• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Aandelen
  • /
  • Beste Technologie Aandelen: De top 10 beste aandelen in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

De tech-sector trekt de laatste jaren aan, waardoor beleggers over de hele wereld op zoek zijn naar de beste technologie-aandelen. Met steeds hogere winsten is het de tech-markt gelukt om de waarde van tech-aandelen enorm te laten groeien.

De vraag is alleen wat nu de beste tech-aandelen zijn. Is het mogelijk om het meest waardevolle bedrijf te vinden, of blijft het zoeken naar een speld in een hooiberg?

Wees gerust, want in dit artikel hebben we onderzoek gedaan naar interessante aandelen om te kopen. Lees hieronder hoe wij de beste tech aandelen hebben gevonden!

#

Naam

Afkorting

ISIN

Beurs

Risicolabel

1

Apple Inc.

APC

US0378331005

Nasdaq

A

2

Microsoft Corp

MSF

US5949181045

Nasdaq

A

3

NVIDIA Corp

NVD

US67066G1040

Nasdaq

C

4

Taiwan Semiconductor Manufacturing

TSFA

US8740391003

NSY

B

5

ASML Holding NV

ASME

NL0010273215

Nasdaq

B

6

ASML Holding NV

ASMF

USN070592100

Euronext

D

7

Broadcom Inc

1YD

US11135F1012

Nasdaq

D

8

Oracle Corp

ORC

US68389X1054

NSY

D

9

Cisco Systems Inc

CIS

US17275R1023

Nasdaq

C

10

Danaher Corp

DAP

US2358511028

NSY

D

  • Swipe naar rechts om de hele tabel te zien

Hoe hebben wij deze top 10 samengesteld? Om te onderzoeken welke technologie-aandelen het best presteren, onderzochten we de marktkapitalisatie van de aandelen, het rendement van de laatste jaren en het risico. De risicolabels lopen van A tot en met D, waarbij A het minst risicovol is, en D het meest risicovol. 


Waar moet je op letten bij het kopen van de beste technologie aandelen?

De techmarkt is de afgelopen jaren enorm aan het groeien. Techbedrijven en start-ups schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat is ook niet vreemd, omdat technologiemarkt enorm breed is. Zo bieden beursgenoteerde bedrijven producten van allerlei soorten en maten aan, waaronder software, hardware, kunstmatige intelligentie, maar ook sectoren als e-commerce of zelfs zelfrijdende auto's.

Dat deze aandelenmarkt zo breed is, heeft gevolgen voor hoe aandelen in deze niche beoordeeld moeten worden. Hoewel het lastig is om toekomstige groei van een bepaald aandeel op de aandelemarkt te voorspellen - we kunnen immers niet in een glazen bol kijken - is het wel degelijk mogelijk om aandelen te boordelen.

Daarom hebben wij een aantal criteria op basis waarvan wij de beste aandelen selecteren. We proberen aandelen te beoordelen door uit te zoomen en te kijken naar de sector, het rendement, het risico en de ESG-score.

Je kunt op de knoppen hieronder drukken om hier meer over te lezen, zodat jij zelf ook de beste technische aandelen leert herkennen.

Sector

We starten met de sector. Technologie-aandelen hebben als grote voor- en nadeel dat de markt erg breed is. Omdat deze sector in het afgelopen decennium een steeds stevigere voet aan wal heeft weten te krijgen, is het onmogelijk geworden om technologieaandelen over het hoofd te zien.

Voordat je gaat investeren in technologie aandelen, stellen we jou de volgende vraag: kan jij in 1 zin vertellen wat voor producten het bedrijf verkoopt?

Beleggers die blind investeren in tech aandelen, zullen deze vraag niet kunnen beantwoorden. Nu is het juist de uitdaging om dat wel te doen - en dat is niet altijd even makkelijk. Neem Google. Google is een van 's werelds grootste bedrijven. Maar hoe verdient Google eigenlijk geld? Juist, advertenties. Denk je dat advertenties over 10 jaar nog steeds zoveel geld opleveren? Dat is een interessante vraag, die jij zelf zal moeten beantwoorden.

Een winstgevend bedrijf biedt vaak een goed aandeel aan. Is het bedrijf een beetje vaag over hun verdienmodel? Dan is het wellicht verstandig om te gaan beleggen in andere bedrijven.

Rendement

Beleggers behalen rendement op het moment dat een aandeel wordt gekocht als de koers laag staat en weer wordt verkocht op het hoogste punt. Dit kan je bereiken door bijvoorbeeld de koers van het afgelopen kwartaal of zelfs het afgelopen jaar te analyseren en te bekijken of de kans groot is dat die koers zich doorzet.

