• Home
 • /
 • Ondernemen
 • /
 • Wat is de beste tankpas? De Top 5 beste tankpassen van 2023!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 26/04/2023
Tankpas.nl Logo

Tankpas.nl

Bij Tankpas.nl kan je bij alle tankstations in Nederland terecht, bij zo'n 55.000 tankstations binnen Europa en ook nog eens 300.000 laadpunten voor elektrische auto's. Voor de eerste 3 maanden heb je een korting op de maandelijkse kosten. Ook krijg je aan het einde van de maand een factuur met alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt voor jouw eigen gemaakte kilometers of die van je werknemers, inclusief een overzichtelijke btw-factuur. 

Daarnaast ontvang je allerlei extra voordelen, zoals een gratis kleine check-up, vervanging van vloeistoffen of een makkelijke koppeling met gemaakte parkeerkosten. Tankpas.nl steekt met kop en schouders uit boven de rest en kan voor iedere werkgever de administratielasten verminderen. 

Ben jij als ondernemer op zoek naar een tankpas voor jezelf of voor jouw werknemers? Dan ben je hier aan het juist adres! Wij vergeleken namelijk de beste tankpassen in Nederland.

Dit deden wij, omdat een zakelijke tankpas een geweldig middel kan zijn om het aantal facturen dat je wekelijks voorbij ziet komen te beperken. Met een tankpas hoef je niet meer te zoeken naar alle keren dat je tankte, maar ontvang je een simpel overzicht.

Daarnaast kan een tankpas ideaal in het geval dat jouw personeel in een auto van de zaak rijdt.

Maar welke van de tankpas aanbieders is nu voor jou het beste? Dat is precies wat we voor dit artikel voor jou onderzochten. Ben jij benieuwd naar de beste tankpas? Lees dan vooral verder! 


Top 5 Beste Tankpas van Nederland

Tankpas.nl Logo

Best Geteste Tankpas
1. Tankpas.nl

MoveMove Logo

Goedkoopste Tankpas
2. MoveMove

United Consumers Logo

Beste Tankpas voor Particulieren
3. United Consumers

ANWB Logo

Beste Tankpas voor Leden ANWB
4. ANWB

BP Logo

Beste Tankpas voor Grootverbruikers
5. BP

Hoe hebben wij deze top-5 samengesteld?  Om te bepalen welke tankpas het beste is hebben we meer dan 10 tankpassen vergeleken op het aanbod, de gebruiksmogelijkheden en de functionaliteiten.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een tankpas?

Het aantal bedrijven dat een tankpas aanbiedt is best groot. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je deze grote wirwar van partijen en verschillende tankpassen door de bomen het bos niet meer ziet.

Daarom hebben wij vier verschillende kenmerken van tankpassen samengesteld. In het vergelijken van al die verschillende tankpassen hebben we zo op basis van die vier kenmerken een selectie kunnen maken van de meest interessante tankpassen.

Voordat je een tankpas aanschaft, raden we het je aan om eens een kijkje te nemen naar de verschillende tankpassen op basis van die vier kenmerken. In onze uiteindelijke top 5 waren deze kenmerken namelijk absoluut doorslaggevend.

Als je meer wilt weten over hoe wil weten over welke kenmerken wij gebruikten in onze vergelijking en hoe jij met behulp daarvan kunt ontdekken welke tankpas het beste bij jou past, lees dan hieronder meer daarover. 

Ondernemingstype

Er zit verschil in de voordelen van een tankpas die afhangen van het type bedrijf. Zo heb je tankpassen die zijn gericht op eenmanszaken, en dus op het kleinschalig tanken voor maar 1 voertuig, of tankpassen die zijn gericht op het MKB, waarbij je de pas ook kunt gebruiken voor meerdere voertuigen kunt tanken.

In alle gevallen is het zo dat een tankpas zakelijk zal worden aangevraagd. Dit kan voor mkb-bedrijven betekenen dat dit bijvoorbeeld voor drie voertuigen gebeurt, terwijl het voor eenmanszaken vaak maar voor 1 voertuig geldt.

