• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Geld
  • /
  • Wat is de Beste Spaarrekening? De Top 5 hoogste spaarrentes! [2024]
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Wat is de beste spaarrekening? Het leek een lange tijd onmogelijk, maar de wonderen zijn kennelijk de wereld nog niet uit: de spaarrentes stijgen. Daar waar je in de jaren '70 nog een spaardeposito kon afsluiten met een vast rentepercentage van zo'n 5%, is dat in de laatste jaren ondenkbaar.

Maar nu banken de spaarrentes opschroeven, kan jij opeens weer geld verdienen door je geld te sparen. Hoe fijn is dat? 

Toch zijn niet alle banken meteen verkocht. Zo schommelen de meeste banken zo rond de 0.50% rente op sparen, maar we zien ook al partijen die 2% rente aanbieden. Hoe weet jij nu wat de beste spaarrente is?

Om jou een hoop lees- en speurwerk te besparen, hebben we een onderzoek gedaan naar de beste spaarrekeningen van dit moment. Zo ontdek jij direct welke spaarrekening op dit moment de hoogste rentepercentages aanbieden. Meer weten? Lees dan verder!


Top 5 Spaarrekeningen in Nederland

Bunq logo

Best Geteste Spaarrekening
1. Bunq

Open Bank Logo

Beste Spaarrekening tot € 200.000
2. Open Bank

Trade Republic Logo

Beste Spaarrekening tot € 50.000
3. Trade Republic

Brand New Day beleggen

Beste Spaarrekening Lange Termijn
4. Brand New Day

Bigbank Logo

Beste Rentepercentages
5. Bigbank

Hoe hebben wij deze top-5 samengesteld?  Om te bepalen welke spaarrekening het beste is hebben we meer dan 15 spaarrekeningen bij verschillende banken vergeleken op gebruikersgemak, kosten en de hoogte van de rentepercentage.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een spaarrekening?

Hoe kies je nu de beste spaarrekening? Het is heel makkelijk om te zeggen dat er maar 1 ding belangrijk is bij het kiezen van een geschikte spaarrekening: de hoogte van de rente. Hoe hoger de rente, hoe meer geld jij kunt verdienen. Hartstikke simpel, toch? 

Daar zit zeker een kern van waarheid in, maar er zijn toch nog wel wat details die niet over het hoofd gezien moeten worden. Zo hanteren banken toch nog wel verschillende kosten voor spaarrekeningen en kan je nogal verschillen zien in de gebruiksvriendelijkheid. 

Zo is er toch nog wel een aantal kenmerken die van belang zijn in het kiezen welke spaarrekening geschikt is. Wij hebben allerlei spaarrekeningen met elkaar vergeleken op een aantal verschillende kenmerken. Deze kenmerken kan je hieronder lezen. Druk op de knoppen hieronder om meer te weten te komen over hoe wij de beste spaarrekening hebben gevonden!

Type spaarrekening

Allereerst is het belangrijk om te bekijken met wat voor soort type spaarrekening je te maken hebt. Banken bieden namelijk veel verschillende soorten spaarrekeningen aan. 

De meest voorkomende vormen zijn reguliere spaarrekeningen en spaardeposito's. 

Bij een reguliere spaarrekening kan je geld storten en opnemen wanneer je maar wilt. Ook bij dit type spaarrekening wordt er ook een rentepercentage aangeboden, dat altijd wordt berekend over hoeveel geld je op je spaarrekening hebt staan.

Dit percentage ligt de laatste tijd heel laag en was een tijd lang zelfs 0%. Dit betekent dus dat jij maar een heel klein bedrag 'verdient' door vermogen te plaatsen op een reguliere spaarrekening.

Het tweede type spaarrekening, de spaardeposito's, bieden een hoger rentepercentage aan. Bij een spaardeposito stort je een bepaald bedrag op een spaarrekening en zet je vervolgens voor een aantal jaren vast. Bij spaardeposito's zijn de rentepercentages al een stuk hoger dan bij een reguliere spaarrekening.

Hoe langer jij een bedrag vastzet, hoe groter het bedrag dat jij aan rente verdient. Het enige nadeel - maar dat wist je natuurlijk al van tevoren - is dat je het geld dat je stort in een spaardeposito niet kunt opnemen.

Concluderend is het zo dat beide type spaarrekeningen worden aangeboden bij banken, maar dat er een groot verschil zit tussen de hoogte van de spaarrente. Spaardeposito's bij de ene bank hebben zo een hogere spaarrente dan de andere bank. 

