• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat is de beste podcast app? De top 5 beste opties in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Wie houdt er nou niet van een goede podcast. Of het nu gaat om grappige anekdotes, interessante verhalen of om eens wat nieuws te leren: een podcast is uitgegroeid tot een van de meest populaire tijdsbestedingen van de laatste tijden.

Dat betekent ook dat podcasts als paddestoelen uit de grond schieten. En die podcasts luister je natuurlijk het liefst waar je maar bent en wanneer het je maar uitkomt. Gelukkig zijn daar tegenwoordig goede podcast apps voor.

Maar met welke podcast app is nu eigenlijk het besten voor het luisteren naar podcasts? Het aanbod aan apps is immers steeds groter geworden.

Daarom gingen we voor jou op zoek naar de beste podcast apps van dit moment. Zo ontdek je in dit artikel precies welke podcast app geschikt kan zijn voor jou.


Top 5 Beste Podcast Apps van Nederland

Podimo Logo

Best Geteste Podcast App
1. Podimo

Spotify Logo

Beste Gratis Podcast App
2. Spotify

Overcast Logo

Beste Podcast App voor iPhone
3. Overcast

Pocket Casts Logo

Grootste Aanbod Podcast App
4. Pocket Casts

Podcast Addict Logo


5. Podcast Addict

Hoe hebben wij deze top-5 samengesteld?  Om te bepalen welke podcast app het beste is hebben we meer dan 10 apps vergeleken op het aanbod, de gebruiksmogelijkheden en de functionaliteiten.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een Podcast App?

De ene podcast app is de andere niet. Elke app heeft net weer even andere functionaliteiten, een andere interface of aanbod.

Daar komt nog eens bij dat de beste podcast app voor jou een andere app kan zijn dan die van je buurman. Je favoriete podcast app is namelijk een persoonlijke voorkeur.

Toch kan je wel degelijk iets zeggen over de kwaliteit van een app in vergelijking met de rest. Wij hebben daarom vier kenmerken geformuleerd en op basis daarvan onderzoek gedaan naar een groot aantal podcast apps.

Wil jij meer te weten komen over die kenmerken? Lees dan verder. Simpelweg benieuwd naar onze top 5? Scroll dan een stukje verder, en ontdek daar precies waarom wij deze top 5 zo hebben opgesteld.

Gebruiksgemak

Laten we beginnen met het gebruiksgemak. Het gebruiksgemak is een factor die breed is. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het gemak van het aanmaken van een account, het downloaden van een podcasts of het zoeken van een geschikte podcast uit het grote aanbod.

Op het moment dat het gebruik van de app logisch aanvoelt en het weinig denkwerk kost om een geschikte podcast te vinden, hebben we te maken met een app die gebruiksvriendelijk is - en dus een positieve beoordeling krijgt.

Offline modus

De offline modus is bij een podcast app heel belangrijk. Je hebt niet altijd beschikking tot wifi, en het luisteren naar een podcast terwijl je onderweg bent is juist een geschikt moment om te luisteren naar een podcast.

Daarom moet de app een goede offline modus hebben. Een nieuwe aflevering van podcasts downloaden moet mogelijk zijn, en het liefst zo snel mogelijk.

Tegelijkertijd moet een app het mogelijk maken om offline gemakkelijk te luisteren, zonder dat bijvoorbeeld de volgorde van podcasts door elkaar wordt gehusseld.

Kortom, hoe beter de offline modus van de podcast app, hoe beter de beoordeling.

Gebruiksgemak

De meeste podcast apps zijn gratis, maar dan zal je bijvoorbeeld wel moeten luisteren naar reclames tussendoor.

In bijna alle gevallen is het daarom zo dat je de gratis variant kunt upgraden naar een betaalde variant, waarna je niet meer naar tussentijdse reclames hoeft te luisteren.

De vraag is vervolgens hoeveel je bereid bent om te betalen voor nieuwe afleveringen van je favoriete programma's. Een app voor podcasts die heel duur is, kan te duur zijn voor de hoeveelheid tijd die jij wilt besteden aan het luisteren van podcasts.

Met andere woorden proberen we de kosten zo laag mogelijk te houden, maar wel de kwaliteit hoog te houden. 

Type ouders

Helaas zit er verschil in apps voor Android en apps voor iOS. Apps voor Android hebben vaak wel de mogelijkheid om ook op iOS beluisterd te worden, maar niet altijd andersom.

Daarom hebben we goed gekeken naar welke apps voor Android te gebruiken zijn, en welke alleen voor iOS.

Voor jou is het natuurlijk belangrijk om hier ook scherp op te zijn. Een podcast app die alleen op iPhone te beluisteren is, is prima in het geval dat jij een iPhone hebt. Logisch, toch?


Wat is de beste Podcast app van Nederland?

En dan volgt nu onze top 5 van de beste podcast apps van dit moment! In deze lijst van de beste podcast apps ontdek je precies waarom wij deze apps goed of juist niet zo goed vonden.

In onze ogen zijn deze apps interessant voor het luisteren naar nieuwe podcasts en zijn ze allemaal een goede podcast app.

Benieuwd naar onze top 5? Lees dan hieronder meer over welke podcast app voor jou interessant zou kunnen zijn!


1. Podimo

Podimo Logo
Onze score

9.4

Aanbod

9.4

Gebruiksmogelijkheden

9.6

Kosten

9.2

We trappen deze lijst af met de Nederlandse marktleider van dit moment: Podimo. Podimo heeft de ontwikkelingen van podcasts luisteren volledig omarmd en in de stroomversnelling geduwd.

