• Home
 • /
 • Pensioen
 • /
 • Wat is de Beste Pensioenrekening? De Top 5 beste opties van 2023!
Brand New Day beleggen

Brand New Day

Uit onze analyse is gebleken dat Brand New Day de meest aantrekkelijke pensioenrekening aanbiedt. Allereerst is het zo dat Brand New Day als enige beheerd beleggen, zelf beleggen en sparen voor je pensioen aanbiedt. Dit maakt het voor werknemers, maar ook voor ZZP'ers aantrekkelijk om een pensioenrekening te openen bij Brand New Day.

Met jaarlijkse kosten van 0.59% is Brand New Day een van de goedkopere aanbieders van een pensioenrekening. Als laatste zijn de verschillende aandelen- of obligatiepakketten van Brand New Day overzichtelijk en kwalitatief goed. Kortom, Brand New Day heeft alle mogelijkheden om op de lange termijn fiscale alle voordelen te benutten van een pensioenrekening- en zo op termijn aardig wat geld te besparen.

Wat is de beste pensioenrekening? Via een pensioenrekening kan je op termijn extra pensioen opbouwen met tal van belastingvoordelen. Zo kan je middels een pensioenrekening extra vermogen opbouwen én krijg je in de tussentijd van de belastingdienst geld terug. 

Wij hebben allerlei partijen die een pensioenrekening aanbieden onderzocht en hebben een lijst samengesteld met de beste pensioenrekeningen. Of je nu van plan bent om via een pensioenrekening te beleggen of te sparen, het blijft belangrijk om de beste partij voor jouw vermogen te kiezen.

En wij hebben gelukkig al aardig wat voorwerk voor je verricht. Zo kan je door het lezen van onze artikel direct ontdekken welke partijen voor jou het meest interessant kunnen zijn voor het openen van een pensioenrekening.

Ben jij benieuwd naar aantrekkelijke partijen voor het openen van een pensioenrekening beleggen of een pensioenrekening sparen, dan ben je hier aan het juiste adres!


Top 5 Beste Pensioenrekening

Brand New Day beleggen

Best Beoordeelde Pensioenrekening
1. Brand New Day

 • Meest veelzijdig
 • Overzichtelijk
 • Kosten: 0.59% 
DEGIRO beleggen

Beste Pensioenrekening voor actief beleggen
2. DEGIRO

 • Grootste aanbieder
 • Meeste beleggingsproducten
 • Kosten: 0.38%
Meesman Pensioenrekening

Beste Pensioenrekening voor beheerd beleggen
3. Meesman

 • Gebruiksvriendelijk
 • Grootste vermogen in beheer
 • Kosten: 0.45% 
Brightpensioen Beleggen

Meest eenvoudige Pensioenrekening
4. Brightpensioen

 • Transparante kostenstructuur
 • Overzichtelijk aanbod
 • Kosten: 0.80%
Dexxi pensioenrekening

Beste pensioen belegginsrekening zonder administratie
5. Dexxi

 • Minste administratie
 • Eenvoudig starten
 • Kosten: 0.40%

Hoe kies je de beste pensioenrekening?

Beleggen voor je pensioen kan bij meerdere partijen. Het beleggen gaat gepaard met meerdere fiscale voordelen op termijn, waarbij je bijvoorbeeld jaarlijks geld kunt terugkrijgen van de belastingdienst.

Maar hoe kies je nu de beste pensioenrekening? Er zijn een aantal zaken die het uitkiezen van de meest geschikte partij complex maken. Zo worden er allereerst verschillende namen gebruikt voor hetzelfde product, waarbij je de ene partij spreekt over een geblokkeerde beleggingsrekening, terwijl een andere aanbieder dit weer een geblokkeerde pensioenrekening kan noemen.

Andere aanbieders bieden vervolgens weer eens allerlei extra mogelijkheden, zoals het zelf beleggen en het beheerd beleggen.

Dit zijn allemaal verschillende manieren hoe aanvullend pensioen opbouwen in elkaar steekt - en dat is niet altijd even eenvoudig. Daarom hebben wij in ons onderzoek gekeken naar verschillende onderdelen van een pensioenrekening. En die onderdelen leggen we hieronder voor je uit!

Aanbod

Om te beginnen met het analyseren van een pensioenrekening is het belangrijk om het aanbod te beoordelen. Een aanvullend pensioen opbouwen kan namelijk op verschillende manieren. Zo kan je sparen of beleggen voor je pensioen. Maar daar binnen zitten subtiele verschillen tussen.

Daarom hebben we hieronder kort voor je inzichtelijk gemaakt welke verschillende pensioenrekeningen er zijn.

