• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • ETF
  • /
  • Wat zijn de beste tech ETF’s? De Top 5 beste opties van 2024!

Wat zijn de beste Tech ETF's? Waar zouden we zijn zonder technologie? Geen Google Maps om de route te vinden op jouw vakantiebestemming, niet meer facetimen met je ouders of gamen op de nieuwste laptop. 

De vraag is alleen, welk ETF is het beste? In dit artikel geven we jou de top 5 beste Tech ETF's, zodat jij vandaag nog kunt beleggen in de technologie van de toekomst. 

Stappenplan om Tech ETF's te kopen.

  • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
  • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
  • 3. Stort geld en koop ETF's: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

1. SPDR S&P US Technology Select Sector

Rendement:
39,0%

2. Xtrackers MSCI World Information Technology

Rendement:
25,4%

3. SPDR MSCI World Technology

Rendement:
29,4%

4. iShares STOXX Europe 600 Technology

Rendement:
15,6%

5. Lyxor Disruptive Technology ESG Filtered UCITS

Rendement:
40,6%

Het rendement dat je hierboven ziet is gebaseerd op het geannualiseerde rendement dat wordt berekend door de analysewebsite Morningstar. Dit rendement is berekend over de langst mogelijke periode. Hoe langer een ETF actief is op de beurs, hoe betrouwbaarder dit percentage is. Wij kiezen altijd het geannualiseerde rendement dat over de langste periode wordt berekend.

Liever dit artikel in video vorm zien? Goed nieuws! We zijn sinds kort ook actief op Youtube! Volg ons kanaal zodat je geen enkele video mist!

Waarom beleggen in Tech ETFs?

Technologie speelt een enorme rol in onze maatschappij. Die technologie komt niet zomaar uit de lucht vallen, want er zijn wereldwijd talloze bedrijven die hiermee bezig zijn. En dat biedt kansen voor beleggers.

Nu is het zo dat beleggen in een Tech ETF interessant is, omdat je dan in één klap in heel veel verschillende bedrijven belegt. Elk bedrijf heeft een bepaalde focus, en die focus kan soms de plank misslaan. Andersom kan een bedrijf een briljante uitvinding de wereld in gooien, waardoor het bedrijf een enorme groei kan doormaken.

Door te beleggen in een ETF verklein je het risico van dit soort uitschieters, want je belegt als het ware in de hele markt. Daarom zullen grote ETF's een stabielere groei laten zien dan kleinere ETF's. 

Daarnaast zijn Tech ETF's interessant vanwege het feit dat je kan beleggen in een bepaalde regio. De meeste Tech ETF's zijn gevestigd in de Verenigde Staten, omdat daar veruit de meeste bedrijven zitten die groot genoeg zijn om toe te treden tot de beurs. Giganten als Apple, Microsoft, NVIDIA: je kent ze wel. 

Nu is het zo dat je wellicht niet gelooft in alle bedrijven die in jouw ETF zitten. Facebook is bijvoorbeeld veel in opspraak geweest vanwege het bewaren van persoonlijke gegevens. Toch hebben de meeste ETF's aandelen in Facebook. Hoe je het wendt of keert: Facebook blijft een winstgevend bedrijf.

Als belegger kan je daar keuzes in maken. Een ETF met een focus op de S&P500 is dominant, omdat de S&P500 wereldwijd een enorm aandeel heeft in de wereldmarkt. Tegelijkertijd kunnen daar bedrijven in zitten waarin jij niet gelooft. 

Je kunt hier tegenwicht aan hangen door bijvoorbeeld te beleggen in een ETF dat zich richt op de Europese tech markt, of door te beleggen in 'disruptive technologies'. Zo heb je als belegger het beste van twee werelden: de stabiliteit van dominante tech aandelen in de Verenigde Staten en de potentiële parels die verstopt zitten in kleinere tech bedrijven in Europa. 


Waar moet je op letten bij Tech ETF's?

