• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat is de Beste Streamingdienst? De Top 5 beste opties in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024
HBO Max Logo

HBO Max

HBO Max heeft een uitgebreid aanbod aan titels en de beste functionaliteiten. Zo kan je bij HBO Max tot wel 3 apparaten tegelijk series bekijken met het basisabonnement, terwijl dit bij de concurrenten pas kan voor een hogere prijs. Daarnaast krijg je bij HBO Max aardig wat korting als je een abonnement voor een jaar afsluit, waardoor je goedkoper uit bent. Bij HBO Max download je series offline om ze te bekijken waar je maar bent. Al met al stijgt HBO Max met kop en schouders uit boven de concurrentie. 

Ben jij benieuwd naar de beste streamingdienst van Nederland op dit moment? Dat series kijken in de laatste jaren is uitgegroeid tot volkssport nummer 1, is inmiddels wel duidelijk.

Daar waar vroeger alleen de jeugd Amerikaanse series keek op Netflix, is de kans onderhand groot dat jouw oma, opa, buurvrouw, oom, tante en zelfs neefje van 4 al bekend is met het concept 'series kijken'.

En waar de vraag groter is dan het aanbod, worden bedrijven even flink wakkergeschud. Zo zien we in de laatste jaren steeds meer streamingdiensten de Nederlandse markt aanbreken.

Maar wat zijn nu de beste streamingdiensten? Elke nieuwe streamingdienst die om de hoek komt kijken, komt immers weer met een deal die net weer even beter is dan de concurrentie. Tenminste, dat zou jou denken.

Reden genoeg voor ons om streamingdiensten in Nederland, maar eens een keer onder de loep te nemen. Zo vergeleken wij de grootste streamingdiensten en kwamen wij tot een top 5 van de beste streamingdiensten van dit moment!


Top 5 Beste Streamingdiensten van Nederland

HBO Max Logo

Best Geteste Streamingdienst
1. HBO Max

Disney Plus Logo

Beste Functionaliteiten
2. Disney Plus

Videoland Logo

Beste Nederlands Streamingdienst
3. Videoland

Amazon Prime Logo

Goedkoopste Streamingdienst
4. Amazon Prime Video

Netflix Logo

Beste Aanbod
5. Netflix

Hoe hebben wij deze top-5 samengesteld?  Om te bepalen welke streamingdienst het beste is hebben we meer dan 10 streamingdiensten vergeleken op het aanbod, de gebruiksmogelijkheden en de functionaliteiten.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een Streamingdienst?

Hoe ontdek je nu wat de beste streamingdienst is? Streamingdiensten lijken immers veel op elkaar. Bij vrijwel alle streamingdiensten kan je films en series kijken op je telefoon, tablet, computer of televisie.

Maar hoe zit het met het aantal schermen dat je tegelijk kan bekijken? Of de kosten? Worden er eigenlijk wel regelmatig nieuwe films en series toegevoegd?

Door het stellen van dit soort vragen, kunnen we toch echt wel verschillen tussen de streamingdiensten ontdekken.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende grote streamingdiensten van dit moment, door een aantal criteria met elkaar te vergelijken. Dit zijn de gebruiksmogelijkheden, het aanbod, de kosten en het aantal apparaten dat je tegelijk kunt gebruiken.

Ben jij benieuwd hoe we die zaken precies analyseerden? Lees dan hieronder hoe deze criteria hebben geholpen in het samenstellen van de top 5. Gewoon benieuwd naar de top 5? Scroll dan een stukje door!

Gebruiksgemak

Laten we beginnen met de gebruiksmogelijkheden. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar de kwaliteit van de app, het gebruiksgemak van het scrollen tussen alle films en series en of je gemakkelijk je serie kunt streamen naar je televisie.

Een ander onderdeel van de gebruiksmogelijkheden is de mogelijkheid om een serie te downloaden. Zo kan je namelijk een serie kijken op het moment dat je even geen internet tot je beschikking hebt.

Kort gezegd proberen we in het analyseren van de gebruiksmogelijkheden te beoordelen of de streamingdienst prettig werkt.

Voordat je een abonnement afsluit bij een streamingdienst, is het daarom slim om de gebruiksmogelijkheden goed te vergelijken met andere streamingdiensten. 