Het gevaar van beleggen in aandelen is dat je de koers eigenlijk niet kunt voorspellen of timen. Een bedrijf kan in het eerste kwartaal enorm groeien, maar in het vierde kwartaal opeens ineenstorten.

Doorgaans groeit de economie op de lange termijn, en een aandeel dat stevig is zal meegroeien. Tegelijkertijd weten analisten maar al te goed dat de aandelenmarkt gekke sprongen kan maken in het nauw. Een Amerikaans bedrijf dat al jaren slecht presteert, kan opeens een enorme klapper maken - bekijk ons artikel over Gamestop maar.

Wat analisten verwachten komt niet altijd overeen met de realiteit. Rendement is een interessante factor om een aandeel op te beoordelen, maar zegt niet alles. Wees kritisch, bekijk of het aandeel echt waarde toevoegt en vermijd cowboys in de technologiesector.

ESG-score

Als laatste kijken we naar de ESG-score. De ESG-score staat voor Environment, Sustainability en Governance. Dit is grofweg een beoordeling van het bedrijf op basis van deze drie factoren.

Lang verhaal kort: er wordt gekeken of het bedrijf de financiële zaken op orde heeft en over het algemeen een goede werkgever is. Bedrijven die bijvoorbeeld een miljard euro aan inkomsten niet netjes opgeven bij de belastingdienst, zullen een lagere ESG-score krijgen. Of bijvoorbeeld als de koers-winstverhouding totaal niet overeenkomt met de prognoses van het bedrijf. Er is namelijk een enorme missmatch tussen de koers-winstverhouding en de schattingen.

Een bedrijf met een lage ESG-score, zal niet meteen een slechte aandelenkoers hebben. De ESG-score is een beoordeling op de achtergrond en niet elke belegger zal hier waarde aan hechten, omdat een bedrijf nog steeds groei kan laten zien ten opzichte van het voorgaande jaar.

Toch blijkt in de praktijk dat bedrijven met een slechte ESG-score op de lange termijn het laten afweten. In onze ogen is het bekijken van de ESG-score dus altijd de moeite waard. Je kunt hieronder lezen hoe je een ESG-score moet lezen

ESG-Score

Oordeel

D

Slecht

C

Gemiddeld

B

Goed

A

Uitzonderlijk goed

Risico

De ene groep tech aandelen is risicovoller dan de andere groep tech aandelen. Sommige aandelen zijn namelijk verbonden aan bedrijven met een heel goed winstmodel of een bedrijf dat al jaren een belangrijke rol speelt in de markt.

Bedrijven als Google, Amazon, Meta of Microsoft zijn gigantisch, hebben hoge waarderingen en bieden andere producten aan dan nieuwkomers op de beurs. De koers van dit soort bedrijven zullen stabieler zijn, omdat er simpelweg veel meer beleggers een aandeel hebben in dit bedrijf.

Hoe hoger het risico van een aandeel, hoe groter de kans op hoge rendementen, maar ook op grote verliezen.


Waarom beleggen in tech aandelen?

Er zijn talloze aandelen op de markt, waarom dan beleggen in tech aandelen? Goede vraag! Het korte antwoord op deze vraag kunnen we samenvatten in 1 woord: groei.

Het lange antwoord is dat tech aandelen in de laatste jaren zijn gestegen vanwege het feit dat ze de markt opschudden. Zo kon een aantal jaren geleden niemand bedenken dat iedereen smartphones zou hebben of dat auto's zelfgestuurd zouden worden. En kijk nu eens!

Deze stijging komt dus doordat de producten die worden geproduceerd door techbedrijven simpelweg goed zijn en omdat de bedrijven in alle hoeken en gaten van de samenleving een bijdrage leveren. Google Maps, de tijden op treinstations, een nieuwe laptop: alles is afhankelijk van technologie.

Maar een aandeel is natuurlijk wat anders dan een bedrijf. Beleggingen hebben voor techbedrijven als doel om extra geld binnen te harken, waarna ze nog meer kunnen investeren. En daar zijn we weer: groei. Het bijzondere aan de stijging van techbedrijven, is dat deze bedrijven ontzettend snel kunnen groeien vanwege hun moderne bedrijfsmodel.

De niche van techaandelen stijgt en het wordt verwacht dat de aandelenkoersen alleen nog maar meer zullen gaan stijgen. De huidige prijs kan daarom nog maar een voorbode zijn op volgend jaar.

Samengevat zijn deze aandelen dus interessant vanwege het opschudden van de markt en de enorme potentie tot groei.

Beleggen in aandelen bij banken is relatief duur. Dit zijn onze favoriete alternatieven!✅

  • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
  • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
  • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

Waar kan je het beste technologieaandelen kopen?