Voordat we uitleggen waarom we gekozen hebben voor deze top 5 beste Tech ETF's, is het belangrijk om uit te leggen waar we op hebben gelet. In de beleggingswereld zijn er talloze aandelen, fondsen en ETF's die je ook nog eens bij verschillende aanbieders kunt aanschaffen.

De kans bestaat dus dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om dat te verhelpen letten wij altijd op een aantal factoren die van invloed zijn op hoe een ETF's presteert. Op deze manier heb je een beter beeld van het ETF en kan je ze vergelijken met elkaar.

De wereld van de technologie is breed, dus is het belangrijk om te ontdekken waar je precies in belegt. Zo kan het ene Tech ETF's voornamelijk investeren in de communicatie, door te beleggen in bijvoorbeeld Microsoft, Apple en Google. Een ander ETF kan zich bijvoorbeeld weer meer richten op het ontwikkelen van machines voor de gezondheidszorg. 

Al met al staan hieronder vier factoren waarop we ETF's vergelijken. Vervolgens leggen we per ETF uit waar je exact in belegt. De combinatie van deze twee onderdelen vormen voor ons het bewijs voor onze top 5. Wil je weten hoe je een ETF kunt analyseren? Lees dan verder!

Grootte ETF

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. In grote lijnen kan je stellen dat een ETF waar een grotere hoeveelheid geld in is geïnvesteerd een veiligere belegging is dan een ETF waar wat minder geld in is geïnvesteerd.

Een ETF waar veel geld in is geïnvesteerd is namelijk te bestempelen als een betrouwbaar ETF. Immers, er zijn talloze beleggers jou voor geweest in het beleggen hierin. Daarnaast is het zo dat de koers meer liquide dan ETFs met een doorgaans kleine grootte.

Dit heeft als voordeel dat het ETF sneller in waarde stijgt dan ETFs waarvan de grootte lager is. Bij een 'klein' ETF is de kans daarom groter dat de prijs van het ETF stagneert, terwijl de prijs van een 'groot' ETF in dezelfde periode meer kan stijgen. 

Rendement

Niet geheel onbelangrijk: rendement. Nu zal je misschien denken dat een hoog rendement altijd betekent dat het ETF beter presteert. Echter is dit niet helemaal het verhaal.

De koers van een ETF komt namelijk tot stand door de prestaties van het bedrijf enerzijds en de marktwerking van vraag en aanbod anderzijds. Als alle 879 bedrijven in het ETF in een jaar stijgen in waarde, dan is de kans groot dat de koers van het ETF meestijgt.

Maar, het kan ook zo zijn dat de koers stijgt doordat de vraag naar het ETF heel hoog is en het aanbod laag. Met andere woorden: doordat er extreem veel wordt gehandeld in een bepaald ETF kan de koers worden opgeschroefd terwijl de bedrijven zelf niet zozeer zijn gestegen in waarde.

Daarom is het met rendement verstandiger om te kijken naar stabiliteit. Is het rendement van het ETF stabiel? Dat zegt meer over de kwaliteit van het ETF dan een ETF waarin de koers in een korte periode enorm gestegen is. 

De take-away message is daarom als volgt: stabiliteit van het rendement gaat boven explosiviteit van het rendement. 

ESG Score

Ooit hebben we gelezen dat de aandelenmarkt hetzelfde is als het casino. Beleggers die al meer artikels op onze website hebben gelezen weten hopelijk wat wij hiervan vinden. Met ons pakket aan strategieën zitten wij namelijk niet aan de roulettetafel met de keuze op nummertje 34 zwart, maar zetten wij geld in op alle getallen. Ons breng je niet zo snel van de leg!

Een manier waarop de kwaliteit van ETFs kunnen worden beoordeeld heeft alles te maken met de ESG-score. In een onlangs geschreven artikel leggen we uit wat ESG is en wat je ermee kunt. Hoe lager de ESG-score, hoe toekomstbestendiger een aandeel. 

Beurs

Een ETF kunnen je aanschaffen op verschillende beurzen. Dat wil zeggen dat hetzelfde ETF aan te schaffen is op bijvoorbeeld de Nederlandse AEX, de Duitse XETRA of de Amerikaanse NASDAQ en NYSE. 