Aanbod

Het is een inkoppertje, maar het aanbod is heel belangrijk in het beoordelen wat de beste streamingdiensten zijn. In de meeste gevallen is de grootste streamingdienst het meest aantrekkelijk, omdat je allerlei verschillende films en series kunt bekijken.

Tegelijkertijd zijn er ook streamingdiensten met exclusieve content of original films. Dit kan voor jou net het verschil maken tussen het afsluiten van een abonnement bij een streamingdienst of juist niet.

Nu is het natuurlijk zo dat het aanbod niet heel gemakkelijk is te beoordelen. De ene persoon is op zoek naar Nederlandse tv programma's, terwijl de andere wellicht op zoek is naar documentaires van National Geographic.

Wat zijn dan de beste streamingdiensten? Verschillende streamingdiensten hebben immers een ander aanbod.

Toch hebben streamingdiensten vaak een bepaalde focus. Disney Plus heeft bijvoorbeeld alle Disney Films ter beschikking gesteld. Dat is logisch.

Daarom kan je wel degelijk bekijken of het aanbod van jouw streamingdienst aansluit bij jouw behoeftes. 

Kosten

En dan de kosten. De kosten zijn gelukkig heel gemakkelijk met elkaar te vergelijken. In het ideale scenario kies je een streamingdienst met lage kosten en een groot aanbod.

Dat is niet altijd nodig. Vaak lever je in op het aanbod door te kiezen voor een streamingdienst met lage kosten.

Tegelijkertijd is dit niet altijd het geval. Sommige streamingdiensten hebben een betere prijs-kwaliteitverhouding dan de rest. Wij vergeleken daarom de kosten van elke streamingdienst.

Aantal apparaten

Een streamingdienst koop je altijd voor meerdere mensen tegelijk. Tenminste, je koopt het voor jezelf, maar voor je het weet zit je buurvrouw, nicht en je broer ook op jouw account. Dat is nu eenmaal een gegeven.

Je kunt daarom maar het beste voorsorteren op deze meelifters door een streamingdienst te kiezen met meerdere apparaten tegelijk.

Zo zal je nooit problemen hebben met de hoeveelheid mensen die op jouw account films en series kijken. 


Wat is de beste Streamingdienst van Nederland?

Wat zijn nu de beste streamingdiensten van dit moment? Wij keken naar bovenstaande criteria en vergeleken de grootste streamingdiensten in Nederland.

Om onderscheid te maken binnen de beste streamingdiensten, onderzochten wij bijvoorbeeld de prijs-kwaliteitverhouding, of keken we wat je nu precies krijgt tegen welke prijs.

Nu is het natuurlijk zo dat niet alle persoonlijke voorkeuren te beoordelen zijn. Zoals we al eerder zeiden, zijn sommige mensen op zoek naar een streamingdienst voor National Greographic documentaires, terwijl een ander op zoek is naar Disney films.

Wij schetsen daarom een grof beeld van de beste streamingdienst. Is onze nummer 1 dan beter dan de nummer 5? Nee. Dat hoeft niet.

Ben jij benieuwd naar onze top 5? Lees dan hieronder hoe wij de beste streamingdienst van dit moment hebben gevonden!


1. HBO Max

HBO Max Logo
Onze score

9.4

Aanbod

9.4

Gebruiksmogelijkheden

9.6

Kosten

9.2

Uit ons onderzoek is gebleken dat HBO Max op dit moment de beste streamingdienst is. Deze Amerikaanse partij is momenteel bezig om de Nederlandse markt te betreden, en in onze ogen is dat heel goed gelukt.

Allereerst is het zo dat HBO Max een aantal heel grote titels aanbiedt. Zo kan je bij HBO Max The Last of Us, House of the Dragon en Succession bekijken.

HBO is momenteel een van de grootste televisieproducenten in de wereld, dus de kans is zeer groot dat HBO ook in de komende jaren nog een groot aantal films en series zal gaan aanbieden die exclusief bij HBO te bekijken zijn.

Qua functionaliteiten scoort HBO Max uitstekend. Je kunt films en series streamen op allerlei televisies of je kunt HBO Max Originals bekijken via computer, jouw game console of op je mobiel.

Je kunt bij HBO Max tot 3 apparaten tegelijk streamen, en 5 verschillende profielen aanmaken.

Bij HBO Max betaal je per maand € 7,99, of € 59,99 per jaar. Je kunt ook een basic abonnement afsluiten, wat neerkomt op
€ 5,99 per maand.

