Wat zijn de beste vastgoed ETF's? Het is tegenwoordig mogelijk om laagdrempelig te beleggen in vastgoed met behulp van ETF's. Op die manier kun jij investeren in onroerend goed zonder zelf te investeren in een pand. Geen onderhoud, maar wel het rendement.

Er zijn talloze vastgoed ETF's die ervoor kunnen zorgen dat jouw portfolio zo divers mogelijk is. Om ervoor te zorgen dat je het meeste uit jouw vermogen haalt is het daarom van belang om te onderzoeken welke vastgoed ETF's het best bij jou passen. Wil jij weten hoe? In dit artikel geven we je een top 5 van de beste vastgoed ETFs! 

Stappenplan om Vastgoed ETF's te kopen.

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop ETF's: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

1. VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF

Rendement:
9,03%

2. iShares European Property Yield UCITS ETF

Rendement:
8,33%

3. iShares US Property UCITS ETF

Rendement:
10,25%

4. iShares Asia Property UCITS ETF

Rendement:
7,06%

5. iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF

Rendement:
7,57%

Het rendement dat je hierboven ziet is gebaseerd op het geannualiseerde rendement dat wordt berekend door de analysewebsite Morningstar. Dit rendement is berekend over de langst mogelijke periode. Hoe langer een ETF actief is op de beurs, hoe betrouwbaarder dit percentage is. Wij kiezen altijd het geannualiseerde rendement dat over de langste periode wordt berekend.

Liever dit artikel in video vorm zien? Goed nieuws! We zijn sinds kort ook actief op Youtube! Volg ons kanaal zodat je geen enkele video mist!Waar moet je op letten bij vastgoed ETF's?

Beleggen in vastgoed ETF's doe je door een aandeel te kopen in een ETF dat zich richt op vastgoed. Vastgoed ETF's schaf je aan bij een broker en kun je herkennen aan de termen 'real estate' of 'properties'. Deze ETF's richten zich altijd op een bepaalde regio in de wereld.

Beleggers verdienen geld met vastgoed ETF's doordat er dividendrendement wordt uitgekeerd en doordat de waarde van de ETF's kan stijgen. De beheerders van de ETF's verdienen hun geld door de huuropbrengsten van hun vastgoedpanden, het investeren in nieuwe projecten en de waardestijging van onroerend goed. 

Waar hebben we op gelet?
 • Beurs. De Euronext Amsterdam is goedkoper voor Nederlandse beleggers dan beurzen elders. 
 • Kosten. De lopende kosten worden verrekend in de aan- en verkoopprijs en variëren bij onze top 5 tussen de 0.25% en de 0.59%. 
 • ESG-score. Een score tussen de 0 en 50 die een waardering geeft aan milieuvriendelijkheid van het ETF, waarbij een lage score milieuvriendelijker is dan een hoge score. Alle ETFs in onze top 5 scoren lager dan gemiddeld, en hebben dus een prima ESG-score. In een onlangs geschreven artikel leggen we dieper wat ESG is. 
 • Regio: De grootste spelers zijn Azië, de Verenigde Staten en de Europese Unie.
 • Kernselectie: Bij DEGIRO heb je een kernselectie met ETFs waarvoor je geen transactiekosten betaald.
 • Dividend: De meeste vastgoedfondsen keren per kwartaal dividend uit. 
 • Rendement van de afgelopen 10 jaar.

Wat zijn de beste vastgoed ETF's?

We hebben ETF's vergeleken op de bovenstaande factoren. Wil jij weten hoe je dat kunt doen? We hebben een artikel geschreven over de DEGIRO Kernselectie, waarin we je precies uitleggen hoe jij een ETF kunt analyseren.

Hoe koop je gratis vastgoed ETFs uit de Kernselectie bij DEGIRO?

 • 1. Maak een account aan bij DEGIRO. 
 • 2. Geld storten: Je kunt gemakkelijk geld storten via iDEAL. 
 • 3. Kies bij producten op ETF's: Bekijk het plaatje hieronder.
 • 4. Klik op Tracker (Gratis): Dit zijn de ETF's waar je geen transactiekosten voor betaalt!

Van onze selectie zit 1 ETF in de DEGIRO Kernselectie, waardoor je voor dit ETF geen transactiekosten betaalt. Op basis van de eerdergenoemde factoren kwamen we tot de volgende top 5:  

1. VanEck Vectors Global Real Estate UCITS ETF


ISIN-code: NL0009690239

Beurs: Euronext Amsterdam

Kosten: 0.25%

ESG-score: 13.59

Regio: Verenigde Staten (60%), Japan (12%), Europese Unie (10%) en niet-Europese Unie (18%).

Kernselectie: Ja

Dividend: 3.22% per jaar

Rendement: 9.03%

De winnaar van onze top 5 is het VanEck Vectors Global Real Estate ETF. Allereerst is een groot voordeel van dit ETF ten opzichte van de de rest dat de kosten met 0.25% het laagst zijn. Daarnaast zit dit ETF in de kernselectie van DEGIRO, waardoor het potentiële rendement het hoogst is uit onze top 5.

