Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Ben jij benieuwd naar de beste metaverse aandelen? Een kantoor meetings in een virtuele wereld, het kopen van vastgoed via augmented reality of het investeren in metaversecoins. Het klinkt als science fiction, maar als het aan gevestigde bedrijven ligt die investeren in de metaverse, vormt de metaverse de basis van het wonen, werken en leven in de toekomst.

Dat klinkt wellicht als onmogelijk en een ver-van-je-bedshow, maar dat dachten we vroeger ook van zelfgestuurdere auto's of smartphones. Hoewel metaverse vooral jongere generaties aanspreekt, zijn de grootste bedrijven steeds meer aan het investeren in de metaverse.

Maar wat levert dat op voor beleggers? In dit artikel onderzoeken we de beste metaverse aandelen van dit moment, zodat jij ook nog een (virtueel) graantje kunt meepikken van deze metaverse ontwikkelingen.


Hoe hebben wij deze top 5 samengesteld? Om te onderzoeken welke metaverse aandelen best presenteren, hebben we de sector geanalyseerd, gekeken naar het rendement en de ESG-score vergeleken.


Waar moet je op letten bij het kopen van metaverse aandelen?

Onze lijst met de beste metaverse aandelen komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er zijn namelijk zaken waar je op moet letten bij het kopen van een metaverse aandeel.

Bedrijven die bezig zijn met het investeren in metaverse technologie investeren in de opbouwe van een virtuele wereld, maar een aandeel van zo'n bedrijf betaal je toch echt niet met virtuele valuta. Daarom is het wel goed om na te denken over welke metaverse aandelen nu voor jou meer kunnen opleveren dan anderen.

Het beleggen in aandelen kan risicovol zijn op het moment dat je veel geld in een enkel aandeel stopt op een enkel moment in het jaar. Ook al gaat het om de beste aandelen, je zal de koers van een bepaald aandeel nooit volledig kunnen timen.

Toch kan je wel degelijk een aandeel beoordelen. Om jou hierbij te helpen hebben we hieronder een aantal factoren toegelicht waarvan wij vinden dat je erop moet letten voordat je belegt in metaverse aandelen.

Sector

We beginnen met de sector. Over deze sector weten we al een aantal dingen, zoals het feit dat de metaverse gaat over een vrituele wereld, augmented reality en kunstmatige intelligentie. Daarnaast zijn er duidelijk links tussen metaverse en de game-industrie.

Toch zijn er duidelijk verschillen tussen metaverse aandelen. Met de sector stellen we onszelf eigenlijk de volgende vraag: wat is het verdienmodel van het bedrijf achter het aandeel.

Neem bijvoorbeeld een bedrijf als Tesla. Tesla produceert elektrische auto's, bouwt megafabrieken over de wereld en is marktleider in het aanbieden van zelfgestuurde auto's. Tesla heeft een duidelijk verdienmodel, waarbij je als belegger goed weet waarin je belegt.

In de metaverse ligt dat gecompliceerder. Zo beleg je door te beleggen in Roblox Inc in de game-industrie, terwijl je bij Meta Platforms Inc belegt in de koppeling van virtuele werelden aan de bedrijfswereld. Zo kan je bij Meta Platforms Inc bijvoorbeeld rekenen op virtuele meetings.

Hoe beter je het verdienmodel van een bedrijf kunt uitleggen en begrijpen, hoe groter de kans is dat je op de lange termijn een stevig aandeel in handen hebt.

Rendement

Het rendement van een aandeel is voor alle beleggers belangrijk. De beste metaverse aandelen zijn daarom vaak aandelen die op de lange termijn het grotste rendement behalen.

Het rendement hangt samen met de koers van een aandeel. Als je een aandeel koopt op het moment dat de koers laag staat, en weer verkoopt op het moment dat de koers hoog staat, heb je een mooi rendement behaald.