Het enige verschil tussen de verschillende beurzen zijn de kosten. De stelregel hiervan is als volgt: hoe dichter bij huis, hoe lager de transactiekosten. 

Een uitzondering hiervan is de Verenigde Staten. Veruit het grootste deel van de beleggingswereld bevindt zich in het land van het Witte Huis en the Big Apple. Daarom is het beleggen in ETFs op deze beurzen wat goedkoper gemaakt dan je zou verwachten bij een land dat heel ver van Nederland verwijderd ligt. 

Bekijk daarom voordat je een ETF aanschaft goed op welke beurs je een transactie afhandelt. De kosten hiervan verschillen per beurs.


Hoe beleg je in Tech ETFs?

Door deze factoren per ETF op een rijtje te zetten hebben we onze top 5 Tech ETFs opgesteld. In onze ogen zijn dit interessante ETFs om in te beleggen, omdat zij voldoen aan de eisen die wij van tevoren hebben gesteld. 

Hoe koop je gratis Tech ETF's uit de Kernselectie bij DEGIRO?

  • 1. Maak een account aan bij DEGIRO. 
  • 2. Geld storten: Je kunt gemakkelijk geld storten via iDEAL. 
  • 3. Kies bij producten op ETF's: Bekijk het plaatje hieronder.
  • 4. Klik op Tracker (Gratis): Dit zijn de ETF's waar je geen transactiekosten voor betaalt!

Wat zijn de beste Tech ETF's?

Dan volgt nu onze top 5 van de beste Tech ETF's. We hebben bovenin al een spoiler gegeven, maar in dit onderdeel leggen we jou precies uit waarom we voor deze top 5 hebben gekozen.

Deze analyse geven we op basis van de factoren die we al hebben genoemd. 

1. SPDR S&P US Technology Select Sector


Kosten

0,15%

Grootte ETF

$601 miljoen

Rendement

25,4%

ESG Score

16

Beurs

Euronext Amsterdam

ISIN-code

IE00BWBXM948

Het beste Tech ETF uit onze lijst is het SPDR S&P Tech ETF. Dit ETF zit samen met de nummers twee en drie in de DEGIRO Kernselectie, waardoor je voor dit ETF geen transactiekosten betaalt. 

Dit ETF heeft van onze top 5 de laagste kosten. Dit is doorslaggevend, want zo houd jij het meest rendement over. Daarnaast heeft dit ETF een focus op de S&P500, wat bestaat uit de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Hierbij kan je denken aan giganten als Google, Microsoft en NVIDIA. 

Naast de lage kosten zijn er nog meer voordelen van dit ETF ten opzichte van de rest. Zo is heeft dit ETF een lage ESG-score en is het verhandelbaar op de Nederlandse AEX. Hierdoor zijn de transactiekosten voor Nederlandse beleggers het laagst. De grootte van dit ETF is niet het grootst uit onze lijst, maar staat op nummer twee. Dit kan je als een minpunt zien, maar in onze ogen compenseert het lage kostenpercentage dit nadeel.

Al met al beleg je met dit ETF tegen lage lopende kosten in Amerikaanse technologie. Omdat het sterk samenhangt met de S&P500 is het logisch dat de koers de laatste jaren flink is gestegen. 

2. Xtrackers MSCI World Information Technology


Kosten

0,25%

Grootte ETF

$2.528 miljoen

Rendement

25,43%

ESG Score

16

Beurs

Duitse XETRA

ISIN-code

IE00BM67HT60

Op nummer twee staat dit DEGIRO Kernselectie Tech ETF van Xtrackers. Dit ETF investeert voor zo'n 87% in de Verenigde Staten en is daarmee qua type investering vergelijkbaar met onze nummer 1. Hiermee moet je denken aan bedrijven als Apple, NVIDIA en Microsoft. De rest van de beleggingen zitten bij dit ETF vooral in Japan en West-Europa. 

