Wat zijn de beste REIT ETF's van 2024? Met behulp van REITs is het mogelijk om tegenwoordig te beleggen in vastgoed zonder zelf een pand te hoeven kopen.

Zo heb je een stuk minder kapitaal nodig om toch mee te doen in de vastgoedmarkt. Daarnaast kan je investeren in REITs om zo heel veel verschillende soorten vastgoedprojecten in jouw portfolio op te nemen.

 Maar wat zijn de beste REITs om in te investeren? Beleggen in REITs kan namelijk ingewikkeld zijn, omdat er heel veel verschillende soorten REITs zijn. Maar wees gerust, wij hebben in dit artikel een top 5 samengesteld met interessante REITs in 2024! 

Stappenplan om REIT ETF's te kopen.

 • 1. Kies een broker: Wij raden DEGIRO aan
 • 2. Registreren: Registreer bij de broker zodat je kunt beginnen met handelen
 • 3. Stort geld en koop ETF's: Zodra je geld op je account staat kun je direct beleggen in aandelen!

1. VanEck Global Real Estate

Rendement 2023:
+40,72%

2. Invesco Real Estate S&P Select

Rendement 2023: 
+25,70%

3. SPDR EPRA Europe Real Estate

Rendement 2023:
+17,03%

4. Amundi FTSE Europe Real Estate

Rendement 2023: 
+16,71%

5. Lyxor STOXX Europe 600

Rendement 2023: 
+17,02%


Waarom investeren in REIT ETF's?

Een REIT staat voor een Real Estate Investment Trust, en investeren in vastgoedprojecten via REITs is steeds populairder aan het worden onder beleggers. En dat is niet heel gek, want investeren in vastgoed is al sinds jaar en dag een manier voor beleggers om hun geld te investeren. De vastgoedmarkt is namelijk een markt waarin je investeert in waardevaste producten. 

En daar komt nog eens bovenop dat de vastgoed waarin wordt belegd veelal wordt verhuurd. Dat maakt het investeren in vastgoed ETF's aantrekkelijk, want de huur die wordt betaald door huurders vormt een relatief constante inkomensstroom voor beleggers. 

Zo is dus bekend dat beleggen in vastgoed al jaren voor beleggers wordt gedaan, maar sinds kort is het ook mogelijk om dit te doen via REIT ETF's. En sinds de komst van REITs is het beleggen in vastgoed opeens een stuk laagdrempeliger en grootschaliger mogelijk.

Wat zijn REITS? Eigenlijk vormen REITs een verzameling van heel veel woningen die een bepaalde index volgen. Met een kleine investering beleg je zo in één klap in honderden - nee, duizenden woningen. Daar komt nog eens bij dat het een stuk eenvoudiger is dan zelfstandig investeren in een woning. Geen papierwerk, geen onderhoud, geen poespas.  


Waar moet je op letten bij REITs?

Nu we hebben uitgelegd dat REITs beleggingsproducten zijn waarin je laagdrempelig in één klap investeert in heel veel verschillende woningen, moeten we het even hebben over hoe je een ETF nu eigenlijk kunt beoordelen.

Als je twee REITs naast elkaar zet heb je namelijk wel degelijk veel subtiele verschillen tussen de beide beleggingen.

Daarom hebben we hier een korte lijst samengesteld met factoren die van belang zijn bij het beleggen in aandelen. Zo ontdek jij waarom het belangrijk is om te onderzoeken welke verschillen er zijn tussen REITs. 

Laten we maar direct van start gaan. Hieronder volgen vier factoren waarop wij de aandelen in onze top 5 REIT ETF's hebben beoordeeld!

Sector

Met een belegging in een aandeel beleg je in een bepaalde sector. Met een Tesla-aandeel beleg je bijvoorbeeld in elektrische auto's, terwijl je bij Shell belegt in alle werkzaamheden rondom olie. 

En de sector maakt voor een investering veel uit. Het is namelijk verstandig om te beleggen in bedrijven waar jij een beetje verstand en affiniteit van hebt. Zo is het best vreemd om te beleggen in een aandeel waar jij bijvoorbeeld totaal niet achter staat.

In het geval van REITs zal je altijd beleggen in de vastgoedsector. Maar, binnen de vastgoedsector zitten ook weer verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld REITs met een focus in Europa of REITs met een focus op de Verenigde Staten. Daarnaast kan je bijvoorbeeld REITs hebben die zich richten op huurwoningen, maar sommige REITs focussen zich bijvoorbeeld weer op winkel- of kantoorpanden. 

