• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Aandelen
 • /
 • Beste Large Cap Aandelen: De Top 10 beste aandelen in 2024!
 Geschreven door: Onno
 Fact check door: Jerry
 Laatste update: 28/03/2024

Large Cap aandelen zijn al sinds jaar en dag de meest populaire aandelen. Met een marktkapitalisatie van minimaal €10 miljard tonen ze jaar na jaar dat ze een stabiele investering zijn. De grote bedrijven, zoals Google, Microsoft of Amazon trekken daarom al jaren de meeste aandeelhouders naar zich toe door miljoenen aandelen uit te zetten.

Maar wat zijn nu de beste Large Cap aandelen om in te beleggen? Er zijn immers talloze Large Caps die op de een of andere manier wel interessant zouden kunnen zijn. Om jou hierbij te helpen hebben wij een top 10 opgesteld met de beste Large Caps om in te beleggen.

#

Naam

Afkorting

ISIN

Beurs

Risicolabel

1

Apple Inc.

APC

US0378331005

Nasdaq

A

2

Microsoft Corp.

MSF

US5949181045

Nasdaq

A

3

Alphabet Inc. Class C

GOOG

US02079K1079

Nasdaq

B

4

Amazon.com Inc.

AMZN

US0231351067

Nasdaq

C

5

Tesla

TSLA

US88160R1014

Nasdaq

C

6

NVIDIA Corp.

NVDA

US67066G1040

Nasdaq

C

7

Visa Inc.

V

US92826C8394

NSY

A

8

UnitedHealth Group

UNH

US91324P1021

NSY

A

9

ExxonMobil Corp.

XOM

US30231G1022

NSY

A

10

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

TSM

US8740391003

NSY

A

 • Swipe naar rechts om de hele tabel te zien

Hoe hebben wij deze top 10 samengesteld? Om te onderzoeken welke Large Cap-aandelen het best presteren, onderzochten we de marktkapitalisatie van de aandelen, het rendement van de laatste jaren en het risico. De risicolabels lopen van A tot en met D, waarbij A het minst risicovol is, en D het meest risicovol. 


Waar moet je op letten bij het kopen van de beste Large Cap aandelen?

Large Caps hebben een minimale marktkapitalisatie van €10 miljard. Dit wordt berekend door de koerswaarde te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen. Dit gaat om de grootste bedrijven, waarbij tot wel miljoenen aandelen te verhandelen zijn. Een Large Cap heeft dus een enorme beurswaarde.

Omdat Large Caps altijd gaat over de giganten in de markt, zijn Large Caps voor beleggers vaak overzichtelijke en afgebakende beleggingen. Tesla verkoopt auto's, Amazone doet aan e-commerce en Shell verkoopt olie. In tegenstelling tot een Small Cap bedrijf, bedrijven waarbij de handel in producten nog enorm kan groeien, staat het voor Large Caps eigenlijk wel vast wat hun verdienmodel is.

Nu is het zo dat de Large Cap veel voorkomt in de beurs. De grootste bedrijven zetten zo meer dan een miljoen aandelen uit, dus de keuze binnen de wereld van de Large Cap is groot. Daarom gebruiken wij een aantal criteria om een Large Cap te beoordelen. Druk hieronder op de knoppen om hier meer over te lezen:

Sector

Een aandeel is altijd werkzaam in een bepaalde sector. Daarbij is de ene sector wat risicovoller dan de andere. De technologiesector is bijvoorbeeld een niche waarbinnen doorgaans grote bedrijven zitten met een grote marktkapitalisatie. Dat maakt beleggen in een Large Cap in de technologiesector doorgaans minder risicovol dan bijvoorbeeld de grondstoffensector.

Bedenk voordat je belegt in een aandeel in wat voor soort sector deze werkzaam is. Dit hangt ook samen met de market cap. Sommige sectoren hebben vaker Small Caps of zelfs Mid Caps, omdat er simpelweg kleinere bedrijven in werkzaam zijn.

Soms kan het ook zo zijn dat je zowel Mid Caps, Small Caps als large caps in dezelfde sector hebt zitten. Dit kan een indicatie zijn voor het feit dat er een wisselende beurswaarde wordt gecreëerd. Zo kan bedrijf x met een hoge marktkapitalisatie een enorme groei doormaken, terwijl bedrijf y met een lagere marktkapitalisatie enorm kan zakken.