Kosten

Ten tweede is het belangrijk om te kijken naar de kosten. Deze kosten worden door banken op verschillende manieren in rekening gebracht.

Zo zal je bij de meeste banken per kwartaal of halfjaar kosten moeten betalen voor het houden van een spaarrekening. Dit is eigenlijk een soort abonnement. En het ene abonnement is vanzelfsprekend duurder dan het andere.

Maar er schuilen ook andere kosten in de verschillende spaarrekeningen. Denk bijvoorbeeld aan stortings- en opnamekosten of kosten voor het openen van een rekening.

Lang verhaal kort: het openen en beheren van een spaarrekening is bij de ene bank is goedkoper dan de andere. En die kosten proberen we natuurlijk zo laag mogelijk te houden. 

Land van oorsprong

Ten derde keken we naar het land van oorsprong. In de bankenwereld speelt wetgeving een belangrijke rol, en die wetgeving verschilt weer per land.

Als Nederlander is het ook mogelijk om een spaarrekening te open in een ander Europees land. Dit is aantrekkelijk als de rentes daar bijvoorbeeld lager zijn dan hier. 

Natuurlijk kan het dan weer zo zijn dat er bepaalde kosten in rekening worden gebracht, omdat de wetgeving in dat andere land weer net andere dingen eist van een bank dan de wetgeving in een ander land. 

Het is daarom een rekensommetje dat zal moeten worden gemaakt om te beoordelen of een spaarrekening in bijvoorbeeld Duitsland toch meer oplevert dan het openen van een spaarrekening in Nederland. Daarom hebben wij in dit onderzoek rekening mee gehouden met het land van oorsprong van de spaarrekening. 

Gebruiksvriendelijkheid

Het laatste kenmerk dat wij gebruikten voor het onderzoeken wat de beste spaarrekening is, is de gebruiksvriendelijkheid. 

Een spaarrekening die niet gebruiksvriendelijk werkt, zal je minder snel gebruiken. En dat is zonde. Daarom moet het storten en opnemen van geld soepel verlopen, moet de bank een goede app hebben - want zeg nou eerlijk, bankieren via een app is een stuk fijner dan via een laptop of pc - en moet het openen van een rekening soepel verlopen.

Hoe beter een bank scoort op deze criteria, hoe hoger de bank in onze lijst komt te staan. 


Wat is de beste Spaarrekening van dit moment?

Wat zijn nu de beste spaarrekeningen van dit moment? Wij onderzochten meerdere spaarrekeningen, door ze te vergelijken op basis van de verschillende type spaarrekeningen, kosten, land van oorsprong en de gebruiksvriendelijkheid.

Natuurlijk is het zo dat persoonlijke voorkeuren ook een rol spelen in dit geheel. En helaas, wij kunnen niet zien wat jij op dit moment precies nodig hebt. 

Maar we kunnen wel met een gerust hart zeggen dat sommige spaarrekeningen beter zijn dan andere. Zo zijn de kosten bij sommige partijen simpelweg lager dan bij de andere, of wordt er een hoger rentepercentage op de spaarrekening gegeven. En daar is weinig persoonlijks aan.

Laten we maar gewoon toelichten hoe wij tot onze top 5 beste spaarrekeningen zijn gekomen - je hebt al lang genoeg gewacht. Lees hieronder daarom de top 5 beste spaarrekening van dit moment! 


1. Bunq

Bunq logo
Onze score

9.5

Kosten

9.4

Gebruiksgemak

9.6

Aanbod

9.2

We trappen deze lijst af met de beste spaarrekening van dit moment: Bunq Bank. Bij Bunq Bank ontvang je op het moment van schrijven simpelweg het hoogste rentepercentage op een spaardeposito. 

Dit spaardeposito is zo gunstig bij Bunq, omdat je het tot 2 jaar vast kunt zetten. Zo kan jij zelf bepalen of je het geld een paar maanden, of 2 jaar vastzet. Dat is dus niet een lange periode.

Zo heb je dus de voordelen van een hoge spaarrente, tegenover het gemak van een korte spaarperiode. En ook nog eens zonder kosten. 

Het meest populaire abonnement van Bunq, Bunq Easy Money, maakt het mogelijk om 2,01% spaarrente vast te zetten tot 2 jaar, en kan je door heel Europa je geld opnemen. Deze voordelen ten opzichte van andere banken maken Bunq momenteel de snelst groeiende online bank in Nederland.

