• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat is de beste meditatie app? De top 5 beste opties in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 02/05/2023

Bij ThinkRich zijn we van mening dat je zelf controle kunt nemen over financiële toekomst door op een onderbouwde manier na te denken over jouw financiën en waar je het aan uitgeeft.

Het doel? Een minder stressvol leven.

Maar het nadenken over jouw financiën is niet de enige manier om dat te bereiken. Ook mindfulness speelt een gigantische rol in jouw gemoedstoestand.

Het grote probleem is echter dat wij als Nederlanders veel te druk zijn om hier de aandacht aan te besteden die het verdient. Gelukkig is hier een oplossing voor: meditatie apps.

Met een meditatie app word je gedwongen om eens een paar minuten per dag aan mindfulness te doen, met alle positieve gevolgen van dien. Maar wat is dan de beste meditatie app van dit moment?

Voor dit artikel onderzochten wij de beste meditatie apps van dit moment. Benieuwd naar onze top 5? Lees dan verder! 


Top 5 Beste Meditatie Apps van Nederland

Meditation Moments logo

Best Geteste Meditatie App
1. Meditation Moments

Headspace logo

Beste Begeleiding
2. Headspace

Calm Logo

Meeste functionaliteiten
3. Calm

Sanvello Logo

Meest Diverse Meditatie App
4. Sanvello

Stop Breathe and Think logo

Beste Meditatie App voor Beginners
5. Stop, Breathe & Think

Hoe hebben wij deze top-5 samengesteld?  Om te bepalen welke meditatie app het beste is hebben we meer dan 10 apps vergeleken op het aanbod, de gebruiksmogelijkheden en de functionaliteiten.


Waar moet je op letten bij het kiezen van een Meditatie App?

Hoe ontdek je nu wat de beste meditatie app van dit moment is? Er zitten ontzettend veel verschillen in binnen de wereld van meditatie apps.

Zo is de ene app meer gericht op meditatie, terwijl de andere app zich meer focust op mindfulness of yoga.

Daarnaast is de beste meditatie app afhankelijk van wat jij als persoon fijn vindt, waarbij je bijvoorbeeld moet denken aan een fijne interface, een laagdrempelige manier om te mediteren, of wellicht ben je op zoek naar een app die je meteen op een intensieve manier in het diepe gooit.

Daarom vergelijken wij de meditatie apps op verschillende thema's. Deze thema's leggen we hieronder voor je uit, zodat je zelf kunt ontdekken hoe wij onze top 5 hebben samengesteld. Gewoon benieuwd naar de top 5? Scroll dan alvast verder. 

Gebruiksgemak

Onder gebruiksgemak verstaan wij dat het makkelijk is om de meditatie app te downloaden, dat hij fijn is in gebruik en dat het al snel duidelijk is hoe de app precies werkt.

Nu is het zo dat dit vaak per persoon verschilt. Een app kan voor de ene persoon heel gebruiksvriendelijk zijn, terwijl de andere persoon dit helemaal niet zo ervaart.

Daarom hebben we zo objectief mogelijk gekeken naar bijvoorbeeld de opties, de snelheid van het aanmeldproces of hoe duidelijk de meditatie-instructies in de app zijn. 

Type meditatie

Een tweede onderdeel waar we naar keken was het type meditatie. Grof gezegd is het zo dat je op ontelbaar verschillende manieren kunt mediteren. Zo kan je bepaalde oefeningen doen, maar kan je dit ook weer variëren in tijd.

Zo zijn er apps die zich meer richten op mindfulness, terwijl andere zich meer richten op meditatie. Tegelijkertijd is uit ons onderzoek gebleken dat er niet echt duidelijke scheidingslijnen zijn tussen de verschillende manieren van mediteren.

In onze ogen is een app goed als er opties worden gegeven om het mediteren op jouw manier en tempo te ontdekken.

Elke meditatie in een app stoppen is niet mogelijk, maar veel verschillende cursussen aanbieden is in onze ogen een goed teken. Meditatie kun je zo op je eigen manier invullen - en dat is precies het doel van mediteren. 

Kosten

Hoewel bijna alle apps aanvankelijk gratis meditaties aanbieden, zal er altijd een premium abonnement aangeboden worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn om unieke meditatie aan te bieden, of door de persoonlijke ontwikkeling te stimuleren door een groter aanbod aan meditaties aan te bieden.