Als laatste is het een wereldwijd ETF, waardoor er van nature veel diversificatie is. Als klap op den vuurpijl wordt door VanEck het hoogste dividend uitgekeerd aan haar beleggers. Beleggen in vastgoed wordt bij dit ETF aantrekkelijk gemaakt voor iedereen. 

2. iShares European Property Yield UCITS ETF


ISIN-code: IE00B0M63284 

Beurs: Euronext Amsterdam

Kosten: 0.40%

ESG-score: 12.35

Regio: Europese Unie

Kernselectie: nee

Dividend: 3.01% per jaar

Rendement: 8.33%

Op een degelijke tweede plaats staat het European Property ETF van iShares. Dit ETF heeft de hoogste ESG-score uit de hele lijst, maar dat betekent wel dat de kosten iets hoger zijn dan de variant van VanEck. Dit ETF investeert in onroerend goed in de Europese Unie. Dit ETF kan interessant zijn voor beleggers die in hun portefeuille wil investeren in bedrijven binnen de EU.

3. iShares US Property UCITS ETF


ISIN-code: IE00B1FZSF77

Beurs: Euronext Amsterdam

Kosten: 0.40%

ESG-score: 15.06

Regio: Verenigde Staten

Kernselectie: nee

Dividend: 2.26% per jaar

Rendement: 10.25%

Op nummer drie staat het vastgoedfonds van iShares dat investeert in de Verenigde Staten. De kosten zijn gemiddeld, de ESG-score is redelijk hoog (en dus het slecht) in vergelijking met de rest, maar het rendement is het hoogst.

Laat je niet verleiden door het hoge rendement, want de kosten zijn iets hoger dan onze nummer 1 van VanEck. Onder de streep ben je daardoor alsnog goedkoper uit bij VanEck dan bij iShares. Toch is het US Property ETF een interessante zet voor degene die in hun portefeuille een grotere nadruk op de Amerikaanse markt wil leggen. 

4. iShares Asia Property UCITS ETF


ISIN-code: IE00B1FZS244

Beurs: Euronext Amsterdam

Kosten: 0.59%

ESG-score: 15.21

Regio: Azië

Kernselectie: nee

Dividend: 2.89% per jaar

Rendement: 7.06%

Een interessant vastgoed ETF wordt geboden in de vorm van het Asia Property ETF van iShares. De kosten zijn het hoogst, het dividend is gemiddeld, maar de ESG-score is het slechtst. Het rendement is daarentegen met 7.06% hartstikke degelijk. De kracht van dit ETF zit in het feit dat de Aziatische vastgoedmarkt constant aan het groeien is. Ook de landen rondom de grootmacht China worden hierbij betrokken, waarbij de beste potentie tot groei in zit.

Waarom DEGIRO? Lees het in onze review!

5. iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF


ISIN-code: DE000A0Q4R44

Beurs: XETRA (Duitsland)

Kosten: 0.46%

ESG-score: 12.26

Regio: Duitsland (54%), niet-Europese Unie (24%), Verenigd Koninkrijk (22%)

Kernselectie: nee

Dividend: 1.27% per jaar

Rendement: 7.57%

Op de laatste plaats bevindt zich het STOXX Europe 600 Estate ETF van iShares. De kosten zijn gemiddeld, de ESG-score is laag (en dus goed), en het rendement is degelijk. Het dividend is het laagst van de partij, waardoor deze op de laatste plaats is geëindigd.

Tegelijkertijd had dit ETF een hogere plek kunnen genieten op het moment dat het niet enkel wordt aangeboden op de Duitse XETRA. Zoals eerder vermeld kunnen Nederlandse beleggers immers beter op de Nederlandse Euronext blijven, aangezien daar de kosten het laagst zijn. 


Hoe werkt beleggen in vastgoed ETFs?

Het beleggen in een vastgoed ETF is niets anders dan beleggen in aandelen. Het is namelijk zo dat je als belegger aandelen kunt kopen in een ETF dat zich richt op de vastgoed markt. Op het moment dat jij aandelen hebt aangekocht in een bepaald vastgoed ETF, heb jij op dat moment belegd in vastgoed ter waarde van jouw hoeveelheid aandelen.

Vastgoed ETF's zijn eigenlijk een soort vastgoedbedrijven die elk weer een verschillende portefeuille hanteren. De ene groep vastgoedbedrijven belegt bijvoorbeeld in bedrijfspanden binnen de EU, terwijl de andere groep weer belegt in winkelcentra in de VS. Over het algemeen hebben de verschillende ETFs telkens een andere regio waarin zij beleggen. Het grootste deel van de ETFs belegt in de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten.