Dit ETF brengt kosten ten hoogte van 0,25% in rekening, wat voor ETF's een prima percentage is. Dit ETF steekt qua grootte met kop en schouders uit boven de rest. Hieruit kan je concluderen dat het ETF een van de grootste spelers is op het gebied van technologie ETF's. 

Het rendement van het ETF is vergelijkbaar met onze nummer 1 en laat een stabiele groei zien. We hebben eerder gezegd dat stabiliteit interessanter is dan explosiviteit, dus is dit ETF volgens die redenering een veilige investering.

De ESG-score van het ETF van al onze ETF's in deze top 5 is laag, en daar vormt het Xtrackers tech ETF geen uitzondering op. Als laatste kan je concluderen dat de koers van dit ETF stabiel is gegroeid sinds de oprichting in 2016. Ook dit is een pluspunt voor beleggers.

3. SPDR MSCI World Technology


Kosten

0.30%

Grootte ETF

$467 miljoen

Rendement

29,4%

ESG Score

16

Beurs

Euronext Amsterdam

ISIN-code

IE00BYTRRD19

Op de derde plaats staat wederom een aandeel van SPDR, dat ook tot de DEGIRO Kernselectie behoort. Dit keer heeft het ETF niet een focus op de S&P500 en is het ETF iets meer wereldwijd georiënteerd. Met een investering van zo'n 85% in de Verenigde Staten is dit ETF qua beleggingen vergelijkbaar met onze nummer twee, maar we zien ook nieuwkomers als ASML en VISA terugkomen in dit portfolio. 

De kosten van dit ETF zijn iets hoger dan onze nummers één en twee, maar nog steeds relatief laag. De grootte valt ietwat tegen, waarbij het ook qua grootte op nummer drie staat. Het rendement van dit ETF is vergelijkbaar met de rest van onze ETF's.

Tot nu toe weinig verrassingen, en dat is ook terug te zien in de vergelijkbare ESG-score van 16. Dit blijkt ook uit het feit dat dit ETF verhandelbaar is op de Euronext. Dit SPDR MSCI ETF is een prima ETF dat tot de middenmoot behoort. 

4. iShares STOXX Europe 600 Technology


Kosten

0.46%

Grootte ETF

$257 miljoen

Rendement

15,6%

ESG Score

14

Beurs

Duitse XETRA

ISIN-code

DE000A0H08Q4

Op nummer vier staat voor het eerst een ETF dat niet tot de DEGIRO Kernselectie behoort. Dit ETF is opgenomen in onze top 5, omdat het als één van de weinige ETF's investeert in Europese technologie. Als belegger is het verstandig om jouw kansen te spreiden, dus is een belegging in Europa niet geheel onverstandig. 

Als ETF zijn de kosten van dit ETF hoger dan onze top drie. Ook de grootte is niet overweldigend, want dit ETF is het kleinst uit onze top 5. Om het verhaal nog negatiever te maken, is het rendement ook nog eens het laagst.

Maar hij staat toch in onze lijst! Deze belegging namelijk de beste ESG-score. Daarnaast moet worden benadrukt dat dit ETF écht één van de weinige ETF's is dat investeert buiten de Verenigde Staten. Daarnaast moet natuurlijk worden gezegd dat een rendement van 15,6% al een enorm rendement is. 

Al met al kan dit iShares ETF voor jou een interessante kans zijn om jouw beleggingen te spreiden naar de Europese technologiemarkt. 

Waarom DEGIRO? Lees het in onze review!

5. Lyxor Disruptive Technology ESG Filtered UCITS


Kosten

0.45%

Grootte ETF

$245 miljoen

Rendement

40,6%

ESG Score

24

Beurs

Duitse XETRA

ISIN-code

LU2023678282

En dan de hekkensluiter van Lyxor. En dit ETF is een vreemde eend in de bijt. De naam 'disruptive technology' verhult al een beetje het karakter van dit ETF: ze willen de markt opschudden. 

Met dit ETF beleg je in bedrijven die technologie gebruiken om de gezondheidszorg te transformeren, waarbij vrijwel alle bedrijven in dit ETF zich bezighouden met ontwikkelingen rond het genezen van kanker. Hierbij moet je denken aan nieuwe apparatuur om gentherapie vorm te geven of middelen om het leven van zieken te verbeteren.