Hier hangt een prijskaartje aan vast. Duurdere meditatie apps zijn hierin niet per definitie beter dan gratis meditaties, want als je wilt mediteren, is het van belang dat de app past bij jouw meditatiedoelen.

In onze ogen is het altijd de moeite waard om een mindfulness app of meditatie app uit te proberen, maar wij onderzochten wel de prijs-kwaliteitverhouding. 


Wat is de beste Meditatie App van Nederland?

Wat is nu de beste meditatie app van dit moment? Wij vergeleken op basis van de drie bovenstaande criteria allerlei verschillende programma's in meerdere meditatie apps.

We bekeken het soort oefening dat werd aangeboden in de meditaties, keken naar andere meditaties en probeerde te ontdekken hoe elke app de persoonlijke ontwikkeling kon stimuleren.

Het grappige hierbij is dat het idee van een meditatie app eigenlijk tegenstrijdig is, omdat meditaties juist als doel hebben om jezelf 'los te koppelen' van de drukke wereld van onder andere smartphones.

Hoe kan je dan effectief meditaties uitvoeren met een smartphone in je hand? Tsja, in onze ogen is het een beetje gek. Toch kwamen we er al gauw achter dat de meditatie app toch wel echt een extra duwtje geven in je rug. Had je het zonder een app wel gedaan? Wij denken van niet.

Maar goed, wij hebben desondanks een top 5 opgesteld met de beste meditatie apps van dit moment. Ontdek hieronder de beste meditatie app! 


1. Meditation Moments

Meditation Moments logo
Onze score

9.4

Aanbod

9.4

Gebruiksmogelijkheden

9.6

Kosten

9.2

We trappen deze lijst met beste meditatie apps af met Meditation Moments, een app die momenteel in Nederland de grootste is. Bij deze app krijg je toegang tot Nederlandstalige meditaties voor beginners, gevorderden en experts.

Michael Pilarczyk, een van de mindfulness experts en schrijver van het boek Master je mindset, heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van dit deze app.

Bij Meditation Moments heb je zelf controle over wanneer je meditaties uitvoert, waarbij je met een abonnement van Meditation Moments zo'n 200 meditaties allerlei yoga- en mindsetprogramma's kunt beluisteren. Voor een premium abonnement betaal je 49,99 euro per jaar.

De meditaties in deze app zijn in onze ogen interessant voor mensen die Nederlandstalig begeleid willen worden in het mediteren. 

Voordelen Meditation Moments

 • Nederlandstalig aanbod
 • Volledig zelf in te vullen, omdat er geen dagelijkse 'doelen' worden gepusht

Nadelen Meditation Moments

 • Geen

2. Headspace

Headspace logo
Onze score

9.1

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.0

Kosten

8.9

We gaan door met Headspace, een van de beste mindfulness apps van dit moment. Headspace is een app waarin niet alleen meditatie, maar ook slapen, bewegen, mindfulness en wakker worden betrokken in de meditaties.

Deze app biedt voor allerlei verschillende behoeftes oefeningen, meditaties, muziek en kan je luisteren naar begeleidende filmpjes over bijvoorbeeld stress of het bijhouden van een sociaal leven naast je werkleven.

Headspace biedt op heel veel verschillende vlakken meditaties aan, waardoor het eigenlijk voor iedereen wel mogelijk is om iets te vinden dat bij je past.

Hiervoor betaal je 57,99 euro per jaar, of 12,99 euro per maand. 

Voordelen Headspace

 • Grootste aanbod in Nederland
 • Zeer gebruiksvriendelijk

Nadelen Headspace

 • Geen

3. Calm

Calm Logo
Onze score

9.0

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

8.9

Op nummer drie staat Calm, een Amerikaanse app die in de Verenigde Staten marktleider is op het gebied van meditaties.

Calm focust zich op het dagelijks leven, waarbij de meditaties vooral zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling en slaap. Daarnaast heeft Calm een gigantisch aanbod aan meditaties voor bedrijven.

Zo wordt Calm door veel bedrijven ingeschakeld om stress te verminderen met behulp van de meditaties in de meditatie app.

Qua mogelijkheden is Calm vergelijkbaar met Headspace en Meditation Moments, waarbij het overduidelijk is dat Calm een van de stevigere partijen is in de sector. Ze delen wetenschappelijk bewezen meditaties met haar gebruikers en zetten om de haverklap een nieuwe masterclass online.