Wereldwijd verdienen ETF's geld door te investeren in onroerend goed, waarover zij huuropbrengsten ontvangen en geld verdienen aan de waardestijging van het vastgoed. ETFs zijn anders dan vastgoedfondsen zoals Corum, omdat ETF's een bepaalde index volgen. Dit is niets anders dan een overkoepelende berekening van de algemene vastgoedmarkt, die door de index in kaart wordt gebracht. Een ETF dat belegt in de Britse vastgoedmarkt zal bijvoorbeeld de GPR (Global Property Research) Global 100 Index volgen. Zo volgt het ETF de algemene index van een bepaalde regio.

Belangrijke termen

 • ETF: staat voor Exchange Traded Fund. Dit betekent dat de beurs (Exchange) een bepaalde index (Traded Fund) volgt.
 • UCITS: staat voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities. Regelgeving van UCITS maakt het voor beleggingsaanbieders mogelijk om regelgeving van 1 lidstaat van de EU te hanteren in het beleggen in de hele EU. Zo kunnen Nederlandse ETFs beleggen in vastgoed in Duitsland, waarbij Nederlandse regelgeving wordt gehanteerd.
 • (DIST): dit kenmerk wordt gebruikt om te laten zien dat dividend uitgekeerd wordt door het ETF. Dit is niet een gouden regel, want er zijn ook ETFs die dit uitkeren zonder dit kenmerk. Alle ETFs in onze lijst keren dividendrendement uit.

Beleggers die beleggen in vastgoed ETFs verdienen op twee verschillende manieren geld aan het beleggen. Allereerst is het zo dat de vastgoed ETFs veelal dividendrendement uitkeren. Het deel dat de ETFs aan huuropbrengsten ontvangen wordt zo deels uitgekeerd aan de beleggers. Als tweede is het zo dat de waarde van de ETFs kunnen stijgen. Op het moment dat jij een vastgoed ETF koopt en later verkoopt voor een hoger bedrag, heb jij als belegger winst behaald.


Hoe beleg je in vastgoed ETFs?

Op het moment dat jij een beleggingsaccount hebt bij een bepaalde aanbieder van aandelen, kun jij beginnen met beleggen door geld te investeren in aandelen van vastgoed ETFs. De term 'aandelen' staat hier dus gelijk aan de term 'ETF'. Je koopt als belegger immers aandelen in een bepaalde ETF.

Op het moment dat jij genoeg geld hebt op jouw beleggersrekening om een bepaald ETF te kopen, kun jij een aandeel kopen. Jij bezit op dat moment een aandeel, en dus een ETF. Dat ETF heeft een bepaalde waarde, en die waarde verandert op dagelijkse basis. Over het algemeen kun je stellen dat een aandeel in waarde stijgt op het moment dat het goed gaat met de economie, aangezien meer mensen dan investeren in aandelen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de waarde van het aandeel daalt, waardoor je 'in het rood staat'. Een belangrijke stelregel hierbij is dat winst en verlies te allen tijde fictief is. Je hebt pas geld verloren als je het aandeel verkoopt. Dit is de essentie van beleggen op de markt.

Dividend wordt door het ETF uitgekeerd op basis van de hoeveelheid aandelen die jij in jouw bezit hebt. Dit onderdeel van beleggen is passief, en je hoeft er niets voor te doen. 


Wat zijn de risico's van beleggen in vastgoed ETF's?

Of je nu belegt bij een bank, een broker of een beheerde belegger: het risico blijft gelijk. Dit komt namelijk doordat bij al die financiële aanbieders wordt geïnvesteerd het zelfde ETF, maar dat dit wordt gedaan via verschillende beurzen. Het risico van een ETF zit in verschillende onderdelen verschuild. Zo zou je met behulp van de ESG-score een bepaling kunnen maken of een ETF toekomstbestendig is. Hoe lager de ESG-score, hoe toekomstbestendiger de belegging.

hoe werkt corum

Daarnaast spelen er andere factoren mee met het rendement, zoals de grootte van het ETF of de regio. Hoe groter het fonds, hoe lager de risico's. En hoe duurzamer de regio, hoe veiliger de investering. Weet je dan direct welk ETF het beste is? Nee. Het kan altijd zo zijn dat twee ETFs die investeren in dezelfde regio toch een verschillend rendement vertonen.

Het rendement van een vastgoed ETF heeft alles te maken met de gezondheid van de woningmarkt. Over het algemeen kun je stellen dat als het goed gaat met de economie, het goed zal gaan met je ETFs. Deze inschatting wordt door verschillende indexen vertaald naar een breder beeld van een bepaalde regio met betrekking tot de woningmarkt. Met behulp van spreiding over verschillende landen vergroot je de kans dat jij veel rendement behaalt en beperk je de kans op verlies. 

Hieronder vind je een link naar DEGIRO. Door hier een account aan te maken kun je direct beleggen in de ETF die we in dit artikel behandeld hebben. Eerst liever wat meer te weten komen over dit platform? Lees dan onze DEGIRO review.


Beoordeling

4.5/5

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

 • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
 • Een van de goedkoopste van Nederland
 • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>