Maar daar houdt het niet op. Aan het andere kant van dit ETF zitten bedrijven die zich bezighouden met het maken van robots van alle soorten en maten. Het doel van alle bedrijven in dit ETF is om de markt op te schudden en een revolutie te starten in de manier waarop wij kijken naar technologie.

Uiteraard is het ook een investering. Als we kijken naar het technische aspect van dit ETF, scoort het ETF matig. De kosten zijn redelijk hoog, de grootte scoort op de laatste plek en de ESG-score is het slechtst. Daarentegen is het rendement van dit ETF het hoogst van onze top 5.

Bij dit ETF is niet sprake van een stabiele groei, maar als belegger moeten we nadenken over de toekomst. Uit het opschudden van de markt kan veel moois komen, want daar worden de beste technologische ontwikkelingen vormgegeven. Daarom is dit ETF interessant voor beleggers die zich wel kunnen vinden in de 'disruptive technology'. 


Hoe werkt beleggen in tech ETFs?

Nu we je onze top 5 hebben gegeven met daarbij een toelichting van onze keuzes, kunnen we over gaan naar het volgende onderdeel. In dit onderdeel geven we je wat extra informatie rondom het beleggen in ETFs, zodat jij met een gevulde rugzak de beurs kunt betreden. Kort gezegd ontstaat de marktwerking rond het aan- en verkopen van ETFs, en is het verstandig om jouw ETF zo lang mogelijk in jouw bezit te houden. 

Nu je bekend bent met de top 5 Tech ETF's die wij hebben geselecteerd en we je hebben uitgelegd waarom we hebben gekozen voor die ETF's, gaan we over naar het volgende onderdeel. Het is namelijk belangrijk om te begrijpen hoe het beleggen in een ETF nu precies werkt.

Dat begint met de basis van een ETF. Een ETF is eigenlijk een mandje met allerlei verschillende aandelen daarin. In dit artikel staan Tech ETF's centraal, dus het is logisch dat de ETF's in onze lijst allemaal investeren in bedrijven die zich daadwerkelijk bezighouden met technologie. Dit klopt ook, want in onze lijst kom je bedrijven tegen als Apple, ASML, Microsoft of NVIDIA.

Nu is het zo dat een ETF net als een aandeel een bepaalde prijs heeft. Deze prijs varieert per dag. Dit wordt ook wel de koers genoemd en deze fluctueert continu. Deze koers ontstaat door vraag en aanbod. Hoe beter een ETF - dat wil zeggen: alle bedrijven die in dat ETF zitten - presteert, hoe hoger de koers meestal staat. 

Als jij een ETF koopt, koop je 1 participatie. Deze participatie is daarna helemaal van jou. Als jij een participatie koopt voor €10 en jij deze participatie 5 jaar later verkoopt voor €50, heb jij dus €40 winst gemaakt.

Nu is het zo dat beleggers vaak voor een langere periode beleggen, waarbij ze dus op verschillende momenten in het jaar een participatie kopen. We hebben net geleerd dat de koers fluctueert, dus je hebt die participaties tegen verschillende prijzen gekocht.

In jouw portfolio kun je vervolgens zien of de koers van dat aandeel stijgt of daalt. Stijgt de koers, zou jij het ETF kunnen verkopen met winst. Dan sta je 'in het groen'. Daalt de waarde van het ETF, dan zou je het ETF kunnen verkopen met verlies. Zo sta je 'in het rood'. 

Als laatste is het zo dat ETFs dividend uitkeren. Dit dividend kan worden uitbetaald, te herkennen aan 'DIST', of herbelegd in hetzelfde ETF, te herkennen aan 'ACC'. 

Hoe beter de bedrijven in de ETFs presteren, hoe groter de vraag naar ETFs. Daardoor stijgt de prijs. Op het moment dat men dan die ETFs gaat aanschaffen, zal de koers omhoog gaan. Andersom daalt de koers als men ETFs gaat verkopen. En dit is kort gezegd hoe de marktwerking rondom beleggingen werkt. 

