets meer dan een beleggingsfonds dat investeert in vastgoed. Hierbij kun je denken aan verschillende vormen van onroerend goed. Meer weten over de beste beleggingsfondsen? Klik dan hier

Wat is het rendement op vastgoedfondsen?
Het gemiddelde rendement verschilt per vastgoedfonds. In de regel wordt er een rendement van tussen de 5 en 8% beloofd echter verschilt dit per partij. De beste vastgoedfondsen zitten aan de bovenkant van deze percentages.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>