Hier hangt een prijskaartje aan dat duurder is dan de concurrenten. Zo betaal je voor Calm 69,99 euro per jaar, of kan je een levenslang abonnement kopen voor 399,99 euro.

Voordelen Calm

 • Meeste functionaliteiten
 • Mogelijkheid tot het kopen van een levenslang abonnement

Nadelen Calm

 • Duurste app

4. Sanvello

Sanvello Logo
Onze score

9.3

Aanbod

9.2

Gebruiksmogelijkheden

9.1

Kosten

9.6

We vervolgen onze lijst met Sanvello, wederom een Amerikaanse partij. Deze app biedt veel vergelijkbare meditaties met de rest, maar heeft toch een extra focus op het gebied van beperking van stress en burn-outklachten.

In de Verenigde Staten, waar Sanvello het meest actief is, is het zelfs mogelijk om 1-op-1-begeleiding te krijgen in de vorm van individuele meditaties.

Sanvello is in principe een gratis meditatie app, waarbij je ervoor kunt kiezen om via in app aankopen een premium abonnement kunt afsluiten.

Voor een premium abonnement van Sanvello betaal je 8,99 euro per maand, of 53,99 euro per jaar. Voor Nederlanders is Sanvello een prima app, maar bedenk wel goed dat deze app alleen Engelstalig is. 

Voordelen Sanvello

 • Goedkoopste premium abonnement
 • Mogelijkheid tot 1-op-1-begeleiding

Nadelen Sanvello

 • Volledig Engelstalig en Amerikaans georiënteerd

5. Stop, Breathe & Think

Stop Breathe and Think logo
Onze score

9.2

Aanbod

9

Gebruiksmogelijkheden

9

Kosten

9.5

De hekkensluiter van onze top 5 beste meditatie apps is Stop, breathe & think. Deze app is anders dan de rest, omdat deze app zich volledig focust op beginners. En, nog veel beter, dit is de enige echt gratis meditatie apps.

Met deze app word je begeleid in het mediteren met een beperkt aantal meditatieprogramma's die in het Engels beschikbaar is. Zo kan je deze app het beste omschrijven als een breathing app, omdat je via deze breathing app echt meditaties leert die ontzettend laagdrempelig zijn.

De app biedt daarbuiten niet heel veel extra's. Eenvoud is hierbij het toverwoord, maar wellicht zorgt juist die eenvoud wel voor de innerlijke rust waarnaar we aan het zoeken zijn.

Deze app staat terecht in de lijst met beste apps rondom meditaties, vanwege de laagdrempeligheid. Absoluut de moeite waard om uit te proberen. 

Voordelen Stop, Breathe & Think

 • Volledig gratis
 • Meest beginnersvriendelijk

Nadelen Stop, Breathe & Think

 • Weinig extra mogelijkheden

Beste meditatie apps vergelijken: conclusie

Dit was 'm dan alweer! In dit artikel over de beste meditatie apps van dit moment hebben we jou een top 5 gegeven met de beste apps rondom meditatie.

Het is opvallend dat er in Nederland minder aanbieders zijn in het gebied van meditatie dan in de Verenigde Staten. Het kan voor sommigen een flinke drempel zijn om de meditaties in het Engels te moeten volgen.

Voor deze personen zijn apps als Meditation Moments of Headspace de beste optie, omdat deze apps wel in het Nederlands beschikbaar zijn.

Vrijwel all meditatie apps hebben een basisapp die gratis is, maar die je zelf kunt uitbreiden naar een betaalde variant.

Al met al hebben we ontdekt dat er in de wereld van meditatie op verschillende manieren aandacht wordt besteed aan mediteren. Welke optie het beste bij jou past, is volledig afhankelijk van wat jij wil bereiken. In ieder geval hebben we in deze top 5 apps op een rij gezet die in onze ogen interessant zijn om uit te proberen!


Veelgestelde vragen

Wat is de beste gratis meditatie app?

De beste gratis podcast app van dit moment is Spotify. 


Is Calm gratis?

Ja, Calm is gratis, maar om alle opties te gebruiken, betaal je een bedrag van €69,99 per jaar.


Wat zijn goede meditaties?

In de app van Meditation Moments ontdek je goede meditaties die zijn gericht op mindfulness, stressbestrijding en innerlijke rust.


Wat kost de Headspace app?

De Headspace app kost €57,99 per jaar of €12,99 per maand. 

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>