Podimo is een app die zich volledig richt op podcasts en luisterboeken. Hierbij is het zo dat Podimo ook het maken van eigen podcast stimuleert, want er zitten meerdere unieke Nederlandse podcasts op Podimo. Hiermee onderscheiden ze zich echt van de concurrentie.

Voor het onbeperkt luisteren via Podimo betaal je € 4,99 per maand, waarbij je de eerste dertig dagen gratis gebruik kunt maken van de app. In deze gratis versie kun je alle podcasts die je ook via de betaalde variant kunt beluisteren, beluisteren.

Al met al is Podimo een van de betere partijen op dit moment, vanwege het goede aanbod en de goede functionaliteiten. Zo kan je gemakkelijk podcasts offline luisteren. Kortom, met Podimo zit je sowieso goed. 

Voordelen Podimo

 • Groot aanbod aan unieke podcasts
 • Uitstekende offline modus
 • Eerste 30 dagen gratis

Nadelen Podimo

 • Geen

2. Spotify

Spotify Logo
Onze score

9.1

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.0

Kosten

8.9

Dan gaan we verder met een partij die je ongetwijfeld al kent: Spotify. Spotify is in de laatste jaren ook meegegaan in de trend van de podcasts, waarbij Spotify inmiddels een heel groot aanbod heeft weten op te bouwen.

Spotify is een gigantische partij, dat staat vast. Daarnaast is het zo dat je met Spotify gebruik kunt maken van dat grote aanbod zonder er een cent voor te betalen. Je luistert natuurlijk dan wel af en toe naar een reclame, maar dat is niet voor iedereen een even groot probleem.

Ga je over naar de betaalde versie van Spotify? Dan betaal je wel € 9,99 per maand. 

Voordelen Spotify

 • Groot en up-to-date aanbod
 • Uitstekende interface

Nadelen Spotify

 • Abonnement zonder advertenties is redeijk duur

3. Overcast

Overcast Logo
Onze score

9.0

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

8.9

De volgende app in onze lijst met podcast apps is de beste podcast app voor iOS, Overcast. Overcast is een bijzondere partij, want deze app wordt helemaal gerund door maar 1 persoon.

In principe is Overcast helemaal gratis. Je luistert naar nieuwe shows op je iPhone via de Overcast app, maar het aanbod is wat aan de beperkte kant.

Zoals de maker van deze app zelf ook zegt: "Het is onmogelijk om door 1 persoon alle podcasts te beluisteren en controleren, dus ik kan niet alle podcasts binnen een dag op Overcast plaatsen".

Daarnaast is Overcast niet Nederlands georiënteerd. De voertaal is Engels, en de podcasts daarmee ook.

Niettemin is het een bijzonder en interessante app, waardoor wij het wel zeker aanraden om ook eens een kijkje te nemen bij Overcast. 

Voordelen Overcast

 • Stevig aanbod voor een kleine app

Nadelen Overcast

 • Niet te gebruiken voor Android

4. Pocket Casts

Pocket Casts Logo
Onze score

9.3

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

9.6

Op nummer vier staat Pocket Casts, een app die veruit de meeste functionaliteiten heeft. Pocket Casts is een gratis app die op Android en iOS te downloaden is.

Met Pocket Casts kan je veel zaken personaliseren, zoals persoonlijke afspeellijsten maken of het beluisteren van je podcast via een Apple Watch. Zo kan je via je Apple Watch gebruiken om de podcast te pauzeren, maar kan je ook via je Apple Watch scrollen in het aanbod van Pocket Casts.

Pocket Casts lijkt op Podimo, maar is dan Engels georiënteerd. Voor een plusabonnement betaal je bij Pocket Casts €4.45 per maand. 

Voordelen Pocket Casts

 • Meeste functionaliteiten naast het grote aanbod 
 • Te gebruiken voor Android en iOS

Nadelen Pocket Casts

 • Geen

5. Podcast Addict

Podcast Addict Logo
Onze score

9.2

Aanbod

9

Gebruiksmogelijkheden

9

Kosten

9.5

We eindigen de lijst met onze hekkensluiter, Podcast Addict. Podcast Addict is een gigantische podcast app die de moeite waard is voor iedereen die op zoek is naar een specifiek onderwerp. De kans is groot dat Podcast Addict de podcast heeft die jij wil horen.

De app van Podcast Addict is geschikt voor Android en iOS en is volledig gebouwd rondom reclames. Podcast Addict is in principe gratis, maar het aantal advertenties dat om je oren wordt geslingerd is groot. Heel groot.

Het luisteren is daarmee prima, dat zeker, maar de advertenties zijn een stuk vervelender dan bijvoorbeeld Spotify. Daarom vinden wij Spotify toch echt een betere gratis podcast app.

Tegelijkertijd moeten we niet ontkennen dat - ondanks de advertenties - het aanbod veruit het grootst is. De unieke podcasts die Podimo wel heeft, vind je niet op Podcast Addict, maar elke andere wel. De kans is groot dat jouw favoriete podcasts dus hier te vinden zijn.

Voordelen Podcast Addict

 • Volledig gratis
 • Gigantisch (Engelstalig) aanbod

Nadelen Podcast Addict

 • Ontzettend veel advertenties

Veelgestelde vragen

Wat is de beste gratis podcast app?

De beste gratis podcast app van dit moment is Spotify. 


Waar kun je het beste podcasts luisteren?

Uit ons onderzoek naar de beste podcast app bleek dat Podimo momenteel de beste podcast app is. 


Wat is de beste podcast app voor iPhone?

De beste podcast app voor iPhone is Overcast. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>