Niet elke tankpas is universeel geschikt voor elk type onderneming. Zo kan het zo zijn dat de ene tankpas overduidelijk geschikter voor eenmanszaken dan andere aanbieders.

Daarom is het belangrijk om scherp te zijn op het type onderneming dat wordt beoogd door het bedrijf dat de tankpassen verstrekt.

Kosten tankpas

De kosten van een tankpas zijn veelal doorslaggevend in het wel of niet aanschaffen van een tankpas.

In de meeste gevallen bestaan de kosten van een tankpas uit een maandelijkse factuur, waarbij je een klein bedrag betaalt voor de diensten die worden geleverd door de tankpas. Dat bestaat vaak uit het samenvoegen van alle facturen, administratiekosten en algemene kosten van het bedrijf.

De kosten van een tankpas kunnen onderling flink verschillen. Universele tankpassen hanteren bijvoorbeeld weer andere bedragen dan merkgebonden tankpassen. Daarom is het belangrijk om in het tankpassen vergelijken goed te kijken naar de kosten die in rekening worden gebracht voor het gebruik van de tankpas. 

Gebruiksgemak

Onder het gebruiksgemak wordt voornamelijk verwezen naar het aantal tankstations dat kan worden gebruikt met de tankpas. Dit is essentieel, omdat het kunnen tanken bij elk willekeurig tankstation voor een ondernemer of werknemer ontzettend belangrijk is.

Het is niet ongebruikelijk dat er een merkgebonden tankpas wordt aangeboden, wat betekent dat je alleen kunt tanken bij het tankstation dat past bij het merk.

Je kunt je voorstellen dat zo'n merkgebonden tankpas ontzettend nadelig is in het geval dat er bijvoorbeeld geen station van dat merk op de route van jou of je werknemer ligt.

Om dat probleem te tackelen, heb je ook een universele tankpas. Met een universele tankpas kan je tanken waar je maar wilt.

Een tweede onderdeel van het gebruiksgemak heeft te maken met de factuur. Als ondernemer wil je het liefst dat dat je een overzichtelijke factuur krijgt, met daarop direct het percentage btw dat je betaalt. Gelukkig is dit bij bijna alle tankpassen het geval. 

Hoeveelheid voertuigen

Als laatste keken we bij het tankpassen vergelijken naar de hoeveelheid voertuigen die je kunt koppelen aan een tankpas.

Bij de meeste tankpassen heb je te maken met een minimum- en een maximumaantal voertuigen. En dat maakt natuurlijk heel veel uit.

Zo is een tankpas met een minimum van 3 voertuigen totaal onlogisch voor een eenmanszaak, terwijl een tankpas met maar 1 voertuig onmogelijk is voor een MKB met 5 voertuigen.

Hoewel er in de meeste tankpassen wel enige flexibiliteit zit, is het alsnog belangrijk om goed te controleren of het aantal voertuigen wel overeenkomt met jouw bedrijf. 


Wat is de beste tankpas?

Wat is nu de beste tankpas? Om te ontdekken wat de beste tankpas van dit moment is, hebben we allerlei aanbieders van tankpassen onder de loep genomen en vergeleken met alle bovenstaande kenmerken.

Nu is het zo dat de beste tankpas voor bedrijf A niet per definitie ook de beste tankpas is voor bedrijf B. Welke tankpas geschikt is voor jouw bedrijf, kan namelijk afhangen van allerlei factoren. Daarom is het belangrijk om jezelf de vraag te stellen "welke tankpas past bij mij?".

In onze top 5 beste tankpas lijst hebben we talloze verschillende soorten tankpassen naast elkaar gelegd en bekeken vanuit verschillende perspectieven.

In onze ogen hebben wij in deze lijst de beste tankpassen van dit moment op een rijtje gezet, maar het blijft natuurlijk essentieel om zelf kritisch onderzoek te doen naar de verschillende tankpassen en hun voor- en nadelen.

Ben jij benieuwd naar onze top 5 en waarom we juist die tankpassen hebben beoordeeld als beste tankpas? Lees dan hieronder waarom! 


