• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • Beste Vastgoed Aandelen: De top 10 beste Vastgoed Aandelen in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Sinds jaar en dag is vastgoed een manier voor rijken om hun vermogen te verspreiden. Helaas is dit niet voor iedereen haalbaar - en met de vernieuwde wetten wordt het sinds 2024 zelfs (terecht) minder aantrekkelijk gemaakt.

Wat veel mensen niet weten, is dat het tegenwoordig ook voor particuliere beleggers mogelijk is om in vastgoed te investeren, namelijk via vastgoedaandelen. Dit lijkt een aantrekkelijk alternatief op de vastgoedmarkt die steeds verder onder druk komt te staan, en geeft beleggers de kans om alsnog mee te doen in de wereld van onroerend goed. Wel de lusten, niet de lasten.

Voor dit artikel analyseerden wij de beste vastgoed aandelen van dit moment. Zo ontdek jij met welke aandelen jij vandaag nog kunt beleggen in vastgoed. Benieuwd naar de resultaten? Lees dan hieronder verder! 

#

Naam

Afkorting

ISIN

Beurs

Risicolabel

1

Prologis

PLD

US74340W1036

NSY

A

2

Public Storage

PSA

US74460D1090

NSY

A

3

Simon Property Group Inc.

SQI

US8288061091

TDG

D

4

Goodman Group

MY4

AU000000GMG2

ASX

D

5

Extra Space Storage

EXR

US30225T1025

NSY

A

6

Kimco Realty Corp.

KIM

US49446R1095

NSY

B

7

Rexford Industrial Realty Inc. 

REXR

US76169C1009

NSY

A

8

Regency Centers Corp.

REG

US7588491032

Nasdaq

B

9

Life Storage Inc.

LSI

US53223X1072

NSY

B

10

National Retail Properties Inc.

NNN

US6374171063

NSY

B

 • Swipe naar rechts om de hele tabel te zien

Hoe hebben wij deze top 10 samengesteld? Om te onderzoeken welke vastgoed aandelen het best presteren, onderzochten we de marktkapitalisatie van de aandelen, het rendement van de laatste jaren en het risico. De risicolabels lopen van A tot en met D, waarbij A het minst risicovol is, en D het meest risicovol. 


Waar moet je op letten bij het kopen van de beste vastgoed aandelen?

Het investeren in vastgoedaandelen is niet hetzelfde als het investeren in fysiek vastgoed. Bij het investeren in vastgoed investeer je een groot bedrag in een of meerder panden, waarna je de panden kunt verhuren of voor een hogere prijs verkopen. Het zal niet als verrassing voorkomen dat dit type investeringen is weggelegd voor de extreem rijken.

Dat betekent niet dat de gewone huis-tuin-en-keukenbelegger, die hard voor zijn of haar geld werkt, niet kan meeprofiteren van vastgoed. Het enige wat we moeten doen, is om de vastgoedmarkt vanaf een andere kant bekijken.

In vastgoed beleggen kan namelijk via aandelen. Dit zijn aandelen van bedrijven die op grote schaal investeren in vastgoed, en hun aandeelhouders hiervan laten meeprofiteren. Het grote verschil met reguliere investeringen in vastgoed is echter dat beursgenoteerde vastgoedbedrijven investeren in een ander type vastgoed.

Dit andere type vastgoed gaat veelal over industrieel vastgoed, logistiek vastgoed of zakelijk vastgoed. Niet een huis in een woonwijk, maar supermarkten, fabrieken of garages.

Verrast over het bestaan van deze typen vastgoed? Vastgoedbedrijven op de beurs beleggen hier al jaren in. Sterker nog, de zakelijke vastgoedmarkt is in de laatste jaren enorm gestegen.

Vastgoed beleggen is dus iets wezenlijks anders dan het beleggen in een pandje. En dat vereist weer net even een andere manier van analyseren. Hierom hebben wij een aantal kenmerken die wij hanteren in het opstellen van de lijst van de beste vastgoedaandelen, namelijk, de sector, het rendement, het risico en de ESG-score. Druk hieronder op de knoppen om hier meer over te weten te komen! 

