Beste vastgoedfondsen [2022]

By Onno

juli 27, 2021


Wat zijn de beste vastgoedfondsen om in te beleggen? Het is tegenwoordig mogelijk om te investeren in vastgoed zonder zelf een pand te kopen. Geen onderhoud, geen verbouwing, maar gewoon via jouw laptop of computer beleggen in een vastgoedfonds.

Voor startende beleggers is het aanbod aan vastgoedfondsen groot. Tegelijkertijd zijn vastgoedfondsen een interessante manier om een divers portfolio op te bouwen. Om je daarom wegwijs te maken in de wereld van vastgoedfondsen geven we je daarom een top 3 van de beste vastgoedfondsen.

Stappenplan om vastgoedfondsen te kopen.

 • 1. Kies een broker: Wij raden CORUM aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

Top 3 beste vastgoedfondsen

1. CORUM

Rendement:
6.00%

2. SynVest

Rendement:
5.30%

3. ReInvest24

Rendement:
13%

Tip: Bij bovenstaande partijen is het mogelijk om gratis een brochure aan te vragen, hier staan veel handige tips in waardoor je direct kunt zien welke voordelen deze partijen te bieden hebben.


Waar moet je op letten bij vastgoedfondsen?

Het beleggen in een vastgoedfonds doe je via fondshouders. Deze fondshouders hebben een portfolio opgebouwd met allerlei investeringen in onroerend goed. Vervolgens zij er weer particuliere beleggers die investeren in zo'n vastgoedfonds. En zo werkt het beleggen in vastgoedfondsen.

Nu is het zo dat er verschillende vastgoedfondsen zijn die beleggingen aanbieden, waarbij er talloze variaties zijn. Er zijn verschillende fondsen die worden aangeboden door verschillende fondshouders. Daarnaast zit er verschil in de regio's waarin wordt geïnvesteerd en het type pand waarin wordt geïnvesteerd.

Om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben wij de verschillende vastgoedfondsen die toegankelijk zijn voor Nederlandse beleggers vergeleken op allerlei verschillende factoren. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken over welke vastgoedfondsen jij in jouw portfolio wilt betrekken!

Waar hebben we op gelet?
 • Type fonds. Welke soorten vastgoedfondsen worden er aangeboden?
 • Type vastgoed. Veelal wordt er geïnvesteerd in winkelpanden, bedrijfspanden en huurwoningen. Toch zit er verschil tussen de verschillende fondsen en hun focus.
 • Regio. Het ene fonds richt zich op de Nederlandse vastgoedmarkt, terwijl het andere fonds zich richt op een bredere regio.
 • Inlegmogelijkheden. Fondsen variëren in de manier waarop zij maandelijks of eenmalig beleggen mogelijk maken.
 • Herbelegging. Is het mogelijk om dividend te herbeleggen of is alleen mogelijk om dividend te laten uitbetalen?
 • Prijs van het fonds. Vastgoedfondsen verschillen in de prijs van 1 participatie in het vastgoedfonds.
 • Kosten. Hoe zijn de kosten van het beleggen?
 • Rendement van de afgelopen 5 jaar. 

Wat zijn de beste vastgoedfondsen?

We hebben de verschillende aanbieders van vastgoedfondsen vergeleken op de bovenstaande factoren, wat te zien is in onze top 3. Uiteraard zijn er bij elke aanbieder voor- en nadelen te vinden, dus lees vooral verder als jij wilt weten welke voor- en nadelen horen bij de verschillende vastgoedfondsen!

1. CORUM


Type fonds. Bij CORUM kun je beleggen in het fonds CORUM XL, CORUM Origin of een combinatie van beiden.

Type vastgoed. Kantoren, winkels en industriegebieden.

Regio. Binnen de eurozone (CORUM XL) en binnen én buiten de eurozone (CORUM Origin).

Inlegmogelijkheden. Maandelijks inleggen vanaf €50 of flexibel inleggen van minimaal 1 participatie mogelijk.

Herbelegging. Herbeleggen of uitbetalen dividend is beide mogelijk.

Prijs van het fonds. €189 per participatie (CORUM XL) of €1.096 per participatie (CORUM Origin).

Kosten. 12% die worden verrekend bij verkoop van participaties.

Rendement. 6.00% (CORUM Origin) en 5.66% (CORUM XL)

In onze vergelijking van vastgoedfondsen staat CORUM bovenaan. Dat heeft een aantal redenen. Allereerst is het zo dat het bij CORUM mogelijk is om te beleggen in vastgoed met een bedrag dat flexibel is. Zo kun je met €50 per maand beleggen, maar is het ook mogelijk om participaties van €1.089 te beleggen. Zo kunnen zowel beginnende als ervaren beleggers investeren in vastgoed.