Trouwe lezers van ThinkRich wisten we dit al, want wij schreven al eerder een Bunq Review

Voordelen Bunq

  • Hoogste spaarrente van dit moment (2,01%)
  • Geen kosten
  • Overzichtelijk platform

Nadelen Bunq

  • Geen

2. Open Bank

Open Bank Logo
Onze score

9.1

Kosten

9.2

Gebruiksgemak

9.1

Aanbod

8.9

We vervolgen deze lijst met Open Bank, een Spaanse partij. Ook in Spanje ziet de bank aardig wat kansen in het bieden van de mogelijkheid om te sparen. Laten we even precies uitleggen hoe je hier gebruik van kunt maken.

Je ontvangt de eerste 6 maanden na het openen van een rekening 3% rente op al het geld tot 200.000 euro. Dit wordt maandelijks uitbetaald. Vanaf maand 7 is dit rentepercentage iets lager, namelijk 2,75%. Nog steeds is dit alleen tot 200.000, want over al het geld daarboven dat je stort op de Open Bank rekening, ontvang je geen rente.

Met andere woorden: 2,75% rente tot 200.000 euro. Altijd nog een stuk meer dan de 0.30% rente bij ING.

Daar komt nog eens bij dat je bij de Open Bank ook gewoon geld kunt pinnen door heel Europa. 

Voordelen Open Bank

  • Je kunt ook pinnen 
  • Spaarrente wordt tot wel 200.000 uitbetaald, wat bij de concurrentie lager is
  • Gratis geld opnemen
  • 2 in 1 betaalpas en reiskaart, waarbij je reisvoordelen kunt opbouwen

Nadelen Open Bank

  • Na 200.000 aan spaargeld is de spaarrente lager

3. Trade Republic

Trade Republic Logo
Onze score

9.4

Kosten

9.2

Gebruiksgemak

9.1

Aanbod

9.6

Op nummer 2 in onze lijst staat Trade Republic. Trade Republic is een vreemde eend in de bijt, omdat het officieel gezien een beleggingsrekening is. Maar, bij Trade Republic gebeurt wat bijzonders.

Over al het vermogen dat je namelijk stort op een Trade Republic rekening, ontvang je 2% rente. Om verwarring te voorkomen benadrukken we het hier nog een keer: dit krijg je alleen op geld dat je niet belegd.

Trade Republic kan deze structuur zo aanbieden, omdat je geld via een beleggingsrekening stort op de Trade Republic Bank. Ingewikkeld verhaal, maar kort gezegd wordt er over de vrije ruimte in je beleggingsrekening rente uitbetaald. 

En met 2% rente is dat een heel aantrekkelijk rentepercentage. Het grote nadeel van deze structuur is dat je niet eventjes geld kunt pinnen om de hoek. Je zal geld via je eigen bank moeten storten naar de Trade Republic rekening, en als je het weer wilt innen, maak je het weer over naar je eigen bank. Even een handelingetje, maar wel 2% rente. En dat is het in onze ogen volledig waard.  

Voordelen Trade Republic

  • Met 2% een hoog rentepercentage 
  • Vermogen volledig gedekt in het Duitse depositogarantiestelsel

Nadelen Trade Republic

  • Overboeken naar de Trade Republic rekening kost tijd
  • Maximaal 50.000 euro

4. Brand New Day

Brand New Day beleggen
Onze score

8.9

Kosten

9

Gebruiksgemak

9

Aanbod

8.5

En dan komt een partij die steeds vaker in het nieuws komt: Brand New Day. Naast de pensioenbeleggingsrekening, waarvoor ze bekend staan, kan je hier hartstikke goed sparen. 

Allereerst hebben ze een reguliere spaarrekening met een rentepercentage van 0.60%. Niet ontzettend bijzonder, maar altijd meegenomen.

Het wordt pas interessant bij de spaardeposito's. Je kunt bij Brand New Day een spaardeposito openen voor minimaal 5 jaar. Zet je 'm 5 jaar vast, krijg je 1.45% rente per jaar. Zet je 'm langer vast? Dan groeit het rentepercentage mee. Zo kan je je vermogen vastzetten voor 30 jaar, en krijg je 2.15%.

Voor de lange termijn is dit dus een ontzettend interessante partij.

Meer weten over de mogelijkheden van Brand New Day? Lees het in onze Brand New Day Review.  