Nu is het zo dat de koers niet volledig is te voorspelen. Zo kan grote investeerder zich voor miljarden dollars aan aandelen terugtrekken uit een bepaald aandeel, waardoor de koers opeens naar beneden keldert.

In onze top 5 hebben wij gekeken naar koersen van aandelen waarvan de recente prestaties redelijk stabiel waren. Met stabiele metaverse aandelen is de kans namelijk het grootst dat jij aan het einde van de rit een goed rendement hebt opgebouwd.

ESG-score

De ESG-score is een score die staat voor Environment, Sustainability en Governance. Met deze score, die tussen de 1 en 100 ligt, wordt beoordeeld of een aandeel eigenlijk alle zaken wel op orde heeft.

Hoe hoger de score, hoe beter het aandeel. Hieronder zetten we voor je op een rij hoe je de ESG-score nu eigenlijk moet lezen.

ESG-Score

Oordeel

0 - 25

Slecht

26 - 50

Gemiddeld

51 - 75

Goed

76 - 100

Uitzonderlijk goed


Top 5 beste metaverse aandelen

En dan is het tijd om de beste metaverse aandelen op een rij te zetten. Om deze lijst met de beste metaverse aandelen op te stellen, hebben we bovenstaande criteria naast elkaar gelegd.

Zo kwamen we al gauw tot een ranking met daarin bovenaan natuurlijk het beste metaverse aandeel van dit moment. Nou ja, het beste metaverse aandeel klopt niet helemaal. Het is namelijk niet zo dat onze nummer 5 hartstikke slecht is in vergelijking met nummer 1.

Sterker nog, soms een koersgroei uit een onverwachte hoek komen. 

1. Roblox (RBLX)

Roblox Logo
Onze score

9.0

Sector

9.4

Rendement

9.6

ESG-score

3.0

We trappen deze lijst af met Roblox, een bedrijf die al sinds 1989 actief is op de markt. Het bedrijf begon niet als game-ontwikkelaar, maar als maker van simulaties rondom online opleidingen en cursussen. Later maakte Roblox een ommezwaai en stapte het in de wereld van gaming, met name via het immens populaire spel Roblox.

Naast de online gaming van Roblix, waarbij het als spel vooraan staat in de wereld van metaverse games, werd het in 2021 2021 voor het eerst mogelijk om te beleggen in Roblox op de New York Stock Exchange. 

Voordelen Roblox

 • Tienduizenden gebruikers
 • Voorloper in de gaming-industrie en in-game items

2. Microsoft (MSFT)

Microsoft Logo
Onze score

8.8

Sector

9.2

Rendement

9.1

ESG-score

5.0

We vervolgen de lijst met Microsoft, een van de grootste bedrijven ter wereld. In eerste instantie lijkt het alsof Microsoft niets aan metaverse doet, maar niets is minder waar. In de laatste jaren heeft ook Microsoft deze nieuwe industrie omarmd, waarbij het aanbod uitgebreid werd.

Zo kan je bij Microsoft ook terecht voor virtual reality, waarbij sinds de opkomst van het thuiswerken steeds meer behoefte kwam aan contact met collega's. Bij Microsoft kunnen gebruikers via avatars deelnemen aan allerlei activiteiten in de virtuele wereld.

Voordelen Microsoft

 • Een van de grootste techbedrijven ter wereld

3. Nvidia (NVDA)

Onze score

8.7

Sector

9

Rendement

9

ESG-score

5.3

De virtuele werelden die nodig zijn om de metaverse vorm te geven, worden gebouwd door Nvidia. Nou ja, niet letterlijk gebouwd, maar alle soft- en hardware die ervoor nodig zijn, zijn afkomstig van Nvidia.

Nvidia gebruikt virtual reality om simulaties te maken van bijvoorbeeld bouwprojecten, verkeersstromen op een druk kruispunt of crowd control op een festival.