Het verschil tussen deze abonnementen is dat je bij een basic abonnement minder titels kunt downloaden om offline te bekijken en dat de kwaliteit van de beelden lager ligt.

Al met al is HBO Max op dit moment een van de beste partijen, vanwege de hoge kwaliteit van de content, de lage kosten en de fijne functionaliteiten. 

Voordelen HBO Max

 • Groot aanbod
 • Laagste prijs voor de functionaliteiten in vergelijking met de rest
 • Korting voor een eenjarig abonnement in plaats van een maandelijks abonnement

Nadelen HBO Max

 • Geen

2. Disney Plus

Disney Plus Logo
Onze score

9.1

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.0

Kosten

8.9

Op nummer twee in onze lijst staat Disney Plus. Disney Plus is een relatief nieuwe streamingdienst die films en series aanbiedt van grote maatschappijen, zoals Pixar, Marvel, National Geographic en natuurlijk Disney.

Bij Disney Plus kan je tot 4 apparaten tegelijk films en series kijken. Daarnaast is het zo dat je op 10 apparaten eindeloos films en series kunt downloaden in hd-kwaliteit. Dit kan via 7 verschillende profielen.

Dat betekent dat je een serie volledig kunt downloaden op 10 verschillende abonnementen, en zo dus indirect alsnog met 10 mensen tegelijk series kunt kijken via hetzelfde abonnement. Hiermee onderscheidt Disney Plus zich echt van de concurrentie.

Een abonnement bij Disney Plus kost € 9,99 per maand of € 99,90 per jaar. Hiermee liggen de kosten iets hoger dan HBO Max.

Qua functionaliteiten is Disney Plus, net als HBO Max, uitstekend. De kwaliteit is hoog, het downloaden is gemakkelijk en er zijn veel mogelijkheden om films en series op verschillende apparaten tegelijk te bekijken.

Kortom, voor iedereen die de nieuwste bioscoopfilms van franchises als Star Wars en Marvel wil bekijken, is Disney Plus zeker weten aan te raden. 

Voordelen Disney Plus

 • Meeste profielen, downloadmogelijkheden en apparaten tegelijk
 • Korting voor een eenjarig abonnement in plaats van een maandelijks abonnement

Nadelen Disney Plus

 • Aanbod is redelijk beperkt

3. Videoland

Videoland Logo
Onze score

9.0

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

8.9

We vervolgen de lijst met de enige Nederlandse streamingdienst in onze top 5: Videoland. Daarmee is het dé streamingdienst voor films series van Nederlandse bodem.

Bij Videoland kan je series van de Nederlandse Publieke Omroep of Ziggo movies die je op tv-zenders hebt gemist onbeperkt streamen. Bovendien zijn er ook films die je kunt bekijken via Videoland, waaronder Ziggo Movies.

Hoewel het lijkt alsof het alleen maar Nederlandse televisie is, zijn er wel degelijk buitenlandse series die je kunt streamen via Videoland.

Bij Videoland heb je de keuze tussen drie verschillende abonnementsvormen: Videoland Basis, voor € 4,99 per maand, Videoland Plus voor € 8,99 per maand en Videoland Premium, voor €10,99 per maand.

Hierbij heeft de basisvariant logischerwijs minder functionaliteiten dan de premiumvariant. Via het basisabonnement kan je op 1 scherm tegelijk kijken, kan je series niet downloaden en heb je te maken met tussentijdse reclames.

Bij de andere twee abonnementsvormen is dat niet zo. Bij het premium abonnement krijg je alle functionaliteiten voor 4 schermen tegelijk en bij het plusabonnement geldt dit voor 2 schermen.

Al met al is Videoland een prima streamingdienst voor films en series van Nederlandse bodem.

Voordelen Videoland

 • Gigantisch aanbod, waaronder tv programma's
 • Basisabonnement heeft reclames

Nadelen Videoland

 • Aanbod is hoofdzakelijk Nederlandstalig

4. Amazon Prime Video

Amazon Prime Logo
Onze score

9.3

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

9.6

Nummer 4 in onze lijst is Amazon Prime, veruit de grootste aanbieder van de beste films en series over de hele wereld.

Deze bekende streamingdienst heeft een bijzonder model, want met een Amazon Prime Abonnement heb je niet direct toegang tot alle films.

Het is namelijk zo dat je via een abonnement van Amazon Prime Video ook films kunt huren of kopen.