Kortom, we moeten stilstaan bij de sector van een REIT ETF, zodat we exact kunnen onderzoeken wat voor vlees we in de kuip hebben. 

Rendement

Niet geheel onbelangrijk: rendement. Nu zal je misschien denken dat een hoog rendement altijd betekent dat het aandeel beter presteert. Echter is dit niet helemaal het verhaal.

De koers van een aandeel komt namelijk tot stand door de prestaties van het bedrijf enerzijds en de marktwerking van vraag en aanbod anderzijds. 

Maar, het kan ook zo zijn dat de koers stijgt doordat de vraag naar het aandeel heel hoog is en het aanbod laag. Met andere woorden: doordat er extreem veel wordt gehandeld in een bepaald aandeel kan de koers worden opgeschroefd terwijl de bedrijven zelf niet zozeer zijn gestegen in waarde.

Daarom is het met rendement verstandiger om te kijken naar stabiliteit. Is het rendement van het ETF stabiel? Dat zegt meer over de kwaliteit van het ETF dan een ETF waarin de koers in een korte periode enorm gestegen is. 

De take-away message is daarom als volgt: stabiliteit van het rendement gaat boven explosiviteit van het rendement. 

ESG-score

Ooit hebben we gelezen dat de aandelenmarkt hetzelfde is als het casino. Beleggers die al meer artikels op onze website hebben gelezen weten hopelijk wat wij hiervan vinden. Met ons pakket aan strategieën zitten wij namelijk niet aan de roulettetafel met de keuze op nummertje 34 zwart, maar zetten wij geld in op alle getallen. Ons breng je niet zo snel van de leg!

Een manier waarop de kwaliteit van ETFs kunnen worden beoordeeld heeft alles te maken met de ESG-score. In een onlangs geschreven artikel leggen we uit wat ESG is en wat je ermee kunt. Hoe lager de ESG-score, hoe toekomstbestendiger een aandeel. 

Kosten

ETF's brengen kosten in rekening. Allereerst gelden er lopende kosten. Die kosten liggen bij ETF's veelal tussen de 0.1% en 0.5%. Dat is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld fondsen. Deze kosten worden verrekend in de koers.

Daarnaast betaal je bij jouw broker kosten om een ETF aan te schaffen. Dit worden ook wel de transactiekosten genoemd, en zijn bedoeld om de transactie die wordt uitgevoerd door jouw broker te vergoeden. Bij de ene broker liggen deze kosten hoger dan bij de andere.

We kunnen heel kort en krachtig zijn over de kosten: hoe lager jouw kosten, hoe meer rendement jij op termijn overhoudt. Gelukkig liggen de kosten bij ETF's heel laag!


Wat zijn de beste REITs?

Dan volgt nu onze top 5 van de beste REITs! Je hebt aan het begin van dit artikel de top 5 al kunnen bekijken, maar in dit onderdeel leggen we je precies uit hoe we aan deze top 5 zijn gekomen!

1. VanEck Global Real Estate


Sector

Totaalvastgoed wereldwijd

Rendement 2023

40,72%

ESG-score

12

Kosten

0,25%

ISIN-code

NL0009690239

We trappen deze lijst direct af met onze nummer 1 in deze top 5 met de beste REIT ETF's: VanEck Global Real Estate. Met dit ETF beleg je in vastgoedprojecten die variëren van woningen, kantoren, hotels, winkels en de gezondheidszorg over de hele wereld. 

VanEck belegt met dit ETF in 100 verschillende vastgoedaandelen, waarbij iets meer dan de helft van de aandelen zijn gevestigd in de Verenigde Staten, met bedrijven zoals Prologis Inc of Public Storage. Met andere woorden: dit is een ETF zonder een specifieke sector, maar is juist een heel divers ETF om in te beleggen.

Het rendement van 2024is voor VanEck met 40,72% uitstekend. Nu kan je dit best beschrijven als een explosieve groei, maar dat is niet helemaal waar. VanEck heeft dit aandeel namelijk al sinds 2012 op de markt en heeft sinds 2015 een koerswaarde die vergelijkbaar is met de hoge waarde van eind 2024.

De ESG-score van dit bedrijf is met 12 extreem goed. Zeker in de vastgoedmarkt is een ESG-score die zo laag is nogal uitzonderlijk. En in diezelfde positieve toon kunnen we ook praten over de kosten van dit ETF, want een percentage van 0,25% is laag voor een investering in een vastgoed ETF.