De metaverse is een verlengstuk van de echte wereld, waarbij Nvidia de metaverse gebruikt om dagelijkse problemen op te lossen. Bij Nvidia ligt de nadruk dus niet per se op de digitale wereld, maar meer op het creëren van simulaties die in alle bedrijfstakken relevant zijn. Met deze metaverse projecten krijgt de echte wereld een virtueel randje.

Ook als belegging is Nvidia een grote speler, want deze partij lijkt in de laatste jaren de concurrentiestrijd te gaan winnen. Door te beleggen in Nvidia aandelen beleg je dus niet alleen in de metaverse, maar ook in software die noodzakelijk is voor de virtuele wereld.

Voordelen Nvidia

 • Marktleider in de productie van hardware en software die nodig is voor de metaverse
 • Laatste jaren enorm aan het groeien

4. Meta Platforms Inc. (META)

Meta logo
Onze score

8.5

Sector

8.5

Rendement

9.0

ESG-score

3.4

De metaverse werd onlangs door Mark Zuckerberg en zijn Meta Inc. voor het eerst gepresenteerd aan de wereld. In zijn visie gebruikt men VR-brillen om daadwerkelijk in een virtuele wereld in te stappen, om zo alle mogelijkheden van het dagelijkse leven te vertalen in een virtuele omgeving.

Meta is een bedrijf dat daarnaast natuurlijk de eigenaar is van Facebook en allerlei andere social mediaplatformen. Het is een bedrijfsmodel dat de gebruiker in staat stelt om alles van zijn of haar leven te delen, waarbij reclames centraal staan.

Ondanks veel kritiek, is het dagelijkse actieve gebruikers van Meta gigantisch. Ook in de Metaverse, dat nog in de kinderschoenen staat, stijgt het aantal gebruikers. Daarnaast stijgt de koers in de laatste jaren stabiel. Investeren in de metaverse via Meta.

Voordelen Meta Platforms

 • Het grootste bereik vanwege de social media
 • Zijn kartrekker in de metaverse-wereld

5. Unity Software (U)

Onze score

8.3

Sector

8.5

Rendement

8.0

ESG-score

2.5

We besluiten deze lijst met de beste metaverse aandelen met wederom een gaming-aandeel. Unity is een bedrijf dat software ontwikkeld voor grote games, zoals Valheim, Rust en zelfs Angry Birds. Deze software wordt ook wel de Unreal Engine genoemd waarop games zijn gebouwd.

Net als Nvidia is Unity niet zelf verantwoordelijk voor het bouwen van een virtueel land, maar het ontwikkelen van de software die nodig is om een metaverse te bouwen.

Unity Software is een stevig bedrijf dat in de laatste jaren steeds meer investeringen maakt om het bedrijf te laten groeien. Deze toonaangevende leverancier van software bouwt mooie dingen, waar de metaverse zeker wat aan zou kunnen hebben.

Voordelen Unity Software

 • Investeren de laatste jaren steeds meer in bedrijfsgroei
 • Hebben een duidelijk competitief voordeel ten opzichte van concurrenten

Waarom beleggen in de metaverse?

Wat zijn nu de belangrijkste redenen om te beleggen in de metaverse? De metaverse is een bijzondere markt, maar dat betekent niet meteen dat iedereen hierin moet investeren. We weten immers niet wat er de komende jaren precies gaat gebeuren met de metaverse.

Een belegger is op zoek naar aandelen waarvan de waarde stijgt. Beleggen in metaverse aandelen heeft een aantal voordelen. Laten we ze op een rijtje zetten:

 • Metaverse is aan het groeien. Bedrijven als Nvidia, Meta en Unity zijn elke dag bezig met het creëren van waarde. Is het de metaverse een product dat je kunt vastpakken en doorverkopen? Nou, nee. Het is in ontwikkeling en dat is gelijk het kritiekpunt op de hele metaverse wereld.
 • De metaverse is eigenlijk een stukje virtueel vastgoed. Bedrijven die investeren in metaverse vastgoed, hebben een platform opgebouwd dat door duizenden mensen gebruikt wordt.
 • De metaverse is verbonden aan bedrijven die al heel groot op zichzelf zijn. Zo zijn er bedrijven die in deze lijst met de beste metaverse aandelen staan die ook in onze lijst met de beste aandelen staan. Dat maakt het een klassiek voorbeeld van 'twee vliegen in 1 klap'.