Het beleggen in aandelen kan bij alle banken en brokers. Het enige verschil tussen al die partijen zit verstopt in de manier waarop je kunt beleggen.

Laten we het aandeel Microsoft nemen. Als je wilt beleggen in dit aandeel, kan je dit doen door een los aandeel van Microsoft te kopen. Je kunt dit ook doen door te beleggen in Fondsen of ETF's die een aandeel hebben in Microsoft. Zo koop je een klein deel van 1 volledig Microsoft-aandeel.

De huidige prijs van het Microsoft-aandeel zal bij alle brokers en banken even hoog zijn. Alle financiële partijen zijn namelijk verplicht om de prijs hetzelfde te houden. Toch kan je bij de ene partij meer geld kwijt zijn voor het kopen van een aandeel dan bij de andere partij.

Dit komt door de kosten die in rekening worden gebracht. Bij de meeste partijen betaal je namelijk transactiekosten, en er zitten wel degelijk grote verschillen in de transactiekosten. Om jou wat speurwerk te besparen hebben we hieronder de beste brokers om te beleggen in aandelen op een rijtje gezet:

Brokers


Onze favoriet

DEGIRO Logo


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06%

Geschikt

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Gratis €100 transactiekosten

Geen

De beste broker voor technologieaandelen is natuurlijk geen garantie voor een enorm rendement. Dat heeft veel meer te maken met de manier waarop aandelen door jou worden verhandeld.

Een belegger die structureel een klein deel van zijn of haar inkomsten belegt in stevige aandelen, zal op de lange termijn gestegen zijn in vergelijking met iemand die in 1 klap heel veel geld investeert. De laatste persoon is namelijk veel meer afhankelijk van geluk dan de eerste persoon. En dat lijkt ons niet helemaal verstandig. 


Beste technologieaandelen conclusie

Dat was alweer het einde van dit artikel over de beste tech aandelen! Wellicht was deze top 10 wel door jou verwacht, omdat je de grootste bedrijven op sociale media hebt gezien. Misschien zaten er wel wat verrassingen voor jou tussen.

Het overwegen welke beleggingen voor jou interessante aandelen kunnen zijn, blijft natuurlijk een persoonlijk proces. De ene persoon volgt simpelweg wat analisten zeggen, terwijl de andere het liefst zelf in de cijfers duikt.

Hoe je het wendt of keert, beleggen blijft een handeling die op de lange termijn veel kan opleveren, maar die afhankelijk is van zoveel verschillende factoren. Beleg maar eens in een of twee aandelen en bekijk elke dag de koers. De kans is groot dat je gek wordt van de prijsstijgingen- en dalingen.

Daar komt een groot gevoel van FOMO bij kijken. Wat als ik gisteren de aandelen had verkocht? Of juist had bijgekocht?

Zeker in de technologie-industrie zijn dit prangende vragen, omdat deze markt zo ontzettend snel groeit. De inkomsten zijn in de laatste jaren alleen maar gestegen en de vrije kasstroom van een doorsnee techbedrijf lijkt gezond.

Maar dan het probleem: er zijn ontzettend veel techbedrijven. In onze lijst met de 10 beste technologieaandelen van dit moment hebben we grote bedrijven opgenomen die interessant kunnen zijn, maar dit is niet de Heilige Graal. Wellicht zijn er andere bedrijven die beter presteren dan onze top 10 in een bepaalde periode.

Het kan daarom interessanter zijn om te beleggen in meerdere aandelen op meerdere momenten in het jaar. Daar kunnen een paar winnaars en een paar verliezers tussen zitten, maar onderaan de streep heb je dan een prima rendement kunnen opbouwen.

Al met al zijn technologie-aandelen interessant vanwege verschillende redenen. Een goede omzet ten opzichte van vorig jaar, een bedrijfsmodel waarin de markt continu wordt opgeschud en een enorme potentie tot groei. Daarom kan het zeker interessant zijn om de bedrijven in onze top 10 beste tech aandelen onder de loep te nemen.


Veelgestelde vragen

Zijn tech-aandelen een goede investering?

Ja, tech-aandelen hebben in de laatste jaren veel groei laten zien. Er bestaan veel techbedrijven met aandelen en niet elk techbedrijf is even goed. In onze lijst met de beste technologie-aandelen om te kopen kan je zien welke techaandelen interessant kunnen zijn.


Wat is een technologieaandeel?

Een technologieaandeel is een aandeel in een bedrijf in de techsector. De techsector kenmerkt zich als een sector met veel start-ups, revolutionaire ideeën rondom tech en een groeiende markt.


Wat zijn de beste technologieaandelen om in te investeren?

In onze lijst met de beste technologie-aandelen van dit moment kan je lezen welke 10 bedrijven op dit moment interessant kunnen zijn.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>