Kortom, VanEck heeft met dit Global Real Estate een zeer stabiel REIT ETF op de markt gebracht, met lage kosten, een uitstekende ESG-score en een spreiding van beleggingen over de hele wereld. Daarnaast is dit een ETF dat als enige van onze top 5 aanwezig is in de DEGIRO Kernselectie, waardoor je dus geen transactiekosten betaalt voor deze belegging.

2. Invesco Real Estate S&P Select


Sector

Verenigde Staten

Rendement 2023

25,70%

ESG-score

Onbekend

Kosten 

0,14%

ISIN-code

IE00BYM8JD58

Laten we dan vooral verder gaan met onze nummer twee in onze beste REIT ETF's lijst: Invesco Real Estate S&P Select. Voor de lezers met een scherp oog zal het geen verrassing zijn dat dit ETF zich toespitst op de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten, want de term S&P zit in de naam verstopt. 

Met dit ETF beleg je dus in de vastgoedmarkt van de Verenigde Staten, en dat is een flinke markt. Net als bij onze nummer 1 moet je hierbij denken aan allerlei verschillende typen vastgoed, zoals woningen, kantoorpanden, industrie of de gezondheidszorg. 

Het rendement van dit Invesco REIT ETF is met 25,70% in 2023 zeer goed. De spaarrente is anno 2024 minder dan 0,5%, dus laten we eerlijk zijn, alles hoger dan 1% is al meegenomen. Doe dat maar keer 25, en dan heb je het rendement van het Invesco Real Estate REIT ETF in jouw zak zitten. 

De ESG-score van het ETF is onbekend. Dat heeft een logische verklaring, want dit ETF is nog maar sinds 2018 op de markt. Dat betekent dat de autoriteiten simpelweg nog onvoldoende data hebben om een rapport van de ESG-score op te stellen. 

Maar het grootste verkooppunt zit verstopt in de kosten. Met 0,14% lopende kosten is een belegging in dit ETF de goedkoopste investering van onze gehele lijst. En daarmee kan dit dus een interessante investering zijn voor beleggers.

3. SPDR EPRA Europe Real Estate


Sector

Europa

Rendement 2023

17,03%

ESG-score

12

Kosten

0,33%

ISIN-code

LU0489337690

Op onze nummer 3 staat een REIT die dicht bij huis investeert: de SPDR Europe Real Estate REIT. Met dit ETF beleg je - zoals gezegd - in de Europese vastgoedmarkt. Deze vastgoedmarkt is voornamelijk gericht op West-Europa, met vervolgens een kleiner deel in het Verenigd Koninkrijk. 

Het rendement van dit ETF is met 17,03% prima. Het ETF werd in 2017 gelanceerd en heeft sindsdien met veel horten en stoten zichzelf de markt ingevochten. Veel fluctuatie, maar het is ze toch gelukt om een positief resultaat neer te zetten in 2024. 

Dat is op zich niet heel vreemd, want met een zeer gezonde ESG-score van 12 kan met vrij veel zekerheid stellen dat dit een ETF is met een stevig beleid. Een stevig beleid komt echter met een prijskaartje, want met lopende kosten van 0,33% is dit één van de duurdere ETF's uit onze lijst. 

Al met al is dit een ETF dat geschikt is voor beleggers die wel toekomst zien in de vastgoedmarkt in Europa en bereid zijn om daar iets meer voor te betalen. 

4. Amundi FTSE Europe Real Estate


Sector

Europa

Rendement 2023

16,71%

ESG-score

Onbekend

Kosten 

0,34%

ISIN-code

LU1681039480

Op onze nummer vier staat het Europe Real Estate ETF van Amundi. We blijven in Europa, en we hebben te maken met een ETF dat op veel gebieden vergelijkbaar is met onze nummer drie. Zo hebben beide ETF's een vergelijkbaar rendement, zijn de kosten ongeveer gelijk en wordt er belegd in dezelfde landen. 

Waar het grootste verschil in schuilt, is de prijs voor de belegging. Zo betaal je anno 2024 zo rond de € 400 voor een ETF in Amundi. Dat is een bedrag dat voor sommige beleggers wellicht te duur is om met een gerust hart in te beleggen. 

Kortom, met dit stevige ETF beleg je in de Europese vastgoedmarkt, maar voor een hoge prijs. Mocht je hier meer informatie over willen, kan je hieronder drukken op de knop om te worden doorgestuurd naar DEGIRO. 