Dit model is niet heel vreemd, want Prime Video is veruit de goedkoopste streamingdienst van dit moment. Je kunt tv-programma's streamen voor maar € 2,99 per maand.

Qua functionaliteiten scoort Prime Video prima. Het is mogelijk om op 2 schermen tegelijk series te kijken. Dit is minder dan de concurrentie.

Al met al is Prime Video een prima streamingdienst voor de laagste prijs onder de concurrenten. Daar staat tegenover dat je soms minder aanbod hebt dan je zou verwachten. 

Voordelen Amazon Prime

 • Grootste aanbod met veel Amazon Prime Exclusive series en films
 • Goedkoopste streamingdienst

Nadelen Amazon Prime

 • Bij sommige films betaal je een huur- of koopprijs bovenop je maandelijkse kosten
 • Interface werkt minder soepel dan de concurrentie

5. Netflix

Netflix Logo
Onze score

9.2

Aanbod

9

Gebruiksmogelijkheden

9

Kosten

9.5

We sluiten de lijst af met de meest bekende streamingdienst: Netflix. Netflix heeft in de beginjaren het streamen van series via Smart TV ervoor gezorgd dat menig tv-abonnement werd geannuleerd, want Netflixen was toch echt een stuk fijner.

In vergelijking met overige streamingdiensten is Netflix een prima streamingdienst. Het aanbod is groot, de functionaliteiten zijn perfect en er is een perfecte koppeling met bijvoorbeeld smart-tv's.

Netflix heeft drie abonnementsvormen: Basic voor € 7,99 per maand, Standaard voor € 11,99 per maand en Premium voor €15,99. In vergelijking met de rest is het wat aan de dure kant.

Via deze verschillende abonnementen kan je op 1, 2 of 4 apparaten tegelijk kijken, en wordt de kwaliteit van het beeld steeds beter naarmate je een duurder abonnement neemt.

Om heel eerlijk te zijn is onze indruk dat Netflix inmiddels wordt ingehaald door de concurrentie. De kosten zijn hoog en het aanbod is vergelijkbaar. De functionaliteiten zijn bij Netflix prima, maar echt niet onderscheidend van de rest.

Kortom, een stevige speler met een goed aanbod, maar inmiddels niet meer de koning van de streamingdiensten.

Voordelen Netflix

 • Prettigste interface
 • Beste koppeling met smart tv's

Nadelen Netflix

 • Duurste streamingdienst

Beste streamingdienst vergelijken: conclusie

En zo zijn we aanbeland bij het einde van deze vergelijking van de beste streamingdiensten van dit moment.

We hebben ontdekt dat er aardig wat verschillen zitten tussen de verschillende streamingdiensten, terwijl dit op het eerste oog niet zo lijkt.

Zo kan je bij de ene partij met een basisabonnement al tot 4 schermen tegelijk series bekijken, terwijl bij andere streamingdiensten dit pas kan als je een premium abonnement afsluit.

Het interessante hierbij, is dat de kosten hiervoor enorm verschillen. Je betaalt bij Netflix voor 4 schermen € 15,99 per maand, terwijl dit bij Disney Plus € 9,99 per maand kost. Bij HBO Max betaal je voor 3 schermen - iets minder dus - maar € 7,99.

Er schuilen dus wel verschillen in de prijs-kwaliteitverhouding van de verschillende streamingdiensten.

Al met al is het naast de verschillende factoren een goed idee om zelf te analyseren of het aanbod van de verschillende streamingdiensten past bij jouw wensen. In ieder geval heb je in deze top 5 kunnen lezen wat de grootste verschillen zijn tussen de streamingdiensten.

Zo kan je zelf ontdekken welke streamingdienst beter past bij jou. 


Veelgestelde vragen

Welke streamingdienst is het best?

Uit ons onderzoek naar de beste streamingdiensten bleek dat HBO Max op dit moment de beste streamingdienst is. 


Is er een verschil tussen HBO en HBO Max?

Ja. Het aanbod aan series is bij HBO Max groter dan bij HBO. 


Welke streamingdienst is het goedkoopst?

De goedkoopste streamingdienst op dit moment is Amazon Prime.

Bij welke streamingdienst kan je Cartoon Network bekijken?

Je kunt shows van Cartoon Network bekijken bij HBO Max, Hulu en Sling TV. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>