Sector

Allereerst zijn er binnen de wereld van vastgoedaandelen verschillende sectoren. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan logistiek vastgoed. Het ene type vastgoed is risicovoller dan het andere type vastgoed.

Een bedrijf richt zich logischerwijs op een sector binnen de vastgoedwereld die zo veilig mogelijk zijn. Zo is voor beleggers logistiek vastgoed populair, omdat dit type vastgoed noodzakelijk is. Een bedrijf zal altijd een ruimte nodig moeten hebben om producten te produceren en transporteren. Over 10 jaar zal dat nog steeds zo zijn.

Een ander type sector dat steeds meer opkomt, is winkelcentra. Zo worden er beleggingen aangeboden waarin volledige winkelcentra of delen van winkelcentra worden verhuurd. Het grote voordeel van deze winkelcentra-investeringen is dat er veel ruimte is voor diversificatie. Zo bouwen bedrijven boven winkelcentra kantoren voor e-commerce of appartementen.

Het beste vastgoedfonds heeft een overeenkomst met dit soort type aandelen, want het beste vastgoedfonds biedt ook een verscheidenheid aan vastgoed aan. Het nadeel hiervan is dat het vastgoed van meerdere private partijen afhankelijk is.

Lang verhaal kort: de sector maakt uit, omdat elke sector een ander riscioprofiel heeft. 

Rendement

Het rendement is voor elk aandeel belangrijk. Beleggen in vastgoed heeft hetzelfde principe als het investeren in vastgoed: je koopt een aandeel, en hoopt op de lange termijn er een passieve inkomensstroom uit te krijgen.

Beleggen in vastgoed is hierbij afhankelijk van ontwikkelingen in de koers. Zo hoopt de belegger op een laag punt in te stappen in de markt en dit op een hoger punt te verkopen. Rendement dus.

Maar de Nederlandse beurs - en alle beurzen - laten de afgelopen jaren fluctuatie zien. Een typisch voorbeeld van Jantje huilt, Jantje lacht. Soms stijgt de koers, soms daalt de koers. Het frustrerende hierbij is dat de koersen van vastgoedfondsen vaak nóg sterker dalen en stijgen.

Beleggen in vastgoed is dus ook een kwestie van goed beseffen dat de koers van vastgoed fluctueert. De vraag is dan: wanneer stap je in? De beste vastgoedfondsen presteren vaak goed op het moment dat zij stabiel beleggen in meerdere sectoren op meerdere momenten in het jaar. En de strategie van de beste vastgoedfondsen kunnen beleggers ook volgen.

Zo kan je - net als de beste vastgoedfondsen - maandelijks beleggen in meerdere vastgoedbedrijven. Zo pak je soms een piek en soms een dal, maar heb je onderaan de streep een prima rendement. 

ESG-score

De ESG-score is een beoordeling van een bedrijf dat een vastgoed aandeel uitzet, waarbij er wordt gekeken naar Environment, Sustainability en Governance. Grof gezegd wordt er gekeken naar de manier waarop zij omgaan met het milieu, of zij een duurzaam bedrijfsplan hebben en of ze goed omgaan met hun personeel.

Logischerwijs kan je een vastgoedbedrijf met een goede ESG-score beoordelen als een beter vastgoed aandeel dan een bedrijf met een lage ESG-score. Nu is dit natuurlijk niet heilig. Het is aan een belegger zelf om te beoordelen of de ESG-score doorslaggevend is voor het wel of niet beleggen in vastgoed.

Zie het ter vergelijking maar zo: een bedrijf als Shell heeft een dramatische ESG-score. Ze hebben meerdere rechtszaken doorstaan waarop ze op hun beleid en milieu-impact werden afgerekend. Tegelijkertijd heeft Shell in 2022 en 2023 de beste winsten ooit gedraaid. Sommige beleggers zijn geïnteresseerd in de winsten van een bedrijf en alleen dat. In zo'n geval maakt de ESG-score geen impact op jouw beleggingskeuze.