Voordelen Brand New Day

  • Langste spaardeposito tot wel 2.15% mogelijk
  • Zowel reguliere spaarrekening als spaardeposito mogelijk

Nadelen Brand New Day

  • Spaardeposito is pas mogelijk vanaf 5 jaar vastzetten

5. Bigbank

Bigbank Logo
Onze score

8.6

Kosten

9

Gebruiksgemak

8

Aanbod

9

En dan Bigbank, een partij uit het koude Baltische oosten: Estland. In Estland hebben ze het sparen bij een bank geperfectioneerd, want daar worden geweldige rentepercentages gehanteerd. 

Allereerst kan je een reguliere spaarrekening afsluiten tegen een rentepercentage van 1.75% over bedragen tot 100.000 euro. Deze rente wordt per jaar uitbetaald.

En dan de spaardeposito's. Deze percentages lopen van 2.7% voor 1 jaar, tot 3.2% voor 10 jaar. Hoe langer je het laat staan, hoe hoger het rentepercentage. Let wel op dat ook dit maximaal 100.000 bedraagt.

Binnen het Estse depositogarantiestelsel is elk bedrag tot 100.000 volledig gedekt.

Al met al is Bigbank dus een hartstikke interessante partij. Bigbank is wel gevestigd in Estland, en dat is ver van huis. Dat hoeft geen problemen op te leveren, maar je kunt je voorstellen dat het soms veiliger is om jouw geld bij een Nederlandse bank te stallen. Toch is dit absoluut een bank die interessant zou kunnen zijn voor iedereen die geld wil sparen. 

Voordelen Bigbank

  • Hoogste rentepercentages op spaarrekeningen en spaardeposito's
  • Spaardeposito's al vanaf 1 jaar mogelijk

Nadelen Bigbank

  • Tot maximaal 100.000 euro

Beste spaarrekening vergelijking: conclusie

Dat was 'm dan! De top 5 beste spaarrekeningen van dit moment. Wij dachten 1 jaar geleden dat wij dit artikel nooit zouden schrijven, want de rentepercentages waren ronduit droevig.

Maar er is licht aan het einde van de tunnel. De ECB verhoogt de spaarrente, en de banken reageren direct. Dit betekent dat het sparen van geld opeens weer een mogelijkheid is om jouw vermogen op de lange termijn passief te laten groeien. 

Deze rentepercentages voor reguliere spaarrekeningen variëren zo tussen de 0.60% bij Brand New Day tot wel 1.75% bij Bigbank. Zelfs met de voordelen van een flexibele spaarrekening kan je zo best aardig sparen.

Spaardeposito's maken het sparen uiteraard nog een stapje interessanter. Zo kan je bij spaardeposito's beginnen met een periode vanaf 1 jaar, die je vaak kunt laten uitlopen tot zo'n 10 jaar, tegen een rentepercentage dat schommelt rond de 2%. Hier hebben we een uitschieter bij Brand New Day, die het sparen laat oplopen tot wel 30 jaar.

Het meest interessante van dit hele verhaal is dat het openen van een spaarrekening toch wel gebeurt bij niet-traditionele banken. Het zijn doorgaans online banken die voorlopen op de huis-tuin-en-keukenbanken. Daarom is het helemaal geen gek idee om vandaag nog te profiteren van deze voorsprong. 

Het blijft natuurlijk nodig om goed na te denken over persoonlijke voorkeuren. Wat is precies jouw doel? Wil je geld inleggen in een spaardeposito voor 1, 2, 5, of misschien wel 15 jaar? Of wil je altijd je geld in een flexibele spaarrekening houden?

Daarom zal het lonen om eens te kijken bij verschillende banken. Je kunt altijd een gratis rekening openen, om de look & feel van een bank te ervaren. 

Hopelijk ben je wijzer geworden van dit artikel en alle mogelijkheden van de beste spaarrekeningen van dit moment. In ieder geval is het overduidelijk dat het sparen op dit moment toch wel interessanter is dan wij dachten!


Veelgestelde vragen

Welke spaarrekening heeft de hoogste spaarrente?

In Nederland heeft Bunq met 2.01% momenteel de hoogste spaarrente.


Wat is de beste spaarrekening van dit moment?

De beste spaarrekening van dit moment is Bunq. Ook hebben we gezien dat Trade Republic, Open Bank, Brand New Day en Bigbank goede partijen zijn om een spaarrekening bij te openen. De spaarrentes van deze partijen variëren tussen de 0.60% en 3.20%


Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>