Zelf beleggen

Bij het zelf beleggen kies je zelf losse aandelen of ETFs waarin je jaarlijks inlegt. Bij deze variant heb je zelf de keuze om beleggingen spreiden toe te passen, of juist enkel een bepaalde focus.


Het verschil tussen regulier beleggen en zelf beleggen via een pensioenrekening is dat je bij een pensioenrekening jouw geld niet tussentijds kunt opnemen. Daarnaast voer je minder transacties uit, omdat je niet onbeperkt kunt beleggen voor je pensioen. Dit heeft namelijk te maken met de fiscale voordelen die verbonden zijn aan het pensioenbeleggen.

Beheerd beleggen

Het beleggen in aandelen of ETFs wordt door de aanbieder van de pensioenrekening gedaan. Je kiest hier zelf in wat voor soort pakket je belegt. Deze verschillende pakketten zijn veelal risicoprofielen.


Zo heb je een hoger risico op het moment dat het pakket bestaat uit een groter deel beleggingen in aandelen en een kleiner deel obligaties. Naarmate je dichter bij je pensioenleeftijd komt, zal automatisch herbalanceren van deze verdeling worden uitgevoerd, zodat je automatische risicoafbouw hebt.


Het grootste voordeel van beheerd beleggen is dat je geen kopzorgen hebt. Je kiest simpelweg een profiel en via een automatische incasso wordt er een bedrag afgeschreven van jouw rekening. En dit tot en met je pensioenleeftijd.

Sparen

De laatste variant is het sparen voor je pensioenrekening. Zo is het zo dat je pensioen opbouwt bij een aanbieder die jouw inleg weer belegt tot en met jouw pensioengerechtigde leeftijd. Het rendement van sparen is over de hele linie lager dan bij beleggen, maar is wel minder risicovol.

Kosten

Aanvullend pensioen opbouwen gaat gepaard met kosten. Dit is niet anders dan bijvoorbeeld het kostenplaatje als je gaat beleggen bij een reguliere broker of bank. Als je aanvullend pensioen gaat beleggen is het daarom belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Hieronder geven we je kort weer op welke soorten kosten je kunt rekenen bij pensioen opbouwen via een pensioenrekening:

Vaste kosten

Bij deze kosten kun je bijvoorbeeld denken aan aansluitkosten, kosten bij de verkoop van jouw vermogen ten tijde van het opnemen van jouw aanvullend pensioen of jaarlijkse kosten die in rekening worden gebracht voor het gebruiken van het platform van jouw pensioenrekening.

Variabele kosten

De variabele kosten bestaan vrijwel altijd uit de transactiekosten en fondskosten die gepaard gaan bij het beleggen. Bij een pensioenrekening wordt er belegd in fondsen of ETFs, waarbij er jaarlijks kosten in rekening worden gebracht door om deze producten draaiende te houden.


De variabele kosten zijn hoger op het moment dat er vaker wordt belegd. Hoe meer transacties, hoe lager de transactiekosten.

Veiligheid

Het laatste onderdeel van het beoordelen of een pensioenrekening voor jou interessant kan zijn heeft te maken van de veiligheid van het platform. En die veiligheid zien we terug op verschillende manieren.

Allereerst is het zo dat het beleggen risico's met zich meebrengt. Een veilige aanbieder van een pensioenrekening belegt in producten met een lager risico, zoals een Wereldwijd Gespreid Indexfonds.

Daarnaast is zie je veiligheid terug in de mogelijkheid om op een later moment de samenstelling van jouw portfolio te herbalanceren, zodat je bijvoorbeeld een groter deel kunt verplaatsen naar obligaties.

Als laatste is veiligheid terug te zien in de mate van controle op de aanbieder door de financiële instanties.


Wat is de beste pensioenrekening?

En wat is dan de beste pensioenrekening? Op basis van de bovengenoemde criteria hebben wij de 8 grootste aanbieders van een pensioenrekening in Nederland beoordeeld.

Daarbij is het natuurlijk zo dat de nummer 5 niet automatisch een slechte aanbieder is. Integendeel! Veelal zijn er aanbieders die elk een bepaalde focus hebben, waarbij de ene focus soms wat beter bij jouw financiële keuzes past dan de andere.

Al met al kunnen alle aanbieders interessant zijn. Ben jij benieuwd naar de uitslag van ons onderzoek naar de beste pensioenrekening? Lees dan hieronder verder!