5. Lyxor Stoxx Europe 600 Real Estate


Sector

Europa 

Rendement 2023

17,02%

ESG-score

Onbekend

Kosten

0,34%

ISIN-code

LU1812091194

Op plaats vijf van onze top 5 staat het Europe 600 REIT van Lyxor. En zo blijven we in deze top 5 bij de Europese vastgoed REITs. Ook met dit ETF beleg je in Europese huurwoningen, kantoorpanden, industrie en winkels. Ook hier zit je voornamelijk in West-Europa en een kleiner deel in de Verenigde Staten. 

Met een rendement van 17,02% is dit ETF heb je te maken met een ETF met goede prestaties in 2024.

Ook hier hangt wel weer een prijskaartje aan vast, want de lopende kosten zijn met 0,34% aan de hoge kant. Je kunt goedkoper beleggen in REITs door dit te doen in onze nummer 1 en 2. 

Wederom is dit een REIT dit lijkt op de voorgangers. Prima rendement, een goed rendement en een kostenpercentage dat nog prima te betalen is.   


Hoe beleg je in REITs?

En dat was 'm! We zijn aanbeland bij het einde van dit artikel met onze top 5 REIT ETF's. De volgende stap is het daadwerkelijk beleggen in deze aandelen. Dit kan bij verschillende partijen. Wij raden DEGIRO aan voor het beleggen in ETF's, omdat de transactiekosten daar laag zijn in vergelijking met andere aanbieders. Dit kun jij lezen in onze DEGIRO Review

Maar, beleggen kan bij allerlei partijen. Je kunt tegenwoordig zelfs via jouw bank een beleggingsrekening openen en daar vervolgens beleggen in ETF's.

Echter is het zo dat de kosten van beleggen bij banken vaak veel hoger liggen dan bij brokers, wat zonde is van jouw rendement. Je koopt immers bij beide partijen hetzelfde product! Hieronder hebben we een overzicht van brokers waarbij jij kunt 

Brokers


Onze favoriet


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06% aandelen

Focus

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Geen

Geen

Bij al deze brokers gaat het beleggen in principe volgens dezelfde methode. Je kunt zoeken op een beurs, of op een product. In het geval van REITs kan je deze het snelst vinden door te zoeken bij ETF's en vervolgens termen als 'real estate' of 'estate' in te toetsen. 

Ook kan je de unieke ISIN-codes invullen die wij in onze top 5 hebben beschreven. Met die unieke ISIN-code kom je namelijk direct bij het juiste ETF uit. 


REIT alternatieven

En dan is het tijd voor het toegift! In dit artikel hebben we jou een top 5 gegeven met de beste REIT ETF's in 2024. Maar, betekent dit dat andere REITs dan niet goed genoeg zijn? Nee, absoluut niet. Het uitzoeken van een ETF is een complex proces met veel verschillende factoren.

Idealiter bezit je namelijk veel verschillende ETF's, zodat je spreiding aanbrengt in jouw portfolio. En dan zijn de mogelijkheden opeens eindeloos. Wellicht wil je een beetje investeren in de Verenigde Staten, een beetje in de Europa en de rest in de Azië. Ook dat is helemaal mogelijk! 

Het prettige aan actief beleggen bij een broker is dat je zelf de touwtjes in handen houdt. Maar dat betekent ook dat er best wel wat alternatieven bestaan.

Beleggen in REIT ETF's is interessant, maar er zijn REIT alternatieven waarin je ook kunt beleggen in de vastgoedmarkt. En ook daar hebben we hieronder een overzicht gegeven. 

SynVest

Beleggen in vastgoedfondsen op de Nederlandse of Duitse markt

 • Maandelijks beleggen voor minimaal €100 per maand 
 • Winkelcentra op Duitse en Nederlandse vastgoedmarkt 
 • Dividend herbeleggen of uitbetalen

CORUM

Beleggen in vastgoedfondsen binnen buiten de Eurozone

 • Maandelijks beleggen voor minimaal €50 per maand 
 • CORUM XL voor €195 of CORUM Origin voor €1.135
 • Dividend herbeleggen of uitbetalen
 • Bedrijfs- en zorgpanden

ReInvest24

Crowdfunding voor specifieke vastgoedprojecten

 • Zelf keuze uit specifieke vastgoedprojecten 
 • Geschikt voor actieve beleggers
 • Dividend herbeleggen niet mogelijk

Beoordeling

Nog geen account bij DEGIRO?

Maak binnen 10 minuten je gratis account aan en koop direct ETF's van de kernselectie!

 • Snel en gemakkelijk beginnen met beleggen
 • Een van de goedkoopste van Nederland
 • Groot aanbod van producten
Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>