1. Tankpas.nl

Tankpas.nl Logo
Onze score

9.4

Aanbod

9.4

Gebruiksmogelijkheden

9.6

Kosten

9.2

In onze ogen stijgt Tankpas.nl met kop en schouders uit boven de concurrentie. Tankpas.nl is een van de tankpas aanbieders die geschikt is voor alle soorten bedrijven.

Met een tankpas van Tankpas.nl kan je tanken bij alle tankstations in Nederland, in Europa tot wel 55.000 tankstations en je elektrische auto opladen bij 300.000 laadpunten in Europa.

Iedereen die deze tankpas gebruikt, zal in het begin wekelijks een factuuroverzicht ontvangen met daarin alle tankmomenten inclusief een overzichtelijke factuur van de btw. In het geval dat je al langer klant bent bij Tankpas.nl, kan je dit ook overzetten naar een maandelijkse factuur.

Voor de tankpas betaal je in de eerste 3 maanden €4,95 per kaart, en daarna €7,75 per kaart. Wat krijg je daar eigenlijk voor terug?

Het begint dus bij de overzichtelijke facturen die je krijgt. Je kunt overal tanken waar je maar wilt, en je ontvangt elke week een overzicht van de facturen en de btw-factuur.

De voordelen van de tankpas beginnen hier pas bij. Zo krijg je namelijk een app met daarin een overzicht van alle brandstofkosten. Deze brandstofkosten worden elke dag om 16.00 geüpdatet, wat betekent dat je dus een dag van tevoren kunt zien voor welke bedrag je waar kunt tanken. Zo kan je dus brandstofkosten besparen met een tankpas van Tankpas.nl.

Bovendien kan je de tankpas gebruiken voor allerlei andere diensten. Zo kan je ook het auto wassen, parkeren en het openbaar vervoer opvoeren in je tankpas als kosten. Ook dat komt in je overzicht.

Daarnaast zijn er aanvullende diensten, zoals een kleine gratis onderhoudsbeurt bij Kwikfit, waaronder het vervangen van lampen of gratis bijvullen van vloeistoffen. Ook biedt Tankpas.nl CO₂-compensatie aan, zijn er connecties met pechhulp en kan je gebruik maken van de Tankpas in het rijden op tolwegen.

In onze ogen is de tankpas van Tankpas.nl niet een goede tankpas, maar de beste tankpas. De meeste aanbieders komen niet in de buurt van het aantal voordelen van deze tankpas, zoals de aanvullende diensten. Hierdoor is deze tankpas aantrekkelijk voor vrijwel alle ondernemers.

Interessant om te weten: Tankpas.nl is ook door andere websites als best beoordeeld, waaronder Bespaargelijk.nl.

Voordelen Tankpas.nl

 • Te gebruiken bij alle tankstations in Nederland en 55.000 tankstations in Europa
 • Meerdere extra voordelen, zoals een gratis check-up en bijvullen vloeistoffen
 • Te gebruiken voor alle type ondernemers

Nadelen Tankpas.nl

 • Geen

2. MoveMove

MoveMove Logo
Onze score

9.1

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.0

Kosten

8.9

Op nummer twee in onze lijst van beste tankpas staat MoveMove. Uit ons onderzoek naar de beste tankpas kwam naar voren dat MoveMove de goedkoopste tankpas is van dit moment.

Even een paar stapjes terug. Een tankpas van MoveMove is vergelijkbaar met een tankpas bij Tankpas.nl. Zo kan je ook bij MoveMove tanken in heel Nederland en heb je tot zo'n 55.000 tankstations buiten Europa waar je terecht kunt.

Daarnaast krijg je ook bij MoveMove een maandelijkse factuur met btw factuur, waar nog eens bovenop komt dat de tankpas van MoveMove maandelijks opzegbaar is.

Bovendien heb je ook bij MoveMove te maken met interessante extra's, zoals het opnemen van ov-kosten in de factuur, auto wassen of parkeerkosten. De extra's zijn bij MoveMove minder groot dan bij Tankpas.nl, maar zeker niet slecht.

En de kosten hiervoor? Per kaart €6,95 per maand. MoveMove valt om deze redenen zeker weten binnen de groep van beste tankpassen van dit moment.