1. Brand New Day - Best beoordeelde rekening

Brand New Day beleggen
 • Geschikt voor: alle beleggers 
 • Kosten: 0.59% + 0.50% per transactie

Aanbod

Kosten

Veiligheid

Onze best beoordeelde aanbieder van een pensioenrekening is Brand New Day. Deze partij is sinds 2010 actief in Nederland en beheert inmiddels zo'n €4.5 miljard aan vermogen. En dat is in onze ogen ook niet heel vreemd.

Allereerst is het zo dat je bij Brand New Day het grootste aanbod hebt. Zo kan je hier beheerd beleggen, zelf beleggen, maar ook sparen. Daarmee zijn er voor zowel werknemers als ondernemers meerdere mogelijkheden om een aanvullend pensioen op te bouwen.

Het aanvullend pensioen opbouwen gaat daarnaast gepaard met lage kosten. Zo betaal je zo'n 0.59% per jaar plus een bedrag van €45 voor het openen van een rekening bij Brand New Day. Voor een transactie betaal je hier 0.50%.

Je zzp pensioen opbouwen bij Brand New Day gaat daarnaast op een vrij eenvoudige manier. Je hebt te maken met overzichtelijke pakketten, waarbij er op een laagdrempelige wijze wordt belegd voor jou aanvullend pensioen.

Al met al staat deze partij in onze top 5 bovenaan vanwege de gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en de lage kosten. Een zeer stabiele partij voor allerlei verschillende beleggers.

Voordelen Brand New Day

 • Er worden overzichtelijke pakketten aangeboden met daarin kwalitatieve ETFs
 • Portfolio wordt automatisch geherbalanceerd
 • Automatische risicoafbouw is mogelijk
 • Beleggingen zijn in jouw bezit
 • Ook voor beheerd beleggen is extra investeren mogelijk

Nadelen Brand New Day

 • Aanbod is bij andere partijen groter

2. DEGIRO - Beste pensioenrekening voor actieve beleggers

DEGIRO beleggen
 • Geschikt voor: actieve beleggers
 • Kosten: 0.38% + €0 per transactie 

Aanbod

Kosten

Veiligheid

Op nummer twee in onze top 5 staat de Pensioenrekening van DEGIRO. De mogelijkheid om een pensioenrekening te openen bij DEGIRO is nog niet zo oud - maar DEGIRO is als belegger één van de grootste brokers in Nederland.

Bij DEGIRO is het niet mogelijk om beheerd te beleggen en ligt de focus overduidelijk op het zelf beleggen. Binnen die categorie is het aanbod veruit het grootst en zijn de kosten hiervoor veruit het laagst.

Dat maakt deze partij interessant voor beleggers die hun aanvullend pensioen zelf willen opbouwen, zonder dat er een tussenpartij zit.

In vergelijking met andere aanbieders voor een aanvullend pensioen opbouwen kan DEGIRO worden gezien als de partij waarbij je zelf het meeste vooronderzoek moet doen. Er zijn geen overzichtelijke pakketten, maar als je bij DEGIRO goed onderzoek doet, zul je snel ontdekken dat je exact dezelfde beleggingen kunt aankopen als bij een andere aanbieder - maar dan met lagere kosten.

Kortom, DEGIRO is een aanbieder waarbij aanvullend pensioen opbouwen een handeling is die je zelf uitvoert door middel van beleggen. Bouw zelf aan jouw aanvullend pensioen bij DEGIRO.

Voordelen DEGIRO Pensioenrekening

 • DEGIRO is een van de goedkoopste aanbieders
 • Het platform van DEGIRO is betrouwbaar en gebruiksvriendelijk
 • Grootste aanbod aan verschillende beleggigsproducten
 • Meer dan 2 miljoen Nederlandse beleggers beleggen al bij DEGIRO

Nadelen DEGIRO Pensioenrekening

 • Beheerd beleggen is niet mogelijk
 • Succesvol actief beleggen vereist tijd en kennis van zaken

3. Meesman - Beste pensioenrekening voor beheerd beleggen

Meesman Pensioenrekening
 • Geschikt voor: Beheerd beleggen
 • Kosten: 0.45% + 0.25% per transactie

Aanbod

Kosten

Veiligheid

Op de derde plaats van onze lijst om aanvullend pensioen op te bouwen staat de pensioenrekening van Meesman. En deze partij timmert al aardig wat jaren aan de weg.

Het opbouwen van pensioen bij Meesman gebeurt door middel van beheerd beleggen. Dat wil zeggen dat jouw pensioen volledig wordt opgebouwd door de financiële experts van Meesman. En dat noemen zij een geblokkeerde rekening.

Het grote voordeel van Meesman ten opzichte van de andere aanbieders schuilt daarin, want de gebruiksvriendelijkheid van het beleggen bij Meesman is hierdoor veruit het hoogst. Het beheerd beleggen neemt alle kopzorgen van het opbouwen van pensioen weg.