Maar investeren in vastgoedaandelen kan je toch ook anders bekijken. Het is een belegging in verschillende soorten vastgoed. Stel je voor dat jij een woonruimte nodig hebt. Wil voor soort huisbaas zou jij dan willen?

Met de ESG-score kan je grofweg inschatten met wat voor soort huisbazen je te maken hebt als je belegt in vastgoedaandelen. Beleggingen in de markt met goede ESG-scores, is in onze ogen een goede stap. Deze vastgoedaandelen zorgen voor een gezond vastgoedklimaat - en dat doet lang niet iedereen.

De ESG-score is dus een beetje een gewetensvraag. Beursgenoteerde Nederlandse bedrijven kunnen het goed of slecht doen, ongeacht hun ESG-score. Maar de ESG-score zegt wel iets over de kwaliteit van vastgoedaandelen op de lange termijn. 

ESG Risicolabel

Oordeel

D

Slecht

C

Gemiddeld

B

Goed

A

Uitzonderlijk goed

Risico

Ook het risico van een vastgoed aandeel is belangrijk om te analyseren. Hierbij moeten we even uitzoomen. Als we kijken naar de vastgoedwereld, is deze gigantisch. In onze lijst staan aandelen van bedrijven die veelal actief zijn in een bepaald land of een bepaalde regio. De ene heeft een focus op bedrijfsunits, de ander op logistiek vastgoed.

Het alternatief van vastgoed aandelen is een vastgoed ETF of een vastgoedfonds. Dit zijn beleggingsproducten waarin je niet in 1 aandeel belegt, maar in een verzameling van heel veel verschillende bedrijven. Spreiding dus. In ons artikel over de beste vastgoedfondsen kan je de voordelen lezen van dit soort vastgoedfondsen en vastgoed ETF's.

Een vastgoed ETF heeft echter als nadeel dat je minder controle hebt over in welk type onroerend goed wordt geïnvesteerd. Bij een aandeel heb je de touwtjes zelf in handen. En dat betekent dat er in potentie een hoger rendement is.

Een vastgoed aandeel heeft doorgaans een hoog risico. De vastgoedmarkt is volatiel, afhankelijk van bewegingen in de economie en van lage spaarrentes. En dat hebben Nederlandse beleggers niet zelf in de hand.

Voordat je gaat beleggen in vastgoed, is het dus belangrijk om goed na te denken over het risico van vastgoedaandelen. Vanwege deze verschillende aspecten die van invloed zijn op de koers, kan het twee kanten op schieten. 


Waarom beleggen in vastgoed aandelen?

Beleggen in vastgoed brengt voor- en nadelen met zich mee. Veel van deze voor- en nadelen gelden in het algemeen voor aandelen. Zo kan het gemiddeld rendement enorm tegenvallen in het geval dat de inkomsten dalen. Vanwege dit risico kan de winst per aandeel voor aandelen lager zijn dan bijvoorbeeld vastgoed ETF's of fondsen.

Maar bij beleggen in vastgoed gebeurt iets interessants. Extra aandelen in dit soort bedrijven zijn namelijk een goede manier om jouw portfolio te diversifiëren. Vastgoed is en blijft een levensbehoefte van de mens. En een bedrijf dat investeert in vastgoed, zal daarom de komende jaren deze levensbehoefte vervullen. Als belegger lift jij mee op die levensbehoefte.

Het is niet voor niets dat vermogende mensen investeren in vastgoed. Het gemiddelde rendement is hoog, het is een constante inkomensstroom en in tegenstelling tot reguliere aandelen zal de behoefte tot een dak boven je hoofd altijd bestaan.

Laten we even de belangrijkste voordelen van het beleggen in vastgoed op een rijtje zetten:

Voordelen vastgoedaandelen

 • Vastgoedaandelen hebben laten zien dat ze veel schommelen in de koers, maar op de lange termijn een stabiel rendement laten zien. Aanhouders van vastgoedaandelen hebben hun vermogen dus wel degelijk zien groeien.
 • Vastgoed is aantrekkelijke diversificatie van je portfolio. 
 • Vastgoedaandelen kan voor een veel kleiner bedrag dan het zelf investeren in vastgoed met veel hogere kosten. 
 • Vastgoedaandelen zijn doorgaans snel en goed te verhandelen op de beurs, omdat er al jaren veel wordt gehandeld in dit soort aandelen. 