Rendement

De koers van kleine bedrijven hebben vaak de neiging om heel hard te stijgen, maar ook weer heel hard te dalen. Een hoge omzet betekent voor een klein bedrijf veel meer dan voor een bedrijf met een grotere market cap. Small Cap bedrijven zijn daarom risicovoller dan Large Cap bedrijven.

Voor het analyseren van een bedrijf kijken we altijd naar het rendement, omdat het iets zegt over de stabiliteit van bedrijven. Beleggen in Large Cap bedrijven gaat vaak gepaard met een stabiel groeiend rendement, of een stabiel dalend rendement. Beleggen in Large Cap bedrijven heeft zo het grote voordeel dat de markt nauw wordt gevolgd.

ESG-score

En dan de ESG-score. Dit is een score die de beurswaarde van een bedrijf beoordeeld op basis van Environment, Sustainability en Governance. Grof gezegd wordt met deze score de mate waarin een bedrijf financiële zaken op orde heeft. Hierbij kan je denken aan de kwaliteit van het management of hoe het personeel wordt behandeld. 

ESG Risicolabel

Oordeel

D

Slecht

C

Gemiddeld

B

Goed

A

Uitzonderlijk goed

Risico

De market cap maakt impact op het risico van de belegging. Zo betekent Large Cap in vrijwel alle situaties dat het om een stabiele belegging gaat, omdat de beurswaarde zo ontzettend groot is. Er zijn veel partijen die een aandeel hebben in deze bedrijven in vergelijking met een mid cap, waardoor het niet zo snel zal omvallen.


Waarom beleggen in Large Cap aandelen?

Het beleggen in Large Caps speelt een centrale rol in het hele functioneren van de beurs. Een Large Cap beursgenoteerd bedrijf heeft een marktkapitalisatie van meer dan €10 miljard, waardoor het een groot aantal uitstaande aandelen kan aanbieden aan de markt.

Met andere woorden: Large Cap bedrijven creëren voor beleggers waarde. Het is niet vreemd dat men dit al jaren op deze manier doet. Large Cap bedrijven hebben meerdere voordelen ten opzichte van andere aandelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Voordelen Large Caps

 • Door een groot aantal uitstaande aandelen kunnen veel beleggers beleggen in dit soort bedrijven, waardoor de koers een hoge prijs heeft.
 • Doordat large caps een marktkapitalisatie van meer dan €10 miljard hebben, worden large caps gezien als betrouwbare investeringen.
 • Large Caps hebben in tegenstelling tot Small Saps een stabielere koers.
 • Large Caps hebben in tegenstelling tot Small Caps een stabielere dividenduitkering.

Beleggen in aandelen bij banken is relatief duur. Dit zijn onze favoriete alternatieven!✅

 • DEGIRO👉 Goedkoopste ETF broker van Nederland
 • eToro👉 Commissievrij handelen in aandelen
 • BrandNewDay👉 Beste broker voor pensioenbeleggen

Waar kan je het beste Large Cap aandelen kopen?

Large Cap aandelen zijn vrijwel bij alle brokers en banken aan te kopen, omdat het ontzettend populaire beleggingen zijn. Het zijn dan ook niet voor niets beleggingen met de grootste marktkapitalisatie.

Om succesvol te beleggen in Large Caps, is het belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dat kan je doorgaans het beste bereiken door te beleggen bij een broker, omdat daar de transactiekosten lager liggen dan bij jouw bank. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met daarin de beste brokers op dit moment om te beleggen in aandelen:

Brokers


Onze favoriet

DEGIRO Logo


Site

Score

8,2

9.0

8,8

Kosten

€0 aandelen

€0 ETF's

0,06%

Geschikt

Aandelen

ETF's

Aandelen / ETF's

Promotie

Geen

Gratis €100 transactiekosten

Geen

Over de auteur Onno

Mijn naam is Onno en ik ben een van de oprichters van ThinkRich.nl. Ik heb op mijn 18e verjaardag voor het eerst een aandeel gekocht en beleg sindsdien al jaren in aandelen, obligaties en ETF’s bij verschillende banken en brokers. Omdat ik het leuk vind om mensen hierover te informeren, schrijf ik over alles wat jij moet weten om te beginnen met beleggen. In mijn artikelen geef in duidelijke taal uitleg over de beurs, soorten beleggingen en manieren waarop jij meer uit je vermogen kunt halen.

Andere bekeken ook:

>