Al met al is Meesman een partij waar je een pensioenrekening opent op het moment dat je op de lange termijn jouw pensioen laten groeien door middel van beleggen.

Voordelen Meesman

 • Portfolio kan worden aangepast naar mate de pensioendatum nadert
 • Overzichtelijk aanbod van beleggingspakketten
 • Automatische incasso mogelijk
 • Meesman is de oudste aanbieder van een pensioenrekening en daarmee een expert

Nadelen Meesman

 • Beleggingen zijn in fondsen die door Meesman zelf zijn opgericht, waardoor het risico minder sterk wordt gespreid. 
 • Relatief hoge kosten

4. Brightpensioen - Meest eenvoudige pensioenrekening

Brightpensioen Beleggen
 • Geschikt voor: Kortlopende lening 
 • Kosten: 0.80% per jaar

Aanbod

Kosten

Veiligheid

Op de vierde plaats in deze analyse van partijen die aanvullend pensioen opbouwen aanbieden via een pensioenrekening staat Brightpensioen. Deze partij biedt beheerd beleggen aan met een all-in tarief van 0.8% per jaar.

Daarmee is het een eenvoudige broker met een zeer transparant kostensysteem. Dat is een voordeel ten opzichte van de concurrentie, waarbij de kosten al vaak wat ingewikkelder in elkaar steken.

Brightpensioen is een aantrekkelijke die pensioen belegt op een transparante wijze voor allerlei verschillende soorten beleggers. 

Voordelen Brightpensioen

 • Zeer veel educatiemogelijkheden binnen het platform van Brightpensioen
 • Overzichtelijke regelgeving
 • Transparant kostenplaatje
 • Mogelijkheid tot het kopen van aandelen van Brightpensioen bij het openen van een rekening
 • Er wordt belegd in duurzame beleggingen, waardoor de investeringen toekomstbestendig zijn

Nadelen Brightpensioen

 • Weinig flexibiliteit in het wijzigen van investeringen voor jouw pensioen
 • Relatief hoge kosten

5. Dexxi - Beste pensioenrekening zonder administratie

Dexxi pensioenrekening
 • Geschikt voor: Internationale bedrijven
 • Kosten: 0.40% + 0% per transactie

Aanbod

Kosten

Veiligheid

Op de vierde plaats van onze top 5 pensioenrekeningen staat Dexxi, een nieuwkomer in de wereld van het beleggen voor je pensioen.

Dexxi biedt de mogelijkheid om zowel beheerd te beleggen als zelf te beleggen. Dit is daarmee een partij die fijn is voor de belegger die beide vormen wel ziet zitten.

Het grote verschil met de andere partijen is dat Dexxi minder vermogen in beheer heeft - simpelweg omdat de partij nog kleiner is. Dat betekent echter niet dat deze partij qua kosten minder aantrekkelijk is, want de kosten zijn eigenlijk vrij laag.

Al met al is dit dus eigenlijk een partij die het meest te vergelijken is met een budgetmaatschappij, waarbij je zou kunnen beargumenteren dat het risico op de lange termijn wellicht wat hoger ligt dan bij grotere partijen.

Voordelen Dexxi

 • Flexibele inleg is ook voor beheerd beleggen mogelijk
 • Je kunt al voor €100 bij deze partij pensioenbeleggen
 • Het beleggen kan volledig via een automatische incasso worden gedaan
 • Geen vaste eisen aan wanneer je belegt, maar juist flexibiliteit

Nadelen Dexxi

 • Kosten zijn relatief hoog
 • Klein aanbod

Pensioenrekening vergelijken

En dat was onze top 5! Wij hebben hierboven de belangrijkste overwegingen op een rijtje gezet, waarbij we hebben geprobeerd om zo duidelijk mogelijk de verschillende voor- en nadelen uit te lichten.

Maar soms wil je ook wel zelf onderzoek doen. Daarom hebben wij hieronder de mogelijkheid gegeven om pensioen beleggen vergelijken zelf uit te voeren door middel van deze overzichtelijke tabel. Zo vind jij hieronder een pensioenrekening die het beste past bij jouw financiële situatie:

Maanden

Vaste kosten

Variabele kosten

Brand New Day


0.59% per jaar

+ €45 aansluitkosten

0.50% per transactie


DEGIRO


0.375% per jaar

+ €150 exitkosten

0.0% per transactie


Meesman


0.4% - 0.5% per jaar


0.25% per transactie

( + €39 minder dan €10.000) 

Brightpensioen


€210 per jaar

+ 0.05% exitkosten

0.37% per transactie


Dexxi


0.8% per jaar

+ €25 afsluitkosten

0% per transactie


Evi Pensioenbeleggen€49 per jaar

+ €49 afsluitkosten

+ 0.61%

0.1% transactiekostenPensioenbeleggen.nl€24 per jaar

+ €35 afsluitkosten

+ 0.58%

0% per transactieRabobank


€20 per jaar

+ 0.61%

0% per transactieWat zijn de voordelen van een pensioenrekening?