Wist je dat er ook metaverse cryptomunten zijn? In ons artikel over investeren in de metaverse leggen we uit hoe metaverse cryptomunten werken en wat je precies kunt met metaverse cryptomunten


Waar kan je het beste metaverse aandelen kopen?

Beleggen in metaverse is goed mogelijk bij de meeste brokers. Vrijwel alle metaverse aandelen zijn namelijk aandelen die ook buiten de metaverse al goed presteren. Zo is de kans groot dat je van bedrijven als Meta en Microsoft hebt gehoord.

Waar je dat nu het beste kunt doen, leggen we tot in detail uit in ons artikel over de beste broker. Om jou wat leeswerk te besparen zetten we hieronder voor jou in een overzicht welke broker het meest interessant zou zijn om bij te beleggen in aandelen.

Top 5 Brokers in Nederland

Brand new day logo

Best Geteste Broker
1. BrandNewDay

Degiro logo

Best Broker voor ETF's
2. DEGIRO

eToro Beleggen

Best Broker voor aandelen
3. eToro

Easybroker logo

Beste Broker voor beginners
4. EasyBroker

Beste Crypto Broker
5. Bitvavo


Beste metaverse aandelen conclusie

Zo zijn we alweer aangekomen bij het einde van dit artikel. Zoals je hebt kunnen lezen, valt het gehalte science fiction best mee. De beste aandelen rondom de metaverse zijn grote bedrijven die jij ongetwijfeld al kende voordat je dit artikel voor het eerste las.

Nu is het natuurlijk zo dat je het analyseren van aandelen zelf zo ingewikkeld kunt maken. Zo kan je ongetwijfeld (virtuele) whiteboards vullen met analyses van kwartaalcijfers van het eerste tot het vierde kwartaal tot aan 1990, maar dat is niet altijd nodig.

Een financieel schrijver gebruikt vaak de kern van een bedrijf om beoordelen hoe het presteert. Kan jij in een paar zinnen vertellen wat het aandeel aanbiedt an de klant? Dan ben jij al bezig met het creëren van een geschikte analyse.

In dit artikel heb je kunnen lezen dat het mogelijk is om te beleggen in virtueel onroerend goed door te investeren in de metaverse. De metaverse vindt inmiddels haar weggetje in het huidige internet, maar is er nog lang niet.

Het is interessant om te bedenken dat deze manier van denken al jaren wordt gebruikt door beleggers, want een aantal jaren geleden dachten wij dat zelfgestuurde auto's of smartphones niet mogelijk waren. Inmiddels gebruikt iedereen een smartphone.

Al met al hebben we je laten zien dat deze sector een opkomende sector is, waar wel degelijk potentie in zit. De tech-industrie zit in de lift, en in onze ogen past de metaverse daar heel goed bij. Genoeg reden om eens een kijkje te nemen bij Metaverse aandelen!


Veelgestelde vragen

Welke aandelen zijn op dit moment het beste om te kopen?

Uit onze analyse van de beste metaverse aandelen blijkt dat Roblox, Microsoft, Nvidia, Meta en Unity Software interessante bedrijven zijn om in te beleggen.


Welke bedrijven doen iets met Metaverse?

Er zijn meer bedrijven dan je denkt die investeren in de metaverse. Sommige bedrijven doen dit direct, zoals Meta, Roblox en Microsoft, terwijl andere bedrijven dit meer op de achtergrond, zoals Nvidia, Unity Software

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>