ESG Score

ETFs zijn duurzaam op het moment dat zij een lage ESG-score hebben. De gemiddelde ETF scoort zo rond de 30. De ETF's in onze lijst scoren een stuk lager (en daarmee veel beter). Dit betekent dat onze ETF's toekomstbestendig zijn. 

Duurzame ETF's

Duurzame ETF's kun je dus herkennen aan een lage ESG-score, maar ook door zelf onderzoek te doen naar de verschillende bedrijven waarin wordt belegd door het ETF. Zo kun je bepalen of duurzaam beleggen iets voor jou is door te onderzoeken of de bedrijven waarin wordt belegd ethisch verantwoord handelen. 

Belangrijke termen

  • ETF: staat voor Exchange Traded Fund. Dit betekent dat de beurs (Exchange) een bepaalde index (Traded Fund) volgt.
  • UCITS: staat voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities. Regelgeving van UCITS maakt het voor beleggingsaanbieders mogelijk om regelgeving van 1 lidstaat van de EU te hanteren in het beleggen in de hele EU. 
  • (DIST): dit kenmerk wordt gebruikt om te laten zien dat dividend uitgekeerd wordt door het ETF. 

Hoe beleg je in tech ETFs?

En dat brengt ons bij de laatste stap: het kopen van een Tech ETF. Dit kan bij verschillende partijen. Wij raden DEGIRO aan voor het beleggen in ETF's, omdat de transactiekosten daar laag zijn in vergelijking met andere aanbieders. Dit kun jij lezen in onze DEGIRO Review

Vervolgens gaat het proces redelijk gemakkelijk. Bij DEGIRO, maar ook bij andere brokers, kun je via de zoekfunctie op zoek gaan naar ETFs waar je naar op zoek bent. Dit kan je doen door de ISIN-code in te vullen die je kunt vinden bij elk los ETF in onze top 5. Dit kan je ook doen door simpelweg te zoeken naar 'tech' in de zoekbalk.  

Vervolgens kun je kiezen in wat voor beleggingsproduct je wilt beleggen. In ons geval zijn we op zoek naar ETF's, dus kiezen we voor de functie 'tracker (ETF's)'. Hieronder kun je zien hoe dit werkt bij broker DEGIRO:

En dan rest ons maar één ding: kopen maar! Dit is pas mogelijk op het moment dat er genoeg geld op jouw beleggingsaccount staat. In het plaatje hierboven kan je bijvoorbeeld zien dat een aandeel Global X op 11 januari €12 kost, dus voor één participatie moet je minimaal €12 op jouw rekening hebben staan. 


Wat zijn de risico's van beleggen in Tech ETF's?

Of je nu belegt bij een bank, een beheerde belegger of een broker: het risico blijft gelijk. Dit komt namelijk doordat bij al die financiële aanbieders wordt geïnvesteerd hetzelfde ETF, maar dat dit wordt gedaan via verschillende beurzen. Er leiden immers meerdere wegen naar Rome. 

Het risico bestaat uit verschillende factoren. Zo speelt onder andere het rendement, de grootte van het ETF of de regio mee. Hoe groter het ETF, hoe lager de risico's. En hoe duurzamer het vakgebied, hoe veiliger de investering.

Tech bedrijven spelen een grote rol en dat zal de komende tijd ook wel zo blijven. Daarom kan je gerust stellen dat Tech een duurzame sector betreft. Weet je dan direct welk ETF het beste is? Nee. Het kan altijd zo zijn dat twee ETF's die investeren in dezelfde regio toch een verschillend rendement vertonen.

Hieronder vind je een link naar DEGIRO. Door hier een account aan te maken kun je direct beleggen in de ETFs die we in dit artikel behandeld hebben. Liever eerst wat meer te weten komen over dit platform? Lees dan onze DEGIRO review.


Beoordeling

4.5/5

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

  • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
  • Een van de goedkoopste van Nederland
  • Groot aanbod van producten
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>