In de Verenigde Staten wordt al jaren geïnvesteerd in vastgoed via zogenoemde Real Estate Investment Trusts. Dit zijn vastgoedfondsen waarin veel bedrijven die in onze top 10 met beste vastgoedaandelen zijn opgenomen.

Meerdere vastgoedfondsen hebben deze methodiek overgenomen, omdat het een groot probleem oplost in de vastgoedwereld: geld. Je hebt immers geld nodig om de grote investeringen te maken, die voor vastgoed nodig zijn.

Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren. Bekijk hier onze favoriete manieren!✅

 • Corum👉 Beleggen in vastgoedfondsen met een vast rendement
 • Synvest👉 Beleggen in Duits vastgoed
 • Vastgoed ETF's👉 Beste vastgoed ETF's van dit moment

Waar kan je het beste vastgoed aandelen kopen?

Het kopen van vastgoedaandelen is eenvoudiger dan je zou denken. Bij vrijwel alle brokers en banken is het mogelijk om te beleggen in vastgoedaandelen, omdat deze bedrijven groot zijn. Besef wel dat de meeste vastgoedaandelen worden uitgegeven door Amerikaanse bedrijven.

Een aandeel is bij elke broker of bank even duur. Daar zijn immers vaste afspraken over gemaakt. Wel kan het zo zijn dat je onderaan de streep bij de ene partij hogere kosten betaalt voor transacties. Doorgaans zijn brokers een stuk goedkoper dan banken, waardoor je op de lange termijn aardig wat rendement kunt mislopen.

Dit betekent natuurlijk nooit dat je direct moet overstappen. Een bank of broker waarbij jij je prettig voelt is net zo belangrijk als het kostenplaatje van de concurrent. Het is wel goed om te beseffen dat de kosten bij brokers een stuk lager zijn dan bij een bank, voor hetzelfde aandeel.

In ons artikel over de beste broker zal je ontdekken welke grote Nederlandse partijen interessant kunnen zijn om eens te overwegen. Zo kan je bij sommige brokers passief beleggen in vastgoed, terwijl je bij andere brokers weer wat actiever kunt analyseren welke aandelen het beste bij jou zouden passen.

Om jou wat leeswerk te besparen, hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de meest interessante brokers van dit moment. 

Brokers


Onze favoriet

DEGIRO Logo


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06%

Geschikt

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Gratis €100 transactiekosten

Geen


Beste vastgoedaandelen conclusie

Zo zijn we alweer aanbeland bij het einde van dit artikel over de beste vastgoedaandelen van dit moment! Door de komst van vastgoedfondsen en vastgoedaandelen is het voor beleggers opeens mogelijk geworden om te beleggen in vastgoed - iets dat jaren geleden niet denkbaar was.

Dat heeft als gevolg dat er opeens veel meer geld kan toestromen naar vastgoedfondsen - en dat brengt gevolgen met zich mee. Als belegger is dit een interessante markt, maar iedereen weet dat de vastgoedmarkt slecht tembaar is.

Daarom is het meer dan bij andere type aandelen belangrijk om goed te onderzoeken in wat voor soort vastgoed nu wordt belegd door het bedrijf. Sommige vastgoedaandelen beleggen in kantoren, terwijl andere in containerboxen investeren. Je kunt zelf wel bedenken welke van deze twee risicovoller is.

In ieder geval is duidelijk geworden dat het beleggen in vastgoed haalbaar is met iemand zonder gigantische inkomsten. Deze toegankelijkheid is een grote stap voorwaarts en zal helaas - altijd met de nodige risico's gepaard zijn. 


Veelgestelde vragen

Welke vastgoedaandelen gaan stijgen in 2024?

Hoewel de markt niet te timen en voorspellen is, hebben wij in onze top 10 beste vastgoedaandelen een lijst samengesteld met de beste vastgoedaandelen van dit moment.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>