Bij MoveMove zal je wel een borg moeten betalen. Deze borg bedraagt €300 per pas.

Wat naast al deze voordelen van de MoveMove tankpas ook noemenswaardig is, is het feit dat MoveMove tankpassen heeft voor ZZP'ers, MKB'ers, maar ook grootzakelijke bedrijven.

Dat betekent dat je met weinig voertuigen al uit de voeten kunt met een tankpas van MoveMove, maar ook als bedrijf met meerdere voertuigen.

Samenvattend is MoveMove een van de grootste aanbieders van tankpassen, waarbij deze tankpas maandelijks opzegbaar is. Er kleven veel voordelen aan een tankpas bij MoveMove, waaronder de flexibiliteit in aantal voertuigen en het feit dat je in heel Nederland kunt tanken. Kortom, een uitstekende tankpas. 

Voordelen MoveMove

 • Te gebruiken bij alle tankstations in Nederland en 55.000 tankstations in Europa
 • Meerdere extra voordelen, zoals een gratis check-up en bijvullen vloeistoffen

Nadelen MoveMove

 • Geen

3. United Consumers

United Consumers Logo
Onze score

9.0

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

8.9

We vervolgen onze lijst met de nummer drie: United Consumers. United Consumers biedt een zakelijke tankpas aan die net even anders is dan de rest.

Bij United Consumers krijg je een gratis tankpas die je kunt gebruiken bij zo'n 600 tankstations in Nederland. In ruil voor het feit dat je alleen maar bij een van deze 600 tankstations tankt, krijg je van United Consumers een kleine korting op alle brandstof.

Deze tankpas krijg je niet zomaar. Je krijgt alleen een eigen tankpas als je ZZP'er met 1 voertuig en als je per half jaar in ieder geval 250 liter brandstof tankt.

Daarnaast is het zo dat je bij de tankpas van United Consumers niet met de tankpas betaalt, maar met je eigen pinpas of met contant geld. Het voordeel van United Consumers schuilt zo niet in bijvoorbeeld het gemak van overzichtelijke facturen, maar vooral in de opgebouwde korting.

Bij het tankpas vergelijken kwam al heel snel naar voren dat United Consumers toch echt wel een heel ander soort tankpas aanbiedt dan de rest. Zo zijn er geen voordelen voor MKB bedrijven wat betreft openbaar vervoer of een overzicht voor je btw-aangifte.

Nee, het voordeel is de opgebouwde korting. That's it.

Daar komt natuurlijk wel bij dat deze zakelijke tankpas wel een gratis tankpas is. Kortom, voor iemand met maar 1 voertuig die enkel is geïnteresseerd in een korting. 

Voordelen United Consumers

 • Tankpas is helemaal gratis
 • Korting bij zo'n 600 tankstations in Nederland

Nadelen United Consumers

 • Buiten de brandstofkorting zijn er geen extra voordelen

4. ANWB Tankpas

ANWB Logo
Onze score

9.3

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

9.6

De volgende tankpas op de lijst is de ANWB tankpas. Een tankpas aanvragen bij de ANWB is voornamelijk bedoeld voor werknemers. Als werkgever kan het dus interessant zijn om jouw werknemers aan te sporen om een ANWB tankpas aan te vragen.

De voordelen van de ANWB tankpas zijn niet zo groot als bijvoorbeeld bij Tankpas.nl of MoveMove. De tanpas van de ANWB is heel degelijk en is nog een beetje gebouwd op een wat ouderwetser model.

Met deze tankpas kun je namelijk aan het einde van de maand een overzichtelijke factuur ontvangen van jouw reisgedrag. That's it.

Nou ja, niet helemaal, want bij deze tankpas wordt ook parkeren opgenomen in je factuur en heb je recht op gratis vloeistoffen. Hiertegenover staat een lage prijs. Voor de ANWB tankpas, die zij de Mobiliteitspas noemen, betaal je maar €3,99 per maand.

Kies je voor een pakket met iets meer mogelijkheden, zoals het opnemen van taxi's, OV-fietsen of elektrisch laden, betaal je €4,99 of €5,99 per maand, afhankelijk van welk pakket je kiest.