Daarnaast heeft CORUM een diverse spreiding in type vastgoed en regio's waarin wordt belegd. Dit zorgt voor natuurlijke risicospreiding. Op het moment dat je er ook nog eens voor kiest om het dividend te herbeleggen, kun je bij CORUM een rente-op-rente-effect realiseren op de lange termijn.

Als laatste is het bij CORUM mogelijk om zowel op een passieve als een actieve manier te beleggen in vastgoed, doordat je zelf kunt kiezen op welk moment je investeert en op welke manier. Onlangs hebben we een CORUM Review geschreven, waarin we uitleggen hoe je CORUM kunt gebruiken om diversificatie aan te brengen in jouw portfolio. 

2. SynVest


Type fonds. Bij SynVest kun je beleggen in de Nederlandse vastgoedmarkt (Dutch Real Estate Fund) en de Duitse vastgoedmarkt (German RealEstate Fund).

Type vastgoed. Winkelcentra en supermarkten (Nederland) en bedrijfspanden en winkels (Duitsland)

Regio. Nederland (Dutch RealEstate Fund) en Duitsland (German RealEstate Fund)

Inlegmogelijkheden. Maandelijks inleggen vanaf €100 of flexibel inleggen van minimaal €2.500 per keer.

Herbelegging. Herbeleggen of uitbetalen dividend is beide mogelijk.

Prijs van het fonds. Beide fondsen zijn €100 per maand of flexibel €2.500 per keer.

Kosten. 9.30% over huurinkomsten (verwerkt in de prijs) + 2.5% over het totale portfolio.

Rendement. Tussen de 6% en 8%.

Op een stevige tweede plaats staat SynVest. SynVest is een nieuwe speler op de markt, maar vertoont al prima rendementen. Het prettige aan beleggen bij SynVest is dat het aanbod zeer overzichtelijk is. In zowel het Nederlandse vastgoedfonds als het Duitse vastgoedfonds kun jij even veel geld investeren. Wat hier minder aan prettig is dat het aanpassen van jouw maandelijkse belegging enigszins ingewikkeld is. Dit gaat namelijk via het vernieuwd aanvragen van een nieuw beleggingsbedrag, wat niet mogelijk is via de online omgeving.

Daarentegen gelden dezelfde voordelen van beleggen bij CORUM als bij SynVest. Ook bij SynVest kun je redelijk verspreid beleggen in vastgoed. Ook het herbeleggen van dividend is interessant om het rente-op-rente-effect te realiseren. Het rendement is daarom hoog.

In onze SynVest review leggen we je uit hoe je met SynVest kunt kiezen voor het beleggen in vastgoed in de Nederlandse en Duitse vastgoedmarkt. 

3. ReInvest24


Type fonds. Flexibel investeren in specifieke projecten via een crowdfunding principe.

Type vastgoed. Onroerend goed, waarbij je kiest tussen (1) verhuur, (2) ontwikkeling van nieuwe projecten en (3) koopprojecten.

Regio. Estland, Letland, Moldavië en Spanje

Inlegmogelijkheden. Flexibel inleggen voor minimaal €100 zonder een maximum.

Herbelegging. Alleen uitbetalen dividend mogelijk.

Prijs van het fonds. Flexibel investeren in specifieke projecten met minimaal €100.

Kosten. 10% over huurinkomsten (verwerkt in de prijs) + 1% over het totale portfolio.

Rendement. 14.80% uit stijging van de pandprijzen en huurinkomsten.

Op de derde plaats in ons onderzoek staat ReInvest24. ReInvest24 is een ander soort aanbieder van vastgoedfondsen dan je bij CORUM en SynVest, omdat er het investeren in vastgoed gaat via specifieke projecten. Er wordt hierbij door ReInvest24 een crowdfunding systeem gehanteerd. Dit heeft voor- en nadelen.

Allereerst kun je stellen dat deze vorm van beleggen in vastgoed aantrekkelijk is voor een actieve belegger. Je hebt immers volledige controle over waar je in belegt, aangezien je zelf een bepaald bedrag belegt in een bepaald project. Het nadeel hiervan is dat het rendement verschilt per project en dat je gebonden bent aan specifieke looptijd.

Het beleggen in onroerend goed bij ReInvest24 is een ander spelletje dan bij CORUM of SynVest, maar zeker niet een mindere optie. Voor een veilige investering in een gevestigd vastgoedfonds ben je bij de andere twee vastgoedfondsen goed terecht. Investeren in specifieke winkels, kantoren en winkelcentra met volledige regie over de hoogte van jouw belegging? Dan is ReInvest24 een uitstekende keuze. 