Zo, nu we de verschillende partijen die een pensioenrekening aanbieden hebben uitgelicht, kunnen we even een stapje terug doen en toelichten wat nu eigenlijk de grote voordelen zijn van een pensioenrekening.

De voordelen zijn namelijk vrij flink en bieden op de lange termijn, waarbij het zelfs mogelijk is om belasting terug te krijgen over jouw gestorte pensioenbedrag. Hieronder lichten we je exact uit welke voordelen er zijn: 

Je betaalt geen belasting over pensioen beleggen

Laten we maar even starten met deze parel. Het is namelijk zo dat voor het beleggen van geld in een pensioenrekening geen belasting wordt betaalt. Nou ja - je betaalt het wel - maar dat is pas op het moment dat je het opneemt.

En juist daar gebeurt iets interessants. Nadat je jouw pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt betaal je namelijk een lager belastingtarief over inkomsten. Technisch gezien is het opnemen van jouw pensioen een inkomstenbron - en dus een lager belastingtarief.

Vanaf je 67e is het zo dat je tot een bedrag van €35.472 een belastingtarief van 19.17% betaalt - en vanaf een bedrag van €35.472 een belastingtarief van 37.07% betaalt. Dat komt namelijk doordat pensioen technisch gezien onder box 1 valt.

Je krijgt belasting terug

Daar gaan we nog even een schepje bovenop doen. Op het moment dat je namelijk geld afstaat aan een besloten beleggingsrekening - pensioenrekening dus - wordt dit gezien als een kostenpost. Met andere woorden: door te beleggen in een pensioenrekening zijn jouw inkomsten lager.

En omdat je inkomsten lager zijn, is het in sommige gevallen zo dat je belasting terugkrijgt van de belastingdienst.

Dit heeft weer alles te maken met je jaarruimte. Dit is een bedrag dat wordt geacht om af te staan aan de belastingdienst. Dit is een bepaald percentage per jaar, wat in 2022 bijvoorbeeld 1.578% dat je maximaal kunt afstaan tot een maximumsalaris van €114.866.

En soms wordt er bij jouw werkgever minder pensioen afgestaan. Dit kan je dus aanvullen tot dat percentage van 1.578%. Juist daar liggen fiscale kansen - voor zowel werknemers als ondernemers. En zo is je inleg aftrekbaar voor de belastingdienst. 

Je kan het geld niet tussentijds opnemen

Niet helemaal, want vaak kan je bij deze partijen tussentijds geld opnemen tegen een boeteprijs, maar in het ideale scenario zal je tot en met je pensioengerechtigde leeftijd dit potje met geld niet aanraken.

En dat is voor beleggers een fijne stok achter de deur. Het gevaar van beleggen is immers dat je vanuit emotie bepaalde transacties uitvoert op het moment dat het goed gaat met de markt, of juist dat het slecht gaat met de markt.

Dat gevaar dat op de loer licht wordt via het beleggen via een pensioenrekening ontnomen en vergroot de kans dat je op termijn een stevig rendement opbouwt. 


Veelgestelde vragen

Wat is de beste pensioenrekening?

Uit onze analyse is gebleken dat Brand New Day de beste pensioenrekening is om op de lange termijn een pensioen op te bouwen. Dit is niet de enige partij. Andere partijen die dit aanbieden zijn bijvoorbeeld DEGIRO, Meesman, Brightpensioen en Dexxi. 


Wat is de goedkoopste pensioenrekening?

De goedkoopste pensioenrekening is die van DEGIRO. Hier betaal je 0.38% per jaar en 0% aan transactiekosten.


Is er belastingvoordeel bij een pensioen beleggingsrekening?

Ja. Je kunt een percentage van 1.578% tot een salaris van €114.866 bij de belastingdienst opvoeren als kosten. Hierover betaal je dus een lager belastingtarief, want voor geld op jouw pensioen beleggingsrekening betaal je geen belasting.


Na je pensioengerechtigde leeftijd kan je dit vervolgens opnemen tegen een lager belastingtarief dan dat je zou hebben als je dit had belegd. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>