Het grote nadeel? Als werknemer zal je nog ouderwets jouw kilometerstand moeten invoeren nadat je hebt getankt.

In essentie komt de ANWB tankpas dus in de buurt van de goedkoopste tankpas, maar is het feit dat je zelf je kilometerstand moet invoeren toch wel echt een grote smet op het verhaal.

Gelukkig is een tankpas aanvragen heel gemakkelijk, want voor leden van de ANWB gaat dit extreem soepel. Toch nog een pluspuntje dus. 

Voordelen ANWB

 • Lage kosten

Nadelen ANWB

 • Je moet lid worden van de ANWB
 • Zelf kilometerstand bijhouden en doorvoeren

5. Tankpas BP

BP Logo
Onze score

9.2

Aanbod

9

Gebruiksmogelijkheden

9

Kosten

9.5

We sluiten deze lijst af met de BP tankpas. Deze tankpas heeft twee doelgroepen voor ogen: kleine bedrijven met 1 tot 5 voertuigen, en gigantische wagenparken met meerdere vrachtauto's, bussen, auto's en bestelwagens.

Tussen deze twee groepen zitten aardig wat verschillen, dus laten we eens stilstaan bij de tankpas van BP.

Met de tankpas van BP kan je bij zo'n 1500 tankstations in Nederland tanken. Net als bij United Consumers is het idee dat je met BP een vaste korting hebt op het tanken bij tankstations van BP, maar ook van Esso, Total en Texaco.

De BP tankpas is niet heel bijzonder. Er zijn weinig bijzondere voordelen verbonden aan deze tankpas, omdat hun hoofddoelgroep heel grote spelers zijn. En voor zulke grote partijen is korting het enige dat telt. 

Voordelen BP

 • Aantrekkelijke korting

Nadelen BP

 • Meest interessant voor grote wagenparken

Beste tankpas vergelijking: conclusie

Zo zijn we aanbeland bij de conclusie van dit artikel over de beste tankpas. Van gratis tankpas bij United Consumer, naar een korting in de eerste 3 maanden bij Tankpas.nl, tot de niet zo interessante tankpas van BP - we hebben allerlei tankpassen onder de loep genomen.

Allereerst is het zo dat er verschillende soorten tankpassen zijn, waarbij de ene tankpas gebruikers alleen bij bepaalde tankstations laat tanken, terwijl er ook universele tankpassen zijn, waarbij je overal kan tanken.

Boven alles is het aantrekkelijk om een tankpas aan te schaffen voor je autogebruik of dat van je werknemers vanwege de maandelijkse factuur die je ontvangt. Dit verlaagt de administratieve druk met een enorme hoeveelheid.

Tegelijkertijd zijn er veel verschillen in hoe de tankpassen jou een voordeel kunnen opleveren. Zo schuilt het voordeel dat een werkgever krijgt van een tankpas bij BP en United Consumers hoofdzakelijk in de korting die je krijgt.

Bij tankpassen van Tankpas.nl en MoveMove schuilt het voordeel daarentegen voornamelijk in de zaken daaromheen, zoals de administratieve lastenvermindering, extra mogelijkheden en voordelen op de lange termijn.

Al met al hebben we gezien dat er voor verschillende mensen verschillende voor- en nadelen zijn in de wereld van tankpassen. In ieder geval zijn wij ervan overtuigd dat de top 5 passen in deze lijst voor ondernemers interessant kunnen zijn.


Veelgestelde vragen

Wat is de beste tankkaart van Nederland?

De beste tankkaart van dit moment is Tankpas.nl. 


Wat is de goedkoopste tankpas?

De goedkoopste tankpas is op dit moment MoveMove. 


Is tanken met een tankpas goedkoper?

Bij Tankpas.nl en MoveMove is elke transactie niet goedkoper, omdat je bij elk tankstation kunt tanken. Bij United Consumer, de ANWB Tankpas en de BP Tankpas heb je bij een select aantal tankstations wel korting.


Welke tankpas is het meest geschikt voor MKB?

Uit ons onderzoek naar de beste tankpas is gebleken dat Tankpas.nl de beste tankpas is voor het MKB.

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>