Hoe werkt beleggen in vastgoed vastgoedfondsen?

De vastgoedfondsen van CORUM en SynVest werken volgens hetzelfde principe. Door het vastgoedfonds wordt geïnvesteerd in onroerend goed. Dat onroerend goed kan bestaan uit winkels, bedrijven, winkelcentra of huurwoningen. Het investeren in vastgoed betaalt zich terug in de vorm van huuropbrengsten en een stijging van de waarde van vastgoed.

Het beleggen in vastgoedfondsen is dus een manier om geld te geven aan een vastgoedfonds, wat vervolgens weer investeert in vastgoed. Dit vastgoedfonds beheert dan al het vastgoed waarin wordt geïnvesteerd en keert aan beleggers dividend uit. Dit dividend bestaat weer uit de huuropbrengsten en stijging van de vastgoedwaarde. Omdat vastgoed een stabiele sector is qua opbrengsten, kunnen vastgoedfondsen maandelijks dividend uitkeren. Dit dividend wordt meer naarmate je meer aandelen in een vastgoedfonds in bezit hebt.

Voor beheerders van aandelen in een vastgoedfonds is het mogelijk om dividend te laten uit betalen, waarna je het kunt oppotten. Ook is het mogelijk om dat dividend te laten herbeleggen in hetzelfde fonds. In het tweede geval wordt er een rente-op-rente-effect gecreëerd.

hoe werkt corum

Een vastgoedfonds rekent hoge kosten voor het beheren van het vastgoedfonds. Dat doen ze niet om beleggers te pesten, maar omdat het beheren van vastgoed van nature veel kosten met zich meebrengt. Stel je voor dat je meerdere panden beheert. Voor je het weet gaat de ketel stuk, ontstaat er lekkage in de badkamer of wordt er dwars door de muur geboord bij het ophangen van een televisie. Vermenigvuldig deze situatie keer 1000 en je hebt de realiteit van CORUM, SynVest en ReInvest24 voor je.

De hoge kosten merk jij als belegger niets van, omdat deze worden verwerkt in de prijs van een aandeel in de fondsen. In het geval van CORUM worden deze kosten pas een realiteit als je een aandeel in het vastgoedfonds verkoopt. Het basisidee van beleggen in vastgoedfondsen is dat beste manier om dit te gebruiken in jouw portfolio een lange termijn visie behelst. Met andere woorden: beleg minimaal 10 jaar in een vastgoedfonds. 


Wat zijn de risico's van beleggen in vastgoedfondsen?

Het risico van beleggen is gelijk over de verschillende aanbieders heen. Het basisidee achter een vastgoedfonds is immers gelijk, aangezien bij alle vastgoedfondsen wordt geïnvesteerd in onroerend goed. Toch zijn er factoren die van invloed kunnen zijn op jouw risico, die weer per aanbieder verschillen.

Allereerst is het van belang om na te denken over de hoogte van jouw inleg. Daarom moet je je afvragen hoeveel inleg jij kunt missen per maand. Het beleggen in vastgoedfondsen is een investering op de lange termijn, dus het zou bij alle aanbieders van vastgoedfondsen onverstandig zijn om een heel groot deel van jouw inkomen daarin te beleggen. Vervroegd verkopen van jouw aandelen in vastgoedfondsen wordt namelijk bestraft met hoge kosten.

Daarnaast is het van belang om te beleggen in vastgoedfondsen die een divers aanbod van winkelcentra, winkels en bedrijven aanbieden. Zo dek je jezelf namelijk in tegen fluctuaties op de markt. In de gevallen van CORUM en SynVest wordt dit eigenlijk van nature al bereikt, omdat zij investeren in een breed scala aan vastgoed. In het geval van ReInvest24 is dit iets wat jij actief moet bereiken, door zelf een selectie te maken die divers is.

Lees ook ons artikel over vastgoed ETF's


Veelgestelde vragen over vastgoed fondsen?

Wat zijn vastgoedfondsen?
Een vastgoedfonds is eigenlijk niets meer dan een beleggingsfonds dat investeert in vastgoed. Hierbij kun je denken aan verschillende vormen van onroerend goed. Meer weten over de beste beleggingsfondsen? Klik dan hier

Wat is het rendement op vastgoedfondsen?
Het gemiddelde rendement verschilt per vastgoedfonds. In de regel wordt er een rendement van tussen de 5 en 8% beloofd echter verschilt dit per partij. De beste vastgoedfondsen zitten aan de bovenkant van deze percentages.

Onno

Over de schrijver

Naast mijn werk als leerkracht op een basisschool werk ik als contentschrijver voor ThinkRich. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>